9 okt. 2015

Sverige och Grekland

Återkommande läsare vet att jag gärna delar ut en och annan känga till grekerna och deras ständigt parlamentariska kaos.

Men handen på hjärtat så är vi inte mycket bättre själva och att vi ens haft en decemberöverenskommelse är väl ett tecken på det.

Men idag dog DÖ vilket jag tycker är oerhört positivt. Under Kristdemokraternas riksting tidigare idag så fick deras partistyrelse och större delen av deras partiledning ett svidande nederlag då ombuden med bred majoritet röstade emot decemberöverenskommelsen.


Dealen med överenskommelsen var att alla sex partier (SD och V undantagna) skulle vara överens och efter KD:s beslut idag så har den upphört vilket övriga partiledare i Alliansen bekräftat under kvällen. Uppenbarligen har inte Tomas Eneroth (S) förstått upplägget med DÖ och "förutsätter att de övriga borgerliga partierna står kvar vid överenskommelsen" - sedan några timmar tillbaka så har han har dock gjort sig otillgänglig för ytterligare kommentarer och jag tror att övriga Socialdemokrater är rätt tacksamma för det.

Men vad betyder det här i praktiken? På kort sikt ingenting alls...
Samtliga Allianspartier har presenterat sina egna budgetmotioner och kommer naturligtvis att rösta på sina egna förslag. Det är först nästa år det kan bli lite intressant förutsatt att Alliansen lägger en gemensam motion som ett alternativ till regeringens budgetförslag.

Och ett nyval innan dess lär inte hända då det enda parti som skulle grynnas av det är Sverigedemokraterna vilket Löfven är väl medveten om.

Även om beslutet inte får någon praktiskt skillnad i närtid så har jag i alla fall roats av att läsa diverse politikers kommentarer till dagens beslut.

Jonas Sjöstedt anser att KD sätter sin trovärdighet på spel i och med dagens besked.
– Frågan är, kan man lita på KD? Vad är deras ord värt, säger han.

Jag kan faktiskt förstå att Jonas är lite bekymrad då hans parti, som inte ens sitter i regeringen, har med sina 5,7 procent i riksdagsvalet ett oproportionellt stort inflytande och delvis dikterar villkoren tack vare DÖ.

Även Tomas Eneroth som är Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen har ventilerat sina åsikter idag:
– KD är uppenbarligen ett splittrat parti som inte har förmåga att hålla politiska överenskommelser ens ett år. Det skadar naturligtvis tilltron till KD som politiskt parti för lång tid framöver, säger han.

Politiker som pratar om löften och tilltro gör mig oavsett partifärg lite lätt illamående och vi kan väl avsluta med Stefan Löfvens uttalande innan KD:s omröstning:

Ingångna avtal ska hållas, framhåller Stefan Löfven.
– Ett parti som bygger på kristna värderingar måste kunna stå för sitt ord.
Än en gång avslutar jag med citatet från den tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten Lennart Nilsson - "Folk uppfattar vallöften som löften. Det är ett problem för oss.".

Politiker...

15 kommentarer:

 1. Haha!

  Videon med Löfven är direkt elak :)

  Ingemar Mundebo är ju ett retoriskt geni jämfört med svetsaren!

  -J

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-)

   Ja, det är inte direkt någon Olof Palme i talarstolen...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Wow! Jag säger bara wow!

  Jag höll på sätta....vänta ska kolla.... 52an i halsen när min tjej berättade (mitt under idol) att kd drog sig ur dö! WTF!!!!!! Trodde jag inte!!

  Som "gammal" politiker" fritidsnämnden i en kommun i norrland, så var min absoluta övertygelse att inget parti kommer att bryta denne! Jaha...here comes mr/mrs kd onourwayoutoftheparlament!!!! Men det gjorde dom!

  Extremt intressant läge i Sveriges politik nu överhuvudtaget! Särskilt intressant nu att se hur övriga partier hangerar tex: invandringsfrågan!!

  Bra inlägg!

  Ge alla medborgare samma chans att bli "samhällsmedborgare"

  U FIGURE IT OUT!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din kommentar.

   Även om jag är politiskt novis så tror jag inte att det kommer att bli någon skillnad avseende Sveriges flykting- och asylpolitik bara för att DÖ begravs.

   Debatturymmet i Sverige är rätt lågt och till och med när sansade debattörer som Berti Torekull (tidigare chefsredaktör på SvD och grundare av Dagens Industri samt mentor till Lilla Frodolf) försöker ta upp ämnet så blir det ramaskri och hot om uteslutning från MP.
   http://www.expressen.se/debatt/dags-att-tillfalligt-stoppa-invandringen/

   Den största effekten med att DÖ rivs upp är att Vänsterpartiet blir vingklippta. De har suttit i en guldsits och kunnat påverka regeringens politik trots att de inte själv är ett regeningsparti.
   Sjöstedt är naturligtvis medveten om det och är redan ute och svingar i media.
   http://www.dn.se/nyheter/sverige/sjostedt-om-do-laget-varnar-s-for-att-ga-hogerut/

   En annan effekt är att Sverigedemokraterna sannolikt kommer att tappa väljare. Jag inbilar mig att många Alliansväljare sökt sig till SD då de under DÖ varit det enda oppositionspartiet. Det ska bli intressant att följa opinionsmätningarna framöver och se om Allianspartierna vinner tillbaka sina väljare.

   På längre sikt kan det även påverka Miljöpartiet. Om det blir nyval så kommer Sossarna sannolikt försöka liera sig med något mer sansat parti. Miljöpartiet gör sig bäst i opposition när man inte faktiskt behöver realisera deras mest sjövilda ideer...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Du glömmer bort att detta öppnar upp för att Alliansen kan välja att bryta ut delar av den rödgröna höstbudgeten. Även om de väljer att inte fälla den helt kan de alltså fortfarande påverka den.

  Troligtvis står vi inför kommande blocköverskridande överenskommelser. Först ut lär flyktingkrisen vara. (Om inte wildcardet SD gör verklighet av sina hot om misstroendevotum.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese,

   Om så vore fallet att Alliansen kommer att försöka byta ut delar av höstbudgeten är det naturligtvis positivt men tyvärr så verkar det som om AKB och övriga kommer låta den gå igenom.

   Nästa veckas M-stämma är intressant och vi får se vad Finn Bengtsson mäktar med.

   SD:s misstroendevotum kommer med största sannolikhet inte finna stöd hos övriga partier.

   Tack för kommentar och fortsatt trevlig helg,
   //Cm

   Radera
 4. Även om inga större förändringar blir av känns det förbannat skönt att slippa V på topp. Helt otroligt att ett parti fullt av kommunister sitter och håller i taktpinnen i Sverige 2015.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle,

   Instämmer till fullo :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Röstas sosse budget igenom så får vi betala följande!!
  - 19 miljarder Migration
  - 21 miljarder till nyanlända etablering
  - 32 miljarder i bistånd

  Dvs 72 miljarder tillsammans. För att få perspektiv om hur mycket pengar detta är så ryms hela rättsväsendet (polis,kriminalvård, åklagare, domare osv) i detta, då det är budgeterat 40 miljarder, lägg sedan till NÄSTAN hela försvarsbudgeten (44 miljarder).

  Då fattar man hur sosse Sverige vill fördela pengarna!!! Skamligt, hoppas att SD dubblerar sina röster så att övriga partier vaknar.

  http://www.regeringen.se/artiklar/2015/09/statens-budget-2016-i-siffror-utgiftsomrade-6-forsvar-och-samhallets-krisberedskap/  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,

   Som jag nämnde i ovan kommentar så kommer Alliansen sannolikt låta den rödgöna budgeten gå igenom utan några förändringar.

   Personligen så tror jag att SD kommer att tappa väljare efter beslutet att Alliansen bryter DÖ. Jag inbillar mig att rätt många Alliansväljare sökt sig till SD då de har varit det enda oppositionspartiet under DÖ.

   Tack för kommentar och ha en fortsatt bra helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Det är möjligt att SD tappar allians väljare. Samtidigt så har alliansen inte presentera någon egentligt lösning på migrations politiken. Vilket jag tror många allians väljare inklusive mig har lessnat på.

  Jag ser Sverige som ett privat företag, ett företag som måste förvaltas klokt. När man tittar på budgeten så blir man ju mörkrädd på riktigt. Men jag tror liksom dig att vi budgeten kommer att gå igenom. Jag tror också att det kommer att bli ett ganska hyffsat budgetunderskott innan det är färdigt och då syftar jag på att siffrorna på migrations sidan knappast håller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej och tack för replik,

   Invandrings- och migrationspolitik är en ytterst svår fråga och jag måste erkänna att jag är väldig dåligt påläst.

   Spontant så är jag personligen positiv till en relativt hög invandring och förutom mina humanitära åsikter så jag anser jag att det är en förutsättning för Sveriges ekonomiska tillväxt. Sedan så har jag åsikter mellan fördelningen av de initiala kostnaderna. Jag vill att det ska läggas mer krut på migrationspolitiken för att skapa förutsättningar att de som sökt sig hit så snart som möjligt ska komma in på arbetsmarknaden - även om det sker på bekostnad att vi tillfälligt behöver minska antalet personer som får PUT.
   Exempel som det här gör mig bara förbannad - http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20807994.ab

   Men allting ställs på ända nu när vi har en flyktingsituation som vi inte upplevt i modern tid. Enligt min åsikt så ska vi som EU-land ta vårt solidariska ansvar och jag anser att antalet (jag vet att det är obehagligt att prata om numerärer när vi avser människor) flyktingar som får uppehållstillstånd i Sverige ska vara i linje med övriga Europa. Sedan kan jag reta mig till vansinne att närliggande länder som Saudiarabien duckar sitt ansvar och tar emot noll flyktingar.

   Det retar mig även något oerhört att de personer som inte håller med mig inte får något utrymme att göra sin röst hörd i media. Så fort någon är av avvikande åsikt eller anser att det kan medföra problem med en alltför hög invandring (se exemplet Torekull ovan) så skriks det rasist.

   Debattklimatet i Sverige har blivit fullkomligt uselt de senaste tio åren.

   Av samma orsak som ovan retar jag mig på överenskommelser som DÖ vars primära syfte är att stänga ute SD och 20-25% av väljarna. Även om jag inte sympatiserar med SD så anser jag att i en demokrati så ska de få samma inflytande som övriga partier.

   Och för att förekomma vissa kommentarer så vill jag än en gång påpeka att jag är FÖR en relativt hög invandring och jag kommer faktiskt själv snart att vara en invandrare om allting rullar på som vi önskat.

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Men hur kan du tycka att SD ska få mer utrymme när du inte sympatiserar med dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Monsieur l'abbé, je déteste ce que vous écrivez, mais je donnerai ma vie pour que vous puissiez continuer à écrire.

   - Evelyn Beatrice Hall (felaktigt tillskivet Voltaire även om citatet sannolikt sammanfattar hans ståndpunkt).

   Radera
  2. Populäröversättning så vi slipper belasta Google Translate

   "Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det."

   - J

   Radera