8 maj 2017

Utdelningar och lite andra funderingar

Utdelningsfesten fortsätter under maj månad och även om våra banker har gjort sitt så trillar det in lite stålar under första veckan av maj. Kycklingarna, gruvan, lite gummi och stål och sedan lite norska försäkringar har under veckan bidragit med nästan 25 000 kronor brutto vilket är en helt ok start på maj.

Jag har tagit ut ytterligare 50 000 kronor från depån för att täcka omkostnader att bilda bolag och det faktum att jag kommer att gå utan lön i fyra månader. Totalt sett uppgår uttagen till 100 000 kronor som kommer att återföras innan semestrarna drar igång.


Jag kommer att få en bra slant från min tidigare arbetsgivare och tanken är väl att återföra det mesta till depån efter omkostnaderna är betalda. Med omkostnader avser jag kostnader för att starta upp ett nytt bolag, lön för fyra månader och sedan fixa till det där uppskovet av reavinstbeskattningen som uppkom för snart 15 år sedan. Det är skitpengar i sammanhanget - drygt 60 000 kronor men jag glömmer bort det där mellan deklarationerna men nu ska det ta mig fan regleras.

Det kommer att bli en rätt rejäl slant över och aktiedepån kommer att tillföras med 5-600 000 kronor. Jag har tidigare nämnt att nuvarande strategi är att nettoköpa aktier för ca 50 000 kronor i månaden och med nuvarande utdelningar så borde jag vara safe de närmaste två åren trots att jag hamstrar kapital i det nya bolaget.

Att köra helt i egen regi är rätt omtumlande och jag kan konstatera att det är rätt angenämt. För varje månad jag arbetar så kan jag vara ledig 1,5 månader när jag drar bort semester och eventuell bänkning och sjukdom. Även om det känns rätt olustigt att lämna mitt tidigare bolag så har det de facto tagit mig närmare friheten.

Övriga spaningar
Fru CM landade i Nice för ett par timmar sedan och det var rätt öde. Makaronen vann presidentvalet som förväntat och det har börserna redan inprisat. Av de 50 000 insatta poliserna och militärerna har inte Fru Cm sett röken av så jag antar att det kommer att vara businuess as usual... Att Makaronen sedan kommer att få ett smärre helvete att ena vänstern och högern är ett faktum men trots allt är jag rätt nöjd att vi inte ser Madam Le Pen som president då vi snart själva kommer att vara ytisar i Frankrike.

I tisdags morse så noterade jag att den där fräsiga BMW:n i garaget stod på backen och att någon hade snott fälgarna - rätt trist då det lär ha kostat runt 30 papp. Då vi har motsvarande fälgar på vår bil så blev jag rätt låg och ville kontakta ägaren så snart som möjligt. På Transportstyrelsens hemsida framkom det att jag var tvungen att registrera mig och sedan betala hela TRE kronor via tjänsten WyWallet - ok fine... Efter ett par dagar så damp det ned en kreditupplysning från UC. Visst, smickrande utfall för min del men vad kostade inte det där?
I fredags eftermiddag var jag centimetrar från att bli påkörd av en ferrari vid övergångsstället. Nu arbetar jag på Östermalm och det är rätt många fräsiga bilar som passerar min arbetsplats. Nu är jag inte någon anal fotgängare (vilket majoriteten av stockholmarna är som kliver glatt rätt ut i gatan oavsett väglag) men bilisten i högerfil hade lämnat mig företräde och i vänsterfil kom ferarrin i en hög hastighet och det kunde sluta rätt olyckligt. Jag blev rätt förbannad och skällde ut fanskapet och hans docksöta flickvän efter incidenten men idioten drog vidare med en rivstart. Via bilens registreringsnummer så kunde jag konstatera att det var en hyrbil och till min fåniga tillfredsställelse så kunde jag konstatera att jag, tidsskillnad mot idioten med bakslick och coola solglasögon, kan köpa en flock av motsvarande ferarris om jag önskade.

11 kommentarer:

 1. Tack för ett bra och roligt inlägg!

  Kul att du tagit steget att bli egen, det verkar vara ganska mycket kapital som flyter runt i den bransch du verkar i. Snålgrisen jobbar med IT i södra sverige och här är det inte mycket mer man kan krama ut när man blir egen pga låga timpriser även för senior konsulting och det största problemet är att hitta uppdrag, då det inte direkt växer kunder på träd. Då känns det tryggt med en anställning där man kan sitta overksam några veckor medan andra kämpar med att hitta uppdrag och man ändå får en lön vid månadens slut. Nu har detta inte varit ett problem senaste åren, men känns ändå tryggt. I Sthlm hade jag förmodligen varit egen där där finns det betydligt fler kunder.

  Idag kan man hyra det mesta, även en stunds lycka bakom ratten på en lyxbil ;) Härligt kommentar om att köpa ferraris, påminner mig om Farbror Joakim som efter att blivit dåligt bemött på en bank dunkade upp en påse guldmynd med kommentaren: "Vet hut, jag köper banken!"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen och tack för en trevlig kommentar!
   Precis som du är inne på så är det för närvarande en helt galen efterfrågan på IT-konsulter så det är en rätt behaglig prisnivå man behöver arbeta för. Jag har varit arbetsgivare i många år men jag inser att det är rätt lönsamt att köra eget även om man kanske inte får den tryggheten man får som anställd.

   Haha, lite så kände jag faktiskt när fanskapet var centimetrar från att köra över mig. Det är rätt skönt att konstatera att man inte längre behöver visa för andra att man har lite stålar utan köra i sin egen takt och trappa av efter som..

   Önskar dig en fantastisk helg,
   //Cm

   Radera
 2. När jag var yngre och såg såna vrålåk tänkte jag alltid en sån skulle man ha. Nu tänker jag bara sikken idiot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kunde faktiskt inte sagt det bättre själv :D

   Radera
  2. Been there, done that and got the T-shirt!
   Skönt att det är flera av oss som kommit till insikt :-)
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 3. Tack för roligt inlägg!
  Du kanske har koll på det där uppskovet, men man kan ändra skatten upp till 5 år retroaktivt! Det betyder att du får tillbaka ränta för 5 år och uppskovet minskar lite. Alltså begära omprövning för 2016, 2015, 2014 osv. Ett par tusenlappar borde det bli om du har ett uppskov på 60'.
  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Det här är belöningen för bloggandet.
   Det här hade jag ingen aning om och STORT tack för informationen.
   Hoppas att du får en fantastisk helg!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. Måste säga att jag tycker det är enormt trist med människor som inte kan lämna andras ägor i fred. Sedan tycker jag väl också att det är lite knäppt att man kan lägga ut 30 k på fälgar. Min bil kostade 10.000 kr :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med!
   Och kvinnan jag pratade med var helt förstörd. Förutom att de snott hjulen så hade de förstört så mycket mer. Pengar i all ära men all tid och jobb som det här kommer att innebära.

   Jag åker själv i en 6 år gammal bil och är rätt nöjd med det. Jag har däremot noll intresse att skruva på bilar och börjar det strula så köper jag nytt!

   Önskar dig en fantastisk helg!
   //Cm

   Radera
 5. Hej, 20% på utdelningen? I landet med världens högsta marginalskatter kommer du inte långt med 20% Det är mycket hitte på och bidrag mm som ska finansieras av arbetare.

  Först ska du in med momsen. Så säljer du arbetstid för 125 kr har du bara 100 kr kvar när Maggan fått sin moms. Väljer du sedan att inte ta ut lön utan utdelning ska du först betala bolagsskatt på 22%, sen ytterligare 25% på din utdelning. (Sossarna i kombo med kommunisterna höjer 2018 skatten med 5%)
  Slå 125 x 0,8 (moms) x 0,78 (bolagsskatt) x 75 (utdelningsskatt) på miniräknaren så får du fundera på om du går till jobbet för att du tycker det är kul eller för att du vill bli rik, förhoppningsvis tycker du det är kul! Räkneexemplet är minsta möjliga skatt från AB (då får behålla drygt 46% av det du drar in efter omkostnader), undantag om du tar ut lön i nivå med en fattigpensionär, då kan skatten bli lite lägre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej mg!
   Jäpp! JAg har en rätt gigantiskt utdelningsutrymme från tidigare bolag så jag klipper undan med 20 procent med gällande 3:12-regler vilket jag är rätt tacksam över.

   Stort tack för informationen nedan - det är förutsättningarna för majoriteten av egenföretagarna/fåmansbolag.

   Det är rätt absurt hur mycket skat man tvingas betala om man väljer att driva eget bolag.

   Önskar dig en fantastiskt helg,
   //Cm

   Radera