25 juli 2015

Svensk sommar

Då var sommarsemestern över för den här gången..

Och vad möts man av efter att ha landat på Arlanda? Jo, 19 grader, regn och 38 åskvädervarningar från SMHI. Med tanke på att det är den 25 juli idag så är det kanske inte så konstigt att många av oss utdelningsinvesterare vill få ihop en dräglig nivå på utdelningarna och sedan fly till sydligare breddgrader..

Årets sommarsemester började i Nice där vi sedan några år äger en bostad. Fru chansar mest har fler semesterdagar så hon tillbringade fyra veckor i Nice och jag anslöt under de två sista veckorna innan vi flög till Barcelona för en tvåveckorssejour i de norra delarna av Spanien.Nice är knappast billigt och även om vi slipper hotellkostnaderna och vanligtvis väljer att äta lunch hemma på terrassen så drar ändå kostnaderna iväg. Nu senast så gick spisen åt helsike och när den var bytt så påpekade elektrikern att vi borde dra om elen vilket kommer att gå på ytterligare 10 000 kronor.

Under de senaste åren så har vi säkert investerat 300 000 kronor i nya vitvaror, nytt parasoll, ny AC, nya fönsterluckor etc. På tal om fönsterluckor - om ni någon gång undrar varför fönsterluckorna ofta ser så risiga ut i södra Europa så beror det på att de kostar 5-10 000 per PAR och man har ofta ett gäng... Jaja, nu är det bara disk- och tvättmaskin kvar som kan gå sönder...

Kostnadsläget i Spanien är däremot betydligt trevligare. Undviker man Barcelona och liknande städer så kan man komma riktigt billigt undan om man är lite mer kostnadsmedveten än familjen Chansar mest som gärna bokar lite dyrare hotellboenden. Mat och dryck är fjantigt billigt och i många småhålor har vi fått ett glas vin och en tapa för €1-2 - helt ok!

Herr och Fru Chansar mest har en ganska nördig och dyr hobby - vi samlar nämligen på UNESCOs världsarv. Världsarven varierar ordentligt i upplevelse och kan vara allt från några trista runstenar i en håla i Danmark till Taj Mahal i Agra. Förutom att det är en rätt kul hobby så är det positivt att vi oftast befinner oss "off the beaten track" och ser områden vi kanske inte skulle ha sett om vi inte ägnat oss åt vårt nördiga jagande.

De sista två åren har vi primärt fokuserat på Italien, Frankrike, Spanien och Portugal. Parallellt med att vi checkar av världsarv från listan så rekar vi rätt ordentligt över alternativa platser att flytta till när vi väljer att sluta yrkesarbeta. Spanien och Italien har betydligt billigare levnadsomkostnader än Frankrike men trots det så håller vi nog Frankrike som nummer ett tätt följt av Portugal.

Portugal är utan tvekan det land som är mest förmånligt för en svensk pensionär att leva i så det blir nog ytterligare en ny rekresa dit även om vi är medvetna om att det kommer att bli en rejäl utmaning att lära sig portugisiska om det kommer att bli vårt val när vi emigrerar.

Det är inte bara vi som är intresserade av Portugal - Farbror Tompa publicerade nyligen en intressant intervju på sin blogg med Åsa som permanent flyttat dit.
Själv brukar jag med stort intresse läsa bloggen http://www.portugal-alentejo.se när jag har möjlighet.

Ekonomi och börsen då?
Som vanligt så är våra semesterresor alltid mycket dyrare än vad vi räknat med så det kommer garanterat bli en sorglig läsning vid månadssammanställningen.

Som väntat så har Trojkan beviljat Grekland ytterligare lån vilket jag tycker är rätt trist då vi kommer att få se en liknande situation om 2-3 år igen.
Det finns inget politiskt stöd i Grekland att fullt ut genomföra alla åtgärder och skatteindrivningen är fortfarande genant eftersatt.

Tyvärr hann jag inte med att shoppa några aktier i dippen så jag bidar min tid. Depåvärdet är just nu på samma nivå som innan greklandsdiskussionerna trots att MTG drog blankarna vid näsan och Fortums mindre imponerande resultat. Har jag nämnt att det är skönt att ha en diversifierad portfölj?    

15 kommentarer:

 1. Hej Chansar mest!

  Jag tänkte det kunde vara kul för dig att veta att du har ännu en person som gillar din blogg.
  Jag är 31 nu och har börjat spara/investera seriöst sedan två år tillbaka ungefär.. jag har slukat all information jag har kunnat hitta via böcker, Internet och bloggar med mera. På så sätt hittade jag bl.a. din blogg. Jag gillar din humor som alltid sipprar fram lite i varje inlägg och att du har en lite annorlunda approach. Gillar särskilt att du vågar vara lite politiskt inkorrekt och säga det folk tycker men inte vågar säga. Precis som många andra tycker jag det är lite extra spännande att följa dig med tanke på din aktieportföljs värde. :)

  Befriande också att läsa någon som inte toksnålar på precis varje post. Självklart är det bra att tänka igenom sina utgifter men jag tycker att man kan bli lite mentalt hjärntvättad att läsa om folk som håller på och snålar på varenda krona. Det gör ju ingen större skillnad i ett långsiktigt sparande men det sänker livskvaliteten mycket.

  Hittills har jag fått ihop nästan 1,5 miljon och sparar i snitt 13 000 i månaden. Hur mycket tror du att jag kan nå innan 40 (om nio år) om jag har huvudfokus på svenska börsen med och investerar i säkra bolag/indexfonder? Rent teoretiskt nu alltså :)

  /Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. 4 435 446 kronor

   http://rakna.net/berakna/aktiesparande/

   Jag räknade modest med 6% avkastning. Dra av lite i skatt, men du har väl ISK så det blir väl marginellt.

   Radera
  2. Hej Johan!

   Efter mitt förra inlägg så har jag varit chaufför de senaste två veckorna "då jag inte har några problem med att fickparkera så borde jag heller ha några problem med de vansinniga hårnålskurvorna i Pyrenéerna eller i Andorra".

   Trots mitt påtvingade bilkörande så valde jag frivilligt att ta kökstjänsten ikväll och i en pauserna ute på balkongen så undrade Fru chansar mest varför jag satt och flinade förnöjt för så jävla kul kan det väl ändå inte vara att rensa en grillad kyckling och skära upp en caprese - jag hade då precis läst din kommentar :-)

   Stort tack!

   Jag noterar att Storugglan redan hunnit kommentera och då han är mer begåvad än vad jag är så är beloppet han nämner nog en rimlig ambitionsnivå.

   När jag själv var 31 så hade IT-krachen precis inträffat och den där miljonen och optionerna jag tjänat ihop halverades. Sedan dess så har vi "sparat lagom" (betänk att vi är två personer) och det går att få ihop ett helt ok kapital och ändå kunna leva ett lite mer utsvävande liv.

   Du får inte glömma bort att om du återinvesterar utdelningarna samtidigt som du behåller nuvarande nivå på sparandet så kommer det att gå rätt kvickt att komma upp i betydande nivåer.

   Stort tack för din kommentar! Jag sitter fortfarande med ett fånigt flin på läpparna...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Sluta flina nu CM! Välkommen tillbaka! Tack för omnämnandet och jag är också läsare av "Man ser floden" som du länkat till. Har det mesta till och med "off grid" stuk!

  Själv börjar jag Portugisiskastudierna i höst men frågan är väl hur länge man kommer undanta tjänstepensionerna från beskattning i Portugal.

  Spanien är intressant av många skäl men där har jag uppfattat förmögenhetsskatten och kapitalvinstbeskattningen som ganska ogynnsam.

  Vilket är ditt/ert favoritvärdsarv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Tompa - back to reality :-)

   Kul att även du följer bloggen "Man ser floden" - lite för hardcore för mig med det där att tidvis bo i husvagn men generellt otroligt inspirerande!

   I vår världsarvjakt i vintras så besökte vi de områden som Anna och Jan bor i och det var helt fantastiskt - jag rekommenderar dig att besöka närområdet och speciellt efter lite studier i portugisiska!

   När det gäller världsarv kan det vara lite förmätet av mig att singla ut en favorit då vi endast besökt 10-15 % av nuvarande världsarv som uppgår till dryga 1 000 i nuläget. Många världsarv är rent politiska och uppenbarligen upprättade för att bidra till turism - en fantastisk upplevelse är Niagara fallen som inte är ett världsarv för att Kanada och USA inte kan enas om nomineringen.

   Av de dryga 150 världsarv vi besökt rankar jag:

   1. Taj Mahal - mindre än vad vi väntade oss men den vita marmorn är helt bedorande.
   2. Katedralen i Burgos - Otroligt utsmyckad även om jag kan bli förbannad över vilka enorma summor som lades ned i ett tid där folk svälte.
   3. Assisi - även om man bortser från det religiösa då fransiscanerordern kommer från här så är det otroligt vackert - det finns inget hus som inte är urgulligt.
   4. Bamberg - en stad i Bayern om förutom är urgullig har 7 ölbryggerier, bl.a. den kända rökölen Schlenkerla och Grifenklau - den senare importeras tyvärr inte till Sverige
   5. Venedig - Vidrigt turistigt men bo kvar över bron. När turisterna har lämnat staden vid 22-tiden är det som att promenera i ett dockskåp - magiskt!

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Vi var nere i Lissabon och rekade lite åt svärmor i våras. Fastnade för Cascais så dit ska vi nog ta oss igen och prova att bo en lite längre tid. Gammalt adelsnäste och det skadar inte att några av de bästa golfbanorna ska ligga där. :) (Sedan försöker vi få iväg mina föräldrar till Florida eller dylikt, men det går så där...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cascais är helt klart intressant område och det är också där Åsa och hennes familj från Bortugal håller hus. Tyvärr fick badet vid kusten inget vidare omdöme i ett annat sammanhang, kallt och blåsigt. Vi ska nog ner på rekresa i sommar också.

   Radera
  2. Hej Therese!

   Stort tack för tipset om Cascais!
   Trots att vi varit i Lissabon vid ett flertal tillfällen så har vi inte kommit längre västerut än till Algés. Nu ska det bli ändring på det! :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  3. Tompa - man köper väl ett hus med pool :-)

   Radera
 4. Jag och tjejen har också tänkt att börja beta av världsarven! Blir Budapest i slutet av augusti så där börjar vår avbockning av dem :)

  Du borde göra en flik på bloggen där vi kan få följa er bocka av arv efter arv och vore kul med tips om de bästa arven precis som du tipsade Onkel Tom om i kommentarerna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till världsarvsträsket! :-)
   Budapest är vackert så det blir en perfekt början!

   Kul idé - jag ska fundera lite hur man kan få till det relativt underhållsfritt.
   Jag uppdaterar alla våra besök i Google Earth så man kan kanske fixa till något fiffigt utifrån det.

   Undertiden kan jag rekommendera dig att besöka Els Slots sida där även rävarna Iain Jackson och Atila Ege håller till - massor av intressant info!

   http://www.worldheritagesite.org/

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Världsarv är ett bra sätt att komma ut och se det lite mer ovanliga. Vi tillbringade sommaren med att besöka 1300-tals slott och kloster (med hjälp av dåtida guidning)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis!
   Och förutom att ta sig till lite udda ställen för att se själva världsarven så är ofta resan dit en upplevelse. Kul! Höll ni er inom rikets gränser?

   Mvh//Cm

   Radera