21 feb. 2015

Att äga ett utlandsboende

För oss soltörstande svenskar så har det i många år varit populärt att köpa ett eget boende i Thailand eller i södra Europa. Orsaken är rätt självklar då klimatet är betydligt trevligare än i Sverige och kostnadsläget är i många fall betydligt lägre än här hemma.

Då familjen Chansar Mest sedan några år tillbaka äger ett eget boende i Nice så är det inte helt ovanligt att frågan om kostnader och uthyrningsmöjligheter kommer på tals bland våra bekanta eller hyresgäster. Lägg därtill antalet överförfriskade svenskar på Arlanda som högljutt berättar att orsaken till deras resa är att de minsann ska köpa en fastighet på Riiviääran som de sedan ska hyra ut och tjäna en massa pengar på nu när räntan är så låg.

Orsaken till att herr och fru Chansar mest bestämde sig för att köpa ett utlandsboende var att vi vid den tidpunkten var rätt blasé på att resa. Vi hade under många år lagt i princip alla våra besparingar på att resa men med tiden blev det en vana och vi orkade knappt se fram emot eller engagera oss innan vi satt på flygplanet på väg till resmålet.

Även om vi var väl medvetna om att semesterresor fortsatt skulle ha en hög prioritet så föddes tankarna på att köpa ett eget utlandsboende för att enkelt ta sig till värmen utan några större förväntningar och krusiduller. Initialt så hade vi långtgående planer på att köpa något i den urgulliga franska staden Laon där släktingar till oss har lägenhet. 

Laon

Efter ytterligare funderingar så insåg vi ganska snabbt att det skulle vara ganska knöligt att ta sig till Laon (beläget ett par mil norr om Reims och gränsar till regionen Champagne) för en kortare visit och efter lite funderande så föll valet på Nice. Nice (eller egentligen närbelägna Menton) har flest soldagar i Frankrike och det är snabbt och enkelt att ta sig dit då flygresan endast är tre timmar från Arlanda och flygplatsen är belägen 20 minuter från centrum.

När jag reflekterar en smula så kan jag i efterhand undra över varför vi båda var så överens om att det var Frankrike som gällde och inte betydligt billigare länder som Spanien, Portugal eller Italien. Jag vet fortfarande inte svaret men jag misstänker tyvärr någon underliggande form av dold smygsnobbism hos familjen Chansar mest..


Nice

Kostnaderna för att äga ett utlandsboende drar lätt iväg och man ska inte stirra sig blind på anskaffningsvärdet och eventuella räntekostnader. Efter att bostaden är inköpt så tillkommer det årliga omkostnader förutom uppenbara för el, vatten och bostadsavgifterna. I Frankrike betalar men dessutom två typer av fastighets- och boendeskatter, Tax Fonciere och Taxe d'Habitazione, och för vår del landar de på cirka €2000 om året och ökar med ca 5-10% om året.

När familjen Chansar mest köpte sin bostad så hade vi inte en tanke på att hyra ut. Vi hade en önskan om att direkt på fredagseftermiddagen kunna susa ut till Arlanda utan någon som helst packning och sedan åka hem söndagskväll för att vara på plats för en ny arbetsvecka. Men så blev det ju inte. När väl vänner och bekanta vill låna lägenheten så är det inte så kul att ha sina kalsonger, trosor eller tandborstar framme och skillnaden att hyra ut till en bekant eller en helt okänd person är ganska liten.

Men varken vi eller den stora majoriteten av uthyrare tjänar några pengar på att hyra ut sin utlandsbostad – i bästa fall är det möjligt att till viss del sänka sina totala omkostnader men det är väldigt få som faktiskt når upp till de belopp som behöver rapporteras till Skatteverket.
Förutom kostnader för att rigga bostaden för uthyrning så tillkommer kostnader för en Property Manager som tar hand om din bostad och dina gäster, ökade el- och vattenräkningar samt kostnader för annonsering via lämpliga forum.

Jag gjorde precis en sökning på www.homeaway.co.uk efter en semestervecka i Nice under augusti månad och fick drygt 1300 träffar – konkurrensen är mördande…

Trots alla omkostnader så har familjen Chansar mest inte någon gång ångrat sig att vi köpt ett semesterboende men köp er egen bostad för att ni kan och vill men gör det inte med en tro och önskan om att det går att finansiera via uthyrningar för då kommer ni snabbt att bli olyckliga.

TANSTAAFL!

6 kommentarer:

 1. Intressant och bra skrivet!
  Hur många veckor om året utnyttjar ni ert boende? Vad blir kostnaden om man inkluderar transporten till och från boendet?

  Det är helt klart lockande med ett utlandsboende men det verkar som att det kanske kostar mer än det smakar om man inte har väldigt bra marginaler. Vilket ni verkar ha. :)

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej DF!

   Ur ett ekonomiskt perspektiv så är det ganska trist att konstatera att vi inte tillbringar mer än 5-6 veckor om året i Nice och som grädde på moset så brukar vi dessutom ha ganska dålig framförhållning vilket resulterar i dyra flygbiljetter då vi gärna undviker mellanlandningar vid kortare sejourer (läs Lufthansa som brukar vara billigast - tips till er som vill ned till Provence i sommar).

   Med tanke på den låga utnyttjandegraden så skulle det vara betydligt billigare att bo på hotell alternativt hyra ett annat boende än att ha ett eget. Vi var dock medvetna om detta när vi köpte vår bostad och för vår del var det att "hedgea" en smula och komma in på den franska bostadsmarknaden då vi tror att det är dit vi ska flytta när vi lägger av med arbetslivet.

   Över lunchen i fredags så diskuterades det sluga med att köpa en lägenhet i Torrevieja (det är fortfarande billigt i Spanien) och med en uthyrningsgrad på 50% så var det minsann "gratis" att köpa.
   När jag sedan lite försynt försökte påpeka att uthyrningsgraden kanske var optimistisk i överkant och att det alltid tillkommer kostnader förutom räntor och amorteringar så ville man inte lyssna på det örat...

   Så det är på grund av ovanstående jag behövde pysa en smula och skriva mitt lite gnälliga inlägg om naiva bostadsköpare.

   There Ain't No Such Thing As A Free Lunch..

   Med en önskan om en fortsatt trevlig helg DF!
   //Chansar mest

   Radera
 2. Nyktert och intressant inlägg! Du har rätt i att det finns få gratis luncher. Dessutom lär det väl ta en hel del tid i anspråk med det administrativa.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Sandmann!
   Lite gnälligt inlägg men jag blir så oerhört förvånad över hur så många kan vara så naiva och tro att det är så enkelt att tjäna pengar på att hyra ut sin bostad. Om så var fallet så skulle alla vara hotellägare...

   Och du har helt rätt att det administrativa tar en hel del tid i anspråk. Skulle jag ränkna på det så skulle jag rätt snart misströsta...

   Trevlig helg!
   Mvh//Chansar mest

   Radera
 3. Hej och tack för en väldigt intressant blogg! Här kan jag känna mig lite hemma;). Känner igen mycket, bl.a i det här med utlandsboende. Har på norra cypern i stället, mest på grund av priserna där, och utvecklingsmöjligheterna, om nu inte Turkiet ställer till det. Hyra ut räknar vi inte med alls. Pool och trädgård drar det mesta, ca 25000/år. El & vatten ca 7000. Resor ca 30.000, räknat på 8 st för 2 personer. Däremot får man 11% på sparkontot där, vilket finansierar hela paketet för vår del, inklusive mat och shopping också. Började med aktier ungefär när du startade din blogg men hade sparat ihop rätt hyggligt innan. Har liknande mål som ni verkar ha. Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Tack för artikel! Vi erbjuder hus och lägenheter i Marbella, Costa del Sol. Allt fler svenskar väljer att köpa hus i Marbella. Priserna är fortfarande ganska låga.
  http://www.marbellahome.se

  SvaraRadera