19 maj 2017

Utveckling, utdelningar och den där Maggan

Som så många andra så var det ATH i portföljen under föregående vecka. Vi nosade på en stängning på över 10 miljoner i depåvärde och det skulle vara rätt ballt att få skärmdumpa - inte för att det egentligen betyder något i praktiken så skulle det vara rätt kul för egot. 

Hade jag inte plockat ut de där 100 000 kronorna från depån för att finansiera ett nytt bolag och alla omkostnader så hade jag haft en skärmdump på den där magiska gränsen. Visst, rätt fjantigt och jag kommer att passera tio miljoner innan sommaren när pengarna kommer in från mitt föregående bolag men det hade varit trevligt om depåutvecklingen hade gjort jobbet utan tillfört kapital.

Efter den senaste veckan så är jag inte ens nära utan stänger på runt 9 760 000 kronor. Jag ska väl inte gnälla allt för mycket då HM utgör en stor del av portföljen och sedan så har Intrum Justitia handlats ned rätt rejält.

Det har varit skralt med investeringarna i år och endast ett mindre inköp av Kone har gjorts under året. Med hjälp av utdelningarna så ligger vi för tillfället obelånade trots att vi plockat ut 100 000 från depån och det är väl dags att fokusera lite mer på nyinvesteringar.


April och maj är som bekant våra bästa utdelningsmånader och i skrivande stund har vi fått in runt 280 000 kronor brutto och även om resten av året inte är så fantastiskt så kommer det att droppa in ytterligare 70-80 000 kronor i utdelningar vilket känns helt ok för en stackars yrkesarbetare.

Att bli egenföretagare är speciellt på många sätt - nu behöver jag dessutom betala för mina egna omkostnader vilket är rätt jobbigt.

Jag verkligen avskyr att åka med kommunala färdmedel då de är underdimensionerade och dessutom inte åker när precis jag vill. Visst, det är ingen tidsvinst för mig att ta mig till jobbet med bil men jag slipper i alla fall alla människor. Men är det verkligen värt att betala 155 kronor i trängselskatt och 140 kronor i parkeringsavgifter per dag för att slippa kommunala färdmedel? Ja, och sen kommer ju det vanliga omkostnader som bilslitage och soppa.

Jag är rätt ambivalent men har faktiskt köpt ett månadskort och ska testa ett tag. Sannolikt kommer det hålla en vecka och jag kommer säkert komma till insikt att det är värt 8-10000 kronor i månaden för att slippa trängas med människor på morgonen.

Noterat idag är att Nordea sannolikt ska flytta sitt HQ till Helsingfors eller Köpenhamn för att undvika kostnaderna på ca 5 miljarder kronor i ökad resolutionsavgift.

På Twitter läser jag att Nordea årligen bidrar med drygt 8,5 miljarder i skatt vilket är dubbelt så mycket som värnskatten årligen inbringar. Att en av våra storbanker flyr landet bekymrar inte Maggan som glatt anser att "risken för svenska skattebetalare minskar den dagen vi får en bankkrasch".

Som återkommande läsare redan känner till så kommer vi att fly landet så snart vi har de ekonomiska musklerna och med Maggan vid rodret för svensk finanspolitik så känns det som ett rätt begåvat beslut.

19 kommentarer:

 1. Pendlande under många år med tåg etc! Så svar Ja! Det finns en summa för vad som är värt för att slippa stångas och trängas med andra resenärer! I mitt fall var den dock alldeles för hög för att motivera! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeralitemera,
   Tyvärr är det rätt kostsamt att inte nyttja kommunala färdmedel.
   Det är rätt absurt att behöva betala 155 kronor i tränselskatt och 140 kronor i parkering bara för att man tar bilen. Veckan har som gått har innehållit 3 AW:s och då har valet varit rätt lätt. Kommunalt på mogonen och taxi hem..
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Roligt att utdelningarna tickar på.

  Sätter Château Cantemerle på att du ej klarar en månad med pendling.
  Skall jag skicka mitt nummer/adress nu, eller vill du ha det efter att nederlaget är ett (fysiskt) faktum? ;)

  May the force be with you!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du kommer att vinna det här vadet, Sofokles. :-)

   Chansar Mest: Jag hoppas den där tiomiljonersgränsen passeras snart. En otrolig milstolpe!

   Mvh

   Egon

   Radera
  2. Haha!
   Klarade mig den här korta arbetsveckan så den där pavan får du nog betala själv :-)
   Nu har jag inte som ambition att åka kommunalt alla dagar men redan efter tre så är det där månadskortet betalt.

   Tack Egon!
   Om inget radikalt händer på börsen den närmaste månaden så spräcker jag drömgränsen innan semestern vilket känns rätt gött :-)

   Sköt om er båda!
   //Cm

   Radera
 3. Jag byggde eget kontor för min konsultverksamhet hemma på tomten. Slipper pendling och ockerhyror. Viktiga kundmöten förläggs med fördel i hyrda konferensrum. Rörliga kostnader är inte lika farliga som fasta kostnader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Begåvat!
   Jag önskar att jag hade möjlighet att distansarbeta i större utsträckning men min uppdragsgivare vill tvunget ha mig på plats. Om det blir några fler konsultuppdrag för mig när jag är klar med nuvarande så ska jag definitivt ställa det som krav.
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 4. Nordea borde ge tilllbaka alla pengar som de tvättat i Panama och som de fick av staten 08, sedan kan de flytta var de vill :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så ger staten tillbaka en del av dom 12,4 miljarder som riksgälden räknade med att staten gick plus på finanskrisen till bankerna,, 😉

   Radera
 5. Surt sa räven. Maggan förstår nog att det inte ser bra ut att Nordea lämnar landet på hennes vakt men som vanligt är svenskarna för mesiga för att utkräva ansvar. Ponera att en fransk minister hade introducerat skatter som drivit BNP Paribas att flytta ut huvudkontoret. Mon Dieu den ministern hade minsann schavotterats och stämplats som landsförrädare och antagligen fått passet indraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Skoja inte!
   Det räcker med att de ökar priset på en falska Ricard med 50 cent så har du 10 000 bönder ute på gatorna.
   Det där med att dra in passet tycker jag var en utmärkt idé :-)
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 6. Ja att en sån osympatisk argbigga som Maggan kan sitta kvar som finansminister är ju väldigt märkligt, men på något sätt är hon immun mot alla de märkligheter hon har uttalat. T.ex. detta om Nordea som regeringen verkar skita i fullständigt. Och sen detta oerhört omogna uttalandet som att "det är bara de som hänger på Stureplan" som drabbas. Vad i hela friden är det för fel med att hänga vid Stureplan, har hon något emot det? Förstår inte.

  Tror helt enkelt inte jag och hon är kompatibla på något plan för varje gång jag ser eller hör henne vill jag kasta något på tv-rutan, blir så irriterad att jag nästan skakar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att jag inte är ensam om att irritera mig på vår finansminister. Hon är dessutom second in command så hon är trolig efterträdare till svetsaren när han lägger av.

   Det där med att hänga på Stureplan i 3:12-debatten irriterar mig något oerhört. Majoriteten av egenföretagarna jobbar otroligt hårt och många har ett jäkla ansvar.

   Trevlig helg Snålgrisen!
   //Cm

   Radera
 7. Och att Maggan nu vill höja skatten för dom som vill flytta utomlands för att få lite guldkant dom sista åren innan man blir nergrävd, man blir helt vansinnig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indeed Belseful!
   Det där tramset med att tvinga Portugal att beskatta flyende svenskars tjänstepensioner irriterar mig enormt.

   Se till att förbättra förutsättningarna för svenska pensionärer så kanske de stannar kvar i landet.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Ja, den där Maggan, ja... Lite schizofren är hon allt med ena foten kvar på Handels och den andra foten i socialistisk cement.. Då blir det en evig cirkelgång runt foten i cementen. Kan inte hjälpas! Runt, runt, runt... Samma gamla eviga travande runt, runt, runt.
  //Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla,

   Trots att Maggan har en gedigen utbildning inom området (vilket man inte är bortskämd med när vi diskuterar socialdemokratiska finansministrar) så är hon urbota korkad och jag är övertygad att många fler i framtiden kommer att göra som jag - emigrera så snart du har möjlighet.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. 140 kr i parkering betalar jag knappt om året.

  SvaraRadera