Almedalen och greklandskrisen dominerar svensk media och jag vet inte vad jag tycker är mest tramsigt att läsa om.
Greklandskrisen är en tragisk historia och efter fem års åtstramningar så pekade majoriteten av kurvorna åt rätt håll men sedan så kom Syriza/Anel till makten och snabbt var Grekland tillbaka på ruta ett igen.
Jag har en full förståelse att grekerna var trötta på alla åtstramningar som allt som oftast redan drabbar de som redan har det svårt. Jag har däremot ingen förståelse över att man ofta beskyller Tyskland för sina inhemska problem i stället för att lite nyktert titta på vad som orsakat problemet.
Förutom den oerhörda mängden av statsanställda och unga pensionärer så är Greklands nationalsport skattesmitning vilket är högst obra när statsfinanserna dras med underskott. Alla som semestrat i Aten vet att det är i princip omöjligt att betala med kort trots att det står att det ska vara möjligt - Cash is King och naturligtvis så betalas det ingen skatt på den summa du precis har betalat.
I gårkväll demonstrerade Greklands kommunistiska parti KKE på Syntagma och krävde att nuvarande skulder måste raderas (raderas - ej skrivas ned) och att landet måste ut ur EU för att slippa förnedringen. Jag kan konstatera att grekiska kommunister är om möjligt mer verklighetsfrånvarande än vårt eget vänsterparti
Det underlättar ju inte heller att firma Tsipras/Varoufakis är några riktiga clowner som blir hårt sågade av EU-garnityret. Det räcker med att läsa den grekiska tidningen ekathimerini.com för att konstatera att det inte är några försynta och diplomatiska tillrättavisningar som delas ut.
Att det inte endast är en ekonomisk kris utan snarare en politisk exemplifieras av Aftonbladets artikel om Hellenikon. Även om artikeln är lite svamlig och kanske inte helt korrekt faktamässigt så är det intressant att läsa att Syrzia stoppat de långtgående planerna att privatisera området där den nu obrukbara flygplatsen Hellenikon är belägen.
Konglomeratet Lamda Development som backas upp av kinesiska investerare och det Abu Dhabi-baserade fastighetsbolaget Al Maabar har lagt ett bud på sju miljarder dollar för att få tillgång till den yta där Hellenikon är belägen - en obrukbar flygplats som förfaller och har stått obrukbar sedan 2001.
Enligt planerna så skulle en två miljoner kvadratmeter stor park att anläggas (en av de största i världen), flertalet idrottsanläggningar, en uppgraderad kilometerlång strand som skulle vara öppen för allmänheten och dessutom mängder av turistinfrastruktur som beräknades till att dra ytterligare en miljon turister varje år i Aten.
För att genomföra planerna så skulle tiotusentals nya arbetstillfällen skapas och när arbetet var färdigt så beräknades det att ytterligare 50 000 arbetstillfällen hade skapats.
Förutom köpeskillingen på sju miljarder dollar så skulle Grekiska staten inhämta ytterligare 2-3 miljarder euro i skatteintäkter under konstruktionstiden och sedan en miljard euro årligen i inkomstskatter.
Ovanstående låter väl rätt bra när man rattar ett land på dekis och inte kan betala sina omedelbara skulder på 1,6 miljarder euro?
Nejdå - privatiseringar är av ondo hos de förvirrade kommunisterna så det är bättre att finansiera underskottet med mer lån...
Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att om du är usel på vad du just nu arbetar med så är det inte hela världen. Flytta till Grekland, sök medborgarskap och bli politiker.
Att du saknar relevant erfarenhet gör inte så mycket - "Fake it ´til you make it" är en gångbar väg då övriga Grekiska politiker försöker det...
Träffsäkert och elakt :-)
SvaraRadera/Johan
Tack Johan!
RaderaMvh//Cm
Jag har själv tänkt skriva om Grekland. Men det är svårt vilket ditt inlägg visar, jag tycker nämligen du missat hela poängen och bortsett från massa grundläggande fakta och demokratiska principer. Att det är vänsteraktivister som dragit i gång denna cirkus tycker jag är en tveksam fakta då flera av dom vare sig är obegåvade eller obildade. Dessutom har dom suttit vid makten i några månader.
SvaraRaderaDen grundläggande frågan är ju faktiskt:
1) Hur ska Greklands skuld hanteras. Det går inte att betala tillbaka den. Det vet dom som lånar ut och stora delar av skulden kommer från skuld på skuld.
2) Hur ska ett land som Grekland kunna agera i samma valuta som exempelvis Tyskland. Vi kan prata om dålig skattindrivning, men då ska vi också prata om en hel del annat. Bland annat att Grekland tappat 25% av BNP. Tyvärr hittar jag inte artikeln på SeekingAlpha, men enligt uppgift så ska Grekland ha störst budgetöverskott över en konjunkturcykel av alla länder i västvärlden. Problemet är att ekonomin bara går sämre och sämre. Det är inte skapat av nuvarande regering utan av EU mfl under åratal. En union som Euron kräver att områden med svag ekonomi får stöd av de rikare om de ska ha en chans. Men det är inte självklart hur det ska fungera.
Vi kan fortsätta hur länge som helst. En rad ekonomer pekar på EUs oförmåga att hantera hela EU-områdets ekonomi. En uppenbar lösning för Grekland är att gå ur, få skuldsanering och devalvera. Om du inte håller med om det så skulle jag gärna höra ditt lösningsförslag.
Det är mycket som stör mig i Greklandskrisen, inte minst undertonen av rasism och politiska undertoner om kommunism. Hur kan en grekisk regering som suttit några månader ställt till så mycket oreda i hela EU? Portugal har stor problem, Spanien likaså och Frankrike är ju ett jävla skämt jämfört med Grekerna. Frankrike kör med konstant underskott och om dom gjort en tiondel av vad Grekland och Portugal gjort så hade dom kunnat hjälpa till i stället för att var problembarn. Och du, jämför gärna det kommunisterna vill göra i Grekland med vad Island gjorde efter sin kris. Eller konkurser i Detroit eller kanske Chicago. Ta konsekvensen av ett misslyckande, gör om gör rätt. Hålla på som man gör med Grekland är ju bara larv. Sju - åtta år!
Det kan knappast vara enskilda grekers uppgift att rädda EU-bygget eller statsanställda portugisers även om välavlönade aktörer högst i politikerherarkien verkar tycka det.
Gör om gör rätt och relatera till sammanhanget i stället för att förstärka dina egna förutfattade meningar!
Nej, sanningen är att jag tror den nuvarande regeringen i Grekland har rätt i sak. Euron är körd för dom och kanske för flera. Dom som har lånat ut pengar har prisat det mot den risk som finns och den här gången gick det inte vägen. Sedan måste grekerna hitta en lämplig regering och ett sätt att sköta sina finanser över tid, men det är faktiskt inte det den här frågan handlar om.
Vilket väder vi har va?
Din Tompa!
Tompa!
RaderaStort tack för att du tagit dig tid och skrivit en omfattande kommentar till mitt något provokativa inlägg - du vet hur mycket jag uppskattar det.
Naturligtvis så anklagar jag inte Syrzia för att ha skapat den nuvarande situationen med Greklands katastrofala ekonomi - det är något som pågått under de senaste 35 åren och det oavsett partitillhörighet.
Det Syrzia däremot har gjort är att gå till val på något de orimligen kan uppfylla - krav på orimliga ekonomiska lättnader och samtidigt öka antalet statsanställda och sedan bryta avtal och överenskommelser som den tidigare regeringen har gjort för att komma tillrätta med de omedelbara problemen.
Den enskilda "knegar-greken" arbetar långt fler timmar än den normala svensken så att kalla grekerna lata är en grov underskattning. Däremot så har Grekland under många år levt långt över sina tillgångar när staten väl tog sitt ansvar och försökte rätta till problemen år 2009 så kom många greker i en ekonomisk prekär situation och efter några år jobbiga av åtstramningar så kom Syrzia och deras pajasgäng till makten som ånyo lovade gult och gröna skogar.
Både du och jag hade gladeligen gått i pension vid 40-års ålder om den svenska regeringen erbjöd det. Problemet är att det är omöjligt att finansiera och hade vi gjort det så hade vi haft än ännu lägre pension än de 40-åriga grekiska pensionerna - vi hade nått noll (0) kronor i pension.
För övriga frågor så besvarar jag dem i den ordning du ställt dem.
- Jag instämmer till fullo att Grekland inte kommer att ha möjlighet att återbetala nuvarande skuld och en "haircut" är nödvändig - men för att bevilja det så anser jag att det är nödvändigt att ånyo värdera vilka tillgångar som kan privatiseras.
- Jag instämmer att det bästa för Grekland är att lämna EU-samarbetet och devalvera sin valuta. De borde inte kommit in i eurosamarbetet från början men att jämföra Grekland med t.ex. Frankrike är rätt haltande.
Det finns inget "gör om gör rätt" och jag har inga förutfattade meningar. Lever man över sina tillgångar så kommer det till slut bli jobbigt. Som bekant så kan man inte kan äta kakan och ha den kvar. Grekland har möjlighet att styra upp sin ekonomi men för att det ska ske så krävs det fortsatt åtstramningar och privatiseringar.
Avslutningsvis så återger jag Maggan Thatchers slitna citat som alltid retar gallfeber på vänsterpartister och trädkramare i allmänhet - “The problem with socialism is that you eventually run out of other people's money.”
Med önskan om en fortsatt bra sommar!
//Cm
Oh, jag känner att jag på något sätt hamnar mellan ChansarMest och Onkel Tom här. ChansarMest må överdriva retoriken mot vänstern men Onkel Tom verkar bortse från att EU-länderna velat få ordning på Grekland, inte knäcka dem.
RaderaFör att prata siffror istället för åsikter, Greklands officiella BNP har fallit ca 25% men innan dess gick den upp kraftigt så den är tillbaka på samma nivå som ca 2002. Det betyder att beroende på hur man vinklar det man säger kan man få det att låta på lite olika sätt.
Jag kan tänka mig att Greklands samhällsstruktur, organisation och ekonomi är för dålig för att grupperas ihop med andra västländer men det finns grader mellan att skita i att betala sina skulder och lämna stan, och att sälja ut alla sina tillgångar för att betala sina skulder. Skulder som tillkommit för att andra länder skrapat ihop pengar för att Grekland ska betala löner, pensioner och andra kostnader.
Onkel Tom, har du läst det avtal som Greklands regering tackade nej till? Inte jag heller, men en jag känner som har läst det säger att det är riktigt generöst. Efter att ha läst det tror han att Greklands regering bara använder hot som förhandlingsmetod, fast vem vet hur de reagerar. Som jag skrev häromdagen så tror jag att Greklands regering helt enkelt inte vågar fatta obehagliga beslut.
Jäklar Daniel!
RaderaDet är Tompa-nivå på dig när det gäller att skriva begåvade och initierade kommentarer - stort tack för det!
Att du hamnar mitt emellan mig och Tompa är nog ganska sunt. Tompa och jag har sannolikt en diametralt olika uppfattning politiskt men jag hoppas ändå att det framgår att vi uppskattar varandras närvaro.
Mvh//Cm
Nu är vi inte överens om vad vi är oense om! Jag gillar inte alls vänsterpolitik men jag är inte så förtjust i bankdirektörer och EU-höjdare heller.
RaderaMen att påstå att EU skulle ha någon vilja i Grekland är svårt att se. Flera EU nationer har gått igenom något som är värre än amerikanska recessionen på 30-talet och det ser inte ut att finnas något slut. Sänkta lärarlöner och konfiskation av privata medel, 25% arbetslöshet och stora grupper helt utanför samhället. Ska det vara mer av det? Varför? När är det nog? 50% arbetslöshet och ingen europeisk välfärdsstat alls. Är det bra då?
Att påstå att EUs bud är generösa är nog som att påstå att det är snällt att krossa någons pungkulor i stället för att mala ned dom. Greklands kris är EUs kris, och det är inte bara Grekland den drabbat.
Lånen är körda till Grekland och mycket är papperspengar som redan gått tillbaka till långivarna via konsumtion och statliga inköp i lånegivarländerna. Det är låtsaslån. Det finns inga bra deals där. Stryk skiten.
Grundproblemet är att Grekland har svårt att vara med i EU. På samma sätt som Portugal, Spanien och Frankrike. Ta med Italien också. Samtidigt så mår troligtvis Europa bra av ett välmående Europa. Problemet är att inget pekar på att vi är på väg ditåt i synnerhet inte med EUs styrning. 10% lönesänkningar, 25% arbetslöshet och minskande BNP. Vad löser det?
Daniel, vad får dig att tro att Grekerna använder hot. Grekerna har implementerat mer än något annat EU land av det som krävts av EU, så vitt jag kan bedöma. Resultaten är beskrivna i inlägget. Grekland skiter inte i att betala sina skulder, dom har gått i konken, för idén med Euron flyger inte. Det är inget enskilda greker kan hållas ansvariga för.
Men bjäbb tillbaka!
RaderaNu är det inte så att ens tomtarna i Syrzia vill tvåla till hederliga inkomsttagare men det senaste förslaget från PM Tsipras känns ju inte alltför betungande att rätta sig efter (nu är hans förslag irrelevant då Trojkan avvaktar resultatet av folkomröstningen) - http://www.independent.co.uk/news/business/news/greece-crisis-tsipras-accepts-troika-bail-out-proposals-with-conditions-10357309.html
Utöver det så kan man begrunde Syriaz ställningstagande avseende den obrukbara marken Hellenikon är belägen (som till stor del är till fokus av mitt inlägg). Ge fan i sisådär 10 miljarder euro och sedan miljarder i skatteintäkter. Med en 25% arbetslöshet så ska man kanske skippa dogmatiska dumheter och vara tacksam över att man enkelt kan skapa sisådär en 100 000 arbetstillfällen med externt kapital?
Nu smiter jag ner till Intermarché och shoppar popcorn medan jag inväntar Daniels replik.
Och kom igen nu katten - det här är rätt kul :-)
Efter att ha skrivit en faslig massa lärde jag mig att man inte får skriva boklånga kommentarer. Ska se om det går att dela.
SvaraRaderaChansarMest - så om ni tänker debattera från kanterna så blir bara rollen som centerextremist ledig? Hmm, lockande!
Onkel Tom, det var i och för sig inte jag som drog slutsatsen att det handlade om förhandlingsteknik men jag tror argumentet var att de använt liknande tekniker i förhandlingar förut.
Jag försöker läsa förslaget nu. Det jag får ut är att de vill öka grekiska statens intäkter (för att så småningom få tillbaka pengarna som de lånar ut) och det sista förslaget som de grekiska och ECB-förhandlarna kommit fram till är:
* Justeringar av vad som har hög och låg moms (fast det ser identiskt ut med det som redan gäller så jag är inte säker),
* Tilltäppande av skattehål som "tighten definition of 'farmer'.
* Göra det till ett brott att fuska med skatter.
* Förändra finansövervakningen.
* Öka progressiviteten i skattesystemet ("värnskatt").
* Något med sänkta sjukvårdsavgifter och ersättning till privatkliniker.
* Börja beskatta rederinäringen.
* Sälja tv-frekvenser (antar att de ges bort idag).
* Höja företagsskatten från 26 till 28%.
* Sälja 4G och 5G-frekvenser.
* Höja skatten på nöjesbåtar längre än 10 meter.
* Sänka försvarsbudgeten med 4 miljarder.
* Göra något för att förhindra tidig pensionering och försöka höja pensionsåldern på sikt till 62 år (om man jobbat 40 år) eller till 67 år för alla andra.
* Förändra delar av pensionssystemet så att det på sikt försörjer sig själv.
* Om man väljer att pensionera sig tidigt, ge "folkpension" först när man fyller 67.
(det är mycket förkortningar i pensionsuppgörelsen så jag fyller i med antaganden om vad det syftar på).
* Göra att pensionsnivån (mer?) beror på hur mycket skatt man betalat under arbetslivet.
* "decompress the wage distribution" inom byråkratin - byråkratspråk för att sänka de lägsta lönerna för det handlar knappast om att höja de högsta. Eventuellt handlar det om att införa individuella löner istället för en fast lönetrappa.
* Inför personalbedömningar inom byråkratin (hmm, jag jobbar privat och hos oss pågår ständigt bedömningar om personer gör rätt jobb på rätt plats).
* Gör grekiska "SCB" bättre.
* Inför datorsystem för att göra en del jobb inom byråkratin som idag görs manuellt.
* Lägg ränta på skatteskulder.
* Ge skattemyndigheterna rätt att titta på folks banksaldon. (eller om de redan har den rätten, se till att de börjar göra det).
* Gör något åt bränslesmugglingen.
* Med hjälp av bidrag från EU - gå över till mer elektroniska betalningar.
* Harmonisera lägstalöner med resten av EU.
* Öppna upp yrkena "ingenjör", "notarie", "aktuarie" (?), och "fogde".
* Sälj elbolaget ADMIE
* Gör det som OECD sagt måste göras för lastbilskörkort, drycker och bensin.
* Förbered för att privatisera några flygplatser och hamnar.
---
Puh, jag tror det var det mesta. Från http://europa.eu/rapid/press-release_IP-15-5270_en.htm
Det framgår inte direkt i dokumentet vad som är Greklands förslag och vad som är krav som Grekland tycker är bra idéer och vad som är förslag Grekland inte tycker om.
Jag har inte heller skrivit ner när sakerna ska genomföras. Det varierar från 2015 till 2022 och kanske även senare. Mycket som ska "startas" ska startas 2015 men utan slutdatum.
Men tillbaka till vad som är bäst för Grekland (och kanske även Portugal som jag har bättre koll på än Grekland). Både Grekland och Portugal var militärdiktaturer som hade drivit landen i fördärvet för inte så länge sedan. Efter revolutioner och medlemskap i EU så fungerade de länge som "de billiga länderna i EU" och kunde växa på det sättet. Sedan kollapsade Sovjetunionen och länder i Östasien (vietnam, Kina, ...) gav sig in i tillverkningsindustrin så det funkade inte längre att bara vara billiga.
RaderaVad som hände sedan vet jag inte riktigt. Ska jag tro mina portugisiska vänner så tog korrupta politiker över och började förskingra landets pengar och resurser. Det som inte verkar ha hänt är en total renovering av landens lagar och system och när pengarna till slut tog slut så har resten av världen gett de gamla traditionerna skulden för det.
De senaste 5 åren så har EU-byråkrater försökt införa lagar och system som funkar i andra EU-länder i en tro att om länderna styrs som andra länder så kommer de kunna sköta sig själva.
Så vad tror jag om det här? Jag tror att det vid något tillfälle kommer att svida för alla portugiser och greker. Nu har i och för sig Portugal vänt på kurvorna och ser ut att ha tagit sig över det värsta så det kanske svidit klart snart, men jag tror inte man kan förändra ett land snabbt utan att det gör ont (förändringar svider, Boye, 1935) och jag tror inte Grekland eller Portugal har tid med långsamma förändringar.
Jag tror också att det här hade varit enklare om den grekiska regeringen själv hade tagit initiativ till förändringar istället för att vara populister. Det är bara Grekland av PIIGS-länderna som ECB och IMF inte kunnat komma överens med.
När jag läser igenom listan på förändringar så tycker jag det mesta låter vettigt, men jag säger det som nordeuropé. Det mesta där skulle vara självklart i Sverige. Det är fullt möjligt att det som fungerar här inte fungerar där.
---
Jag inser att jag inte direkt kommenterat Onkel Toms åsikter att pengarna bara var låtsaslån som inte kommit Grekland till godo ändå. Det tror jag inte alls på. Det har låtit Grekland betala löner och pensioner till sina många invånare och jag tror inte alternativet hade varit bra alls.
Alternativet egen valuta, devalvering, inflation och kanske så småningom stabilisering hade gjort alla i Grekland mycket mindre rika. Greklands grannländer är Albanien, Makedonien, Bulgarien och Turkiet. Jämfört med dem så lever den genomsnittliga greken materiellt rikt. Väldigt rikt. Det kan de antagligen glömma om de bryter sig loss. Det finns å andra sidan de ekonomer som tycker att det på sikt är bäst för Grekland att bryta sig loss, falla fritt, nå botten och sedan börja växa därifrån. Kanske.
Det är väl här synsätten är rätt olika. Allt du skrivit ovan pekar ju på Greklands svagheter, eller kanske Portugals. Då läser jag det som att dom ska "fixas" för att det ska bli bra och att det kommer kosta på.
RaderaDet är ju bara det att jag tycker det är en konstig världsbeskrivning.
1) Fixen har hållit på för länge. Det går inte att fortsätta på inslagen väg.
2) Det är ingen politik att låta Grekland lösa detta själva. Vi har straffat länder tidigare i Europa, det funkar uselt. Jmf Tyskland efter krigen.
3) Det som skapar mycket av problemen är ju den kollapsande ekonomin vilket många andra EU-länder också har problem med. Inget av dina förslag ovan adresserar det
Jag tycker fransmännen ska sänka statliga löner 10% så får du se hur länge EU-håller. Dom är på samma väg som Grekerna. Eller har vi olika syn på olika länder?
Dessutom, som CM var inne på tidigt, Grekland har ju gjort massor och det ser inte alls så risigt ut. Det är ju därför dom bråkar. Så bilden jag får om smuggling, skatter mm. är ju relevanta men knappast nödvändiga för Grekland i nuläget.
RaderaJag håller inte med om att det handlar om att straffa Grekland här. De måste inte låna pengar av ECB eller IMF. Om de kan fixa fram pengarna på något annat sätt så tror jag alla vore glada, men ingen med minsta hjärncell i behåll skulle låna ut pengar till Grekiska staten idag.
RaderaOm det är ett straff att vara med i Eurosamarbetet så verkar det vara ett straff som många i Grekland uppskattar. De är inte dummare än att de inser att så länge resten av Euroländerna ger dem mer och mer pengar så kommer de (på kort sikt i alla fall) ha det bättre än om de bryter sig loss.
De har dessutom låga räntor på sina statslån. Den bästa siffra jag hittar är att Grekland betalade 2.6% i ränta på sina lån 2014 (Irland 4%, Italien 4.6%, Portugal 5%).
Det enda straff jag ser här är att hjälpen skjuter upp något som eventuellt är oundvikligt och det hade varit bättre att ta smällen direkt istället för att ständigt blicka ut över ett framtida stup. Man kan ju jämföra den svenska bankkrisen i början av 1990-talet. Den var förutsägbar och idiotisk men det gjorde att vi klarade oss så mycket bättre när andra krisade senare, men det är Greklands val. Det finns inga tvångsmedel, om de verkligen vill gå sin egen väg så kan ingen stoppa dem.
Vad gäller att de lidit länge nog så tror jag inte det fungerar så. I så fall hade det varit dags för Afrika att äntligen få lite goda nyheter. Grekland måste få ordning på sina strukturella problem (brist på skatteintäkter av diverse skäl, ineffektiv/dyr administration och en långsiktigt hållbar försörjning av de som går i pension), och oavsett hur mycket de gjort så visar de en väldigt motsträvig inställning. Det är inte underligt att folk i resten av EU blir trötta på dem.
Portugal och Irland (två av de andra krisländerna) har lyckats vända kurvorna. På vilket sätt är Grekland annorlunda?
Efter att ha läst en sammafattning av Jonas Sjöströms tal under Almedalsveckan så inser jag att det är på plats att jag ber de grekiska kommunisterna KKE om ursäkt - Svenska vänsterpartister är precis lika verklighetsfrånvarande som ni är...
Radera@Daniel - Som den otacksamma rollen som "centerextremist" (jäkligt kul benämning) så är du fullkomligt lysande :-) Stort tack för sammanställningen ovan gällande de "åtstamingar" ECB kräver att den grekiska staten behöver genomföra. Om man är normalt funtad så inser man rätt snabbt att det är rena självklarheter.
@Tompa - Som jag nämde tidigare så VAR Grekland åt rätt håll med ökade skatteintäkter och lägre utgifter. Tyvärr så sabbade Syrzia den inslagna vägen och nu är ¨tillbaka där vi började med ett stort undantag - den Grekiska regeringen har noll förtroende i Europa.
Att sedan att greklands politiska företädare ljuger, hotar och utpressar gör att vi inte kommer att få stabilitet så länge de sitter kvar.
Nästa gång du knalar in till banken för att föhandla bolåneräntan så kan du väl testa att spotta dem i ansiktet och sedan kalla dem vidriga kapitalistsvin eller något mer modernt - du kommer säkert få en rejäl ränterabatt som belöning.
Synd att kommentarsfältet suger för det här är ju rätt kul :-)
http://investera.antileon.se/?p=4521
SvaraRaderaNågon nämnde att Grekland inte använder hot. Hur skulle det uppfattas om Merkel skulle utlysa folkomröstning för o stötta Grekland? Syriza tar folket som gisslan för att slippa politiskt ansvar för den cirkusen de dragit igång, det är lätt att lova runt när du e i opposition.
SvaraRaderaOch jag läste precis att Tsipras "lovar" att ha ett fördelaktigt avtal på plats 48 timmar efter folkomröstningen förutsatt att det grekiska folket röstar oxi i morgon - så seriöst...
RaderaMvh//Cm
Ja, den här diskussionen blev som många andra kring Grekland. Jag är tveksam till en del av "sanningarna" som presenterats men i princip invänder jag inte mot att Grekland måste förbättra mycket i sin statsapparat. Jag tror inte heller några vilda kommunister är rätt för att åstadkomma nödvändiga förändringar.
SvaraRaderaMen mycket här handlar om politiskt ledarskap för EU och Europa, inte procentsatsen på ränta, eller Grekernas momssats. Att som Anonym föreslå att Tyskarna skulle folkomrösta om lånen är kanske det bästa exemplet på hur mycket det kommit bort. Fundera över paradoxen att Tyskland skulle vara det första land i EU som ville understödja en fortsatt nedtryckning av Grekerna samtidigt som politiska extremister började ta makten i landet. Jag tror dom om några vet hur kasst den typen av upplägg är. Det är att skapa en situation som rådde efter första världskriget i Europa om ni inte hänger med på referenserna.
För Grekland leder den nuvarande vägen som man varit inne på i sju-åtta år ingenstans. För flera EU-länder gäller samma sak. Strukturella reformer och skuldavskrivning är vägen framåt tror jag men stoppas av fegt ledarskap och motvilja i stora befolkningsgrupper, inte minst i Tyskland och Frankrike.
Allt det har ni bortsett från. Varför? I Daniels lista hittade jag inte en tillväxtbefrämjande åtgärd. Tycker ni det verkar rätt? Ingen av er har ens kommenterat att andra länder som har stora problem med statsskulden inte ens är i närheten av samma reformer som exempelvis Grekland och Portugal genomfört. Varför skulle greker vara annorlunda än exempelvis fransmän?
Inte heller har ni noterat att den regering man har i Grekland kommer ur den tuffa period som man haft. Vill vi inte se den typen av regeringar så bör vi nog hantera EU-länder lite annorlunda.
För mig är mycket av Grekernas problem EUs problem. Grekerna kan gå ur och komma loss ur smeten medan problemen i EU i så fall riskerar att eskalera snabbt. Det gör att det finns ett mycket knepigt ömsesidigt beroende ni helt missat.
Onkel Tom: Det verkar som om du kommer in i debatten här med grundantaganden som i alla fall inte jag håller med om. Mitt grundantaganden är att Euroländerna vill få Grekland (och Portugal, Irland, Italien och Spanien) till framgångsrika länder som växar och frodas av egen kraft och som del av Eurozonen. Om man tror att det antagandet är fel så får man en helt annan diskussion.
RaderaJag saknade också tillväxtbefrämjande delar i det programmet men jag noterade att den stora majoriteten av förslag skulle drabba folk som har råd med det. Värnskatt för de rikaste och skatt på stora nöjesbåtar som bra exempel. Mycket handlade om att få bort den svarta ekonomin och beskatta de som utnyttja kryphål i skattelagsstiftningen. Mest kontroversiellt är antagligen pensionssystemet och även om det skulle införas stegvis så är det självklart att ingen kommer få det så väl ställt som den nuvarande generationen pensionärer.
Vi får väl hoppas att Grekland gör saker på egen hand också, att inte andra EU-länder måste berätta för dem steg för steg, lag för lag, vad som är bra att göra och vad som inte är bra att göra-
En sak till jag lärt mig senaste dagen. Grekland behöver inte betala ränta på lånen från ECB om de följer uppgörelsen. 0% ränta, ordnat så att de får tillbaka den ränta de betalat när avtalen är uppfyllda. Haken är att även om det är 0% ränta så måste de fortfarande betalas tillbaka.
Det kom förresten en intressant opionionsundersökning om Όχι-Ναι (Όχι/nej = skit i ECB-avtalet; Ναι/ja = skriv under ECB-avtalet) uppdelat per åldersklass där det var stora skillnader mellan unga och äldre. Jag hittar inte de exakt siffrorna nu men enligt den var bara 25% av de unga för Ναι, medan 75% av de äldre var det. Grekland är ett splittrat land. :-(
Om några timmar får vi veta vad folket har röstat. Vad det innebär, om det innebär något alls, får vi kanske veta någon annan gång.
Om Grekland jämfört med andra länder, specifikt Frankrike:
RaderaEgentligen så kan ett land ha hur hör skuld som helst om alla långivare är övertygade om att de kommer betala tillbaka skulden. Det är därför svenskar kan låna 10 årsinkomster av svenska banker.
Det är också där Grekland faller. När det visade sig att de fuskat med statistiken och att verkligheten inte var så vacker och andra delar av världen fick bankproblem så ville ingen längre låna ut pengar till dem (och det är fortfarande sant). Väldigt få tror idag att Frankrike (eller Japan som är mycket mer extremt) kommer sluta betala ränta eller ställa in betalningarna. Det är det som är skillnaden. Tillit, eller brist på tillit. När Grekland inte längre kunde låna pengar ens till ockerräntor, det var då ECB och IMF hoppade in och sa "Ok, vi hjälper er temporärt om ni visar att ni kan hantera er själva i framtiden" och det är där vi är nu.
För att fortsätta med konstiga liknelser, man ställer högre krav på någon man inte litar på, till exempel en missbrukare, än på någon man litar på. I det här fallet är det länder, men det är människor som fattar besluten.
Jo, många euroländer är på väg åt samma håll som Grekland. Det finns de som är bättre att argumentera än jag och som fångar läget väl:
Raderahttp://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/jurgen-habermas-det-ar-vi-som-bar-skulden-inte-grekland/
God dag,
SvaraRaderaÄr du en affärsman eller kvinna? Är du i någon finansiell oreda eller behöver du pengar för att starta ett eget företag? Behöver lån? Betala din skuld eller betala dina räkningar eller starta en trevlig företag? Här är lösningen WILLIAM FINANCE AGENCY
a) Lån Personal och expansion,
b) Entreprenörskap, utbildning,
c) skuldkonsolidering ,
d) Lån jul
lånebehov
1. Fullständigt namn:.
2. Mobilnummer:.
3. Land:.
4. Lånebelopp behövs:.
5. Varaktighet för lån:.
Komma tillbaka till oss med den nödvändiga mängden och varaktigheten av lånet! Alla intresserade kandidater bör komma tillbaka till mig via e-post: williamfinanceagency@gmail.com
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera