10 okt. 2019

Q&A

Jag hänger mest på Twitter och det kan ibland vara rätt svårt att på 240 tecken svara på de frågor jag får. Ofta blir det rätt korthugget och arrogant, vilket ofta är syftet, men ibland önskar jag att jag hade möjligheten att brodera ut mig en smula.

Bakgrunden är att vi har sålt vår bostad i Sverige och kommer att flytta utomlands den 1 december.

Jobb
Ingen av oss har ännu fyllt 50 men vi har slutat att yrkesarbeta i maj 2019. Vi hade båda välbetalda uppdrag men det blev lite "one more year syndrom" och när har man tillräckligt för att släppa taget.

De sista åren har vi jobbat i egen regi och kommer därför att kunna lyfta lön en bit in i 2021. Vi kommer att ta ut lägre lön än vad vi gjorde när vi yrkesarbetande men vi kommer att få lägre omkostnader med endast ett boende och överskottet vi tidigare hade gick ändå till sparande.

Runt 50 000 netto är det vi behöver idag för att gå runt och leva det liv vi önskar. Men tiden tror vi att vi markant kan dra ned på kostnaderna men det kräver att vi tar oss i kragen.


Valutan
Jag har i blogginlägg och på Twitter redan gråtit ut över den svenska valutan och hur det nu känns att lämna landet trots att vi på 5 år blivit 30 % fattigare.

Naturligtvis så suger det rätt hårt då vi framöver kommer att få pension i svenska kronor. Men jag tror att kronan fortsatt kommer att försvagas och vi har redan en rätt bra headge med ett lågbelånat boende i Frankrike och genom åren har vi flyttat en hel del kapital till Euro.

Aktiedepå
Det har varit lite mer aktivitet i aktiedepån i år. Mest beror det väl på att jag har haft mer tid men vi har även gjort en del förändringar.

Primärt så försöker vi minska exponeringen till svenska aktier nu när vi lämnar landet men även sneglat lite mer på utdelningsaktier då vi om ett par år kommer att vara beroende av den typen av inkomster. Det är är inget hastverk och både Hexagon och LMVH är kvar i portföljen.

Flytt
Vi flyttar den 1 december och vår nuvarande svenska bostad är såld. Initialt flyttar vi till Nice där vi haft ett boende sedan 10 år. Bostaden är inredd så vi har ett smärre helsike att avyttra en hem vilket vi insett är betydligt mer komplicerat än att bara flytta.

Vi kommer sannolikt inte stanna i Nice även om vi har ett fantastiskt läge och en underbar terrass. Vi behöver ett litet arbetsläger för att inte bli fullblodsalkoholister och om det är i Frankrike eller i Portugal vet vi inte. Vi har letat i flera år men nu har vi tiden på oss...

 

25 kommentarer:

 1. Oj, så det är oxfile och rödvin mest varje dag alltså? Själv klarar jag min familj på halva det beloppet. Ändå känner vi oss knappast fattiga på något vis alls :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Knappast. Vi bor rätt dyrt i Sverige och sedan så har vi haft ytterligare ett boende i Frankrike sedan många år som vi amorterat rätt hårt på.

   Vi svälter knappast men lever inte något utsvävande alls.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Fantastiskt kul att läsa detta. Lycka till med flytten ��

  SvaraRadera
 3. Ja ni är verkligen inga knäckebrödsmiljonärer, den saken är säker.

  Om vi förmodar att ni gjorde vinst på att sälja bostaden i Sverige, hur gjorde ni med dessa pengar? Investering, leva loppan, köpa saker?

  Grattis till att det äntligen blir av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Det där kommer jag att få äta upp (phun intended) lång tid framöver.
   Dessutom är fru Cm storkonsument av knäckebröd vilket kommer att vara en utmaning utomlands.

   Men sparhysterin på finanswitter har gått överstyr. Spara men glöm inte att leva.

   Vi gjorde en del pengar på bostaden och vi kommer nog att hålla en rätt stor buffert nu när vi har slutat jobba och flyttar utomlands. Egentligen emot mina principer men en liten krockkudde till börsens svängningar.

   Stort tack!
   //Cm

   Radera
 4. Underbart och fantastiskt att få följa. Vi tittar åt primärt åt Spanien på sikt, men varken Frankrike eller Portugal är stängt. Har en känsla av att dessa två kommer öka i intresse ju närmare vi kommer. Bo permanent och skriva sig i ett land är ju inte samma som att åka ner 4-5 veckor per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Nej - det är en skillnad att bo nere i Europa en längre period.
   Om du har möjlighet så rekommenderar jag att ta tjänstledigt ett par månader för att testa. Du kommer sannolikt inte att ångra dig.

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Ser fram emot att få höra hur livet blir för er efter 1 december.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Kommer sannolikt vara lite stökigt de första dagarna men sen hoppas jag kunna uppdatera på bloggen.

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Råkade snubbla över detta, lite märkligt eftersom min porfölj är extremt likt det du har, vi har dock inte hunnit köpa lägenhet ännu, men Nice och Cagnes har varit på tapeten. Det som gjort att köp inte gjorts är egentligen den svaga svenska kronan. Lycka till med ditt nya liv !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lukas,

   Vet inte om jag ska beklaga eller gratulera - vi har båda norra europas tråkigaste aktieportfölj. Förhoppningsvis så klarar den sig rätt ok i nedgång.

   Vi hade tur och köpte när euron var låg men prisutvecklingen har varit rätt blygsam i Niceområdet de senaste åren så låt er inte avskräckas.

   Personligen tror jag inte att det kommer att bli så mycket billigare om man sitter på SEK.

   Tack!
   Mvh//Cm

   Radera
 7. Grattis.

  Har följt ditt (och några andras) bloggande till och från under åren, och det måste jag säga. Det är inte många som får tummen ur.

  Är intresserad av hur ni gör med ert AB. Lyfter ni lön eller utdelning framöver? Som jag förstått det är lön ju bra att ta ut om man bor i Sverige eftersom man genom lönen kvalificerar sig för eventuell sjukpenning och a-kassa.

  Men bor man i ett annat land så är det ju meninglöst att skatta fram de här förmånerna, då borde det vara vettigare att ta ut utdelning, som mellan tummen och pekfingret ger cirka 10 procents lägre skatt.

  Är det nåt ni räknat på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Vi har faktiskt inte lagt ned någon större energi på vårt AB då det endast kommer att få leva en kort tid till, säg 2 år.

   Vi kommer inte omedelbart skriva ut oss av den enkla anledningen att vi inte vet var slutdestinationen kommer att vara. Vi kommer initialt bo i Nice men om ett år kan det vara Portugal och vi orkar inte administrera 2 flyttar.

   Hade vi haft mer pengar i bolaget så hade vi engagerat oss mer men nu är det bara fokus på att lämna Sverige.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Jag saknar Nice, händer liksom inte i Sverige att man som student råkar hamna i ett äkta slott..
  Bodde på 90 talet hos en äldre madame i slottet Chateaux de la Tour. Fantastisk tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Road,

   Jag tror att det är et hotell nu så du kanske kan göra ett återbesök.

   Nice har de senaste åren veckligen blivit ännu bättre så du kommer att bli positivt överraskad när du kommer ned igen!

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Äntligen ett inlägg, sluta nu upp med twittrandet och knäckebrödsinläggen på 240 ynka tecken och blogga istället! Alltid kul och intressant att läsa dina inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Tack Kalkyl. Det har varit lite stökigt inför utflytten men jag ska skärpa till mig.
   Många tack,
   Cm

   Radera
 10. Hej CM. tack för en underhållande blogg och stort grattis till ert utträde från vårt fina skattesystem. Något ironiskt vald tidpunkt dock med tanke på avvecklingen av värnskatten och era inkomster;)

  Jag är ute efter lite tips om södra Frankrike. (egentligen har jag tusen andra frågor om ekonomi, men bryter av med något annat).

  Vi spenderade en vecka i Antibes och en vecka i Cannes sommaren 2018. Några dagsutflykter med tåget till Eze, Monaco, Nice. Hyrde en bil och körde upp i bergen två dagar till Gorges du Verdon. Klassiska utflyktsmål. Mycket vackert! Vi föll för området!

  Denna sommaren tog vi bilen genom Europa tre veckor. Vackra Schweiz, Mont Blanc vidare till Italien för några dagars sol och bad i Sestri Levante, vidare till Slovenien, Österrike och hem. Bila genom bergskedjor är verkligen fantastiskt!

  Nu kikar vi lite på nästa sommar. Vi har bestämt oss för två veckor. Jag håller Frankrike högre, min sambo vill tillbaka till Italien för matens skull framförallt. Det vi är överens om är att hålla oss någonstans mellan Cannes och Genua. Två olika ställen, en vecka på vardera, troligtvis hyr vi mindre lägenhet. Vi är två 30-åringar + en 4-åring. Dvs. vi är inte ute efter nattliv och beach-Clubs, utan mer prisvärda matställen och bra stränder. Har ni några tips?

  Jag är lite inne på Menton, inbillar mig att man får både lite Italien och Frankrike där. Min sambo vill gärna över till Italien. Tanken är att flyga smidigt till Nice och kunna ta tåget därifrån.
  Gärna tips på sevärdheter eller utflykter lättåtkomliga från Nice, vi är inga bekväma småbarnsföräldrar som spenderar tusenlappar på plastiga ”barnland” utan vi gillar vackra platser och enkelhet. Hämt-pizza och en flarra vin på stranden i Antibes/Cannes när solen går ner. WOW! Tack på förhand. /E

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tidpunkten är kanske inte den bästa men nu när vi bestämt oss är det bara att köra på...

   Vi är rätt beresta i Frankrike så det är bara att skicka ett privat mail eller ett DM på twitter om du behöver resetips.

   Ordentlig och vack resa - besöker du området kring Gorges du Verdon så stanna gärna till i Villecrocze - vår favorithåla i området.

   Frankrike är dyrare än Italien men det är en smaksak vad man gillar. Och du kan hälsa sambon att ravioli är en maträtt från Nice om hen bråkar.

   Menton är fantastiskt vakert och har mest soldagar i Frankrike på år (tror det är plus 300 och skyddas av bergen från Italien).

   Vad ni än gör så boka inte boende Genua - horribelt tråkig stad.

   Som sagt - droppa ett mail om ni vill hyra något i Frankrike. Vår Property Manager hanterar ett 40-tal lägenheter.

   Mvh//Cm

   Radera
 11. Tack för en trevlig blogg, fortsätt skriv från söder. Glöm inte flyttkort till Maggan... .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!
   Will do och jag kommer inte lägga en krona på Maggan.

   Mvh/Cm

   Radera
 12. Gläds med er att det äntligen blir av!
  För mig har det varit uppfriskande att få läsa om er väg till... resten av livet, utan att göra (för mycket) avkall på det trevliga på vägen. Ja, alltså god mat och goda drycker. Jag som inte har Twitter ser gärna fler blogginlägg när ni kommit iordning.

  Hälsningar spargrisen

  SvaraRadera
 13. Vågar man fråga hur stort tillskott er lägenhetsförsäljning gav till er tidigare så blygsamma... :-)... aktieportfölj?

  Hälsningar
  Fredrik

  SvaraRadera
 14. Spännande och hoppas flytten blivit bra!

  Jag är i uppstarten av min aktieresa och skulle bil jätteglad om du vill lägga till min blogg på din blogglista: https://allaminakronor.blogspot.com

  /AMK

  SvaraRadera