9 juni 2016

Utdelningar, Bonava och AcadeMedia

Tyvärr så har vi fått större delen av årets utdelningar och nu kommer det mest in några spridda tusenlappar. Av lite större utdelningar så är det bara Orange och Svolder som väntas in.

Utdelningar
Wal-Mart delar ut en halv dollar i kvartalet per aktie och totalt fick vi 1 416 kronor i bruttoutdelning. Wal-Mart har knappast varit någon kanoninvestering för familjen Chansar mest men häromdagen så höjde Jefferies till köp från tidigare behåll och riktkursen skruvades upp rejält till 82 dollar - vi får hoppas att aktien tar ett kliv uppåt på det.

Johnson & Johnson delade ut 80 cent per aktie och vår totala bruttoutdelning landade på blygsamma 971 kronor. Innehavet uppgår endast till 150 stackars aktier och ambitionen var att öka innehavet rejält men då drog kursen iväg ganska ordentligt. Vi får hoppas på att aktien handlas ned i närtid så vi har möjlighet att utöka innehavet.


Bonava
Idag så introducerades Bonava på börsen. Bonava är en avknoppning från NCC och varje aktieägare i NCC fick en aktie i Bonava för varje ägd aktie i NCC. Det ger Bonava ett värde på 106,5 kronor baserat på NCC:s aktiekurs före och efter avskiljningen. Exakta anskaffningsvärden får vi vänta på och Skatteverket skriver följande på sin hemsida "För varje aktie av serie A i NCC AB erhålls en aktie av serie A i Bonava och för varje aktie av serie B i NCC AB erhålls en aktie av serie B i Bonava. Bolaget uppger att Lex Asea är tillämpligt. Mer information kommer om fördelning av anskaffningsutgiften."

AcadeMedia
Friskolekoncernen AcadeMedia återvänder till börsen under juni månad. Normalt sett så aktar jag mig för att teckna aktier när riskkapitalister som EQT sätter bolag på börsen men den här gången så tycker jag att det kan vara värt en chansning. AcadeMedia skrivs upp rätt rejält i affärspressen och Rune Anderssons med Mellby Gård har åtagit sig att köpa 10 procent av aktierna och en hel del fonder hakar på. Vi tecknade oss för 4 000 aktier men i vanlig ordning så kommer det bli övertecknat och vi tilldelas säkert 100 aktier eller något men det gör inte så mycket då jag avser att avyttra eventuellt tilldelade aktier rätt kvickt.

Övrigt
Jag sitter just nu ute på Arlanda och väntar på mitt flyg. Normalt sett så brukar jag vara oerhört slö och alltid ta en taxi till och från Arlanda men idag så hade jag lite extra tid och tog tåget. En taxi kostar 470 kronor och nu kom jag undan med 280 kronor med Arlanda Express - en besparing på 190 kronor och jag var oerhört nöjd.

Ett tag i alla fall...

Fru Cm ringde precis från Nice och meddelade att flygbusschauförrerna fortfarande är i strejk... Strejken bröt ut ett par dagar innan vi kom ned förra gången och det var för fem veckor sedan! Fransmännen är inte kloka och nu så kan jag se fram emot en taxi på €30-35 trots att det bara är 7-8 kilometer in till stan från flygplatsen - så mycket för min nyfunna spariver...

13 kommentarer:

 1. Några spridda tusenlappar är inte dumt det heller!

  Skulle vilja köpa in J&J men det verkar vara omöjligt att hitta en lämplig nivå. Kanske bara är att bita i äpplet och köpa trots det höga priset?

  Diggar din/er blogg som fasen och lägger till den i min blogglista:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengaregn,

   Nej, du har helt rätt - man ska inte förakta småsummorna då många bäckar små..

   J&J är ett fantastiskt bolag men otroligt dyrt. I Januari kunde man köpa på sig för en bra bit under $100 och nu är kursen $117.

   Ska jag köpa mer så vill jag gärna se kurser kring hundringen igen...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Kan inte fru CM hämta dig, kanske låna en bil?
  Annars har du ett ypperligt tillfälle att stärka dina vadmuskler nu ;-)

  Men jag känner igen mig i det du skriver, när man tror att man har lyckats med nåt, så går det åt helvette med något annat, så har det varit hela livet, nu funderar jag inte ens på det längre :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Belseful,

   Jag kom ned rätt sent så att gå hem var inget alternativ om man skulle hinna fram och äta en gemensam middag. Förra gången jag var nere så gick vi faktiskt - men det blev inte billigare än taxi då vi tvingades till ett par vätskestopp längs vägen.. :)

   Jag kom faktiskt undan med €30 ink. dricks och jag får väl vara tacksam över det faktum att jag förmodligen redan var hemma innan mina medpassagerare fått sitt bagage.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Hoppas du kom tillrätta :D
   Skåååål

   Radera
 3. Även 150 aktier i Johnson & Johnson är en del. De verkar gilla högre priser per aktie i USA innan de splittar jämfört med vad vi har i Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,

   Nej, någon split i aktien lär vi nog inte få se inom överskådlig framtid.
   Men förhoppningsvis en liten sättning - J&J har gått fantastiskt bra i år.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Hoppas vistelsen blir fin för er, med god mat och avslappning. Men fy satiken vilka taxipriser, både här och i Frankrike. Sånt hade jag ingen koll på måste jag erkänna. Taxi Nicosia - Kyrenia, 33km, brukar kosta 30GBP för oss. Har också övervägt J&J ett flertal gånger men i likhet med er andra tvekat. Finns ju annat också i of sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Dan!

   Nu är det slutjobbat och nu är det god mat och slapping som gäller!
   Japp! Det är svindyrt med taxi i Frankrike och det går inte att jämföra med Cypern.

   Nu har jag dålig koll på prisläget generellt i de norra delarna men på den grek-cypriotiska sidan så uppskattar jag att taxi (och allting annat för den delen) är halva priset jämfört med Nice.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Kul att du tecknar Academedia. Även jag tecknade 2000 aktier med strategin teckna och sälj. Jag gjorde samma sak med en liten post Paradox och fick 50% avkastning. Då var det dock teckning via pepins och säker tilldelning. Jag tror liksom du att man typ får 100 aktier i detta fall.

  Det är spännande läge nu CM, börsen går i sidledes och vet inte riktigt vart den skall ta vägen. Min känsla är ner så jag har fortfarande inte börjat handla "riktiga" aktier. Strategin är att avvakta tills den 23:e juni och Brexit.

  Ha det gott och tack för en fin uppdatering
  /Gnnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gnetaren!

   Skönt att man inte är ensam i resonemanget och köra teckna/sälj i Academedia.
   Nu har vi en liten risk med noteringen då den infaller ett par dagar innan omröstningen i Storbritannien men förhoppningsvis går det bra och vi gör oss en hacka.

   Håller med dig om börsen. en procent upp och dagen efter är det två ned. Jag är rätt less men kunde ändå inte låta bli att shoppa lite idag trots att jag tror att det är en överhängade risk att det är billigare efter semestrarna. Jag ska försöka knåpa ihop ett inlägg om det under kvällen.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 6. Nu kan jag inte hålla mig längre, läst din blogg i ett par månader nu och vill bara säga att du är en utav mina absoluta favoriter. Min fråga är hur du resonerar till att göra återköp i ISK (tex HM som är riktigt lågt just nu) kontra ha kvar vissa aktier i VP, vad är den långsiktiga planen?

  Du har ju sjukt mkt mer aktier än en annan så blir mkt skatt om du skulle börja realisera vinster, det förstår jag. Men om tanken är att leva på utdelning så måste det väl vara bättre att slippa skatta på utdelningen? Avanza tex gör ju om mitt ISK om man flyttar utomlands, till ett vanligt konto.. Detta sätter ju lite käppar i hjulet för en annan som har som mål att leva på utdelningar och bo i ett varmare och billigare land.

  Jaja, mycket tankar, ville bara få ur mig! MVH RIGR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej RIGR!
   Och tack för din kommentar!

   Det där med återköp av HM i ISK är något jag brottas med.
   Trots nedgången åker jag ändå på ca 30 tkr i skatt om jag växlar över till ISK och det känns rätt trist. Och det kommer ju ta ett par år innan jag är break even så jag är rätt ambivalent...

   Jag har förlikat mig med tanken att vi kommer att vara skattepliktiga i Sverige de närmaste fem åren men att växla till ISK under den tiden nog en ytterligare nedgång för att jag ska vara helt bekväm.

   ISK funkar inte om vi skriver ut oss från Sverige vilket vi borde göra då det kommer vara väldigt fördelaktigt för oss. Pengarna vi har i ISK kommer ändå komma väl till pass - när man är pensionär, eller icke yrkesarbetande, så är bankerna restriktiva med lån och det är rätt sannolikt att man behöver pytsa in en hel del i kontantinsats och då kommer pengarna i ISK:n vara väl till pass.

   Ha en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera