16 okt. 2015

SKF gör ingen glad

Börsdagen började rätt bra och SKF var upp 3 procent innan rapporten som släpptes klockan 12:00 idag.

Och sedan gick det något sämre och SKF stängde på minus 7,3 procent och i fallet så handlades även övriga industri- och verkstadsaktier ned och det är något som familjen Chansar mest har mängder av i sin trötta portfölj.


Det redovisade resultatet före skatt var på 1 348 (1 827) miljoner kronor för det tredje kvartalet och väntat var 1 833 miljoner kronor.

Försäljningen landade på 18 367 (17 787) miljoner kronor och de välbetalda analytikerna hade räknat med en försäljning på 18 868 miljoner kronor

Den organiska tillväxten under perioden var minus 4,7 procent mot förväntade minus 2,1 procent. Sämst gick Nordamerika där den organiska tillväxten var minus 10,8 procent.

Och som grädde på moset så väntas efterfrågan under fjärde kvartalet bli något lägre än föregående år.

Tjoho - så här kul är det att vara aktieägare i SKF.Rapportsäsongen kunde ha börjat något bättre för familjen Chansar mest. SKF ned 7,3 procent idag och tidigare i veckan skickade marknaden ned Wal-Mart med 10 procent efter den kassa rapporten.

Tur att det är fredag så man kan ta till flaskan..

13 kommentarer:

 1. Tråkig utveckling, men utdelningarna tickar in...måste tillägga att din humor är underbar :)

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack GL!
   Din kommentar värmer en kylig höstdag som denna :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hur har du tyckt SKF som långsiktig investering? Har investerat i 70 aktier nu vid raset och är sugen på fler. Fått för mig att SKF är ett bra företag man kan äga för alltid men kanske har fel? Har en plan att skaffa en portfölj där jag aldrig ska behöva sälja.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. SKF är en av de aktier som ingick i min "bombmatta" 2008-2009 och jag har ett GAV på 74,35 kronor.

   Även om utveckligen inte varit så rolig i år så tycker jag ändå att det är en av de mest attraktiva verkstadsbolagen på svenska börsen...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Ungefär samma utveckling i Atlas Copco, sen jag började köpa på 250 kr... :)
  visserligen snittat ner till ca 220 hittils, men det bör väl bottna snart...
  Spelar inte längre någon roll när man köper, oavsett blir det en snittning nedåt i allafall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant!
   Majoriteten av verkstadsbolagen har haft en motsvarande utveckling i år.
   Är man lite långsiktig så får man se det som gyllene tillfälle att shoppa på sig lite fler..

   Mvh//Cm

   Radera
 4. SKF är ett fint bolag men det kommer vara trögt länge och en medioker utveckling tror jag, klev i våras till förmån för finans och bygg/fastighet & läkemedel.
  Låna ut pengar och utveckla & äga fast egendom tror jag aldrig är fel, tvärtom, mycket lönsamt, kolla bara på Lundberg, makalöst, fina kassaflöden från fastighetsrörelserna som delas mellan fortsatt byggande och ägande och en klok ökande portföljförvaltning. Således, bank och svenska bygg & fastighetsbolag och läkemedel (selektivt!) som just nu också är oförtjänt under press samtidigt som innovationen är historiskt hög. Ex: Ett BP (BMS) betalade $1.74bn nyss för "en möjligt innovation". http://www.pharmatimes.com/Article/15-10-15/BMS_Five_Prime_sign_1_74bn_deal_for_antibody_programme.aspx

  Walmart's och jänkarnas smak för återköp är inga bra tecken i mitt tycke och det har kliat länge i säljarfingret för Walmart men så länge det är under 60 dollar nu så är det bara att köpa fler. Vi har fina utdelningar att vänta så länge vi lever.
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkstad känns inte så sexigt på kort sikt och jag försöker vara diversifierad inom alla sektorer.
   Finans och bygg har jag i depån men jag aktar mig noga för läkemedel.

   Jag skulle gärna investera i forskningsbolag av den anledningen du nämner och att jag tycker att mina surt förvärvade slantar faktiskt kan utnyttjas till något som är viktigt.

   Mitt problem med sektorn är att jag har brännt mig något oerhört och jag har fortfarande mardrömmar efter mina investeringar i Karo Bio och i Karolinska Development.

   Ang. WMT så kan jag bara hålla med - stabil utdelare och aristokrat.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. off topic & ex på läkemedelinnovation. Smaka på det här och vad tror ni det skulle vara kunna vara värt?

  Bolaget meddelar också att två patienter, vars tumörmetastaser efter "maskerat=läkemedelskandidaten" behandling har gått i progress, har erhållit tilläggsbehandling med tyrosinkinashämmare och därefter uppvisat en anmärkningsvärd tillbakagång (regress) av samtliga kvarvarande metastaser. I ett av fallen handlar det om en patient med fyra hjärnmetastaser varav två har försvunnit helt och resterande har gått i omfattande partiell regress. I det andra fallet handlar det om en patient med extensiv sarkomatoid tumöromvandlig (=mycket dålig prognos/dödsdömd) som också uppvisat en partiell regress av alla metastaser. Enligt den samlade litteraturen borde ingen av dessa två patienter ha svarat på behandling med enbart tyrosinkinashämmare.
  /AS

  SvaraRadera
 6. Mycket i det här området handlar nog om perspektiv. Jag köpte SKF 28/4 för 217 SEK och sålde i augusti för 167. Så sett är det ju inte så bra, men å andra sidan är det ju ändå 23 spänn mer än fredagskursen. Har du nått kvar i flaskan?
  ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur är så har jag många flaskor och det kan nog behövas om rapporterna framöver trillar in som den här :-)

   Naturligtvis handlar det om perspektiv och som jag nämnde ovan så har jag ett GAV på 74,35 så ännu är det blått i depån. Vi får hoppas på att det rekylerar upp en smula i morgon..

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Är du nykter ännu?

  Vi kommer ju från höga värderingar och rätt bra vinster så helt oväntat är inte den här typen av nedgångar.

  Du skulle köpt Lambon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så börjar jag nyktra till....
   Funderar allvarligt att börja injicera om det fortsätter så här...

   Trodde aldrig att jag skulle säga det men den där Lambon hade varit en bra investering jämfört med depåutvecklingen :-)

   Du och jag får trösta oss med att Citi kom med en kanonrapport - får vi se en fördubbling av utdelningen? 10 cent/aktie skulle vara fantastiskt!

   Mvh//Cm

   Radera