20 maj 2016

HM, PG, WMT & AS

Köpt HM
Egentligen hade jag kommit överens med fru Cm att ligga lågt med nyinvesteringarna fram tills efter sommaren. Hennes råd brukar vara kloka men ack så tråkigt och förnuftigt. Nu har jag inte fått hybris på något sätt utan köper sällan och i sammanhanget för små belopp när jag anser att ett bolag fått oförtjänt med spö. Tidigare i maj köpte vi 200 Kinnevik och nu igår blev det 100 friska HM.


Vi ligger redan tungt i HM och innehavet uppgår nu till 3 200 aktier men efter JP Morgans prognossänkning då de oroar sig för "försäljningsdensiteten" (försäljningen i förhållande till butiksyta) så blev det genast rätt billigt. Billigt tycker även Stefan Persson att det är då han i början av april köpte 10 miljoner aktier till 282,5 kronor per aktie - rensat från utdelning så kan jag konstatera att Stefan himself var villig att betala 273 kronor per aktie.

Utdelning Procter & Gamble
I onsdags så landade kvartalsutdelningen från Procter & Gamble på kontot. Våra 300 aktier delade ut $0.67 per aktie och vi svensk valuta så uppgick bruttoutdelningen till 1 652 kronor.

Jag har varit sådär lyckosam med våra amerikanska investeringar det senaste året. Jag inbillade mig att börsen skulle söka sig till lägre nivåer än vad vi fick och tyckte det var alldeles förträffligt att investera i defensiva och halvtrötta aristokrater som har en ok intjäning oavsett konjunktur. McDonald´s och Johnson & Johnson har förvisso haft en trevlig utveckling sedan inköp men det kan man knappast säga om Procter & Gamble eller Wal-Mart. Procter & Gamble står och stampar och Wal-Mart har varit ruskigt trött - fram tills igår...


Rapport Wal-Mart
Wal-mart behöver sannolikt inte någon närmare presentation men det är världens största detaljhandelskedja inom lågprissegmentet med 2,2 miljoner anställda runt om i världen. Det är kanske inte något varuhus jag själv skulle besöka men Wal-Mart har varit en stabil aktör och utdelare genom åren.

Wal-Mart har under den senaste tiden brottats med en hög dollarkurs, höjda minimilöner och investeringar i e-handeln som naturligtvis har påverkat marginalerna.
Därför var rapporten igår rätt välkommen och Wal-Mart redovisade ett resultat om $0.98 aktie mot förväntade 0.88 och dessutom så spås vinsten för andra kvartalet ligga i intervallet 0.95-1.08. Resultatet uppskattades av marknaden och handlade under gårdagen upp aktien med nästan 10 procent (och det är svarta siffror även idag).

AS
AS är väl en lämplig akronym för Anders Sundström - ni vet den där gamla sossepolitikern som Carl Bildt döpte till "Minister Misslyckad" när det begav sig. De senaste månaderna har han varit aktuell som avgående styrelseordförande i Swedbank och inte ens det klarade han av - att det är ägarna som beslutar om vem som ska sitta i styrelsen har Anders Sundström inte förstått och naturligtvis så grät han ut under bästa sändningstid. Att han fortfarande har möjlighet att förstöra för KF bekymrar mig föga och jag trodde äntligen att jag skulle slippa höra om Sundström framöver.

Men icke - Igår så avslöjade Kinnevikhöjdaren Björn Rosengren att Stefan Löfven var andravalet till posten som partiledare för sossarna och mycket riktigt - det var Anders Sundström som först var tillfrågad. Om Socialdemokraternas valberedning tar syra kan jag inte uttala mig om men Sahlin -> Juholt -> (Sundström) -> Löfven talar sitt tydliga språk.

F-n, jag hade alla dagar röstat på Sahlin framför Sundström och hon skulle få en kader av privata livvakter att gulla med och hon skulle även få ett block med förifyllda löneintyg bara jag slipper Minister Misslyckad.

4 kommentarer:

 1. Hej CM!
  Har också köpt på mig lite HM... Tar som du rygg på Stefan Persson. Gjort en del lyckade och en del helt misslyckade köp och försöker nu hålla mig borta från Marknaden. Är så less på oförutsägbarheten i marknaden och alla spekulationer hit och dit!
  Beträffande AS så var Björn Rosengrens 'avslöjande' att Sossarnas förstahandsval av partiordförande var AS inte alls något 'avslöjande' då det stod i tidningarna efter Juholts avgång och frågan var aktuell. Björn Rosengren och media måste ligga i dvala för att ha missat det! Det stod vidare att AS hustru var negativ till att AS tog på sig uppgiften. Även andrahandsvalet Löfven måste fråga sin hustru först om det var OK att bli ordförande och därmed eventuellt statsminister. Så du borde kanske lyssna mer på din hustru beträffande aktieköp...
  Det konstiga med Mona Sahlin är att hon har haft huvudet på skaft i politiken (glömmer aldrig hennes utmärkta avgångstal) men är fullständigt huvudlös (eller har huvudet under armen) när det gäller privatlivet. Den kärleken, den kärleken... eller vad det nu kan vara.//Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla och tack för informationen!
   Att AS var förstahandsvalet som efterträdare till Juholt hade jag helt missat. Och uppenbarligen en del murvlar med då det slängdes upp rätt rejält i media härom dagen.

   I vanlig är det en kvinna bakom som står för besluten...

   Jag biktade mig när jag kom hem och fick godkänt då det var HM och det var en rejält liten post :-)

   Om Mona har det varit tyst i snart en vecka och jag antar att Expressen inte har så mycket mer att presentera. Frågan är om vi någon gång får veta bakgrunden till den här historien eller om den helt enkelt kommer att sopas under mattan..

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Tack för en intressant blogg!!
  Har ni funderingar på och göra försäljningar och köpa tillbaka allt på isk framöver?

  Varför endast 1 investmentbolag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!

   Så snart vi har några seriösa förluster att realisera så återköper vi i ISK. Att sälja med en rejäl vinst är jag inte så road av då det kommer ta rätt många år innan man är ikapp igen.

   Självklart så svär jag över att jag inte har rubbet i ISK men och andra sidan så har jag en helt ok krockkudde om det blir lite utförsåkning.

   Nja, tre investmentbolag har jag väl - Investor, Kinnevik och Svolder?

   Mvh//Cm

   Radera