10 juni 2016

Inköp

I samråd med fru Chansar mest så har vi kommit överens om att ligga relativt lågt med investeringarna en tid framöver. Dels så har vi en eventuell Brexit att se fram emot, FED och räntehöjningar och naturligtvis herr Trump på andra sidan pölen att ta hänsyn till.

Att perioden maj till oktober historiskt sett är svaga månader bidrar naturligtvis till vår passivitet.

Men...

Sen kommer de där dagarna när man skolkar en arbetsdag och börsen är öppen. När man ligger där i kanonvädret, dammat av de mest akuta jobbmailen, fått i sig lite rosé och sedan spanar in börsen så är det rent livsfarligt.


- Öh, fru Cm. Börsen är ned rätt rejält idag. Riskanalysfirman Axioma hotar med en 25-procentig sättning vid en eventuell Brexit, Goldman Sachs varnar för jättenedgångar och Soros positionerar sig för nedgång. Det ser jävligt mörkt ut men får jag bränna av en hundring eller två?

Fru Cm med ett glas rosé i ena näven och en läsplatta i den andra lyfter inte ens näsan från boken och muttrar

- Mhm, gör som du vill...

Och då gör jag det. Åt helvete med strategier och disciplin. Nu har vi egentligen inget sparkapital men man kan ju alltid nyttja belåning. Nu har jag inte fått fullkomlig hybris och dagens inköp stannade på 140 000 kronor vilket innebär att att den totala depåbelåningen uppgår till ca 170 000 kronor.

Då jag är villig att belåna depån upp till 1 miljon kronor så har jag trots allt lite kapital kvar att shoppa för om det blir några rejäla sättningar framöver.

För pengarna fick jag:
200 H&M för 250,30 kronor
500 SHB för 100,90 kronor
200 Kinnevik för 197,50 kronor

Allt handlades i ISK och naturligtvis så sjönk börsen ytterligare efter inköp men då var vi ute och gjorde stan osäker...

32 kommentarer:

 1. Så kan det gå med disciplinen ibland! :-)

  Jag själv försöker hålla mig till att köpa i slutet av varje kvartal. Exakt varför vet jag inte (annat än att jag inbillar mig att jag borde spara tid och ägna mig åt andra saker). Det är svårt, särskilt dagar då det ser "billigt" ut... Ge mig styrka!! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. ..oartig som man är glömde jag att tacka för en intressant och välskriven blogg. Tack!

   Mvh

   Myttinge 94

   Radera
  2. Tack för en trevlig kommentar Myttinge94!

   Jäklar - det måste krävas en hel del karaktär att endast köpa aktier en gång i kvartalet oavsett börsrörelserna i övrigt. Förmodligen är det rätt begåvat och du får sannolikt ett bra GAV med tiden...

   Ha en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Grattis till fina köp.

  Med vänlig hälsning,
  /Grazing Lady

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack GZ!
   Du tankar friskt i HM och man blir rätt sugen när man läser dina inlägg :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Du får väl försöka disciplinera din odisciplin kanske:)? Tvinga dig att göra små köp åt gången för att bli kvitt den största abstinensen. Det tenderar ju ofta att blir billigare direkt efter köp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pengabloggen!
   Jag är rätt hopplös och någon karaktär har jag inte att tala om.
   Det är rätt sällan jag har möjlighet att följa börsen under dagarna men när jag har det så brukar jag passa på även om det blir lite större poster.

   Men naturligtvis har du helt rätt - köp mindre poster och mer frekvent så kommer man oftast lite billigare undan...

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Hehe underbart inlägg, om/när fru CM lyfter näsan från boken vet man att det INTE är läge att köpa ;)

  Det var onekligen fina aktier och attraktiva priser du fick dem till.

  /Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gnetaren!
   Tackar :-)

   Du känner mig rätt bra vid det här laget och karaktär och disciplin är väl inget jag är känd för :-)

   Om jag hade haft åsikter om den "riktiga" ekonomin (och inte den här casinoekonomin portföljen utgör) så hade fru Cm snabbt lyft näsan från boken och haft en massa åsikter.

   Fru Cm är chef över privatekonomin är där har en annan inte mycket att säga till om!

   Ha en fortsatt bra helg!
   //Cm

   Radera
 5. Måste bara säga grattis, dina inlägg är helt klart de roligaste och även bland de mest läsvärda.

  Feg som jag förstår jag dock inte hur du vågar, men å andra sidan visar ditt track-record helt klart att du är något på spåren.

  Jag har i flera omgångar hållit på med aktier sedan början av 80-talet, och lyckats med konststycket att få 0 (noll) procents total avkastning.

  Min strategi har varit att glad i hågen köpa väldigt nära toppen, behålla och sen sälja i panik när det går utför.

  Det i sig borde vara värt en egen blogg. :-)

  I sommar ska jag dock ta mig i kragen och göra en rejäl genomgång av den egna ekonomin, och försöka undvika att göra samma misstag som innan.

  Det blir en heldag i sommarstugan med bara kontoutdragen, en miniräknare och så laptopen inloggad på Avanza.

  Innan dess behöver jag dock ett mycket tips från herr och fru CM.

  Vilket rosévin ska jag välja till genomgången?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för en trevlig kommentar!

   Jag gjorde precis som du och med samma klena resultat. Sedan en tid tillbaka så säljer jag väldigt sällan även om börsen går åt helsike. Att "sitta still i båten" är en taktik som fungerar för oss även om det känns jäkligt trist att innehaven kanske halveras i värde - och andra sidan så är det billigare att köpa på sig mer :-)

   Jag är förbaskat glad att du bad mig om vintips och inte aktietips - jag är betydligt bättre på det förstnämnda. Tyvärr är utbudet på roséviner i katastrofalt uselt i Sverige och alla systembolagsvurmare som vill behålla monopolet för "att det har så bra utbud" är grundlurade..

   Av någon orsak så brukar vi svenskar snåla så fort vi ska köpa just rosévin vilket jag tycker är lite synd. Det är precis som med röda och vita viner och går man upp ett par tior så får man ett betydligt bättre vin. Mitt generella tips är att köpa så ljusa och ofärgade roséviner som möjligt - annars är risken att det smakar saft..

   I Systembolagets skrala sortiment så skulle jag köpa en Domaine de la Tour du Bon (159kr) alt. Sancerre Rosé (129kr).

   Lycka till med med aktiestrategin och låt oss få veta vad du kommer fram till!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Är ny på bloggen, och är precis i startgroparna. Men denna blogg skall följas.

  Ha det bra, och grattis till köp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vad är livskvalité!
   Tack för kommentar och lycka till med bloggandet!
   Mvh//Cm

   Radera
 7. Känner igen mig... Jag lånar dock inte utan säljer av ur min vanliga depå (HM) och köper igen dem i ISK. Sedan för jag en inre dialog huruvida ett Brexit inte redan är inprisat i kurserna till en del... Eller att Bremain-sidan antagligen vinner. Eller att FED antagligen lämnar räntan oförändrad. Eller att amerikanarna bara säger att de skall rösta på Trump på ren djävulskap etc., etc. Sedan köper jag raskt smärre poster och vips så rasar kursen några trappsteg till...
  Och så börjar den inre dialogen om på nytt!
  Så nu koncentrerar jag mig på kommande års utdelningsaktier och vad jag tror om dem. Skulle jag råka göra ett klipp av ren oaktsamhet under tiden skall jag sälja för att hyfsa statistiken.
  Kan inte ha en chokladkaka i kylskåpet och äta en bit då och då utan klämmer i mig hela kakan snabbt för att slippa frestelsen.
  Tack för att du delar med dig av dina tillkortakommanden! Det känns mycket bättre då och mindre ensamt... /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gunilla - Varför säljer du när du kan flytta in i ISK? Du sparar 2 * courtage (tex om det är inom Avanza) och det kan aldrig bli något snack om att du säljer till dig själv och därigenom är ute efter att påverka aktiekursen för din egen vinning.

   Radera
  2. När man har en traditionell depå skattar man för vinsten vid försäljningen. Man får å andra sidan dra av förluster vid försäljning. Flyttar jag från en traditionell depå till en ISK måste jag enligt svensk skattelagstiftning sälja aktien först & skatta av för att därefter köpa tillbaka aktien i min ISK. Det finns tyvärr ingen annan lösning - inte ens hos Avanza... /Gunilla

   Radera
  3. Gunilla - du nämner i din första kommentar att du "...säljer av ur min vanliga depå (HM) och köper igen dem i ISK" och jag tror att du har fått det om bakfoten.

   Hos Avanza anges att
   "Du kan flytta värdepapper från ditt Aktie- & fondkonto eller ett annat investeringssparkonto till ditt investeringssparkonto
   [...]
   Vid flytt av värdepapper från ett Aktie- & fondkonto till ett investeringssparkonto ses detta skattemässigt som en försäljning, även om dina värdepapper alltså inte säljs av, och kontrolluppgift kommer att skickas till Skatteverket. Vi bokar överföringen som om det vore en affär med flytt av försäljningslikviden. Överföringens värde sätts till senast betald kurs vid den tidpunkt som Avanza genomför överföringen. Det är även den kurs som registreras som säljkurs på ditt aktie- & fondkonto."
   https://www.avanza.se/vart-utbud/konton/isk/fordjupad-information-isk.html#regler---priser

   Och Avanza tar inget betalt för överföring mellan konton inom Avanza. Har gjort det själv flera gånger.

   Hoppas du blir hjälpt av detta, annars är de otroligt hjälpsamma på Avanza och förklarar mycket pedagogiskt på telefon om man ringer och frågar.

   Radera
  4. Gunnilla: du svarade på det skatterättsliga resultatet. Jo så blir det.
   Men du kan slippa courtaget. Om du inte tror att du säljer för så pass mycket mer än vad du köper för i ISK så att det blir en bättre affär. Men det är något annat

   Radera
  5. Hej Gunilla!
   Det är oerhört skönt att veta att jag inte är ensam :-)

   På min agenda står det som du redan har påbörjat - att börja växla HM över till ISK.
   Trots nedgången i HM så kommer jag ändå åka på en hel del i skatt och jag har väl avvaktat för att eventuellt kunna realisera lite förluster. Skulle jag växla idag så skulle det ta ett några år innan jag är break even - hur reonerar du där?

   En chokladkaka i kylen för att spara till senare tillfälle? Det skulle aldrig fungera hemma hos oss :-)

   Ha en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  6. Tack Anonym om förtydligandet kring ISK!
   Mvh//Cm

   Radera
  7. Hej igen CM!
   När HM toppade förra året hade jag en latent reavinstskatt på SEK 112 000. Idag ligger den på 30 000... Mitt anskaffningsvärde är 215,53 kronor/aktie. Jag köpte till aktier för att successivt få upp anskaffningsvärdet till 215,53. Totalt som mest hade jag 3000 HM.
   I april i år köpte jag 1000 Kinnevik i min traditionella depå på 225 kronor, fick en utdelning på 25 kronor (25 000) och sålde på 200 kronor. Där uppstod en förlust på 25 kronor/aktie dvs en minskning av vinsten med lika mycket (25 000) och av skatten med ca 8 000 kronor.
   Så där håller jag på... Ibland kanske inte riktigt klokt...
   Nästa år, år 1, räknar jag med att få skattefria utdelningar på mina HM-aktier! År 2 kommer det att kännas bättre.
   Men sedan har jag även mina Investor kvar i depån. Mycket skatt där... Skall tänka på det en annan dag./Gunilla

   Radera
  8. Hej Gunilla!

   Tack för återkopplingen.
   Det är precis sådär jag själv försöker att göra.
   Tidigare i år så realiserade jag en förlust i Fortum och förlusten använde jag till att kvitta bort delar av min vinst i HM som jag sedan köpte tillbaka i ISK.

   Jag är inte speciellt sugen på att realisera vinster för att återköpa i ISK - det skulle ta flera år innan jag gick break even.

   Mvh//Cm

   Radera
  9. Grym blogg, tack! :)

   Försöker dock förstå hur ni resonerar med skatten när det gäller vanlig depå och byte.

   Gunilla: Du köpte kinnevik, fick utdelning på 25k och aktien backade 25k, sen sålde du? Vad var poängen och varför gjorde du så? Det blir väl bara ett nollsummeapel och du kunde köpt aktien direkt i en isk. Du tjänade inget och skattade inget och kunde inte dra av mot något annat?

   Cm: När det gäller att realisera vinsterna, tänk så här. Ex:

   Du har hm aktier värderade till 100k som på dagens kurs har en da runt 4% för att förenkla.

   Investerat i vanlig depå blir utdelningen (vid återinvesterad utdelning) år efter år efter skatt:

   År 1: 100000x0,04x0,7=2800
   År 2: 102800x0,04x0,7=2878
   År 3: 105678x0,04x0,7=2959
   År 4: 108636x0,04x0,7=3042
   År 5: 111677x0,04x0,7=3126


   Investerat i isk, samma förutsättningar (skatten realiserad):

   År 1: 70000x0,04=2800
   År 2: 72800x0,04=2912
   År 3: 75712x0,04=3028
   År 4: 78740x0,04=3149
   År 5: 81890x0,04=3275

   Säg gärna till om jag tänker fel. exemplet är räknat utan utdelningshöjningar, värdeökning osv. vilket skulle vara ännu mer till fördel för isk. Den ända fördelen med vanlig depå är om man planerat att göra förlust på sina aktier eller är rädd för det.

   Kapitalvinsten är ju bara luftsiffror tills vinsten realiseras och skatten dragits eftersom utdelningarna och kapitalvinst direkt drabbas av skatten?

   Radera
 8. Klockrent! Även om jag ej har en fru att fråga har jag själv suttit i situationer likt dessa:
  Sofokles1: "Sofokles, jag vet att du har sagt att du skall avvakta men just nu är det verkligen köp-läge"
  Sofokles2: "Jaså"
  Sofokles1: "Kan jag få göra ett undantag?"
  Sofokles2: "...."
  Sofokles1: "Tack!"

  Klockrena inlägg - keep em´coming=)

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Filosofen!
   Jag brukar ha motsvarande diskussion med mig själv innan jag approcherar fru Cm :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Hahaha =)
   på något sätt känner jag att en kaffeträff, eller ännu bättre; en vinare eller två, dig och mig emellan där allt spelas in/sänds live skulle vara något att göra med glimten i ögat).
   Gillar din/er livsstil och hur du sköter din portfölj!

   Sitter med en fin ostbricka som dessert just nu och väntar på att England skall få torsk. Hoppas du njuter i Nice!

   /Sofokles aka. "Filosofen" ;)

   Radera
  3. Gärna en date över en flaska vin eller två!
   Kaffe går fetbort då ni greker bara häller i er någon form av sumpvariant....

   Jag hade önskat att du delat din ostbricka på terassen med oss ikväll.
   Behagligt klimat och Nice har under de senaste dagarna haft en rejäl tillströmmning av britter som investerat mer i tatueringar än litteratur - 1-1 målet i slutminuten var rent magiskt att lyssna på ;-)

   Mvh//Cm

   Radera
  4. It´s a date, sooner then later i hope=)

   Låter magiskt!

   Mvh Sofokles

   Radera
  5. Hör av dig så tar vi en date i juli :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 9. hmmm...SHB viker av 700 mkr (500+ pers ska bort från kontoren, vilket troligen inte är slutet), och aviserar i förväg inställd Oktogon, och bonusutdelningen ligger illa till. En del tror till och med på minskad utdelning.
  Men jag tycker inte man ska ha SHB, eller bank för den delen, på kort sikt utan på lång sikt, mycket lång, och under en en sådan tidsrymd blir branschens vinster svårslagna och ägarna väl berikade.
  Gamblingen att kliva av bank helt i början av 2015 och kliva in nu, eller till och med kanske senare, kändes som en lågoddsare och jag ifrågasätter mig själv varför jag kör "buy and hold". Samma sak med oljan "ganska nyligen".
  Ge mig gärna motivation till fortsatt "buy and hold"
  /Arne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Arne,

   Du har helt rätt att det skulle vara begåvat att kliva av bank för ett år sedan.

   Att vi kör buy&hold är av den enkla orsaken att vi inte fattade att man skulle kliva av bank i april 2015.

   Vi ligger kvar och förhoppningsvis så repar det sig så snart Storbritannien har bestämt sig om EU

   Mvh//Cm

   Radera
  2. ja, och brexit kan ge ett ytterligare bättre läge att köpa mer av SHB's aktie. Vi hade 135 kr i somras, 26% ner!, motsvarande upp är 35%!
   oj va det kliar ;-)
   /Arne

   Radera