24 sep. 2016

Seg månad

Det har snart gått två veckor sedan det senaste blogginlägget och det är nog den lägsta inläggsfrekvensen sedan jag började blogga för drygt två år sedan. Jag har fått några mail som frågat om jag slutat blogga men sån tur har ni inte - jag kommer att fortsatt förpesta er tillvaro.

Naturligtvis är det smickrande att vara saknad av några men antalet blogginlägg styrs till mångt och mycket av arbetssituationen som för närvarande är rätt tragisk...

Jag är inte arbetsskygg och gillar en tillvaro när det finns lite utmaningar och att det är lite småstökigt i största allmänhet men just nu är det rätt fjantigt.

Förutom långa och intensiva arbetsdagar så har jag för första gången blivit nekad en veckas ledighet vilket jag aldrig varit med om under 25 års yrkesarbetande. Visst, det har tidigare hänt att jag fått ställa in semestrar då det inte fungerat med uppdraget men det har alltid varit på mitt initiativ. Den här gången så anser jag att en veckas frånvaro varken gör från eller till men tji fick jag med ledighet.


Redan i maj bokade jag resan ner till Nice där jag hade tänkt att tillbringa en vecka och fixa med det nödvändigaste. Återkommande läsare vet att vi har ett boende i Nice och trots att jag förklarade att Nice kanske inte är så spännande längre och att jag inte hade några som helst problem med att distansarbeta 8 timmar per dag så blev det nekad ledighet trots att halva gänget jag arbetar med sitter offshore.

Efter diverse förhandlingar med uppdragsgivaren så fick jag på nåder vara ledig en torsdag och fredag vilket är en rätt klen tröst då jag initialt hade planerat att vara borta "en hel vecka"

De ursprungliga flygbiljetterna var riktiga smörresor - direktflyg och anständiga tider. Nu flyger jag med mellanlandningar och landar mitt i natten. Jag är en smula bitter och tycker att jag är för gammal för det här och svär över att jag inte kan ge uppdragsgivaren "the bird" då jag kan konstatera att "fuck off-kapitalet" ännu är för lågt...

Börsen då?
När det är intensivt på jobbet så får börsintresset stryka på foten. De senaste två veckorna så har jag bara loggat in efter stängningen i USA för att ha lite koll på läget. Att läsa mina begåvade bloggvänners inlägg eller affärspress i allmänhet har inte funnits på världskartan.

Jag brukar ha som helgrutin att smälla av en skärmdump av aktiedepån och publicera under fliken aktiedepå vilket jag precis har gjort och jag kan då konstatera att portföljvärdet är ungefär detsamma som för två veckor sedan.

Jag kan även konstatera att jag har har varit helt fel ute med min marknadstro att vi skulle få en lite större sättning på börsen under augusti-september. Jag hade hoppats på en större volatilitet men icke, det är endast små krusningar i portföljvärdet.

Vi ligger i princip alltid fullinvesterade och så även nu. För närvarande har vi ca 190 000 kronor i belåning vilket förvisso är en jäkla massa pengar men i sammanhanget är det trots allt endast 2.2 procent av portföljvärdet. Jag hade planerat att vara rätt aktiv under hösten och belåna upp till en miljon kronor då jag vet att det under hösten kommer att smälla in en rejäl bonusutbetalning men för tillfället är jag rätt avvaktande då det mesta fortfarande ser relativt dyrt ut. Förhoppningsvis så kommer presidentvalet att skapa lite oro på börsen och att fina köplägen kommer att öppna sig.


Kvartalsutdelningen från McDonald´s har trillat in på kontot och våra 300 aktier gav oss 2 283 kronor i bruttoutdelning. Jag har noterat att många av mina bloggkollegor anpassar portföljinnehavet så att de varje månad får ett gäng utdelningar men jag är nog inte tillräckligt begåvad att riktigt förstå poängen med det. Jag inser naturligtvis att ett jämnt inflöde av utdelningar möjliggör ett kontinuerliga återinvesteringar men för många av oss är det trots allt småpengar som trillar in. Har jag missat något väsentligt eller är det endast att det är rätt trevligt att det varje månad kommer in en liten slant på kontot?24 kommentarer:

 1. Ang. att sprida utdelningarna över året som är min strategi så är det i ärlighetens namn inget du missat direkt. Det är mest roligt att det rasslar till på kontot varje vecka och att man därmed har ett stabilt flöde att återinvestera. Det blir enklare att jämföra med en vanlig lön också. Det skapar dock ett rätt stort arbete och kräver många innehav.

  En fråga, om ni nu har tänkt att pensionera er i ett euroland och redan har lån i EUR, varför har ni inte fler bolag som delar ut i EUR? Har du så stor tilltro till våra politiker att du tror att de kommer att klara att hålla valutan stark mot utlandet över tid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krösus Sork!
   Tack för kommentar och du är rätt helt på det!
   Jag har som bekant inget större förtroende för svenska politiker och borde investera mer i EUR!

   Frågan är bara vad? Jag har en del bevakningar av finska bolag men så mycket mer än så är det inte.
   Tips emottages tacksamt!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Jämnt inflöde av utdelningar är enligt mig både korkat och meningslöst. Så troligtvis är även jag för obegåvad för att förstå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med. Fattar inte varför så många bloggare prioriterar utdelningar på det sättet. Det är enligt min mening att lura sig själv. Flytta pengar fram och tillbaka från vänster och höger ficka varje månad. Då kan man ju likväl plocka ut 0,5% av det totala kapitalet varje månad och återinvestera det. Istället för att anpassa portföljens innehav utifrån när bolag delar ut.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  2. Får nog tillägg att även jag är obegåvad utifrån ovan.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. Tack för kommentarer!

   Utav övriga kommentarer så kan jag nog inse att det mest är en kul grej..

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Vad är det för erbjudande som Avanza skickat ut ang Procter? Kan man anmäla sitt intresse för att byte aktier från PG till det andra bolaget? Jag fattar inte riktigt grejen och vad man förväntas svara på ;-(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev lite om det igår på http://danielinvesterar.blogspot.se/2016/09/procter-gamble-och-avdelningen-till-coty.html men i kort så har de gjort det krångligt för att slippa vissa skatter. Du behöver i stort sett välja om du vill äga P&Gs skönhetsprodukter (byt till Coty) eller det som blir kvar (gör inget).

   Du är inte den enda som tycker det här är fel sak att lämna till aktieägarna. När liknande saker hänt förut så har man ibland kunnat tjäna mycket pengar på att byta, ibland har man förlorat på det.

   Radera
  2. Tack Daniel!
   @Anonym - jag behåller mina Procter!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. Suck-undrar om arbetsgivare förstår hur demoraliserande detaljstyrning kan vara för specialister med hög inre drivkraft och disciplin? Det är ofta direkt kontraproduktivt. Oavsett - Välkommen tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anonym!
   Precis! Och det irriterar mig att min uppdragsgivare egentligen inte har någon aning om konsekvenserna om jag är faktiskt på plats eller ej - jag är en snuttefilt...

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Jag får nog erkänna mig skyldig till punkten om frekventa utdelningar. Givetvis är det mestadels "en kul grej" och vilket bolag man väljer måste vara det primära. Dock så tror jag att om man jobbar med belåning som jag så underlättar det ständiga kassaflödet balanseringen av hävstången så en helt kosmetisk feature är det nog inte i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anonym J har en poäng i att man inte kan stirra på direktavkastningen och tro att det är en evig pengamaskin med de siffrorna och det framkommer nog inte alltid speciellt tydligt.

   Jag är en stor fan av företag som delar ut en del av vinsten till ägarna men det får absolut inte bli det enda kriteriet men jag ser det som en kvalitetsstämpel minst lika mycket som ett mål i sig.

   Ett dåligt företag kan inte ge ökande utdelningar år efter år.

   Radera
  2. Tack för alla kommentarer!
   Förbaskat kul att vi fick till en liten diskussion...

   @J - oroa dig inte för Stefan. Han är testledare och de där herrarna har en ängels tålamod :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  3. Got it!

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 6. Hej CM! Skratta lite mer ofta åt chefens skojigheter och försök framför allt inte att vara en frisk fläkt! Sådant betalar sig inte!
  Beträffande utdelningar har jag alltid älskat klumpsummor! Sug på ordet, KLUMPSUMMA!? Visst känns ordet underbart?! Ordet lovar en massa härligheter på en gång! Jag nöjer mig med klumpsummor i april och maj(lite blygsamt). Upp med hakan! /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gunilla!

   Ja, jag får väl ta och släppa det där nu och gå vidare.
   Men precis som du skriver så kommer jag nog inte ställa upp på vad som helst framöver...

   Haha - ja, under april så mår vi båda rätt bra :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Jag lider med dig, då jag "vet" att Nice är din eskapism från din vardag. Jag finner det högst egendomligt att din arbetsgivare inte godkänner din ledighet då faktum är det du själv skriver; att inget jobbrelaterat drabbas.

  Även om jag mer än väl vet att du vet det själv samt att orden mer framgår som gripna ur valfri "självhjälps/motivations"-bok är det bästa du kan göra att utnyttja den besvikelse och "hat" du känner till att pumpa in mer pengar i din pengamaskin. Du/ni har ej långt kvar tills ni kan gå in till era respektive chefer, sätta er ned, tacka ja till kaffet och när chefen tar sin klunk lägga fram ert beslut om att du/ni ämnar lämna företaget. Känslan att kunna säga "F-You" (men kanske med bättre ordalag?) är er ej långt borta - håll ut!

  Beträffande börsen tror jag att oktober kan bjuda på lite någorlunda köplägen. Trump kommer nog inte vinna men ju närmare vi kommer D-dagen kommer mätningar att visa att det är "oliiiiidligt spännande och jämt". Så länge fröken Clinton inte drabbas av ngn förkylning, lunginflammation eller får för sig att sprida hemlig info via sin privata mail torde det amerikanska folket rösta för världens bästa...eller?

  Fokusera på ljuset, ej mörkret!
  Kul att du "lever"!

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej min vän!
   Nyss hemkommen från Nice och med tanke på kanonvädret så skulle jag inte tacka nej till den där veckan som brände inne...

   Hoppas att allt är bra med sig och att bokförsäljningen håller i sig!
   Ser fram emot mästerverket!

   Ja, vi får väl hoppas att de blir lite gungigt under oktober men vem vet. Enligt proffstyckarna är det nu 75% övervikt till att Clinton ror hem det här...

   Sköt om dig!
   //Cm

   Radera
 8. Det är endast att det är roligt att det rasslar till lite varje månad, ja. Och det tycker jag är kul. Inget obegåvat med det så länge man inte investerar i bolag enbart baserat på direktavkastning vilket jag hoppas de flesta avstår från.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Kaizenliv!
   Det är nog det jag själv har kommit fram till. Det är alltid kul när det trillar in lite slantar men jag kommer nog inte fokusera på att få utdelningar varje månad..

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Som chef till vardags måste jag få flika in lite från ett annat perspektiv, det finns många anledningar att man ibland måste säga nej till semesterförfrågningar, och ibland har de inte alls med det du fick till svar. Troligtvis är chefen inte medvetet en knöl som vill dig ont men måste se till helheten. Något han/hon kanske inte kan berätta osv som påverkar dig indirekt. Nu tycker jag iofs att man kunde bjussat på några dagar, det känns rimligt men det finns säkert mer bakom det än vad du fick som anledning. Önskar dig en underbar helg och lycka till med investeringarna =)
  Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kneg til Deg!
   Tack för din kommentar.

   Jag håller med dig och flera gånger har jag självmant ställt in mina semestrar för att det helt enkelt varit rät olägligt. Men i det här fallet så är det lite annorlunda - den enda som egentligen har någon insyn i projektet är jag och inte min uppdragsgivare. Semestern brände inne av den enkla orsaken att jag är en snuttefilt och det gör mig lite irriterad.

   Hoppas att du har haft en fantastisk helg!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Surt... Då är chefen bara en knöl ;)

   Radera