23 okt. 2015

Rapportfloden

Kvartalsrapporterna har stått som spön i backen och i veckan har 14 (!) bolag i portföljen behagat lämna rapporter. Rapportsäsongen har ju börjat sådär för familjen Chansar mest då både Wal-Mart och SKF inledde med rätt trista rapporter och frågan var om tendensen skulle hålla i sig.

Veckans rapportskörd kanske inte var lika illa som föregående vecka och det har varit ömsom vin, ömsom vatten men jag börjar vid det här laget bli jäkligt trött på att dricka ramlösa..


Det skulle bli ohyggligt träligt att skriva, och att läsa, enskilda inlägg om alla rapporter så jag kör en liten sammanfattning. Jag kommer inte heller att rapa upp en massa siffror då respektive bolag har utmärkta webbplatser där det är lätt att finna information för den intresserade

För skojs skull så har jag snott (där det har varit möjligt) Di.se rubriksättning för att få lite sensationsjournalistik över det hela..

Svagare än väntat för Swedbank
De totala intäkterna för kvartalet uppgick till 9,2 miljarder kronor vilket är en minskning med 80 Mkr från föregående kvartal. Proffstyckarna hade väntat sig intäkter på 9,5 miljarder kronor.

Rörelseresultatet landade på 5 miljarder kronor och analytikerna hade gissat på 5,3 miljarder kronor.

Sammantaget var det inte en helt genomkass rapport och Swedbank har fortfarande en hög intjäningsförmåga även om den är något sämre än föregående år.

Efter en initial dipp på några procent så repade sig kursen rätt snabbt och handlas nu högre än innan rapporten.

Handelsbankens vinst sämre än väntat
De totala intäkterna minskade med 200 Mkr och landade på 9,5 miljarder kronor.

Rörelseresultat blev 4,7 miljarder kronor jämfört med proffstyckarnas gissningar på 5 miljarder kronor.

Vi aktieägare är rätt vana med att SHB skämmer bort oss men det här var något sämre än väntat. Även om satsningen i Storbritannien går som tåget så skickade marknaden omedelbart ned aktien med dryga 4 procent.

Nu lämnade även Nordea och SEB halvkassa rapporter så hela sektorn fick rejält med spö och många börjar tvivla på om bankerna framöver kommer att vara lika bra investeringar som de varit de senaste åren.

Blogkollegan Gottodix har skrivit ett initierat inlägg i ämnet

ABB ökar vinsten - men orderingången är usel
Intäkterna uppgick till 8,5 miljarder dollar jämfört med analytikernas gissningar på 8,8 miljarder dollar.

Rörelseresultat blev 1,2 miljarder dollar med förväntade 1 miljard dollar.

Och den usla orderingången? Jo, det är väl inte helt spännande och landade på 8,7 miljarder dollar vilket är 2,5 miljarder sämre än föregående kvartal.

Trots ganska trista förutsättningar så handlades aktien upp ett par procent på rapporten.

Vinstlyft för Intrum Justitia
Intäkterna uppgick till 1.386 miljoner kronor, att jämföra med förväntade 1.412 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 452 miljoner kronor jämfört med väntade 438 miljoner kronor.

Styrelsen meddelade att ett återköpsprogram har initierats och under resterande år få maximalt 7,3 miljoner aktier återköpas vilket motsvarar 10 procent av bolagets aktier.

Sådär tyckte marknaden om rapporten och skickade omedelbart ned den med 6 procent och även om vi har haft en stark avslutning på veckan så handlas aktien betydligt billigare nu än innan rapport.

Yara (tyvärr ingen DI-rubrik)
Intäkterna uppgick till 30.479 miljoner norska kronor, mot väntade 30.446 miljoner.

Resultatet landade på 4.417 miljoner norska kronor mot förväntade 5.398 miljoner.

Trots ett lägre resultat än förväntat så skickade marknaden upp aktien och den handlas nu 5 procent högre än innan rapport. Jag kan än en gång konstatera att de s.k. analytikerna är skitdåliga (phun intended) på det här...

MTG: Mindre förluster än väntat
Intäkterna uppgick till 3.819 miljoner kronor jämfört med förväntade 3.781 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev -412 miljoner. Väntat var -508 miljoner.

Den främsta orsaken att förväntningarna överträffades beror på att kostnaderna för MTG:s omstruktureringsprogram blev lägre än väntat.

Rapporten togs emot väl och aktien handlades upp vilket är rätt trevligt. Man får vara nöjd med det lilla och vi gamla aktieägare blir lätt nostalgiska och drömmer oss bort till fornstora dar med kurser runt femhundringen...


Trelleborg ökar vinsten
Intäkterna blev 5.975 miljoner (5.614), väntat var 6.104 miljoner.

Resultatet landade på 786 miljoner kronor (765) vilket var i linje med föväntningarna - grattis analytiker, ett rätt i alla fall..

Själv tycker jag att det var en stabil rapport i ett i övrigt rätt skakigt marknadsläge..

Större förlust än väntat för Fortum
Intäkterna uppgick till 661 miljoner euro, mot väntade 711 miljoner.

Resultat före skatt på -818 miljoner euro mot förväntade -635 miljoner euro - det är nästan Vattenfallnivå på de här förlusterna.

De taskiga siffrorna härrör naturligtvis till nedstängningen av reaktorerna i Oskarshamn och själv är jag inte speciellt överraskad av det trista resultatet.
Framtiden kommer dock bli väldigt intressant och jag har ingen aning om hur Fortum kommer att hantera sin stora kassa...

McDonald´s (tyvärr ingen DI-rubrik)
Det har vänt för McDonald´s efter flera kvartal av minskad försäljning.

Nuvarande kvartal visar på en försäljningsökning på 4 procent och problemen med matskandalerna i Kina har blåst över och det där med att servera frukost under hela dagen har blivit en succé i staterna.

Vinst per aktie uppgår till $1,40 vilket är en ökning med nätta 28 procent :-)

Aktien stängde idag på 112,6 dollar vilket är rejält mycket högre än för en vecka sedan. Jag tror jag ska fira med en tiokronors cheeseburgare..

Svag orderingång för Volvo
Intäkterna steg med 9 procent och uppgick till 73,3 miljarder kronor vilket var 1 procent över analytikernas förväntningar.

Resultatet landade på 5.087 miljoner kronor vilket var klart bättre än analytikernas prognos på 4.692 miljoner kronor.

Och hur var det med orderingången då? "Utvecklingen av lastbilsmarknaden följer i stort våra förväntningar. Vi ser en fortsatt förbättring i Europa. Som vi noterade efter det andra kvartalet avtar efterfrågan i Nordamerika om än från mycket höga nivåer. Brasilien är fortsatt svagt och Asien, med undantag av Kina, är relativt stabilt”, säger Jan Gurander.

Mao så kommer vi sannolikt harva vidare på nuvarande nivåer ett tag till...

Urstarkt resultat av Boliden
Intäkterna uppgick till 9.764 miljoner kronor och konsensusprognosen låg på 9.629 miljoner kronor.

Resultatet uppgick till 829 miljoner kronor och analytikerna räknat med ett resultat i genomsnitt på 760 miljoner kronor.

Både familjen Chansar mest och marknaden uppskattade rapporten som stängde upp med fem procent. Och det känns inte helt fel att ha ett GAV på 15,87 kronor :-)

Sandvik i linje med förväntningarna
Intäkterna på 19.726 Mkr vilket var ett tapp på 8 procent mot samma period i fjol och under analytikernas förväntningar på 21.086 Mkr.

Resultatet landade på 1.871 miljoner kronor vilket är markant bättre än analytikernas prognos på 891 Mkr (grattis).

Stabilt resultat från Sandvik som har handlats ned i kölvattnet efter SKF:s rapport. Aktien upp 4 procent idag.

Investor får stryk av index
Resultatet uppgick till 2.718 miljoner kronor, motsvarande 3:57 kronor per aktie före utspädning. Det kan jämföras med 37.693 miljoner kronor, eller 49:48 kronor per aktie före utspädning för motsvarande period 2014

Totalavkastningen landande på minus 7,1 procent. Det är sämre än jämförelseindexet SIXRX som landade på minus 5,6 för samma period.

Substansrabatten uppgår till 16 procent per den 30/9 vilket känns rätt högt..

Proctor & Gamle (tyvärr ingen DI-rubrik)
Försäljningen sjönk med 12 procent under perioden vilket var något bättre än vad analytikerna gissat. Som vanligt så anses den starka dollarn vara orsaken till det kassa resultatet.

Men allt ser inte mörkt ut. Kostnadsbesparingsprogrammet på 10 miljarder dollar börjar ge effekt och PG tjänade 91 cent per aktie under perioden vilket motsvarar en ökning på 32 procent.

Aktien stängde på dryga 77 dollar vilket är en ökning på 3 procent efter rapport.


Puh! Jag visste väl att det fanns nackdelar med en väldiversifierad portfölj – skrivkramp!

4 kommentarer:

 1. En annan fördel med många aktier är att du sammanfattar för oss läsare som inte haft tid att studera rapporterna själv. Så tack!

  Sedan får du ju gärna rapportera bättre resultat nästa gång, men det känns inte helt oväntat att företag ska ha svårt att hålla uppe omsättning och lönsamhet när det är lite darrigt och nervöst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Daniel för en vänlig (men inte välförtjänt) kommentar.
   Jag är medveten om att mitt inlägg är hopplöst att läsa men jag ville så gärna få in informationen på bloggen för spårbarhetens skull..

   Jag har inga problem att hantera kassa rapporter men jag har så otroligt svårt att fatta att en aktie kan handlas upp eller ned med 10 procent när i princip alla fakta är kända sedan tidigare.

   Ha en grymt bra helg Daniel!

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Att gå igenom alla rapporterna på en gång ger ju en överblick, fast ibland är det ju kul att även lusläsa en rapport om man verkligen tycker bolaget är intressant och har tiden :)

  Gillar din portfölj starkt, även om den kanske inte är riktigt lika tillväxtorienterad för min smak. Angående Handelsbanken som jag precis kommenterat (lite mer i detalj än du gjort här ;-) så tycker jag att man i media är överdrivet negativ och som vanligt fokuserar på kortsiktiga faktorer och analytikernas tyckande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om du precis som Daniel är artig och blevad så "point taken" - det här var kanske inte ett helt begåvat inlägg även om jag så gärna ville få det dokumenterat.

   Och eftersom Vantage är för blyg att direktlänka till sina egna begåvade inlägg så hjälper jag honom lite på traven - http://aktiedepan.blogspot.se/2015/10/rapport-fran-handelsbanken-2015-q3.html

   Med önskan om en fortsatt bra helg!

   //Cm

   Radera