18 okt. 2015

Depåutveckling

Det är lätt att misströsta när ens innehav på nolltid handlas ned med 10 procent på en kass rapport och mina två senaste inlägg har handlat om kassa rapporter.

När jag klickar runt bland innehaven så inser jag att flertalet över året har en motsvarande utveckling som SKF, dvs. riktigt uselt. Det är inte ovanligt att depåvärdet fluktuerar med ett par hundratusen kronor över en dag men tittar jag på resultatet just nu så kan jag konstatera att vi faktiskt ligger 450 000 kronor högre nu än vid årsskiftet och detta trots ett rejält lägre depåvärde än i våras.


Tyvärr så får jag inte fram några vettiga siffror över årets depåtveckling då det strulade rätt rejält när jag flyttade över mitt innehav från Nordnet så jag har tillbringat eftermiddagen med lite räkneövningar.

Årets utdelningar är ganska lätt att beräkna. Netto så har årets utdelningar bidragit med drygt 182 000 kronor som återinvesterats. Våra surt förvärvade slantar ligger i en traditionell depå och jag har räknat med en 30 procentig skatt även om den de facto är lägre efter deklaration men det har jag bortsett ifrån.

Sparandet är inte alls så illa som jag trodde - under årets första nio månader så har vi faktiskt skyfflat in 205 000 kronor vilket ger ett snitt på 22 777 kronor per månad. Även om jag gärna (lite vänskapligt) hånar alla snålbloggare över deras fjantigt höga sparkvoter så kan jag konstatera att vi själva snittar dryga 30 procent i sparande. Visst, vi amorterar ingenting men och andra sidan så har vi dubbla boenden så kostnaderna drar lätt iväg.

Jag vet redan nu att det kommer att bli en bonusutbetalning från företaget jag jobbar för och sannolikt kommer den att dubblera sparandet så helt dekadenta är vi inte trots ett ganska avslappnat leverne.

Summasumarum så har vi efter årets första nio månader tillfört 387 000 kronor i form av sparande och utdelningar. Rensat från det så innebär det då att depåvärdeökningen stannar på modesta 1 procent för året.

Och jag kan än en gång konstatera att om ni vill ha placeringsråd så fråga någon annan - jag chansar mest...

7 kommentarer:

 1. Trots tråkig depåutveckling så har du i alla fall en av de mest läsvärda bloggarna. Du skriver på ett bra och humoristiskt sätt vilket kan behövas i ett för övrigt ganska knastertorrt bloggklimat.

  Är det dags att möblera om i portföljen snart? Varför inte passa på att kasta ut verkstadsaktierna efter ett litet rally och vikta om mot något mindre konjunkturkänsligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Jag ligger i en traditionell depå och då majoriteten av innehaven ligger rejält på plus så kostar det en rejäl slant som jag får skatta bort.

   Om enskilda innehav dyker rejält så brukar jag försöka komma ur så lindrigt som möjligt - ett sådan exembel var SSAB som jag dumpade i dippen 2012.

   Tack för en trevlig kommentar
   //Cm

   Radera
 2. en bland de bästa bloggarna jag läser. kriga på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :-)

   Självklart så ska jag kriga vidare!

   //Cm

   Radera
 3. "Och jag kan än en gång konstatera att om ni vill ha placeringsråd så fråga någon annan - jag chansar mest..."

  Det är väl inte helt korrekt att säga att du bara chansar. Du har ju en bevisligen en strategi, framförallt för hur du allokerar ditt kapital. Aktieportföljen i sig borde inte avvika speciellt mycket från index då du mest äger stora, stabila företag som går med vinst. Men vad gör Africa Oil i portföljen..? ;-)

  Du har inte funderat på att investera i indexfonder istället?

  -- ZZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Jo, jag har någon form av strategi även om den inte alla gånger är allt för välgrundad.
   Just nu försöker jag minska beroendet till Sverige och det har väl gått sådär med mina investeringar i US.

   Haha! Africa Oil är min maskot och har egentligen ingenting att göra i vår portfölj. Men i våras var jag hemma och var sjuk och hade otroligt tråkigt så jag tänkte att en frimärkesaktie kunde vara rätt kul. Nu ligger jag med belåning igen och då är det väl dags att avyttra eländet.

   Indexfonder är ett alternativ men ack så tråkigt :-)

   Tack för kommentar!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. Äh,

  Var inte så girig!
  Du spöar ju både OMX-30 och S&P-500 och med dina belopp är det anständiga pengar.

  SvaraRadera