12 okt. 2015

Pension

Även om jag är hyfsat intresserad av privatekonomi och investeringar så finns det ett område som jag tycker är ohyggligt trist att sätta mig in i och det är våra pensioner.

För varje år de där orange kuvertet kommer så lovar jag mig dyrt och heligt att jag faktiskt ska ta tag i det där men kanske inte just nu. I praktiken så ersätter jag föregående års lätt dammiga och oöppnade kuvert med det nya och sådär har vi kört på i snart tio år och jag tror inte vi är ensamma om det - pensioner är helt enkelt aptrist att sätta sig in i...

En trolig orsak till min egen aversion till pensioner och pensionsavsättningar beror sannolikt på att vi under många år har haft ambitionen att sluta yrkesarbeta långt innan vi uppnått pensionsåldern och då "kommer vi att få noll i pension". Men riktigt så illa är det inte och efter att har läst in mig en smula så kan jag konstatera att vi faktiskt kommer att få ett välbehövligt tillskott till de utdelningar vi tänkt att leva på framöver.


Alla som har bott i Sverige i minst 40 år från att du fyllt 16 år har rätt till garantipension vid 65 års ålder. Har man bott i Sverige kortare tid minskar garantipensionen med 1/40 för varje år som saknas. Nuvarande regler och förutsättningar kan naturligtvis förändras med tiden men om det inte blir några drastiska försämringar är det ett välkommet tillskott för oss som planerat att leva på avkastningen av aktiekapitalet.

Full garantipension är 7 046 kronor per månad för den som är gift och 7 899 kronor per månad för den som är ogift. För familjen Chansar mest så motsvarar det avkastningen på 4 000 000 kronor om vi antar att direktavkastningen uppgår till 4 procent. Helt ok! Problemet är dock att garantipensionen kickar igång först efter att man fyllt 65.

Även om jag inte räknat något närmare på det så är den nuvarande planen att inte skriva oss i något annat land innan 56 års ålder för att få full garantipension även om vi innan dess flytt landet.

Herr och fru Chansar mest har även tjänstepension och PPM att inhämta. Fördelen med den typen av pensioner är att man kan ta ut dem redan vi 55 års ålder och kan ge en liten guldkant till den avkastning vi planerat att leva på. Trots full avsättning till PPM så har familjen Chansar mest haft en sorglig utveckling då vi för första gången på nästan 10 år gjorde en justering i samband med bloggstarten för drygt ett år sedan.

Efter att ha loggat in på minpension.se så kan jag konstatera att vi båda två kommer att få ca 20 000 kronor vardera i pension från 62 års ålder och det känns inte helt fel då vi i nuläget endast utgår från avkastning av kapital. Skönt att konstatera att vi kan fortsätta med vårt halvt dekadenta leverne även på gamla dar!

7 kommentarer:

 1. Pensionerna kommer garanterat ha ändrats (läs minskat) drastiskt tills vår generation når dit... Privat sparande är enda alternativet (om ens det kommer att kunna hållas utanför statens långa arm). Brutala underfinansieringar väntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Att de kommer att minska är väl rätt osannolikt men att utvecklingen kommer att vara ganska trist är väl rätt troligt? Jag hoppas i alla fall att "fattigpensionen" kommer att höjas i nivå med den kommande inflationen.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Här tror jag faktiskt att du tar fel. Många tror att man via staten sparar till sin egen pension men det stämmer inte. De inbetalningar som du och din fru gör nu används till att betala dagens pensionärer. Den enda delen av vad ni betalar in som faktiskt är öronmärkt till er är PPM. För att ni ska få någon pension måste alltså era barn och deras generation generera tillräckligt med skattemedel och pensionsavsättningar. Det som syns på minpension.se är alltså en prognos som bygger på att vi har en "normal tillväxt" i Sverige och ungefär lika många i arbetskraften i framtiden som idag.

   Tror du att det kommer att vara så framöver?

   Den s k "bromsen" har redan slagit till flera gånger och minskat pensionsutbetalningarna till dagens pensionärer just därför att insättningarna från dagens arbetare inte räckte till.

   Personligen tror jag inte att det blir annat än rent fattingunderstöd som man får i statlig pension och i bästa fall så tar de inte av de privata tjänstepensionerna så man får behålla det.

   Radera
  3. Pensionssystemet är ett pyramidspel, det bygger till ca 90% på att basen växer.
   Att skjuta skulden bakom sig är ett mycket effektivt mönster.
   Alla kommuner,landsting och staten gör det samma med sina pensionsåtagande, nästan inget fonderas utan allt skuldförs rakt av bara i böckerna och förväntas betalas av efterkommande.
   /AS

   Radera
  4. @ MangoldX (Min utdelningsdagbok)
   Men jag håller faktiskt med dig även om det kanske inte framgår av inlägget.

   Att vi försöker bygga upp en utdelningsdepå är av orsakerna du nämner ovan men det har slagit mig att vi faktiskt är berättigade någon form av statlig pension om inte något ljushuvud kommer på att behovspröva det.

   7-8000 kronor som vi räknar att få ut är väl i princip fattigdomsunderstöd även om snålbloggarna inte kommer att hålla med mig. När vi diskuterar drömmen om att sluta yrkesarbeta så utgår vi endast från direktavkastningen. Blir det någon pension, hur liten den än må vara, så är det bara en extra bonus.

   Trevlig helg!
   //Cm

   @ AS
   Helt riktigt och vi får hoppas på att de efterkommande är många nog att försörja oss gamlingar.
   I annat fall så blir det snabbt en greklandssituation även för oss...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Om du vill gå tidigare från arbetslivet är ju pensionen en avgörande faktor. Annars kan man se det som grädde på moset bara.

  20 000 kr/mån, det är pengar det också som jag brukar säga :)

  SvaraRadera
 3. Visst är det det!
  Även om jag har noll koll på skattesatserna så torde de vara i förhållandevis låga.
  2*Pension borde bli 30 000 kr/netto och det är ju lika mycket som jag hoppas på att få i avkastning! :-)

  Mvh//Cm

  SvaraRadera