25 maj 2016

Utdelning Yara

Utdelningstakten börjar tyvärr att avta men det kommer trots allt in lite slantar som betar av belåningen som nu uppgår till ca 46 000 kronor.

Idag så landade utdelningen från Yara på kontot. Norska Yara International är ett kemiföretag som specialiserar sig på den något osexiga marknaden för konstgödsel och nitrater.

Utdelningen uppgår till 15 norska kronor per aktie, en höjning med två norska kronor sedan föregående år, och med dagens växlingskurs så blev det 14,92 kronor per aktie. Innehavet uppgår till 500 aktier och total bruttoutdelning uppgick till 7 459 kronor.


Det har inte varit helt lysande att vara aktieägare i Yara i år och aktien är ned dryga 22 procent. Men allt är inte skitdåligt med lägre aktiekurser - Yara är aktiva med återköp av aktier och då är det bra med billigare kurser under en period.

Totalt sett för året så har vi fått 250 750 kronor i bruttoutdelning utan någon nämnvärd ansträngning.


4 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat med att skapa "passiva" inkomster för er, det ser så enkelt ut.

  Men samtidigt tycker jag inte att man ska förringa den insats som faktiskt ligger bakom intjäningen av kapital, om det så kommer i form lön eller andra sidoinkomster. Ska inte säga att jag blir provocerad av det, men kanske snarare lite brydd över att man inte uppskattar eller värdesätter de arbetade timmar som trots allt har lett fram till "250 750 kronor i bruttoutdelning utan någon nämnvärd ansträngning."

  Ni har ändå tjänat in 3.9MSEK som ni sedan investerat (fantastiskt!) om jag kollar på rätt siffror på din blogg. Skulle man räkna om det i arbetade timmar (á 500SEK/tim, för jag tror att ni har ganska höga inkomster om jag minns rätt) så landar det på 7800 timmar. Så jag tycker inte att man kan säga att det är utan nämnvärd ansträngning, snarare ska ni ha cred för att jobbat hårt och och målmedvetet för att sen kunna skörda... :)

  /Robban

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robban och tack för kommentar!

   Du har naturligtvis helt rätt att vi har gnetat rätt ordentligt för att få ihop det kapital som nu ger oss en liten avkastning. Även om vi kanske inte har "arbetat" ihop 3,9 MSEK då vi återinvesterar utdelningarna så är det säkert dryga 2,5 MSEK som vi fört över.

   Ha en riktigt bra helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Yara har länge legat på min radar. Hade kurslarm på 295 NOK men valde att ej trycka på "köp". Misstag? Ja, det vet nog ingen. Även nuvarande nivå är helt klart köpvärd. Dock, det svåra med Yara är att de inte har någon eg pricing power, både insatsvaror och färdig produkt prissätts på öppen marknad. Man riskerar alltså att hamna i en squeeze likt stålindustrin. Marknaderna verkar vara lite stabilare men risken finns.

  Hur resonerar du kring Yara idag? Ökar du? Varför/varför inte?

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sofokles!

   Precis som du är inne på så är det väl bristande "pricing power" och det statliga ägandet som är tråkigt med Yara. Men trots det så anser jag att det är ett relativt tryggt och defensivt bolag att placera sina pensionsslantar i.

   Rapporten som kom för någon vecka sedan var helt ok - visst, försäljningen sjönk något men vinsten ökade. Norska kronan är rätt billig för tillfället och nu när proffstyckarna (analytikerna) kommer in med mer negativa analyser så tycker jag att det är ett bra köptillfälle.

   Om vi ser motsvarande kurser efter sommaren så kommer jag garanterat att öka i Yara.

   Ha en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera