27 aug. 2017

Balansekonomi och Better Globe

Det har snart gått två år sedan jag postade mitt inlägg om Balansekonomi och Better Globes verksamheter. Även om jag är rätt ointresserad av att hålla koll på bloggens besöksstatistik så har jag av olika orsaker gjort det och kan snabbt konstatera att inläggen om ovan bolag får ordentligt med sidvisningar trots att de är rätt gamla.

Tyvärr måste jag konstatera att pyramidspelet Better Globe fortfarande intresserar och engagerar personer som vill bli blåsta på sina besparingar.

Balansekonomi "utbildar privatpersoner och företagare i ekonomiska förhållningssätt och hjälper sina kunder att hitta sin plan för ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi". Dragstjärnan är naturligtvis Charlie Söderberg som gjort sig känd som skuldsanerare i ”Lyxfällan” och säger sig stå på konsumenternas sida i SVT produktionen ”Plus”. Att Public Service har ett samarbete med personer som Charlie som företräder ett bolag liknande Balansekonomi övergår mitt förstånd.


Charlie Söderberg får via Public Service en enorm exponering och det är inte direkt förvånande att Lennart Göthes bolag Balansekonomi går bra. Enligt uppgift från deras hemsida så har de "hjälpt" över 200 000 svenskar att "påbörja sin plan för ett rikare liv med mer tid, mer pengar och mer energi."

Det går inte att förneka att Balansekonomis företrädare är retoriskt mycket skickliga talare men när det kommer till innehåll så kan man rätt enkelt kostnadsfritt tillgodogöra sig motsvarande information bland de aktiva snålbloggarna.

Men nu ska inlägget inte handla om Balansekonomi som säljer utbildningar till de personer som i allmänhet borde hålla hårt i pengarna och som kostnadsfritt borde söka kunskap på annat håll.

Balansekonomis snarast religiösa väckelsemöten har en koppling till pyramidspelsbolaget Better Globe genom Lennart Göthe och Jan Bolmeson.

Kopplingen mellan pyramidspelsbolaget Better Globe och Balansekonomi är deras företrädare Lennart Göthe och Jan Bolmeson varav den senare tillsammans med Charlie Söderberg marknadsför Better Globe som en attraktiv sparform under deras väckelsemöten, förlåt, jag menar "utbildningar".

Better Globes affärsidé är att "anlägga trädplantager i östra Afrika och genom trädplantagerna skapa arbetstillfällen och anställa fattiga människor istället för att ge bidrag". "Som grädde på moset skulle vi trädköpare få 15 % avkastning på eget kapital efter fem år, varje år, i 15 år." - snott rakt av från rikatillsammans.se vilket är Bolmesons blogg.

Redan här kan man ju ana ugglor i mossen - vem kan garantera den typen av avkastning och det där med en avkastning redan efter fem år får ju tankarna att vandra till Bernard Madoffs scam som finansierade utdelningar med hjälp av intäkter från tillkommande intressenter - ett klassiskt pyramidspel med andra ord.

Bakgrundsfiguren till Better Globe är norrmannen Rino Solberg som har en rätt tveksam bakgrund. Det är inte första gången han försökt sig på en "Better Globe" utan att kursade det första försöket med Green Planet och blåste rätt många personer på miljonbelopp. Nu är det ju inte bara Better Globe han är engagerad i utan även "Child Africa" i Uganda och det krävs inte många minuters googlande att konstatera hur det där går...

Better Globe i Sverige och deras ambassadör Lennart Göthe och kompanjon Jan Bolmeson bedriver en verksamhet som är högst tveksam och det är inte bara jag som uppmärksammat detta - även media har skrivit spaltmeter om den tvivelaktiga verksamheten.

Bloggen rikatillsammans.se är Jan Bolmesons och han promotar hårt Better Globe under Balansekonomis väckelsemöten. Det är Sveriges i särklass mest besökta ekonomiblogg och bland de mycket begåvade och informativa inläggen så pumpas det ut information om det förträffliga med att investera i Better Globe.

Det är naturligtvis en våt dröm för Better Globe att ha lyckats engagera en så slipad, begåvad och sympatisk person som Jan Bolmeson - att han sedan driver den mest besökta ekonomibloggen i Sverige är bara en bonus. Så där lite stillsamt undrar jag vad han tycker om sin norska dito Audun Touray som ägnar stor tid till att tramsa sönder svenska ekonomibloggare med ickeargument. Själv tycker jag att det är rätt underhållande med indoktrinerade tomtar som har alla bokstavskombinationer i alfabetet men det lär knappast gynna Better Globes verksamhet.

Summa summarum - skänk gärna pengar till välgörenhet och då företrädesvis till bolag som omfattas av Svensk insamlingskontroll. Vill ni spekulera så gör det på börsen och ge fan i bolag som Better Globe och deras motsvarande scam-bolag.

Sorry för upprepningar men det funkar rätt bra bland Googles sökmotorer...

29 kommentarer:

 1. Från hemsidan rikatillsammans: "Jag får idag en liten och helt provisionsbaserad ersättning för de träd som jag säljer..."
  Från wikisida om pyramidspel: "Försäljare får inte intäkter för de nya säljare de rekryterar, utan istället intäkterna för de produkter de själva och organisationen de skapat säljer."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Japp! Helt riktigt!
   Lite svårt att argumentera mot det där...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Mycket intressant inlägg! Vi har i vid några tillfällen råkat nämna företaget Better Globe på vår blogg och det resulterade i många hatiska kommentarer från en tomte vid namn Audun som sedermera visade sig vara någon form av ambassadör för Better Globe. Han hade uppenbart svårt att bete sig som folk och vi fick för första gången någonsin radera kommentarer på bloggen.

  Lägger med en länk här så kan de som vill läsa hur företrädare för Better Globe uttrycker sig.

  https://aktiepappa.blogspot.se/2017/08/bloggens-forsta-hater.html

  Det kan nämnas att den svenska företrädaren Jan Bolmesson är betydligt trevligare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa!

   Trodde nästan att inlägget skulle intressera dig :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 3. Ja vad ska man säga annat än det du redan sagt. Hoppas folk håller sig borta från denna scam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BirgerBult!
   Indeed! Tyvärr så har det här pågått i snart 10 år...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 4. Bolmesson producerar mycket bra inlägg på sn blog. Trist att han befattar sig med Better Globe. Det solkar ner rejält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte annat än att instämma!
   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 5. Hej. Stämmer säkert att better global är skit men har gått på dom utbildningarna och har aldrig hört namnet eller fått det insålt till mig. Det jag lärde mig på deras väckelsemöte är samma som jag läser på alla ekonomibloggar. Typ skaffa en passiv inkomst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Tackar!
   Intressant - då har de kanske tonat ned infösäljningen av BG under sina "utbildningar".
   Det uppgifter jag har är ett par år gamla...

   Jäpp, Om man inte vill bränna sina pengar på något som är helt onödigt som på blansekonomis "utbildningar" så är det bara till att läsa runt bland ekonomibloggarna och det är helt gratis...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Jag gick två kurser Balansekonomi 2015 och det var inget promotande för Better Globe då!!!

   Radera
 6. 1 träd via better globe = 17 euro.
  1 träd via WWF = 50 kr.

  Vart går mellanskillnaden?

  (http://www.wwf.se/insamlingsportal/gvor/sknk-en-gva/1476191-sknk-en-gva-trdplantering)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!
   Direkt till Rino Solbergs plånbok får jag förmoda...
   Mitt eget val är rätt enkelt och tack för länken.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 7. Riktigt bra inlägg, synd att folk inte förstår bättre än att hålla på med sånt =(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack investerarstudenten!
   Kan inte annat än att hålla med dig!

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 8. Jag tycker ditt inlägg är ganska överdrivet. En dag kanske du får rätt i att Better Globe är en scam men än så länge har du fel. Har du exempel på någon som blivit blåst på pengar av Better Globe?

  Vad jag känner till har man under sex år levererat utlovad avkastning enligt avtal.

  Den som är ute efter att lura någon brukar inte ägna så här mycket plats åt att beskriva alla risker med att investera i projektet:
  https://rikatillsammans.se/riskerna-i-better-globe/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tor!

   Du tycker inte själv att det är rätt märkligt att man får en avkastning redan efter fem år?
   Vems pengar är det? Jo, från de övriga i pyramidspelet...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Jag har faktiskt ingen aning om träden man påstår sig plantera kan ge avkastning efter 5 år. Än så länge verkar investerarna vara nöjda. Det skall bli spännande att se om detta är en scam eller inte.

   Radera
  3. Anledningen till att 1 träd kostar 17€ istället för 50kr är för att dom planterar mer än bara ett träd för de pengarna, de driver upp ca 2 träd plus avkastande skördeträd tex gummi arabicum och mango och det är dessa som står för avkastningen tillsammans med en del av de trädplantor de driver upp som går till försäljning. Det som talar emot BG är insynen, jag tror inte att det är en scam men frågan jag ställer mig är om affärsmodellen är hållbar?

   Radera
 9. Intressant inlägg och det är säkert så att verksamheten är ytterst tveksam. Jag efterlyser däremot lite mer fakta bakom anklagelserna, vad är det exakt som gör att man kan misstänka pyramidspel? Finns det årsredovisningar som kan granskas? Jämföra omsättning med årsinkomster etc. Har de berörda skrivit några svar på frågorna om hur man kan få 15% avkastning på träd i Afrika och redan efter 5 år? Jag håller med om att det verkar tveksamt och tillräckligt oroväckande för att jag inte ska investera, men det vore ju bra med lite mer substans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upplägget med en oäkta koncern med många bolag i Afrika hade ju gjort Ivar Kruger avundsjuk.

   Ganska enkelt att flytta pengar som man vill utan någon insyn. Förstår inte hur någon vågar investera större belopp i detta upplägg.

   Radera
 10. Jag har väldigt svårt att tänka mig att avkastningen kommer från just ditt träd och att detta träd skulle ge precis 15% avkastning varje år. Antingen är det som Chansar Mest påstår; avkastningen kommer inte från träd överhuvudtaget utan från nya investerare. Ett alternativ är att avkastningen kommer från hela plantaget som totalt sett avkastar 15%.

  Jag vet inte exakt hur företaget är uppbyggt men i Sverige finns bara ett försäljningsbolag (Better Globe Vision Int AB) som ser ut att gå väldigt bra:
  http://www.allabolag.se/5568285331/better-globe-vision-int-ab

  Bolaget som äger själva träden (Better Globe Forestry Ltd) har sitt säte i Kenya och där finns inte några krav på årsredovisningar verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trots risk för att verka konspiratorisk kan jag inte låta bli att undra om bristen på krav på årsredovisning i Kenya är en av orsakerna till att sätet ligger just där. ;)

   Radera
  2. Hade plantagen legat i Sundsvall hade jag förstått dig. Men när det första och största plantaget ligger i Kenya vore det väl konstigt om företaget var registrerat någon annanstans?

   Radera
  3. Intressant att de som promotar träden mest också tjänar rejält med pengar på detta. Hur skall det blir några pengar över för dem som investerar?

   Radera
 11. Hej.
  Jag har kikat runt lite och ser bl.a. att företaget Better Globe Forestry blivit tilldelat pris av WAFA (Water Air Food Award).
  Borde inte detta vara ett bevis på att det Kenyanska företaget är reko?
  Att det sedan inte finns någon garanti för dem summor som påstås är väl en självklarhet. Det hoppas jag att alla som investerar i något förstår. Det anser jag att även Jan Bolmeson är tydlig med.
  Om det man väljer att investera gör mycket nytta så är halva slaget vunnet kan jag tycka. Om man sedan får tillbaka hälften av vad som "utlovas" så är det toppen.
  Jag skriver för att jag förundras över din negativitet kring detta. Är det så att hyser ett personligt agg mot t.ex. Jan Bolmeson eller har du faktiskt någon fakta om att detta ska vara en bluff?
  Jag säger varken bu eller bä, men jag hittar ingen info som styrker din misstro.

  Mvh Tommy

  SvaraRadera
 12. Lite granskning av Better Globe från en som jobbar professionellt med att investera i skog. Jag har dock inte investerat själv i Better Globe, ej heller besökt projektet eller vet om någon som blivit lurad. Jag håller med att det hela låter lurt eller för bra för att vara sant. Avkastningen från 1 träd kan omöjligt vara 15% redan efter 5 år. De betalar sannolikt ut den räntan med de nya pengarna som kommer in. Som alltid, sista person in sitter med svarte petter. 1 träd kostar alltså 17 euro och de planterar 600-1000 träd per hektar. Det betyder att 1 hektar planterad skog kostar mellan 10,000 och 17,000 euro. Då vi planterat skog i Afrika har det kostat i värsta fall 5000 euro per ha och då blir det ingen avkastning alls, tro mig! Om vi nu ändå antar att de kan krama ut 15% kastning ur varje träd, det betyder ju också att Better Globe som firma bör ha en otroligt hög lönsamhet för att kunna generera denna löpande utdelning. Ej heller transparens vilka avgifter/kostnader Better Globe tar för administrera det hela. Alla utmärkelser och positiva sociala positiva projekt Better Globe är involverade i är ju bara en kostnad som sådan. Att jan Bolmenson investerat över 1 miljon kronor i denna verksamhet utan att ha insikt i kostnadsstruktur och fullständig avkastningsberäkning säger väl allt.
  Intressant läsning för ett annat skogsprojekt i Afrika där det inte hjälpte att man bad till högre makter för framgång.
  https://via.tt.se/pressmeddelande/ny-rapport-om-vasteras-stifts-skogsinvestering-i-mocambique?publisherId=1344892&releaseId=1842624

  SvaraRadera
 13. Jag kan spä på den information du skriver om här. För ett tiotal år sedan gick jag Balansekonomis utbildning och först ägnar de flera dagar för att sälja in konceptet passiva inkomster, så alla deltagare var så hungriga på att hitta något att investera i som skulle ge dem pengar när de sover. De sista dagarna introducerades Better Globe som alla mina kurskamrater kastade sig över,och investerade i, det var ju så,bra och deras väg till rikedom. Jag tror jag var den enda som inte gick in i detta.
  Några år senare introducerade Lennart Göthes fru Pia en ny MLM scam. Denna gången handlade det om silver i form av mynt. Den gången gick jag med först, tills jag började kolla upp allt lite närmare och såg att precis samma mynt som såldes dyrt genom dem som en bra investering kunde man köpa för en tredjedel av priset direkt på nätet. Ytterligare ett pyramidspel med andra ord. Jag polisanmälde dem men polisen gick inte vidare med det dåk det ju faktiskt också innefattade en produkt, om än till ett enormt överpris och en minst sagt tvivelaktig investering. Nej, Balansekonomi går ut på att göra grundarna rika

  SvaraRadera
 14. Jag förstår inte hur folk inte graspar orimligheten i det hela. Om man kan generera 15% avkastning + 10 gånger insatsen tillbaka + betala en rätt så hög säljprovision + betala drift och administration + betala bönders utbildning och lön + betala research och development av trädslag mm....... Varför är inte hela Afrika täckt av skog?

  SvaraRadera