26 maj 2017

Norsk lax och MP:s kongress

Det har varit rätt skralt med investeringar under 2017 för familjen Chansar mest. Under året så har vi bara mäktat med att köpa en mindre post i finska Kone fram tills idag.

Idag slog vi till på laxproducenten SalMar och 250 aktier inhandlades till kursen 224 norska kronor. SalMar har länge legat på min bevakningslista då antalet stockholmsvegetarianer överstiger miljöpartiets väljarskara och töntarna blir bara fler och fler. Under gårdagen fick jag ett tweet från en god vän som bad mig spana in SalMar och det såg jag som ett omen och slog till.

Tiden får utvisa om vi under sommaren utökar positionen eller om den får ligga och skvalpa som en "krydda" i portföljen.

Utdelningarna fortsätter även om det är i en mer maklig takt än tidigare. Yara fyllde på stridskassan med 5 194 kronor och totalt för året så har vi erhållit drygt 286 000  kronor i bruttoutdelningar.Den här helgen håller miljöpartiet sin kongress och det är något jag tycker är rätt underhållande. Nivån på stolligheterna i deras motioner brukar vara humor på hög nivå men i år så har de ingen fri motionsrätt men det betyder ju inte att det blir lite tokigt ändå...

Noterbart är att de vill att regeringen avskaffar id-kontroller, rätt till full familjeåterförening och att återvändaravtalet med Afghanistan ska hävas. Och det här är från samma parti som tillsammans med sossarna drivit igenom de skärpta asylreglerna.

Och sedan vill de förbättra ROT-möjligheterna samtidigt som de i regeringen markant försämrat motsvarande.

Årets skörd av motioner hittar ni här och det där med "alterneringsår" är ingenting annat än att ånyo utreda det tramsiga förslaget om friår.

Själv så skulle jag genast bevilja miljöpartiets kandidater 4 friår på raken från regeringen och gärna permanent pension från riksdagen.

23 kommentarer:

 1. Norsk lax låter fint. Jag har dock koll på vare sig bolaget eller mängden "stockholmsvegetarianer". Intressant att få ta del av fin "spaning".

  Jag tror att "business caset" för att köpa ut MP ur regering och riksdag med full pension vore ganska positivt om man skulle börja räkna på det. Att man motionerar stick i stäv med den politik man för när man sitter vid maktens grytor säger en del.

  Glädjande är att enligt opinionsundersökningarna verkar de ha blivit belönade efter framgång, men vi får se hur det går på den egentliga valdagen. Maskrosor har ju en tendens att komma igen...

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Jag har inte heller örnkoll men bolaget har legat på min bevakningslista i drygt ett år och jag kände att det kan vara motiverat att slå till med en liten post. Mängden töntar, stockholmsvegetarianer, ökar lavinartat så jag tror att fisk i allmänhet kan vara en bra investering.

   MP ska vara i opposition så man inte på allvar behöver ta hänsyn till deras sjövilda idéer men maktens grytor och lilla fridolfs portmonnä väger rätt tungt och det är skönt att det visar sig i opinionsundersökningarna.

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Grymt jobbat CM, Ni börjar närma Er målet med stormsteg. Att starta i egen regi, borde närmast skynda på processen, eller? Ha en go helg och hoppas vädret är detsamma som på västkusten :)

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack GL!
   Du är alltid lika vänlig och jag hoppas att köpet i Alicante flyter på som förväntat.
   Även om mitt beslut att lämna tidigare arbetsgivare och köra eget inte hade någon ekonomisk baktanke så kan jag inte förneka att det här bara kommer att påskynda processen vilket är rätt trevligt.

   Önskar dig en fantastisk helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Har länge funderat på att investera i något norskt laxbolag, men det känns ganska svajigt, politik, sjukdomar, världsmarknaden, konjunkturen etc. Vi får väl se framöver...

  Håller med till 110% gällande MP, Isabella Löwin är ett sällan skådat sömnpiller som inte har koll på mycket. Och deras politik verkar inte bry sig så mycket om Sverige utan om azylinvandrarna, som det gapas om så fort detta parti får en chans att komma till tals., nu senast från vår s.k. kulturminister. Miljö är det väldigt tyst om. Nej tack, värre pajasar får man leta efter, speciellt Frigolit som skulle fixa skolan på 100 dagar... hahaha.

  Med lite tur faller de under 4% och blir en fotnot i historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen!
   Det kommer säkert att vara en skakig resa men i grund och botten så hoppas jag på att det är en bra investering. Spana gärna in Aktieingenjörens kommentar nedan - det finns flera alternativa investeringar.

   Haha! Skönt att jag inte är ensam i min aversion mot MP - större tomtar finns det inte och att de har en plats i regeringen övergår mitt förstånd!

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. All motivation jag behöver för att rösta är att det minskar miljöpartiets del av kakan. Större idioter och fiender mot ett välmående samhälle finns inte. Eller jo, feministiskt parti är snäppet mer korkade.

  Här bjuder jag på en länk som kommer skada dina hjärnceller: http://www.folkbladet.nu/822164/mer-vard-mindre-guld

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Häst i sydväst invest!
   Tack för en underhållande länk!

   Skönt att jag inte är ensam om mitt resonemang och här på Söder är MP-förfallet fortsatt utbrett! Jag verkligen hoppas att vi kan utrota de där maskrosorna innan valet 2018!

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Jag har också varit och nosat på laxbranschen men lutar nog mer åt Leröy än Salmar. Salmar verkar vara bra men Leröy har ett större mått av vertikal integration vilket lär hjälpa om laxpriserna sjunker då priset i butik bör svänga mindre än spotpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktieingenjören!
   Tack för kommentar och varför pratade jag inte med dig innan jag shoppade? Du är alltid påläst och nu kommer jag att spana in Leröy och eventuellt göra en liten rockad.
   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Vilket sammanträffande, jag köpte också norsk lax idag både Salmar och Marine Harvest. Fick Salmar för 225,20 och MHG för 150,20 - köpte på förmiddagen, de föll ju under dagen. Leröy ligger på köplistan liksom Bakkafrost, om jag blir klok på hur utdelningarna skattas på färöiskt bolag noterat i Oslo.

  Affärsvärlden skrev för övrigt om norsk lax häromdan, Artikeln hette "Lönsamma laxar" och hittas på affärsvärldens hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde nämna att jag är fullständigt överens om miljöpartiklarna.

   Radera
  2. Hej och kul!
   Great minds think a like ;-)

   Stort tack för referensen till AV och springer du över mer "matnyttig" info så får du gärna dela med dig.

   Stort tack!
   Mvh//Cm

   Radera
 7. $MHG köpte jag själv samt till min son nyligen till våra portföljer, under dippen som var. Kan bli ett till köp på utdelningsdagen om några dagar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Passiv Inkomst60!
   Trevligt att jag inte är ensam att tro på bolaget och jag hoppas att vi båda får en trevlig resa framöver!

   Trevlig helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 8. Jag köpte norsk lax på ICA, det får räcka.
  Miljöfeministveganmupparna borde walk the walk, sälja sina materiella ägodelar här, skänka pengarna till bättre behövande och sedan emigrera till Långtbortistan och ägna sig åt sina världsförbättrarprojekt på plats där världen verkligen behöver förbättras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Miljömupparna är så kära att sitta vid köttgrytorna och lyfta riksdagslön och fattar inte bättre att de genast borde lämna regeringen. MP:s bolitik bedrivs med fördel i opposition så ingen behöver bry sig om deras sjövlida idéer.

   Förhoppningvis är de ett minne blott 2018 :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. Fantastiskt! Du har erhållit mer i utdelningar än min sammanlagda årsinkomst redan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Men jag noterat att du klippte 300 000 och stort gratis till det!
   Nu börjar den där snöbollen att rulla!

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 10. Jävligt snygg utdelningssammanställning där Chansar mest!

  Och när det kommer till MP och deras kongress vet jag inte om man ska skratta eller gråta. Minns för ett antal år sedan då de ville avskaffa räntan. Förtroendevalda som lever på våra skattepengar sitter på fullaste allvar och lämnar in den typen av förslag. Helt sjukt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!
   Och tackar! :-)

   Angående MP så är det så tragiskt att de faktiskt sitter i regeringen och det säger väl en hel del om skvensk politik för närvarande.

   Förhoppnngsvis så har vi en annan regering om snart ett år och vi får hålla tummarna att nuvarande regering inte ställer till det mer än vad de redan har gjort.

   3,5% till MP skulle vara ett perfekt resultat vid nästa val!

   Mvh//Cm

   Radera
 11. Hej Chansar mest! Har precis hittat till din sida. Välidigt bra och intressant det du skriver. Jag och hustrun är i ungefär samma sits som er, bostadsrätt i Sthlms-området, inga barn, ok inkomster etc. Dock är er portfölj betydligt större, men jag ser det som inspiration att försöka nå samma nivåer. Och när det gäller MP och resten av alla salongskommunister så får man ju nästan en smärre hjärtattack varje gång de öppnar truten.

  /Micke

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke!
   Kul att du hittat hit och tar del av mitt yrande :-)
   Stirra dig inte blind på portföljen då det går fort i hockey - nuvarande portfölj kan halveras på nolltid. Det är bara att står ut och vara långsiktig så kommer man få ihop ett drägligt kapital och det är rätt lätt om man har ok inkomster och inte har för bråttom.

   Haha, kan inte annat än instämma i ditt omdöme om MP :-)
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera