2 jan. 2017

"Rusning efter bundna räntor"

Jahupp!

Det tog inte mer än en arbetsdag innan jag fick tillfälle att skriva mitt årliga inlägg om Tor Borg, "experten" som är chefsekonom på SBAB.

Jag vet inte vad som skulle vara roligast - att vara chefsekonom på SBAB eller rubriksättare på Di.se...

På di.se så läser jag att det är "Rusning efter bundna boräntor" och i vanlig ordning så är det Tor Borg som har uttalat sig.

"En tillfällig sänkning av den tvååriga boräntan fick bolåntagarna att binda räntan i december, visar SBAB:s månadsstatistik över utlåningen till privatpersoner. Det är ett tecken på att bolåntagarna har förstått att räntebotten är nådd, enligt SBAB:s chefekonom Tor Borg."

Och

"”Det kanske inte händer något det närmaste året, men jag är övertygad om att vi har högre ränta om två år. Många passar på att binda sin bolåneränta och jag tror att de kommer att tjäna på det”, fortsätter han."


Den där Tor är en riktig expert och jag kan väl lite försynt hänvisa till mina tidigare inlägg i ämnet från 2016 och 2015...

11 kommentarer:

 1. Enligt info för ett år sedan från ett börsbolags informationschef lär det vara Aftonbladets rubriksättare som sätter rubrikerna hos DI... DI har köpt tjänsten från AB.
  Det fullkomligt myllrar av 'experter' i media! 'Jag kan inte räkna dem alla', som vi alla sjunger i psalmen..!/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter sjukt, lösningen är tyvärr att alla måste sluta klicka på clickbait-artiklar.

   Radera
  2. Hej Gunilla!
   Jag blir inte förvånad...
   I takt med att kvaliten sjunker så höjer de priset för att läsa tidningen.
   Inte en bra kombo på lite sikt...

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Just Tor Borgs eviga uttalanden om att det är dags att binda räntan är något jag också stört mig på. Under alla fem år jag varit på bostadsmarknaden har jag minnen av Tors tjat om att binda, men vi får vara på vår vakt för förr eller senare måste han få rätt!

  Kul att du gjort årliga inlägg om detta, fick mig ett gott skratt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är sååå trött på Tor och naturligtvis har du helt rätt...

   Någon gån så kommer naturligtvis räntan att höjas och han får rätt. Undrar bara hur många stackars bolåntagare han lurat undertiden...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Undrar hur en annuitetsprincip skulle fungerat i Gunthers exempel, där du utgår från att "betalningen" till banken baseras på 10-åringen, men betalningen till banken består av räntan från en rörlig ränta och residualen som en extraamortering till dig själv?
  Hantverkarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är klargjort att det historiskt varit betudligt billigare med rörlig ränta och Gunthers redogörelse bekräftar detta.

   Om man väljer att amortera för det som blir över är ju upp till var och en. Vi använder oss av "det som blir över" då det är 2017 och latin är bara trams för personer som vill vara märkvärdiga..

   //Cm

   Radera
 4. klart de vill vi ska bind räntorna, de vill tjäna pengar! Liksom deras affärsidé!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men han är ju "en oberoende expert"...
   Chefsekonom dessutom - det är inte annat att man blir rätt imponerad...
   //Cm

   Radera
 5. Har aldrig haft ett bolån men det är kanske dags att skaffa snart. Förstår att oron bland många är stor och media gör ju inte det bättre med sådana artiklar.

  Hade jag haft bolån hade jag nog kört med obundet trots allt, men jag är nog fel man att uttala mig om saken.

  Roliga artiklar i alla fall och jag ska ta och kika upp den där Tor lite extra :)

  SvaraRadera
 6. Den där Tor är en riktig pajas om du frågar mig! Egentligen helt ofattbart att ett statligt företag som SBAB beter sig på det sättet SBAB gör. Man trodde att staten som inför bolånetak och amorteringskrav för att stabilisera marknaden skulle be sitt eget bolag att ta lite ansvar.

  SvaraRadera