1 juli 2015

Månadsrapport juni

Månadsrapport juni
Depåvärde - 7 264 969 (-6 %)
Saldo – 180 922 kr
Nettoutdelning – 1 738 kr
Affärer – Inga

Juni blev den sämsta månaden på Stockholmsbörsen på tre år och SIX Return index sjönk 6,37 procent. Familjen Chansar mest har haft en motsvarande utveckling och vi har fått se depåvärdet sjunka med 428 987 kronor, tjoho..


Orsaken till turbulensen är naturligtvis Greklands tramserier och nu idag, ett par timmar in i börshandeln, så har depåvärdet rekylerat upp med sisådär 100 000 - 150 000 kronor.

Även om jag välkomnar en rekyl på börsen så är jag urbota trött på skitlandet Grekland som håller hela Europa som gisslan. Med "skitland" menar jag inte landet Grekland per se utan befolkningsmängden. Jag inser att krisen inte primärt är en ekonomisk fråga utan politisk men jag har svårt att förstå att ett land med knappt 11 miljoner invånare kan påverka världsekonomin i den utstäckning som faktiskt har skett.

Även om den opålitliga premiärministern Tsipras lyckas komma överens med långivarna så är det bara en tidsfråga innan vi ånyo har en "greklandskris". Grekland har inte haft en balanserad budget sedan tidigt 80-tal och då skattesmitning är en nationalsport så är det bara en tidsfråga innan nästa turbulens.

Ja ja, nog om världsekonomin.

Juni är en stillsam månad för familjen Chansar mest och endast 1 738 kronor har erhållits i utdelning från McDonald´s.

Positivt är dock att vi haft ett "sparande" på 30 000 kronor trots att det är semestertider.

11 kommentarer:

 1. Ja juni blev ingen höjdarmånad utifrån perspektivet värdeökning. Även vi backade, men idag kan man ju lugnt säga att det rör sig uppåt igen =) Liksom du är jag riktigt trött på den här Greklandssoppan nu!

  Med vänlig hälsning
  /VtF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VfF!
   Jag tycker att dina portföljer står emot turbulensen riktigt bra! Du har en bra och defensiv spridning.

   Tyvärr så tror jag att vi får leva med greklandsdsoppan under många år framöver då de inte balanserat din budget under drygt 30 år :-(

   Ha en riktigt bra semester och sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Jag tror att folk vid något tillfälle kommer inse att Grekland är en väldigt liten del av världen och de kan skaka båten hur mycket de vill, den kommer ändå inte välta. Kanske är det vad ECB och IMF till sist insett när de satt ner foten?

  Den stora risken är väl en grekisk fjärilseffekt där det blir början på en lång sekvens eskalerande händelser, men om man ska oroa sig för det kommer man ju inte våga göra något.

  Sedan behöver en budget inte vara balanserad. Så länge statsskulden växer mindre än BNP så går det åt rätt håll. Nu är det ju lite svårt att hitta det nålsögat så bäst är nog trots allt att sikta på att ha lite reserver att ta till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel och tack för kommentar.

   Helt riktigt så behöver inte en budget vara blanserad men i Greklands fall så har de haft ett konstant underskott i 35 år och då brukar det sluta så här...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Drygt 400 000 kronor åt helvete - hur hanterar man det utan att bli knäpp?

  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt bra faktiskt!

   Tack för kommentar och jag återkommer i ämnet med ett inlägg.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Har just upplevt det själv. Kan bara konstatera att det enda man kan göra är att rycka på axlarna. Det viktiga är ju inte vad som hände i går eller i dag eller i morgon utan vad som finns på kontot om 5-10 år. Ska man leva på portföljen så är ju det senare det enda som har någon betydelse för om man fortfarande kan göra det eller måste se sig om efter ett kneg.

   Radera
  3. Tack för din kommentar Storugglan!

   Instämmer med dig - fokus är är vad som finns på kontot framöver.

   Jag ska försöka få till något halvprovocerande i ämnet i närtid.

   Ha en riktigt bra sommar Ugglan!

   Mvh//Cm

   Radera
  4. Tack! Önskar dig det samma. Ser fram emot kommande provokationer.

   Radera
  5. 400k är väl vad en daytrader kan vinna eller förlora per dag, så som utdelningsinvesterare har man det ganska lugnt och stillsamt. Gäller att fokusera på varför man sysslar med investering överhuvudtaget bara. Förväntad utdelning påverkas inte bara för att portföljens marknadsvärde fladdrar upp och ner.

   http://maxutdelning.blogspot.se/2015/07/portfoljen-tappade-370-papp-i-juni.html

   -- Max

   Radera
  6. Instämmer med dig.

   Trots att depåvärdet fladdrar upp och ner så brukar utdelningarna hålla sig relativt konstanta och det är ju vi jagar :-)

   Mvh//Cm

   Radera