22 nov. 2014

Belåning och Nordnet

Belåning av sin aktiedepå är ett kärt ämne som flitigt diskuteras bland bloggsfären.
En klar majoritet anser inte att man bör belåna sin depå då det generella resonemanget är att det är för riskfyllt att spekulera på börsen med lånade pengar.

Själv är jag av en diametralt annan åsikt och ser ingen skillnad mot att belåna sina aktier mot att köpa aktier på börsen när man har skulder i övrigt som t. ex. bolån - lån som lån. Jag anser inte heller att det är speciellt riskfyllt så länge man gör det med måtta.

Att ha möjlighet att belåna sin depå är en grundförutsättning för mig då jag alltid är fullinvesterad oavsett börshumör. Som jag redan skrivit på bloggen så lever vi efter mottot "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." - Peter Lynch.

Vid en kraftig korrigering på börsen så sitter jag still i båten då jag är medveten om att börsen med tiden sannolikt kommer att repa sig. Eventuellt utnyttjar jag korrigeringen för att komma ur positioner jag inte längre tror på. Då vi alltid är fullinvesterade så har vi inget sparkapital som kan utnyttjas i dipparna och därför är det nödvändigt att vi har möjlighet att utnyttja belåning så vi kan komma in i positioner under de perioder vi anser att det är billigt.

Men det är inte bara vid negativa börskorrigeringar vi använder oss av belåning. Även nu när börsen når rekordnivåer så tycker jag det är fiffigt att belåna depån - dock i mindre omfattning, låt säga 3-4 % av depåvärdet. Vi lever trots allt i ett land där staten subventionerar låntagande och när räntan är på de nivåer som den är så är det inte speciellt svårt att få en högre avkastning än vad man betalar i räntekostnader. Om allting går fullständigt åt helsike så är ändå lånet "självamorterande" då direktavkastningen betalar av belåningen om man är lite försiktig av sig.

Enligt ovanstående resonemang så är jag primärt intresserad av att ha min depå hos någon som erbjuder en attraktiv utlåningsränta - courtaget är av mindre vikt då jag ändå gör så få affärer per år. Nordnet har under året erbjudit en utlåningsränta på 1,75 % vilket jag tycker är helt ok men för ett par veckor sedan så fick jag besked om att utlåningsräntan vid årsskiftet kommer att höjas till 3,5 % för en Private Banking-depå vilket jag tycker är rätt magstarkt med tanke på räntenivån i övrigt.

Även om jag för Nordnet inte är någon jättekund så betalar jag ändå årligen några tusenlappar till dem och det är ju inte så att jag är speciellt betungande att ha att göra med - under de senaste 15 åren har jag haft ett supportärende. Men Nordnet verkar inte vara speciellt intresserade av att förhandla sin utlåningsränta vilket jag tycker är ett rätt märkligt beteende då närmaste konkurrenten Avanza erbjuder mig 1,75 % i utlåningsränta via deras "Superlånet".

Så då återstår det bara för mig att flytta depån till Avanza så snart jag har "nollat" min belåning.
Ni som har erfarenhet från båda bankerna - fungerar det på samma sätt och att eventuell belåning kapitaliseras månadsvis som vid en checkkredit?

10 kommentarer:

  1. Intressant, kan som en parentes nämna att jag gjort precis tvärtom - jag har nyligen bytt från Avanza till Nordnet. Detta pga att Avanza förändrat sin courtagestruktur så jag hamnade sämre till än innan - de riktigt små affärerna på några hundralappar blir billigare men då minimicourtaget för mig stiger från 6:- hos Avanza mini till nu 39:- blev steget lite väl stort för att kännas bra för en snåljåp som undertecknad. Belåning har jag ingen erfarenhet av så det vågar jag inte uttala mig om.

    Vh

    Urban

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Urban och tack för din kommentar!
      Själv är jag relativt okänslig för courtagekostnaderna då jag i normalfallet inte gör mer än tiotalet affärer per år. Hur upplever du bytet i övrigt? Är det samma funktionalitet och stabilitet hos Avanza och Nordnet?

      Radera
  2. Jag kan tänka mig att köra med belåning men precis som du är inne på så gör jag det med syfte att tjäna pengar. Då måste cost/benefit hänga samman vilket är svårt att få till i dagens läge. Räntan är då en del.

    Jag har valt att använda mig av fonder med hävstång i stället. Mycket lägre finansieringskostnad och de jag använder sätts om månadsvis, inte dagligen som är vanligast, och blir därför ganska lik vanlig belåning. Använder UBS Etracs fonder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Onkel Tompa!
      Det var som f-n att vi kan ha samsyn i någonting! Celibatet och den hårda soffan har gjort dig gott (ni som undrar vad jag yrar om kan gärna besöka hans blogg - länk hittar ni i min blogglista).

      Stort tack för tipset om UBS Eracs fonder som jag under kvällen komer att kika på.

      Radera
    2. Vi är väl inte så oense. Vi ska ju hålla oss i Europa under vår frihet. Där kan vi skatta oss lyckliga åt asiaterna.

      Kolla gärna Seeking Alpha där MORL och CEFL är ganska genomlysta. Övriga fonder talar nog för sig själva.

      Jag sover inne i natt, men celibatet lär hänga i någon vecka eller så.

      Radera
    3. Du har naturligtvis rätt i att våra målsättningar är rätt lika men hur vi ska uppnå målet är vi kanske inte helt överens alla gånger :-)

      Skönt att höra att du fått komma in i värmen igen! Även om du redan har fyra så har du min sympati över kvarvarande bestraffning.

      Än en gång, tack för fondtipsen vilket är en helt ny värld för mig - det uppskattas enormt!

      Radera
  3. 5% belåning känns inte så farligt. Allt handlar ju egentligen om riskspridning. Hur klarar man t ex en långtidssjukskrivning eller arbetslöshet? Det har du säkert koll på. Dessutom är vanliga bostadslån också en belåning.

    Anledningen till att jag är tveksam till belåning hittar du här:

    http://hankman-pme.blogspot.se/search/label/Aktuell%20portf%C3%B6lj

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej MangoldX!
      Precis, är man medveten om sitt agerande så tror jag inte att det är så farligt om man vid vissa tillfällen väljer att belåna sin depå i rimlig utsträckning - Jag är ju inte direkt någon Maths O. Sundqvist i mitt risktagande

      Radera
  4. Hej igen, skrev ett inlägg tidigare och frågade hur jag ska kunna följa din blogg? Vill gärna få ett utskick via epost när du skriver något nytt :)

    Berätta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Trots att jag är en klåpare så tror jag att jag fick till det nu. I högernavigeringen går det numer att prenumerera via e-post. Jag har under dagen postat ett inlägg och det lirade för mig så jag hoppas att det även fungerar för dig.

      Radera