7 okt. 2015

Svolder

Jag har varit på resande fot och det i kombination med ett allmänt ointresse så har jag helt enkelt bommat att Svolder lämnade sin bokslutskommuniké i förra veckan.

Utfall verksamhetsåret 2014/2015
– Periodens resultat var 190,4 (297,0) MSEK, motsvarande 14,90 (23,20) SEK/aktie.
– Substansvärdet ökade 14,8%.
– Aktiekursen steg 14,3%.
– Carnegie Small Cap Return Index steg 22,6%.
– Substansvärderabatten på balansdagen uppgick till 10,2%.
– Utdelningsförslag 2,50 (2,25) SEK per aktie.


Det skrivs ganska sällan om investmentbolaget Svolder som huserar på Small Cap. Svolder är ett rent investmentbolag som huvudsakligen placerar i noterade aktier i svenska små och medelstora företag. Aktieportföljen består av 19 bolag med bl.a. Unibet, Troax och Nolato men även bojsänken som SSAB, KappAhl och Oriflame.

Vår enda affär i Svolder skedde i mars 2009 då vi köpte 1500 aktier för 31,90 kronor/aktie. Då vi ogärna investerar i småbolag så tyckte vi att Svolder kunde vara en medelväg och på den tiden fick man en direktavkastning på 5-6 procent vilket var attraktivt för utdelningsinvesterare som oss. Tyvärr så har man sedan dess sänkt utdelningarna och idag är direktavkastningen måttliga 2,3 procent.

Även om Svolder inte utvecklats lika bra som småbolagsindex så är den nästan upp 18 procent i år vilket är betydligt bättre än majoriteten av våra övriga innehav. En av orsakerna är sannolikt att Mats Qviberg och hans Öresund är inne och bottenfiskar och under de senaste 2-3 åren så har han gjort ett dussintal affärer i månaden. Jag trodde länge att Qviberg hade en plan för att komma åt substansrabatten då Svolder enligt bolagsordningen kan sättas i frivillig likvidation och tillgångarna skiftas ut till aktieägarna. För att genomdriva ett sådant beslut krävs endast en tredjedel av de vid stämman företrädda aktierna.

Nu verkar det inte vara Qvibergs planer då han i juni år valde att stämpla om dryga 100 000 röststarka och illikvida A-aktier till Svolder B. Varför ett investmentbolag som Öresund väljer att investera i ett annat investmentbolag kan gärna någon få förklara för mig.

Anyway, jag skulle inte investera i Svolder i dagsläget men jag ser fram emot bruttoutdelningen på 3 750 kronor den 25 november.  

4 kommentarer:

 1. Det läskiga med Svolder är att iom att dom inte ser vilket uppenbart ruttet bolag KappAhl är så får jag en stark olustkänsla av att vad mer missar dom, och vad kan dom tänkas hitta på. Är dom blinda, lata eller inkompetenta?
  /AS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr rätt dålig koll på KappAhl men marknaden uppskattade uppenbarligen rapporten som kom i förrgår. Tittar man på lite historiska kurser så håler jag med om att det inte ser direkt förtroendeingivande ut...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Svolder väcker aktieminnen. En av de första aktier jag köpte till ett VPC-konto. På den tiden då man handlade aktier genom att besöka ett bankkontor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var tider det. Speciellt när man faktiskt fick ett riktigt aktiebrev :-)

   Har du kvar innehavet eller är det avyttrat?

   Mvh//Cm

   Radera