10 nov. 2016

Scandi Standard smakar fågel

Dagens primära samtalsämne bland stockholmarna var inte presidentvalet i USA utan det fantastiskt usla vädret.

Trots att jag bor i en av Stockholms kranskommuner och inte har mer än 8-10 kilometer till centrala Stockholm så blev jag insnöad idag. Förvisso så har vi inga spårbundna transportalternativ i vår kommun men kom igen - att vara insnöad år 2016 är inte helt ok.

Redan vid sjutiden spanade jag av trafiken via kameror och lyssnade av trafikinformationen via radio och konstaterade att det var bäst att avvakta ett tag innan jag skulle bege mig till jobbet.


Big mistake - eller kanske inte...

En halvtimme senare kunde jag konstatera att alla infarter var blockerade av bussar och annan tung trafik som inte orkade upp för backarna vilket resulterade i att SL helt sonika ställde in alla bussar vilket naturligtvis resulterade i ytterligare trafik.

Informationen på SL:s hemsida är för övrigt rätt charmig - "Övriga linjer: inga större störningar" - jag undrar lite försynt vad som är övriga linjer.

Källa: SL

Att distansarbeta är tyvärr inte något som min uppdragsgivare tycker är helt ok och för att föregå med gott exempel så tog hon sig till jobbet trots trafikkaoset vilket tog henne nästan fem timmar enkel resa.

Själv tyckte jag att det var rätt trevligt att inte behöva vara dagens snuttefilt och tog en extra kopp kaffe och lät en av monitorerna få följa börsen under hela dagen - något som jag inte varit bortskämd med de senaste månaderna.

Vinter i Nacka - källa Trafiken.nu

Att The Donald faktiskt skulle bli vald till president fanns inte på min världskarta men och andra sidan hade jag tokfel med Brexit och den generella aktieutvecklingen under hösten. Nu är ju den där pajasen demokratiskt vald och det är bara till att respektera majoritetens önskan. Lite sådär i förbigående så kan jag konstatera att i grannlandet Norge är det lika låg nivå som i Sverige med att respektera demokratiskt valda representanter - tycker du "fel" så hängs du genast ut i media vilket den stackars damgolfaren Suzann Pettersen fick erfara idag. Det är rätt tragiskt att vi i praktiken inte ens har åsiktsfrihet i de nordiska länderna år 2016.

Kul skämt 2000 är ett faktum 2016

Rent egoistiskt hade jag förväntat mig en rejäl börsnedgång efter att valresultatet annonserats men icke - trots att Nikkei backat med 5-6 procent så var den svenska börsen initialt endast ned 3 procent. Men det var bra nog och jag inhandlade 1000 Scandi Standard till 58 kronor per aktie - ett helt ok pris för ett fantastiskt bolag som tyvärr är lite för dyrt. Och sedan blev det ytterligare 200 aktier i Hexagon för 299,30 kronor men det var väl mest för att snitta ned sig en smula.

Att ha möjlighet att få följa börsen i realtid är fantastiskt kul och jag hoppas att jag snart får möjlighet att göra det på heltid.

25 kommentarer:

 1. Att bli insnöad då och då är nog något man får räkna med om man bor i en storstad. Norrlänningarna skrattar åt oss, men infrastrukturen där är liiiite annorlunda än i storstädarna. Att betala jouravgifter till snöröjare är inte billigt. Visst kan man ha en superberedskap, men väger det upp kostnaden, som i slutändan landar på oss skattebetalare? Visst kostar det samhället mycket när inte alla kommer till jobbet kl 08 som vanligt, men att höja beredskapen för att man i Stockholm blir insnöad ett fåtal gånger om året tror jag inte är värt kostnaden.

  // Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag kan ha en viss förståelse att det går åt helvete i trafiken när det kommer en snökanon som det gjorde natten mellan tisdag och onsdag. Det räcker att ett par lastbilar, bussar eller personbilar med sommardäck inte kommer upp för den där backen och kaoset är ett faktum. Även om norrlänningarna skrattar åt oss Stockholmare så skiljer sig trafiksituationen rätt rejält och det krävs så lite för att allt brakar åt helvete.

   Men att det idag, lördag, fortfarande inte är skottat i Stockholms innerstad är inget annat än uselt.

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Läste i tidningen (eller om det var radion) att vi numer har feministisk snöröjning i Stockholm. Den skall i första hand ta hand om trottoarer och gångvägar. Stod/sades det... Men det var tji. Bor i Stockholms innerstad och där var varken trottoarer plogade eller sandade varför jag inte kunde gå ut igår med min nya höftled... Är förbannad!
  Beträffande Trump hade även jag fel... Tror att man skall akta sig för att hänga ut folk med 'fel' åsikter i PK-länder i fortsättningen och sätta etiketter på dem. De svarar med att rösta 'fel' vilket är fullt naturligt! Om man tänker efter...
  Ingenting är vad det ser ut att vara så börsen gick upp igår! Helt logiskt - om man tänker efter en gång till!
  Bästa hälsningar!/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Att du är förbannad över snöröjningen förstår jag!
   Jag gav mig ut ett par timmar idag lördag och kan konstatera att Folkungagatan, Götgatan och Hornsgatans trottoarer och gångvägar är devis oplogade och samtliga osandade och osaltade.

   På tre dagar har de inte röjt några av de primära gatorna på södermalm.

   Under vår tretimmarspromenad såg vi 6 personer stå på öronen varav en så illa att ambulans behövde tillkallas. Och med en ny höftled så är det helt omöjligt att ge sig ut ens i de centrala delarna i Stockholm vilket är oerhört uselt.

   Trevlig helg!
   Mvh/Cm

   Radera
 3. Åsiktsfrihet, är väl bara ok om man tycker som alla andra? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis - en är bäst så :-)

   Men jag lever efter devisen "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it." Ett citat av Evelyn Beatrice Hall som ofta tillskrivs Voltaire.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Här är artikeln om feministisk snöröjning för dem som inte tror mig: http://www.dn.se/sthlm/stockholm-infor-jamstalld-snorojning/
  /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Att det fanns ett begrepp som kallades för "feministiskt snöröjning" så trodde jag först att det var ett dåligt skämt. Nu när jag är medveten om att det var ett miljöpartistiskt begrepp så är jag inte förvånad att det gick fullständigt åt helvete...

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Med risk för att vara "too anal" så fick inte Donald Trump majoritetens röster, utan snarare vann han delstaterna. Faktum är att Hillary Clinton fick ca 200.000 röster fler, dock vann hon inte tillräckligt många elektorsröster.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålänningen!

   Helt riktigt!

   Och samma situation hade vi år 2000 och då var det endast 50.000 röster som skilde.
   Och har jänkarna gjort något åt det under det senaste 16 åren...
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Kan hålla med om att man kanske inte borde bli insnöad 2016, men nåt som förvånar mig är alla som blir så förbannade varje gång det händer :). Chilla ner lite och njut av lugnet och tystnaden för en gångs skull. Att man blir upprörd över att bussarna ställs in eller att man inte kan ta bilen till jobbet kanske är ett tecken på att man har lite att jobba på? ;)

  Jag förstår att mycket blir kaos men man kan hitta lösningar. :)

  Mvh / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen,

   Jag håller delvis med dig men situationen skiljer sig nog rätt rejält beroende på vilken typ av arbete och arbetsuppgifter man har. För min del så kan jag galant arbeta på distans men det är något min uppdragsgivare inte accepterar.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Har själv råkat ut för en arbetsgivare som inte accepterade distansarbete, hade 10 mil enkel resa till jobbet och det hade varit skönt att någon dag då och då jobba på distans när man hade ärenden mitt på dagen. Detta var 15 år sen då vpn var i sin linda, idag på andra liknande företag jag jobbar på är det ingen som bryr sig om man jobbar hemma eller är på jobbet, ungefär. Och då har jag bara 2 mil till jobbet. Har din arbetsgivare angivit någon anledning till varför det inte är "accepterat". Kanske kan du be dem ta klivet in i 2000-talet?

   Radera
  3. Det låter helt sjukt, fast vi lever i en rättsjuk värld ;). Som ovan nämnde har du tagit upp diskussionen, du kan inte byta uppdragsgivare?

   Jag förstår att om man har riktigt bra ersättning osv är det kanske inte värt/läge att göra det. Men då blir dwt lite svårt att lösa situationen också. Snökaos kommer komma igen och igen, tyvärr. Mycket får man styra upp själv när ingen annan tar tag i det :s.

   Mvh / Frihetsmaskinen

   Radera
  4. Det är rätt komplicerat och jag önskar att jag inte varit anonym - det hade varit betydligt enklare då...


   Öven en öl eller sju så berättar jag förutsättningarna :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Det är väl inget problem att det är lite kaos första dagen, det får man köpa tycker jag. Men när det inte är plogat alls efter tre dagar är helt galet - och nu är det helg, så chanserna ökar inte direkt för skottning.
  Som fastighetsägare ska man skotta taken omedelbart, annars kan man få skaka galler. Staden kan skita i allt tills det smälter nästa vecka kanske..? Och alla grupper det normalt är synd om tex alla som inte går med lätthet. Rullstol/rullator/käpp i det här? Glöm det, 50/50 på lårbensbrott för alla äldre som är ute. Orimligt. Jag är riktigt upprörd på det här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 10 Mkr AUM!
   Håller helt med dig!
   När snön kommer i det här mängderna så kan jag förstå att det är kämpigt att hålla undan.
   Men som jag skrev i en kommentar ovan var jag inne i stan idag - 4 dagar efter snöfallet - och det är i princip omöjligt att ta sig fram och jag såg sex(!) personer stå på öronen varav en riktigt illa.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Som cyklist är jag rätt van vid att cykelbanorna blir där snöröjarna lägger snön som tidigare var på bilvägarna. Låter bra om de faktiskt tänker på att gående också finns även om de inte är lika högjudda och platskrävande som bilar.

  Och om nu inte bilen kommer fram, så har man inte mer än fem km till jobbet så får man väl traska. Eller om man vill vara i tidningen, ta på sig ett par skidor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,

   Jag beundrar personer som dig. JAg skulle aldrig i ivet våga cykla i Stockholm under vintern.
   Tyvärr så har många av oss rätt långa resvägar till jobbet så att gå är inget alternativ.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. Jag förstår faktiskt inte hur man ens kan överväga att röja något annat än bilvägen först. Om det vidare kräver att snön dumpas på cykelbanan i brist på avstjälpningsplatser så är det helt ok och ett nödvändigt ont.

  Det finns en enkel anledning till det. Det är viktigare att ambulans, brandkår och varuleveranser kommer fram än att du och jag kan ta en söndagspromenad eller kan ta cykeln till bästa kompisen.

  Sen instämmer jag att det är bedrövligt att det flera dagar efter snöfallen fortfarande inte är röjt. Inget annat är dock att vänta av personer som politiserar allt och gör sina åsikter till något som är viktigare än uppgifterna och lösningarna till uppgifterna. Han som kom på att man skulle ha jämställd snöröjning (vad tusan nu det är egentligen) borde få sparken på en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäpp! Instämmer till fullo!

   Och dem där tomten som gjort politisk karriär med "feministisk snöröjning" är miljöpartist förvånar ingen...

   Jag skrev inledningsvis jämställd snöröjning men ångrade mig kvicke - nu är det feministisk som gäller...

   //Cm

   Radera
 10. Vill bara påpeka att Simpson-grejen är från 2015, inte 2000... Så duktiga på att förutse framtiden var dom inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag snattade glatt bilden och köpte storyn....
   Om den är från 2015 så är det mer sannlikt..

   Mvh//Cm

   Radera