30 nov. 2016

Månadsrapport november

Månadsrapport november
Depåvärde 9 018 972 kr (7 %)
Bruttoutdelning 5 963 kr

Ytterligare en månad har passerat och det är uppåt i portföljen. Nu vid månadens utgång så stänger vi över 9 miljoner vilket är rätt trevligt. Den främsta orsaken till depåns utveckling beror naturligtvis på insättningen av årets bonusutbetalning men oavsett det så har portföljen utvecklats positivt.


Portföljförändringar
Det blev några affärer under november månad och vi lyckades snitta ned oss en smula i Hexagon och har nu ett GAV på 326,70 kronor. Vi har även köpt på oss 2 000 aktier i Scandi Standard, de första 1 000 aktierna rätt otajmat innan rapporterna om fågelinfluensan men de senare 1 000 sänkte inköpspriset en smula så i nuläget ser det inte så illa ut trots allt.

Utdelningar
Vi är inte så bortskämda med utdelningar under höstkanten och är glada för det lilla som trillar in. Procter & Gamble delade ut 1 838 kronor i kvartalsutdelning och Svolder delade ut 4 125 kronor. Totalt för året så har vi fått 304 058 kronor i bruttoutdelning och det är fortfarande rätt osäkert om vi når vår enda målsättning med en tioprocentig utdelningshöjning för året.

Sparande
Inget alls förutom att årets bonusutbetalning oavkortat överfördes till depån. Under månaden så åkte vi på lite franska skatter och när väl Taxe foncières och Taxe d'habitation är betalda i kombo med ett lätt utsvävande leverne så är vi rätt glada att vi kunde betala räkningarna denna månad. Och nästa månad ser inte speciellt spännande ut - jul och nyår firas utomlands med rätt höga omkostnader. Vill det sig riktigt illa så måste vi kanske lyfta frågan om vi ska försöka få till ett lite mer seriöst sparande om det inte flyter på per automatik..

14 kommentarer:

 1. Räcker det inte att återinvestera och spara eventuella bonusar etc? Ni har ju en rätt fin månatlig utdelning och om ni inte försöker gå i graven som mångmiljonärer hade jag försökt unna mig guldkant i stället, tex skidsemester i Gstaad eller bara vistas i Schweiz överhuvudtaget:) Oerhörd kostnadskrävande men underbart land!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det är några som unnar sig så är det Herr o Fru CM :)

   Radera
  2. Hej!

   Vi tror oss behöva rätt mycket stålar när vi slutar jobba så utdelningar och insättningar av bonusar är tyvärr inte tillräckligt för att nå de summor vi önskar. Och som Helen är inne på så går det som bekant lite sisådär med vårt övriga sparande ;-)

   Trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Du och Gottodix är de absolut bästa bloggar, önskar bara att du bloggar lika flitigt som Gottodix :). Såg att du la upp månadens Avanzagraf redan igår kväll. Det är en sak som jag inte förstått varför ingen av de som har stenkoll på siffror i t ex twitter inte märkt det. När du tog månadsgrafen igår så är inte gårdagens upp- eller nergång med, utan det ser du först idag.

  På twitter lägger många upp en bild på dagens plus eller minus på sina ”Totala alla aktier” (hos Avanza) men den stämmer inte. Om man under dagen köper de aktier som går upp mest så ser +-% mycket bättre ut, t ex kan visa att du för dagen ligger +0,5% fast du i faktiska kronor kanske ligger minus.

  Har märkt denna tendens hos Kavastu som förr (innan han fick kritik - vilket var helt rätt) ofta många gånger under dagen lade upp bilder när han t ex hade +0,20% när index var på minus. När han sedan via skärmdumpar visar att han under dagen köpt in några av dagens stora vinnarna så skjuts ju hans % upp men inte lika mycket i faktiska kronor.

  Det som jag reagerar på är att han själv vill framställa sig som noggrann och kunnig med siffror borde inse att det inte stämmer men ändå väljer att ”flasha” med sina överprestationer.

  Vad tycker du allmänt om bloggare/twittrare som överdriver sina prestationer för att locka fler följare och på så sätt kan tjäna på kursuppgången som när de twittrar ut sina köp i illikvida aktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Helen för en trevlig kommentar!

   Gottodix är övermänsklig när det gäller inläggsfrekvens och kvalitet och jag trodde länge att han inte existerade. Nu har jag faktiskt haft förmånen att träffa honom och kunde snabbt konstatera att han lirar i en helt annan liga... Men budkapet är uppfattat! Inläggsfrekvensen behöver öka! :-)

   Du har helt rätt! Jag försökte mig på en liten fuling för att få iväg månadsrapporten redan på onsdagen då jag visste att jag var uppbokad kvällstid/nattetid tors-fre. Egentligen skulle grafen visa ytterligare +0,51 om jag avvaktat med att posta inlägget under torsdagen... Nu har jag lärt mig att det inte går att ta några genvägar då man blir genomskådad direkt :-)

   Med tiden har jag förstått att det där med antalet besökare är viktigare för många bloggare än vad jag tidigare insett. Om man nu utger sig för att vara en ekonomibloggare av rang så har jag viss förståelse att man vill visa hur förträfflig man är även om det ibland blir lite kreativ marknadsföring.

   Även jag avskyr när bloggare försöker boosta illikvida aktier för att själv tjäna pengar. Men spontant tycker jag nog att det är betydligt sundare klimat nu än det var tidigare när Löparen och gänget var mest aktiva.

   Själv är min situation som bloggare betydligt enklare än för många andra. Jag är inte tillräkligt seriös för att lyftas upp i något mer seriöst sammanhang och inte heller har vi någon reklam på bloggen som genererar några intäkter. Visst, jag tycker det är fantastiskt kul med många besökare men det är det de trevliga och informativa kommentarerna som gör att jag själv bloggar...

   Din kommentar är definitivt en av dem.

   Önskar dig en fantastisk helg!
   //Cm

   Radera
  2. Så du tycker att bloggare som erbjuder julklappar på för att få följare är rätt sorgliga?

   Radera
 3. Wow - över nio miljoner! Man ber att få gratulera och hoppas att det fortsätter på inslagen väg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon!

   Bugar och bockar!
   Nu har förvisso depåvärdet letat sig nedåt igen men vad gör det - det är ju helg! :-)

   Sköt om dig!
   //Cm

   Radera
 4. Fantastisk utveckling. Själv sitter man och våndas över att flera av de bolag man har kommer förmodligen att sänka utdelningen 2017, men så går det om man jagar för hög direktavkastning, då får man vara beredd på smällar. Bolagen är Tele2, Telia, Capacent som jag vet. Finns fördelar med de där stora drakarna som JNJ som har låg direktavkastning men som sällan sänker ;=) Dock saknar vi i nuläget de finansiella muskler som ni har, så jag har siktat *lite* högre och får väl offra lite utdelningsstabilitet för att det ska hända lite i portföljen. Hade en post av hedgefonden gladiator som jag sålde. Hade inte utvecklats speciellt bra, och en massa avgifter. Ska in i aktier med de 100', vilket kommer bättra på utdelningsstatistiken en del. Gillar amerikanska bolag som månadsutdelar, då får man lite på tråkmånaderna som dec, sept och juni. Ser fram emot fler blogginlägg om era strategier och planer för framtiden. Ni är där och sniffar på något som jättemånga bloggare och följare har som mål långt in i framtiden, ett slags pionjärer kanske? Fast det vete tusan, snål som jag är hade nog haft svårt att släppa ett jobb som genererade era inkomster. Själv cashar man bara in 32' netto och frun runt 20' och med barn på det så får man gneta lite för att nå sina sparmål. Dock har ingen av oss några problem med att vara lediga från jobbet. Mitt jobb är dock ett sådant där det är svårt att jobba annat än 100%, så vi får se i framtiden hur man gör, kanske startar eget... SLutbabblat från mig, tack för en bra blogg

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej H!

   Och tackar! :-)

   Visst är det så - ett flertal av företagen kommer sannolikt att sänka utdelningen under 2017 men man får trösta sig med att de i många fall rekylerar upp rätt snabbt igen. Tyvärr så gäller inte det i alla fall och jag sitter med Svolder som var en fantastik högutdelare för några år sedan men som de senaste tre åren håller endast en måttlig utdelning.

   För att kompensera då sneglar jag mer och mer år aristokraterna på andra sidan pölen där det är betydligt mer stabilt.

   Vi kör 100% i aktier och jag förstår att det kasnke inte är helt sunt. Och andra sidan tycker jag inte att det finns speciellt många andra attraktiva altertiv och då vi har en helt ok ekonomi i övrigt så kommer vi att köra vidare på det.

   Uppfattat! Vid tillfälle ska jag försöka knåpa ihop ett lite mer seriöst inlägg om planer och framtiden - problemet är att vi själva inte vet mer än att vi vill checka ut så snart som möjligt. Men en resa till Algarve står för dörren och om Portugal är ett alternativ så blir livet genast mycket enklare då det kommer att bli så mycket billigare att vara arbetslös!

   Det är lätt att bli fartblind när det gäller inkomster och jag tillhör definitivt en av dem. Ni tjänar bra med pengar och jämför dig inte med gamlingar som oss :-)

   Tack för din begåvade kommentar och jag önskar er båda en kanonhelg!
   Mvh//Cm

   Radera
 5. Först och främst ett extremt stort grattis till 9 miljoners gränsen :)
  Spännande med att fira jul och nyår i annat land. Slippa allt som har med julstress att göra här hemma låter inte helt fel när jag tänker efter.
  Trevlig resa och på återseende!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar kronantillmiljonen!

   Att smita iväg över julen är fantastiskt skönt och jag kan verkligen rekommendera det.
   De senaste 20 åren har vi nog bara varit hemma vid 3-4 tillfällen så inget julstök för oss!

   Tackar!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Grattis till 9 miljoner. Nu har ni inte långt kvar till första dollarmiljonen!

  SvaraRadera
 7. Tackar!
  Nu hoppas jag att dollarn snabbt går tillbaka till tidigare nivåer som vi hade under hösten :-)

  Mvh//Cm

  SvaraRadera