28 nov. 2014

Månadsrapport november

Marknadsvärde - 6 598 985 kr ( 2,7% )
Belåning - 86 212 
Utdelningar - 2 394 kr
Affärer - Avyttrat Oriflame

Depåns marknadsvärde ökade under november månad med 176 494 kronor - en helt ok månadslön... Även om det är trevligt att se att tillgångarna ökar så är det naturligtvis inte alltid bra då jag sannolikt kommer att vara nettoköpare av aktier de närmaste fem åren och självklart vill jag köpa så billigt som möjligt. Jag skulle inte ha något emot en kraftigare korrigering men det känns rätt avlägset för tillfället då vi sannolikt kommer att leva med låga räntor under flera år framöver.

Som jag skrev i ett tidigare inlägg så har ju inte alla aktier gått upp under året och är man är lite selektiv så kan man säkert göra bra affärer på sikt trots rådande värderingar. Jag har noterat att många av bloggkollegorna köper oljerelaterade aktier då det är rejält nedtryckta för tillfället men jag tror att jag för egen del avvaktar ett tag till då många bolag sannolikt kommer att sänka eller slopa utdelningen helt under nästkommande år.

Belåningen minskade under månaden med drygt 76 000 kronor vilket är rätt trevligt. En bidragande orsak var att jag lyckades komma ur min misslyckade rapportspekulation i Oriflame och faktiskt lyckades tjäna ett par tusenlappar på affären trots att det länge såg mörkt ut.

Under november månad har vi även fått utdelningar från Svolder och Citigroup. Jag beklagade mig i ett tidigare över den numera dåliga avkastningen i Svolder där 140 000 kronor genererar 3375 kronor i årlig avkastning men det är inget emot lågutdelaren C som delar ut 1 cent per aktie.

Vårt innehav i C är för närvarande värt ca 240 000 kronor och delar på årsbasis ut $24 vilket motsvarar en cheeseburgare på McDonalds i månaden efter skatt. Om det inte blir någon radikal utdelningsökning under 2015 så kommer jag som så många andra att avyttra innehavet och köpa något som ger en bättre avkastning (vilket till och med jag borde lyckas med..)

Sparandet var rätt ok under månaden och det gick in 30 000 kronor in till depån och detta trots att vi under perioden shoppat flygbiljetter för ett par semesterresor. Även om vi kommer att semestra utomlands under jul- och nyårshelgen så tror jag att december kommer att bli en rätt ok månad ekonomiskt då det vankas bonusutbetalningar.

7 kommentarer:

 1. Måste säga att er portfölj har ett imponerande marknadsvärde. Hur lång tid har det tagit att komma upp i den summan och hur mycket kapital började ni med? Gissar att ni tillfört mer pengar än bara månadssparande?

  Trevlig helg!
  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej DF och tack för din kommentar!
   Vi började vårt återtåg till börsen 2008 när det blåste som kraftigast.
   Vi belånade bostaden med 600 000 kronor, aktiedepån med 400 000 kronor och ett sparande på ca 400 000 kronor. Ett mer detaljerat inlägg om sparande vs utveckling hittar du här:
   http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2014/09/jag-ar-ganska-kass-pa-det-har-del-2.html

   Marknadsvärdet är rekordhögt och det gäller att intala sig om att det faktiskt bara är ett riskkapital som snabbt kan halveras om det vill sig illa. Om man lyfter på huven så är depåvärdet egentligen inte så imponerande som det kanske ser ut vid en första anblick. Vi är två personer som passerat de 40, vi amorterar inte en krona på våra bostäder och i depåvärdet döljer sig ett orealiserat resultat på 3,6 miljoner vilken innebär att skattmasen vill ha drygt en miljon av oss om vi skulle avyttra innehavet idag.

   Ha en riktigt trevlig helg DF!
   Mvh//Chansar mest

   Radera
  2. Tackar för svaret! Det är väldigt intressant att läsa om hur andra agerar. Jag fick ännu mer svar i dagens inlägg såg jag. :)

   Mvh DF

   Radera
  3. Hej DF!

   Dagens inlägg är helt och hållet en konsekvens av din kommentar som jag uppskattar enormt.

   Mvh//Chansar mest

   Radera
 2. Håller med! Imponerande ��
  Hur mycket utdelning ger portföljen totalt årligen med nuvarande utdelningsnivåer?
  Kul att följa dig.
  /DanneO

  SvaraRadera
 3. Efter att ha tittat runt på bloggen hittade jag svaret på min fråga....
  Ca 240 000 kr :)
  /DanneO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej DanneO!
   Precis, bruttoavkastningen i år kommer att ligga på ca 240 000 kronor för i år. Tyvärr har sparandet och nyinvesteringarna över året varit alldeles för lågt och jag kan nog glömma att få mina 10% i utdelningsökning för nästkommande år vilket känns rätt surt.

   Tack för din kommentar och ha en fortsatt trevlig helg!
   Mvh//Chansar mest

   Radera