24 sep. 2017

Septembers utveckling so far och den där Ulla

Jahupp! Då har man fått skäll igen att inläggsfrekvensen på bloggen är för låg. Hade jag bara bloggat om det rådande politiska läget i Sverige så hade jag kunna fylla bloggen men det skulle vara rätt trist och knappast bra för min hälsa.

Ur ett privatkonomiskt perspektiv händer det inte så mycket i familjen chansar mest portfölj. Visst har vi gjort några mindre inköp men knappast något kontroversiellt.

- 1 september inhandlades 50 aktier i Johnson & Johnson till kursen $131,43 och totalt uppgår innehavet till 250 aktier.

- 4 september inhandlades 200 aktier i H&M till kursen 199,70 kronor och totalt uppgår innehavet till 3 800 aktier.

Udelningsmässigt är hösten rätt trist ur vårt perspektiv men lite småskvättar trillar ändå in i höstmörkret.

Brutto delade nedan ut:
- Wal-Mart, 1 418 kronor
- AstraZeneca, 2 960 kronor
- Johnson & Johnson, 1 334 kronor
- McDonald´s, 2 235 kronor

Knappast något man kan leva på men det förbättrar totalen något.


Kassan börjar dock bli lite för stor och i nuläget har jag ca 1,4 miljoner jag behöver sätta sprätt på.

Jag är redan för tungt viktad i svenska papper och vill gärna investera i Europa då vi i framtiden kommer att ha våra omkostnader i euro. Även om det har blivit betydligt enklare att som Avanza-kund handla i Europa så tycker jag att det är förtvivlat svårt att hitta lämpliga kandidater då traditionella analyser oftast inte omfattar europeiska papper i mitt normala flöde.

Så kära läsare - har ni några vettiga tips att titta närmare på? Jag letar efter tråkiga och defensiva aktier med ok diektavkastning ute i Europa.   

Ok då - jag kan väl ändå inte låta bli att kommentera dokusåpan Sverige.

Användare av Twitter kan knappast ha undgått den ekonomisk-politisk talespersonen Ulla Anderssons hånfulla twittrande om att höjningen av skatten endast motsvarar två påsar ostkrokar (läs ostbågar).

Visst, initialt kan det verka vara en skitsumma men problemet är att vissa av oss har mer än 50 000 kronor i ISK och den där skattehöjningen kommer vi betala år efter år. Jag verkligen avskyr den billiga retoriken Ulla Andersson kör med och det tragiska är att det går hem bland väljarna.

Årets budgetproposition gör mig direkt illamående och i sann socialistisk anda så består valfläsket av ökade bidrag och avdrag och inte fan vill jag vara med att delfinansiera att medlemskap i fackföreningar ska vara en avdragsgill kostnad. 


Jag kan än en gång konstatera att det inte bara är klimatet som lockar för att jag ska fly Sverige - jag börjar bli rejält jävla trött på att vara en mjölkkossa som tvingas finansiera det här eländet. 

Men det är väl bara att dra om det inte passar?

Jo tack, jag är på väg men det är inte så enkelt att budgetera en utlandsflytt då Maggans långa fingrar räcker långt utanför rikets gränser. Fri rörlighet inom EU:s gränser låter fint på pappret men tyvärr är det inte riktigt så enkelt.

Nu senast då har Maggan tyvärr fått gehör av den portugisiska socialdemokratiska regeringen för att beskatta utlänningars pension. Och det här är en skatt som endast är till för att försvåra en utflytt av mjölkkossorna som står för bidragssamhället - inte en krona av Portugals nya skatteintäkter kommer svenskarna till godo utan det är endast för att försöka förhindra mjölkkossornas flykt från Sverige.

Rätt tragiskt och det där har jag redan avhandlat på bloggen. Men det är ju inte bara Maggans klåfingrighet med Portugal som försöker hålla kossorna i hägn - att vi en har s.k. 10-årsregel är bara till för att försvåra och pungslå de som tröttnat och vill fly landet.

Själv är jag en kossa på så många sätt och jag önskar att jag var klok nog att fly landet i ung ålder och bygga min framtid i något annat europeiskt land. Nu får kossan betala även efter jag lämnat landet... 

34 kommentarer:

 1. Varför har du Aktier i en ISK och inte i en KF eftersom du ska flytta från landet, ISK görs ju om till en aktiedepå medans en KF kan du behålla fast du bor utomlands?

  Jag håller på att flytta över mitt till en KF istället eftersom jag också kommer att flytta från den här cirkusen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Relveant fråga och jag förstår att du undrar.

   Vi har planerat att köpa vårt nya boende innan vi säljer lägenheten i Nice så vår ISK är vårt "huskonto". Jag inbillar mig att bankerna kommer att vara rätt tjuriga med bolån när man är utan fast inkomst och har kommit upp lite i åren.

   Du gör helt rätt som både flyttar till KF och från landet!

   Trevlig helg,
   //Cm

   Radera
 2. Kanske Tui?
  Stefan Thelenius som gillar utdelningsaktier skriver om några tyska aktier här http://z2036.blogspot.se/2017/07/mina-tyska-aktier.html Bl.a. Tui, som jag gillar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tackar!
   TUI har jag inte ens tänkt på och jag inser att jag faktiskt har en hel del insyn i bolaget via mitt kontaktnät!

   Tack för tips och länk!

   Trevlig helg
   //Cm

   Radera
 3. Haha härligt inlägg Chansar mest. Håller fullt med dig!
  Även jag flyttar så fort jag kan. Jag själv har inte betalat många kronor till den svenska staten då jag arbetat i Norge men har nyligen flyttat tillbaka. Jag har dock ångrat mig och planerar att börja arbeta i Norge igen. Har 9år kvar i arbetslivet enligt mina beräkningar och mål, sen blir det långt långt bort från Europa.

  - "Anonym"; Nu behöver man ju inte flytta på "pappret", det är ju bara att skriva in sig hos nån släkting, barn eller en vän i Sverige. Ett tips är att se till att man får alla räkningar med autogiro och e-fakturor och myndighetspost online (tex Kivra). Sen till vanlig post om man inte vill att släktingen/ vännen ska öppna posten finns det företag som kan digitalisera din post om du nu skulle vilja ha det på det viset, tex digitalpost.io. (Vet inget om sistnämnda företag personligen)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för kommentar och de vänlig orden!
   Du gör helt rätt och låt oss gärna få veta hur det går för dig. Hur ser flyttplanerna ut när du väljer att lämna Europa?

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 4. Roche
  Novartis
  Sanofi
  Nestle
  Swiss Re
  Siemens
  Unilever
  ABN Amro
  Schneider Electric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Sorken!
   Flera nya bolag på listan som jag inte dykt ned i!
   Har du tillgång till analyser och motsvarande? Jag har gogglat som en galning med magert resultat.

   Ett par av de där bolagen kommer garanterat hitta utrymme i min väska.

   Tack och trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Analyser? Räcker inte mitt ord här? :) Några handlas ju i USA så det finns folk på SA som skrivit om dom. Dom stora läkemedelsbolagen i listan är svåra att sätta sig in i. Här är ett inlägg med en del fina översiktstabeller:

   https://seekingalpha.com/article/4107631-novartis-value-creator

   Radera
 5. passa på att flytta innan S och V stänger gränserna, de höjer sinkskatten från 20 till 25% nästa år så snart har man inte råd att flytta utomlands heller
  /sportcarl1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentar!
   Är det inte rätt tragiskt att man är skattepliktig i Sverige trots att man flytt landet?

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 6. Svar
  1. Tackar!
   Kone är redan i portföljen och jag kommer nog att slå till på lite fler efter den senaste tidens utveckling.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 7. Ja denna regering är verkligen helt vansinnig, men det som är märkligast av allt är att de går UPP i opinionsmätningarna. Men iofs, kanske inte så konstigt då folk i allmänhet är extremt dåligt insatt (har jag fått erfara efter diskussion under helgen med några släktingar). Minsta lilla kryphål täpps till ett efter ett och ingen protesterar mer än vi ekonomibloggare.

  Har dessvärre inte så många aktier av den typ du efterfrågar. Våra norska innehav är av high yield-sorten, och de finska är endast Sampo och Fortum. Sen är det svenskt, kanadensiskt och amerikanskt för hela slanten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Snålgrisen!
   Spanade just in din portfölj oc även om den är tung i US och Kanada så fick jag ett par intressant uppslag som jag ska titta närmare på.

   Visst är det märkligt? Skandal efter skandal och ökat väljarstöd.
   Själv har jag gett upp och bryr mig inte längre.
   Jag måste fly det här landet så snart som möjligt.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 8. Hej Chansar mest!
  Mycket bra inlägg. Jag har en fråga som kanske inte berör inlägget men som vore kul att veta:

  Har du alltid haft dina aktier hos Avanza eller har du flyttat över de från någon annan nätmäklare eller bank?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar KTM!

   Jag bytte till Avanza för ett par år sedan trots att jag var toknöjd med Nordnet.
   Orsaken var att Nordnets klantiga kommunikation kring räntenivån för PB-kunder.

   Kort efter att jag gjort mig omaket att byta till Avanza så justerades naturligtvis reglerna.

   http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2016/01/shareville-och-avanza-vs-nordnet.html

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. Svar
  1. En fransk aktie som jag skulle satsa på är L'Oréal. Deras hår- och sminkprodukter finns världen över och de har även några fina bolag i sin koncern typ Kérastase. Kan inte så mycket mer om l'Oréal.
   Vad beträffar 10-årsregeln har både USA och Frankrike samma/liknande skatteregler efter vad jag har erfarit av goda vänner som suckar djupt.
   Beträffande ISK verkar det som om Ullas ostpåsar väger lätt men betänker man att statslåneräntan kommer att öka måste man snart se över vad fördelarna verkligen är med ett ISK-konto, i alla fall om man har ett större sparkapital på kontot.
   Alltid trevligt att läsa dig! /Gunilla

   Radera
 10. Min kommentar ovan hamnade fel! Ber om ursäkt! Var menat som ett eget inlägg.
  Så nu måste jag gå igenom den här idiotiska proceduren igen för att bevisa att jag inte är en robotidiot...
  //Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!

   Tackar för tipset om L'Oréal och jag ska genast förhöra fru Cm vilka produkter hon använder!

   Det där med tio-årsregeln är så tragisk och jag inser att man måste ta hjälp av en skattejurist för att verkligen förstå vad som egentligen gäller. Efter lite googlande så kan jag konstatera att det finns mängder med undantag och jag hoppas att även Frankrike omfattas av dem. Det är dock rätt obehagligt att reglerna kan förändras på nolltid nu med nuvarande regering.

   Angående Ulla och ISK så störs jag något oerhört av Ullas retorik. Nu när vi har minusränta så är det skitpengar för stora delar av befolkningen men där inte många år sedan vi hade ett annat räntel¨ge och då kommer höjningen så rätt hårt för sparare oavsett sparat kapital.

   Stort tack att du tar dig tid och kommenterar och jag önskar dig en trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 11. Du är verkligen tragisk... Sitter på 10 mille och vill bara ha mer och skatta mindre. Skäms pajas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag betalar gärna skatt så länge den är rimlig och motiverad.

   Tragisk och pajas?
   Nu blir jag kränkt....

   //Cm

   Radera
  2. God morgon,
   Undrar vem som ska skämmas mest? Tycker det är tragiskt att se denna sjuka avundsjuka som råder här ST? Om du hade jobbat ihop 10 mille och betalat om enorm massa skatt, skulle du fortfarande tänka på samma sätt? Nej, förstod det.

   Tycker du ska hålla dig till andra bloggar eller hemsidor där du kan krama Ulla och Sjöstedt och inte komma med tragiska inlägg till en person som bidragit mer till vårt välfärdssamhälle än många andra.

   Den Svenska avundsjukan i ett nötskal.

   Stå på dig CM och ett stort grattis från min sida i vad du lyckats åstadkomma��

   Trevlig söndag på dig och alla övriga.

   // Malte

   Radera
  3. @Malte - Du är medveten om att han bara älskar det här?

   Radera
  4. Tack Malte för en varm och vänlig kommentar!
   Önskar dig en fortsatt trevlig söndag!

   Mvh//Cm

   Radera
  5. Det är såklart kränkande att smslån är avdragsgilla medan hårt sparande skall dubbelbeskattas. Det här landet är på väg utför. Och slutligen - Käft ST.

   Radera
  6. "Det är såklart kränkande att smslån är avdragsgilla medan hårt sparande skall dubbelbeskattas. "

   +1
   Det är galet. Konsumtion som religion.

   Radera
 12. Vad tror du om Munich Re pch Hannover Re?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Kaktus!
   Ska titta närmare på bolagen!
   Den förstnämnda är väl en s.k. "Aristokrat"?

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 13. Återförsäkringsbolagen är ju populära för "köp och behåll" sparare. Buffett&Munger har varit inne och vänt i Munich Re har jag för mig men dissar nu den branschen. Jag kollar lite på Swiss Re. Input tas emot...

  SvaraRadera
 14. Vilka länder i Europa rekommenderas till någon som är på väg ut på arbetsmarknaden?

  SvaraRadera
 15. hej

  jättebra inlägg och jag läser och inser att jag tycker likadant , vill gärna se ett inlägg med vilka länder du tycker man ska fly till , är trogen skattebetalare men argumenten för att ha världens högsta skattetryck börjar ta slut , dåliga poliser , dåliga politiker , dålig sjukvård och snart både risiga vägar och systemkollaps.

  ett par tips på bra länder vore läsvärt ?
  ska man flytta så vill man ju ha mindre skattetryck och bättre klimat.

  SvaraRadera