30 nov. 2014

Depåvärdets irrelevans

Jo, jag vet. Vi har för närvarande ett rätt trevligt depåvärde men hur långt räcker det om man har som ambition att lägga av att yrkesarbeta?  Tyvärr inte långt alls..

När jag surfade runt bland alla trevliga aktie- och ekonomibloggar så fastnade jag hos Mårtens investeringsblogg som hade en enkel sammanställning över tillgångar och skulder. Sammanställningen var inte lika avancerad som hos många andra bloggare så jag snodde upplägget rakt av..Inte så illa pinkat kan man ju tycka vid en första anblick. För 9 mille kan man ju ha rätt rätt kul om dagarna... Men om man justerar siffrorna en smula och förutsätter att vi behåller vårt boende i Frankrike (för någonstans måste vi ju bo) men avyttrar allt annat för att njuta av pensionärslivet så ser det rätt snabbt mörkt ut.


Herr och Fru Chansar mest tror sig behöva 30 000 kronor netto i månaden för att leva ett hyfsat bekvämt liv som pensionärer. Visst, många anser (Farbror Tompa i synnerhet) att det går att leva bra på en betydligt lägre summa än det men det är ändå långt mindre än hälften mot vad vi har nu som yrkesarbetande och vi vill gärna ha lite buffert om något går åt helsike. 

Hur långt räcker då 5,5 miljoner? Typ i 15 år och vi kommer inte ens att ha fyllt 60 innan pengarna är slut..

Jag kan än en gång konstatera att depåvärdet är irrelevant och det enda som gäller är att skaffa sig en stabil direktavkastning med bolag som sannolikt behåller sin utdelningsnivå även när det rasar på börsen..

10 kommentarer:

 1. Har du räknat på att behålla Frankrike och hyra ut det istället för att sälja ?

  SvaraRadera
 2. Jag är ohyggligt ambivalent när det kommer till vår franska bostad.
  Enklast är naturligtvis att flytta dit när vi lägger av att arbeta men bostaden är belägen i centrala Nice och med tanke på hur dyrt det är på rivieran så kanske det inte är helt optimalt att flytta dit permanent om man ska vara lite kostnadsmedveten.

  Och andra sidan är vi medvetna om att vi sitter på en riktig guldguva till objekt som garanterat kommer att öka i värde..

  Men hur smart är det att sitta med flera bostäder när man inte längre att en inkomst? F-n, det här är svårt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men om du hyr ut den via förmedling så betalar den sig säkert och du behåller värdestegring över tiden ?

   Radera
  2. Vi hyr ut vår bostaden redan idag och även om lägenheten är helt fantastisk så är konkurrensen mördande. Ungefär 35% av alla lägenheter i Nice ägs av icke permanentboende och gör du en snabb sökning på t. ex. Homeaway så hittar du säkert 20 000 objekt för uthyrning i Nice. Även om vi har en trevlig beläggningsgrad och kan kosta på oss att vara ganska kräsna över vilka hyresgäster vi accepterar så är det inte så att vi tjänar några faktiska pengar på lägenheten men vi minskar naturligtvis våra omkostnader.

   Radera
 3. Jag tycker ju att ni borde lära er att leva på lägre nivåer än idag, men om vi lämnar det en stund.

  Hur har du räknat? Om du utmanar lyckan lite och försöker få 7% avkastning så borde du få ut strax under 30 ksek per månad i avkastning. Du får då ta av kapitalet löpande. Men inte mer än 100 ksek per år väl?

  Sedan har du/ni ITP?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Farbror Tompa!
   Vi är båda väl medvetna om att vi har lite olika åsikter kring konsumtionsbeteendet och kan i smyg ge dig rätt på många punkter även om jag vill vidhålla att det inte alltid är så ett så enkelt resonemang - jag instämmer med dig att vi parkerar frågan tillsvidare :-)

   Jag räknar ungefär som du men man måste beakta att jag ligger i en traditionell depå och åker på 30% i beskattning. Och sedan är jag väl en liten trygghetsknarkare och vill ta i beaktande att depåvärdet kan halveras på nolltid och då blir det inte lika roligt.

   ITP har vi absolut och det än den typen av diskussioner som jag hoppas att bloggen ska handla om framöver då jag är genant okunnig om pensioner och jag måste erkänna att jag aldrig öppnat någon oranget kuvert då det brukar ligga och mogna till att nästa kommer.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. http://www.mrmoneymustache.com/2011/04/06/meet-mr-money-mustache/

  Börja här, läs sedan dom 400 efterföljande blogginläggen med kommentarer.

  Tror att du sen kommer att ha lättare att skilja på lycka och konsumtion.
  Borde gå att få ner dom 30000 avsevärt.
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalle56!
   Tack för att du fortfarande orkar med mig :-)

   Jag tror att vi kommer att kunna att leva ett riktigt drägligt liv med mindre än 30tkr i månaden men jag vill ha lite krockkudde. Att lägga av arbetslivet nu och inte ha möjlighet att t. ex. kunna resa ger mig ganska lite. Jag är sannolikt försiktig i överkant men jag vill inte ge upp det jag har idag...

   Radera
 5. Vet inte vad du har för profession för närvarande, men annars kan man ju se det som att du kan sluta jobba och istället, i mindre skala, fortsätta inom samma bransch men som egen företagare. Jobbar du som konsult i eget bolag lär du få högre timlön än du har när du jobbar som anställd, dessutom finns det många skattefördelar så att du kan få ut pengar på annat sätt (utdelning) till viss del.

  Som egenföretagare kan du förmodligen på 1-2 dagar i veckan täcka mellanskillnaden mellan nuvarande utdelningspotential i din portfölj och det som behövs för att komma upp i dina 30k ;-)

  Lycka till!

  SvaraRadera