5 dec. 2019

Då kom den där dagen till slut..

Trots att vi under ett par års tid ställt in oss på en permanent flytt från Sverige så känns det rätt surrealistiskt när det faktiskt blivit verklighet.

I förra veckan sålde vi och skrev på slutkontraktet för vår svenska bostad och veckan innan dess så sålde vi bilen.

Under ett par månader har vi avvecklat ett boende och jag kunde inte drömma om att det skulle vara så mycket mer jobb än med en "vanlig" flytt där lastbilen kommer och hämtar bohaget när det väl är dags. Trots ett ganska avancerat schema så har allting klaffat och alla våra möbler och övriga pinaler finns nu hos vänner och bekanta.

Även om det har varit lite omtumlande så är det egentligen inte någon större förändring med att flytta till Nice.

Vi har ägt vår franska bostad i snart tio år och även om vår primära bostadsadress har varit Stockholm så är vi rätt hemtama här nere och vet precis vad vi kommer att reta oss på framöver som permanentboende.

Den stora och omtumlande livsförändringen gjorde vi för sex månader sedan då vi valde att lämna våra uppdrag och inte bli för giriga och köra på "i ett år till". Visst, ekonomiskt vansinnigt men och andra sidan så blir vi inte yngre och den där 50-årsdagen närmar sig oroväckande snabbt.

Jag har på Twitter varit rätt kritisk till samhällsutvecklingen i Sverige de senaste åren men det är inte därför vi lämnar landet. Vi är bara så vansinnigt trötta på klimatet och mörkret.

De närmaste veckorna kommer vi ägna till att fixa till bostaden för ett permanentboende då den tidigare varit riggad för uthyrning. Kanske inte något jättejobb för en händig person men för oss är det garanterat ett heltidsjobb och det gäller att inte bli allt för osams.

När väl bostaden är fixad så blir det till att hårdplugga franska även om man kommer rätt långt med skolfranskan i Nice. Framåt våren kommer vi att fokusera på att hitta vårt nya hus och det kommer att bli otaliga resor till Portugal och runt omkring i Frankrike. Vi har letat efter vårt perfekta boende i 7-8 år men under våra semestrar - nu kommer det att bli vårt jobb så nu jäklar ska vi hitta det vi vill ha.

Trots att vi inte arbetar längre så undrar jag hur tiden ska räcka till när man adderar lite exotiska resor och annat kul.

Ekonomi
Jo, vi har slutat jobba och njuter mest av tillvaron. De senaste åren har vi arbetat i egen regi och det fiffiga med det är att vi själv sätter våra löner och förmåner. Som vi planerar just nu så kommer vi att lyfta lön ett par år till utan att behöva nalla på övrigt sparkapital (primärt vinst från bostadsförsäljning) eller från vår privat utskattade aktiedepå. Visst - vi kommer inte att ta ut löner som tidigare men vi tar det vi behöver och det tidigare överskottet gick ändå bara till sparande.

Aktiedepån
Som jag tidigare publicerat så ligger depåvärdet ungefär på 13 miljoner just nu. Men som bekant så går det fort i hockey och dagligen varierar värdet med 100 000 kronor eller mer.

Aktiedepån är norra Europas tråkigaste men inriktningen är primärt att bevara värdet än att plocka in nästa 100-procentare. Vi straffas vanligtvis i uppgång men står emot bättre när börsen surar - precis som vi vill ha det...

Tidigare har jag varit rätt negativt inställd till utdelningsoptimering av aktiedepån men har på senare tid omvärderat det på grund av rådande levnadssituation. På finanstwitter flödar inläggen om alla små aktieutdelningar och även om det är trevligt med "gratis" pengar så är det en strategi som på sikt är rätt olönsam om man har en längre sparhorisont. För vår del så kommer vi behöva höja våra utdelningar om 4-5 år och därför viktar om en smula i portföljen.

Jag ger inte några större courtageintäkter till Avanza men under de senaste månaderna så har jag gjort följande transaktioner:

- Köpt Vinci SA 100@99.74€
- Köpt Siemens 100@105,62€
- Sålt SHB 2500@98,88SEK
- Köpt Sampo 250@36,39€
 

18 kommentarer:

 1. Ja, men den portföljen bör ni klara er bra. Även om det framöver blir till att teckna dyrare privata sjukförsäkringar och annat förmodar jag?
  Mvh investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukförsäkringar? Han har ju flyttat till Frankrike, inte Uzbekistan.. sjukvården håller högre klass än den svenska.

   Radera
 2. Och lycka till med flytten nu, hoppas allt blir som ni tänkt er.

  SvaraRadera
 3. Vad roligt att det går bra! Ni lever verkligen drömmen!

  SvaraRadera
 4. Följer med spänning fortsättningen och hoppas på mycket uppdateringar. Nice är en kanonstad att utgå ifrån. Vår plan är att flytta först om 6 år dock, då hoppas vi portföljen och ekonomin har hoppat upp lite. Vi tänkte köpa en liten vingård på 1-2ha Max.
  Några frågor: har ni sålt av allt boende i Sverige eller har ni kvar något så ni pendlar 6mån här och 6mån i Frankrike? Var vill ni helst bo? Har du några bra siter att dela med dig av för att hitta hus? Sen undrar jag hur ni gör med aktieportföljen, behåller ni
  Avanza/Nordnet eller hur gör ni med utdelningsmaskinen? Kan man behålla den fast man flyttar till nytt land? Sorry för ”förhöret” ��

  SvaraRadera
 5. Tycker du tävlar lite med Lundaluppen om norra Europas tråkigaste Aktiedepå:-)

  SvaraRadera
 6. Kör ni skidor i Alpes-Maritimes? Tycker det var en skön känsla när jag bodde i Nice att sticka från promenaden och kunna vara uppe i skidbackarna på ca 1,5h.

  SvaraRadera
 7. Grattis till öppnandet av ett nytt kapitel!

  En sak jag funderar på är skatten på utdelningarna. Jag har läst mig till att som boende i Frankrike så betalar man 15% kupongskatt på utdelningar i Sverige. Betalar man 15% till i Frankrike eller betyder det här lägre skatt för er?

  SvaraRadera
 8. Stort grattis till att ni nu äntligen har kunnat göra slag i saken. Ser fram emot ett uppföljande inlägg där du berättar mer om:

  - Budget, hur mycket flis har ni räknat med att bränna i månaden? ni är ju inga snålgrisar direkt...

  - Vad händer med era aktieportföljer om ni skriver över er till Frankrike? Visst fungerar det bra med KF men inte med ISK?

  - Jobbar ni på distans mot Sverige, eller har ni startat ett nytt bolag i Frankrike med franska kunder?

  - Som jag tolkar det kommer ni att använda utdelningar för att spä på inkomsterna om några år? Annars har ni ju en utmärkt portfölj att börja knapra "4%" av...

  Lycka Till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle också vilja veta svar på ovan!

   Grattis och all lycka framöver, följer med spänning!

   Radera
 9. Önskar er all lycka och är (lite klädsamt) avundsjuk :-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 10. Härligt att drömmen blev verklighet. Själv har jag drabbats av inte bara one utan snarare two more year syndrom. Svårt att kasta sig ut i det okända men ni är en bra källa till inspiration.
  Så nästa år blir det nog av. Eller året efter.... :-)

  SvaraRadera
 11. Hallå CM! Fantastiskt kul att läsa inlägget, nu händer det! Förstår att du inte har så mycket tid för en massa frågor inom en närtid men ställer den o hoppas på svar längre fram: du skrev i inlägget "så är det en strategi som på sikt är rätt olönsam om man har en längre sparhorisont" och jag skulle uppskatta om du kan utveckla lite mera kring den meningen!

  SvaraRadera
 12. Oj, riktigt bra sparat! Och grattis till allt!

  SvaraRadera
 13. Grattis!
  I en annan situation än er, precis börjat!
  Inspirerande
  I Jan kommer det in nästan lika mycket som det gjorde 2019!
  Mackan

  SvaraRadera
 14. Hej chansar mest!
  Drommaren önskar god fortsättning på året och hoppas att flytten blir till belåtenhet.

  Hoppas du inte tappar kontakten med Sverige allt för mycket nu när du förråder landet. Dina sarkastiska politiska inlägg behövs i bloggdjungeln här. Kan lätt bli enformigt annars!

  Ha det gött!

  SvaraRadera
 15. Liten uppdatering..... snarast

  SvaraRadera