10 sep. 2017

Skatten höjs för ISK/KF inför 2018

Det kan väl knappast ha undgått någon att regeringen höjer skatten på investeringssparkonton och kapitalförsäkringar i höstens budget efter förhandlingar med Vänsterpartiet.

Det är naturligtvis vänsterpartiet som är i farten och kohandlar med den svaga regeringen.

Enligt Ulla Andersson som är ekonomiskpolitisk talesperson för Vänsterpartiet så är det  "en träffsäker och bra reform på det sättet att den riktas mot den tiondel av befolkningen som har högst inkomster, varav en majoritet i gruppen är män"

Det där med träffsäkerheten så skulle Ulla Andersson inte träffa en lada inifrån även om hon beväpnade sig med ett hagelgevär. Jämfört med Vänster-Ulla kan man lätt tycka att en lyktstolpe har en viss form av intelligens och i förhållande till det är ju Nordea-Maggan en intellektuell gigant.

Varför regeringen ger eftergifter till Vänsterpartiet övergår mitt förstånd då de inte längre behöver det. Oavsett vilka skandaler som inträffar som ökar sympatierna för regeringen vilket är rätt skrämmande. Alliansen är har säckat ihop och kommer knappast utgöra något hot då Annie Lööf är sossarnas främsta valarbetare. Vi kan se fram emot fem år med Löfven som statsminister och jag kan knappast tro att nuvarande regering kommer att nöja sig med att försämra förutsättningarna för ISK/KF som de gjorde 2015 och kommer att göra under nästkommande år. Vi har fem år till att "se fram emot" med Löfven som statsminister.


Det går knappt en dag utan att man i media kan läsa om svenskarnas höga skuldsättning då medborgarna skuldsätter sig i en allt högre omfattning samtidigt som det generella sparandet varierar mellan uselt till obefintligt.

Samtidigt så vill regeringen öka skatten på sparande men ändå behålla ränteavdraget som gynnar oss alla bolånetorskar och det rimmar ju rätt illa och då speciellt för vänsterpartiet.

Vänstern burkar ju från tid från annan gapa om det orättvisa ränteavdraget som endast gynnar "de rika (läs de som inte har vänner bland fackföreningstopparna som fixar centralt belagda hyresrätter)" som tvingas köpa sin bostad men debatten kring det är i det närmaste obefintligt. Kanske beror det på att det ligger i linje med deras "medborgarlön" - beskatta till döds och lev på myndigheternas bidrag.

Ränteavdraget är "rätt" kritiserat inom EU och flertalet av länderna som fortfarande har ett motsvarande håller på att avveckla det. Att avveckla ränteavdraget under en mandatperiod går naturligtvis inte och det fattar till och med en idiot som Ulla Andersson. Men oavsett partipolitisk färg så vill ingen ta i frågan om avvecklandet av räntebidraget då det korrelerar med sveriges höga kapitalbeskattning och det är en politiskt lika infekterad fråga som den "temporära" värnskatten. Varför inte successivt montera ned ränteavdraget med två procent per år och motsvarande 1 procent av kapitalbeskattningen så skulle vi om 15 år ligga i linje med övriga Europa?

Men tillbaka till den höjda skatten på ISK och KF som kommer att höjas 2018.
Skatten kommer att överstiga den förmögenhetsskatt som i Sverige avvecklades under 2007 där skatten uppgick till 1,5 procent av den del som översteg 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner för gifta och samboende.

Efter Ullas och Maggans gullande så kommer höjningen av skatten på ISK och KF att överstiga den tidigare förmögenhetsskatten och det drabbar inte endast de som är "välbeställda" utan alla som vill ta ansvar för sitt liv och spara ihop en inflationsskyddad buffert.

Enligt Ulla Andersson och hennes gelikar i vänsterpartiet så ska det inte finnas några klyftor i Sverige och nu pratar jag inte om trevliga och intressanta klyftor utan ekonomiska klyftor. Själv uppskattar jag klyftor och även ekonomiska då de är ett incitament för innovation och utveckling.

Fru Andersson - du är en idiot.  

49 kommentarer:

 1. Eget kapital är något som Staten inte kan kontrollera, således vill man straffbeskatta bort det så att ingen form av sparande blir direkt lönsamt.

  Ett totalvidrigt hyckleri som inga andra än Ulla och Maggan kan komma med, och som dessutom kan komma undan med det också. Urk, det vrider sig i magen varje gång dessa människor öppnar truten i tv eller radio. Maken till mer osympatiska rivjärn får man ju leta efter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen!

   Och dessutom ett redan hårt beskattat kapital!
   Det är förmögenhetsskatt all oaver again med skillnaden att det drabbar alla och inte bara de "förmögna"

   Maggan och hennes anhang gick till val på att ISK inte skulle röras - nu har vi redan fått två försämringar. Med 5 år till med Löfven så undrar jag vart det kommer att sluta.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Hej, i like your blog.
  Jag fick för mig att du gjort nyköp i ISK, men såg att dina nyligen inköpta Astra ligger på VP-konto??
  Men aviserade V-förslaget kanske det är god taktik??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Haha!
   ISK är fortfarande förmånligt i förhållande till VP-depå men vi har rätt mycket stålar i orealiserad vinst. Genom att delvis handla i VP-depå så kan jag kvitta bort förlusterna om vi får en trist börs framöver.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 3. Ja, när går brytpunkten mellan vp och isk? I vp kan man taktiskt kvitta, man förlorar inte hävstång med några % per år och på riktiga kursraketer kan man använda schablonregeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!
   Precis!
   Gränsen går väl vid en ränta på statslåneränta på runt 4 procent.
   Jag har dock en hel del orealiserade vinster och det kan vara rätt bekvämt att handla i VP-depå om man gör dåliga affärer - det gör mindre ont då..

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 4. "Fru Andersson - du är en idiot!" - dagens bästa och fick mig att skratta. Keep it up! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars!
   JAg blev lite irriterad i takt med att jag skrev inlägget :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 5. Ulla var tydlig och sa att det ska bli fler höjningar. Ful som hon är så sa hon att då det är 30% beskattning på VP konto finns det gott om utrymme att höja på ISK konto. Är rätt säker på att hon vet att det är skatt på olika saker men kollrar bort de okunniga. Så kommande 5 år kommer det höjas igen, precis som att det kommer nya skatter och andra existerande höjs. Förövrigt gör man alltså detta i en högkonjunktur. Få in 790 miljoner, men att ensamkommande kostar 30-40 miljarder om året är inga problem.

  Räntevadraget kostar staten en jedrans massa och torde bli dyrt när räntan går upp. Men av någon anledning tar man inte tag i det nu.

  Ja ja, mer motiverad att lämna landet helt enkelt. Så kan de som är kvar sitta i en ring, torka varandra i röven och kalla det en ekonomi.

  /I blått

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Helt enig med dig!

   Det kommer att bli ytterligare försämringar av ISK-konton de närmaste fem åren. Att S och V vill nalla på dina redan hårt beskattade pengar förvånar mig egentligen inte trots att S har sakt att sparformen skulle få vara fredad.

   Som bekant tycker jag att ränteavdraget är helt vansinnigt trots att jag utnyttjar det maximalt. Att inte en rödgrön regering försöker göra något åt det är rätt förvånande. Men orsaken är sannolikt att den höga kapitalbeskattningen då kommer att komma under luppen.

   Jäpp! En insikt jag kommit fram till för flera år sedan. Det är inte bara vädret som lockar....

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 6. 1. Har aldrig nappat på ISK, bättre att belåna så att räntorna tar ut sig gentemot utdelningarna. OK, någon hävdade tidigare att man kan belåna ISK, och det gäller många aktier men inte alla! T ex onoterade aktier.
  2. Den som vill ta bort ränteavdragen måste också ta bort skatt på kapital. Annars skapar man obalans. Att ta bort skatt på kapitalvinst är kontroversiellt. /Pär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skatt på inkomst av kapital menade jag ovan

   Radera
  2. Hej Pär!

   Det är lite så jag själv resonerar. En traditionell VP depå jämfört med ISK behöver inte vara fullt lika usel som vissa av Avanzas sparekonomer gärna gör gällande.

   Instämmer med dig! Vad säge om mitt förslag att stegvis montera ned ränteavdraget och samtidigt justera ned kapitalbeskattningen till 15 procent?

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 7. Så Annie Lööf som har ägnat hela sitt politiska liv åt att Alliansen ska regera är sossarnas bästa valarbetare? Kom igen nu. Det är en slängig och ovärdig argumentation. Att avsätta regeringen är enkelt, men att avsätta regeringen innebär också att man då ska vara villig att ta makten med de man avsätter den med.

  Jag har respekt för att man kan ha den åsikten, att man tycker att Alliansen med eftergifter till SD skulle vara mindre dåligt. Men med samma retorik som du använder här skulle jag lika gärna kunna kalla alla som vill ha det så för främlingsfientliga populister. Det är lika osakligt som att kalla henne för Löfvens valarbetare bara för att C inte vill att borgerligheten ska vara beroende av ett främlingsfientligt parti.

  Min åsikter är att vare sig rasister eller kommunister ska ha inflytande i Sverige. Enda sättet att säkra det är att borgerligheten blir större än de tre rödgröna partierna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahum...

   Efter dagens ställningstagande så är det väl jag som får kontra med "kom igen nu"... :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 8. ISK är väl till för att förenkla deklarationen på sparande samt att göra det förmånligare om man genererar vinst på sitt sparande?
  Låt oss säga att börsen går i sidled men att man får aktieutdelning på 4%, i vanligt VP konto hade den genererat en skatt på 30% av 4000kr vilket ger 1200kr. Med reglerna för ISK blir samma skatt idag 405 och förslaget skulle ge 480. Jag har förståelse på att man vill behålla så mycket som möjligt själv men det får väl vara rim och reson på diskussionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömmer bort att hela värdet på kontot beskattas varje år oavsett utdelning, uppgång/nedgång på kontot som sådant.

   Radera
  2. Nej han glömmer inte bort det. Han räknar på ett kapital på 100k. mvh / Göran

   Radera
  3. Du tänker dessutom fel när du jämför äpplen med päron. Beskattning på ISK/KF sker på HELA det insatta beloppet medan beskattning på VP-konto sker just på bara utdelningen och vid försäljningar. Så får du 4000 kr i utdelning har du sannolikt ett insatt belopp på 100 000 kr och det är det beloppet som beskattas i ISK - inte på utdelningen...

   Radera
  4. ISK är fortfande förmånligt jämfört med VP-depå i rådande ränteläge.

   Nu är jag en av dem som inte tror på några drastiska höjningar i närtid men räknar man på de räntor som bankerna utgår ifrån när det gäller bolån så blir det rätt kvickt rätt ointressant. Fördelen med ISK är dock att det är enkelt att avyttra hela innehavet och välja andra alternativ.

   ISK är en återinförd förmögenhetsskatt med problemet att det drabbar alla oavsett storlek på kapital. Slopa ISK och KF och sänk kapitalbeskattningen i stället...

   Mvh//Cm

   Radera
 9. I could not agree more!!

  SvaraRadera
 10. 'Det är så lite så det gör ingenting' säger en del om skattehöjningen på ISK. Ber att få upplysa om att det är höjning nr 2 från sossarna. Den första kom 2016. Sedan blir det dessutom annorlunda när statslåneräntan ändras. Jag har arbetat i 45 år i Sverige och känner mina löss på gången...
  Har därför undertecknat Claes Hembergs protestlista på nätet som man kan hitta här:
  https://www.skrivunder.com/ror_inte_mitt_isk-konto
  I tider när människor oroar sig för pension, bostad, äldrevård etc.. skall staten stimulera sparandet och inte sno åt sig pengar. Det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål... /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket vill ha mer......

   Radera
  2. Japp! Med tanke på att matkostnaderna nästan har fördubblats på 5 år så vill vi pensionärer ha mer! Mycket mer!/Gunilla

   Radera
  3. Hej Gunilla!
   Precis - det var höjning två av ISK som skulle vara "fredad".
   Men oroa dig inte! Det är en träffsäker höjning som primärt drabbar välbeställda män!

   Och Ulla brukar ju ha rätt...

   Efter försämringarna i pensionssparandet blir jag lätt illamående när vänstern är inne och jävlas med vanliga pensionssparare!

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 11. Skriv gärna under protestlistan som Clas Hemberg startat mot höjd skatt på ISK och KF
  https://www.skrivunder.com/ror_inte_mitt_isk-konto

  SvaraRadera
  Svar
  1. Protestlista? Om det nu tvunget ska protesteras mot något så kan väl inte detta vara nr1 på listan över saker att visa sitt missnöje över? Dags att kamma sig och skaffa ett jobb..

   Radera
  2. Jo, det är väl rätt mycket som man kan visa sitt missnöje över. Att underteckna tomten Claes protestlista är väl en av dem?

   Eller tänker du lite större? Riktiga demonstrationer den första maj?

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 12. Månsson ska inte tro att jag bryr mig om den här skitsumman, det är inte det. Det är principen sa fabrikören. Allt kan inte förändras till det bättre. Politiskt har jag dock svårt att förstå detta då det handlar om små skatteintäkter men ett större negativt signalvärde. Går att dra in 1 yard på massa annat (bensin, alkohol, socker, värnskatt) som politiskt borde vara lättare att motivera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Visst är det så! Inte helt klokt att ytterligare beskatta sparande när vi redan har världens högsta skatter av inkomst av tjänst.

   Danmark beskattar sina medborgare precis som du beskriver.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 13. Noterade precis din donation till hjärt-lungfonden.
  Cudos till dig.

  SvaraRadera
 14. Gå in på Aktiespararna.se och skriv upp er på namninsamlingen som protesterar mot beslutet. Det kan fortfarande stoppas om borgarna och SD kräver det i Riksdagen.

  SvaraRadera
 15. Jag är en sån där ohederlig person som har sparat hela livet och inte har några lån. En riktigt ful fisk. Inte ens banken kklarar av mig.

  Har man redan lån och en liten rännil från förvärvsinkomst så kan banken mata in det i sina modeller, trycka på en knapp och vips, så har man lånelöfte på någon miljoner till. Har man inga lån, bara sparade medel som genererar utdelningar, då blir det tilt i bankens modeller, speciellt om en del kommer från onoterande bolag. Det är läskiga saker, hur ska man värdera det..

  Jag har några gånger roat mig med att testa gammel bankens låneavdelning, få lånelöfte baserat på förmögenhet, kassaflöde från aktier och det är väldigt roande hur svårt det blir för dem när standardmodellerna inte stämmer:-) Ett lånelöfte baserat på redan skuldsatt ekonomi tar tio min, ett lånelöfte baserat på ett sedan länge ekonomiskt oberoende kan ta en månad och ska passera genom tre kommitteer. Högst roande, kan rekommenderas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är klart att räknesnurran inte har dessa variabler och det finns givetvis ingen på ett bankkontor som kan räkna på detta så det måste räknas av en högre aktuarie, och det tar ju tid innan det resultat kan lämna dennes händer, troligen risk för förlustaffär.

   Radera
  2. Hej Road!

   Det där är intressanta funderingar.

   JAg har själv undrat över hur jag kommer att bli bemött av bankerna den dag jag väljer att sluta jobba. Jag kommer sannolikt har ett rätt stort kapital både i bolaget som privat.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  3. En till aspekt är kreditupplysningar av idag, som oftast är basen för hur din ekonomi uppfattas. Har du ditt ekonomiska oberoende i ISK eller KF så syns ingenting i en kreditupplysning. Du kan ha ett fantastiskt cash flow via utdelningar, men du blir ändå "nollad" i en kreditupplysning...

   Nu är det i och för sig så trevligt att ett ek oberoende gör dig ju också tämligen oberoende av banken, men det uppstår ändå situationer där man kan vilja låna kortsiktigt för att inte behöva röra det jobbande kapitalet, tex köp/sälj fastighet, etc.

   Trevlig helg själv!

   Radera
 16. Mönstret är solklart, konsumera nu och lägg kostnaden på kommande att betala och låna, fler framöver löser säkert problemet i framtiden och upp med inflationen så lånen äts av. Fondering? jasså är folk så dumma, konfiskera det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är inte det i linje med vänsterns modus operandi?
   Beskatta allt och låt folket leva på bidrag?

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 17. Sista meningen i inlägget var nog spot on.....

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/se-kristerssons-attack-pa-ulla-andersson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen är ju vinklingen på rubriken ful... "Se Kristersson försvara sig mot Ulla Anderssons attack" eller "Anderssons attack på Kristersson" hade varit mer rättvisande.

   Vem drew first blood, liksom? :-)

   Newman igen

   Radera
 18. Hahaha. Själva innehållet är inget att skratta åt men det raka sättet du skriver på är helt underbart. Kan inte annat än att hålla med om allt. ...utom möjligtvis det faktum att det inte endast är bolånetorskar som tjänar på ränteavdraget. Jag hittade en artikel i SvD som redovisade antalet blancolån och när jag jämförde andelarna med de skyhöga räntor som blankolånen är förknippade med kom jag fram till att bolån står för ca 50 % av ränteavdragen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!
   Yes - blev rätt trött när jag skrev inlägget. Inser nu att det inte är helt enkelt att slippa Maggans bojor. ...
   Mvh//Cm

   Radera
 19. Ingen budget i år för dig CM.
  https://www.svtplay.se/video/15220945/aktuellt/aktuellt-20-sep-21-00-1?position=1120&start=auto

  SvaraRadera