5 jan. 2017

Portugal redux

Julhelgen tillbringades i Algarve vilket är en region längs Portugals sydkust. Det var väl inte en ren semesterresa utan primärt en rekresa för att undersöka om Portugal kan vara ett alternativ att emigrera till när vi tröttnat på mörkret och kylan här hemma i Sverige.

Det är inte mitt första inlägg om Portugal och sannolikt inte det sista. Vi har besökt Portugal 3-4 gånger de senaste tre åren för att klippa lite världsarv men även för rekognosering om det är ett land att pensionera sig i.

Både herr och fru Cm är frankofiler och har sedan länge planerat att emigrera till Frankrike så snart vi har de ekonomiska förutsättningarna. Vi har sedan ett gäng år ett boende i Nice och det inköpet var primärt avsett för att göra ett insteg på den franska bostadsmarknaden.

Rivieran är fantastiskt men med tiden så har vi träffat en hel del utflyttade och  permanentboende svenskar i området och många av dem är rätt alkoholiserade. Visst är det en dröm att sluta yrkesarbeta och njuta av det fina vädret men att bara spela golf om dagarna kanske inte är vad vi behöver. 

Skulle vi bo kvar i vår fantastiska lägenhet så skulle vi garanterat trilla dit med tiden - det funkar inte i längden som man gärna gör på semestern med att slå lite bollar och ta första glaset rosé vid tolvsnåret.

Vi behöver ett litet arbetsläger som sysselsätter oss när vi lämnat yrkeslivet och svaret på det heter fristående hus med stor tomt. Tyvärr så har vi lite pretentioner och vi nöjer oss inte med vilket hus som helst. Förutom att det ska vara fristående så vill vi ha både pool och öppen spis och vill man ha det på Rivieran så drar kostnaderna iväg rätt rejält...

Ett alternativ är att omlokalisera till området Languedoc-Roussillon vilket är betydligt billigare men rätt mycket tristare miljö. Ett annat är att helt enkelt välja bort Frankrike och slå ned bopålarna i Portugal.

Det går inte att undvika fördelarna med att flytta till Portugal.

- Skatterna är fantastiskt låga och även om Maggan med anhang gör en "Finland" så kommer det fortfarande vara skattemässigt förmånligare med Portugal.

- Omkostnaderna är fantastiskt låga. En trerätters med vin och avec slutade på €70 på julafton och när vi besökte den lilla hålan Fuseta som är vackert beläget vid vattnet så slog vi till på varsin öl som tillsammans gick lös på €2.40..

Det ÄR rätt mycket billigare än i Nice.

- Och vädret då? Trots att portugiserna envisades med att kuta omkring med sina täckjackor så knallade jag glatt omkring i T-shirt och tyckte nog att 20 grader var rätt behagligt en julvecka. Vi har förstått att det här har varit den kallaste vintern i Algarve på åtta år men trots det så är det ändå fem grader varmare än vad vi har i Nice. Och Stockholm ska vi inte ens snacka om - minus 13 i skrivande stund, fy fan!

Albufeira 25 december kl. 9.30

Men hur var då Algave under vintertid?
Som turist tycker jag att det är helt fantastiskt! Det tar bara fyra timmar att flaxa ned till Faro och förutom 3-4 timmars mer i dagsljus så är klimatet rätt behagligt. Att besöka Algarve under lågsäsong är dessutom rätt praktiskt och trots att vi vår vana trogen bott i Penthouseaktiga hotellrum så har vi inte betalat mer än €100/natt.

Men skulle ni överväga att flytta dit permanent?
Vi är mer än olovligt ambivalenta...

Innan avresan gjorde vi en ordentlig research och vi hade plottat in ett trettiotal orter vi ville besöka för att jaga ett eventuellt permanentboende. Vi sov två nätter i Lagos (väst), tre nätter i Albufeira (centrala Algarve) och två nätter i Tavira (östra Algarve). Trots vår rätt ambitiösa resplan så körde vi inte mer är 80 mil då det inte är några avstånd att snacka om...

Gemensamt så uppskattade vi mest de centrala och östra delarna även om det inte riktigt klickade. Det finns mängder av turistgetton som vi flyr som pesten och alla trevliga villor vi såg var på flera hundra kvadrat vilket är alldeles för stort för oss och dessutom låg de i bushen - jag vill gärna kunna gå till närmsta bageri, café och restaurang.

Så summa summarum är vi nog lika ambivalenta nu om Algarve är ett alternativ som innan vår semesterresa. Utmaningarna med att bygga nytt kommer dock att undersökas rätt ordentligt då det finns mängder med utrymme..

Ah, alla dessa problem och utmaningar...

29 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Har du någon känsla för priser och utbud om man är en enkel människa som nöjer sig med en lägenhet på ca 60 kvadrat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lätt under €100 000 om du inte behöver bo direkt vid vattnet.
   Och ju mindre turism desto billigare!

   Du kommer att komma undan med €10 för en utemiddag med inhemskt vin per p.p.

   Om jag får gissa så kommer du ha halva omkostnaderna mot i Sverige men med ett fantastiskt mycket trevligare klimat!

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Nååå, lite sugen blir du allt! :-)
   http://www.algarveproperty.com/properties-for-sale/1/0/%C2%A0/1

   Radera
  3. Lite? Sitter och skakar av suget att flytta.

   Radera
 3. Hej Cm, hur väl förstår/talar ni franska?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det där är en ganska öm punkt ;-)
   Det var väl meningen att franskan skulle förbättras rätt radikalt efter vårt bostadsköp och inledningsvis gick det rätt bra...

   Tyvärr så är det lite för enkelt att att klara sig på engelska i Nice och det slutar oftast med det absurda att vi sitter på knagglig franska och beställer våra måltider och servitrisen/servitören svarar på engelska... rätt dråpligt.

   Men som svar på din fråga så förstår jag rätt bra men skickar helst fram fru Cm som ändå har sin skolfranska i bagaget...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Inte funderat på Spanien? För egen del så lockar en rejäl katamaran och sedan segla runt kulan tills man blir för gammal och svag. När det händer vid 75-80 eller så så säljer vi skutan och ger stålarna till barnen samt lever återstående dagar på kattmat i någon liten hydda någonstans i världen. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Det låter som en plan :-)

   Tyvärr har vi inget större båtintresse även om det är kul i några timmar. Vi är båda alldeles för bekväma av oss...

   Av någon anledning lockar inte Spanien så mycket trots att vi tillbringat massor med tid i området och jagat världsarv...

   Men vi är rätt ambvivalenta av oss så bli inte förvånad om vi en dag sitter med en kåk på spanska solkusten :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Har genom åren hört att det faktiskt är en del som flyttar till Portugal och jag har en gammal kollega som stormtrivs! Huruvida det är i Nice har jag ingen aning om då jag aldrig besökt stället.

  Mycket bra reflektion kring det här med att sluta upp med allt och leva som ett semesterfyllo hela dagarna, inte bra i längden. Ni måste nog hitta något att sysselsätta er med under dagarna :) Kanske det blir mer blogginlägg?

  Men när har ni tänkt flytta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   I nuvarande takt är det ca 600 svenskar som permanent skriver sig i Portugal och kul att höra att din kollega trivs! Nice är lite mer flärd och jag kan absolut rekommendera ett besök!

   Helt riktigt! Det är lätt att glömma bort att gå från 100 procent till noll fanktiskt kan vara en rätt stor utmaning och det kommer att krävas någon form av sysselsättning. Tyvärr så tenderar de där sysselsättningarna vara rätt kostnadsdrivande :-(
   Mvh//Cm

   Radera
 7. Låter intressant. Har oxå ett sug på att göra något liknande då barnen flyttat ut ur huset om sådär 10-15 år. Ungefär då jag vill gå i pension (55år). Malta är oxå ett alternativ med internationella skolor mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att förneka att några timmars mer soltid under vinterhalvåret är rätt välkommet. Det är det och temperaturen som lockar mer än arbetsfrihet....
   Själv hatar jag bort 5 månader om året och det är rätt osunt...

   Malta är trevligt men förbaskat dyrt med att köpa boende. Dessutom är trafiken fullkomligt livsfarlig. Förutom att de kör på fel sida så är samtliga kamikazepiloter!

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Har en gammal kollega som flyttar till Thailand. Betalar också låg skatt där på pension (20%). Han har byggt ett hus på ca 120 kvm med gemensam pool med sina grannar för 600 KSEK. Problemet med Thailand är ju marken som måste ägas av en Thailändare, men hans kompis fru äger marken och hyr ut den på 100 år och "då kvittar det mig vad som händer" som han sa.

  Extremt billigt liv, men långt att åka hem och hälsa på.

  Tack för en inspirerande blogg.

  Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vardagsekonomen!

   Vi tillbringade en hel del tid i Thailand för 10-15 år sedan och totalt sett så har vi nog bott 6 månader i landet. Det var även där drömmarna om en utlandsflytt föddes och vi har tittat på rätt många boenden när vi väl gör vår exit.

   Men med tiden så har vi insett att Thailand kasnke inte är något för oss som permanentboende. Vi åker gärna dit som turister men det räcker nog för oss.

   I nulägen har vi två vänner som bor där permanent sedan mer än tio år tillbaka och de trivs alldeles utmärkt...

   Tack för en vänlig kommentar!

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Kul att ni gjort denna resa och bra/sunt att ni gör denna gedigna "due diligence". Jag tror det finns en hel del som, mer eller mindre (förstå mig rätt), beslutar sig och kör ned hela lasset till X land och tror att "det skall bli bra". Jag går med den uppfattningen att det tar minst 2-3 år att "känna in sig" INNAN man tar beslutet, dvs. 2-3 års resor/längre vistelser på olika orter för att känna av om detta land är där JAG vill leva.

  Jag ser fram emot fler reflektioner kring detta ämne i allmänhet, men era alternativ i synnerhet.

  Så länge det finns en golfbana, fina vingårdar, pool, braskamin, dugliga restauranger, saluhall/mattorg med färska råvaror e.d. finns ej mycket mer, förutom en Pokemonjagande fru då såklart (som har her, Toffel... förlåt; herr CM i sitt koppel).

  /Sofokles

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Christofer!
   Jag håller med dig! Det är sannolikt rätt många som bara bestämmer sig att flytta utrikes utan att egentligen veta vad de ger sig in i. Vi ser det speciellt i Frankrike men jag antar att det är motsvarande i andra länder.

   Thailand är rätt poppis bland svenskar men rent krasst så har 80 procent av våra vänner flyttat hem igen efter några års vistelse. Två bor dock kvar och trivs alldeles utmärkt...

   Jag har inga stora krav i livet och allt det där är ju bara ett måste... Förutom Pokemon förstås...

   Kontringen om tofflandet tas via Twitter då fru Cm läser bloggen och jag vill inte bli uppläxad...

   //Cm

   Radera
 10. Vi har också Portugal i sikte, men mer för ett par längre vistelser än permanent inflyttning. Det finns ingen anledning att köpa fastighet förrän man bott in sig på en plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Onevikinggirl!
   Det låter rätt sunt!
   Att köpa bostäder tenderar till att kosta rätt mycket pengar så gedigen research är rätt smart innan man slår till...

   Å andra sidan så är det rätt tacknämligt att veta vad boendet faktisk kommer att kosta den dag man bestämmer sig för att kasta in handduken.

   Skynda långsamt är ett slitet uttryck som fungerar!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Så, då har vi just bokat in oss för en månad i Lissabon i februari...

   Radera
 11. Jag tillbringade en vecka i Lissabon häromåret och även om jag var där å arbetets vägnar så insåg jag lätt vilken trevlig stad det är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav!
   Kan bara hålla med dig!
   Lissabon är en fantastisk stad som vi gärna besöker.
   Och det är helt galet att man än idag kan få sig en espresso i centrala Lissabon för 50 cent!
   Mvh//Cm

   Radera
 12. Mycket intressant artikel. Själva har vi siktet inställt på Asien och södra Kina (släktingar bor där redan) men även Portugal har seglat upp som ett intressant alternativ. Den svåraste biten med att bli "fri" är definitivt att komma till skott med att bryta gamla vanor och att hitta något ställe man vill satsa på. Vi har inget arvegods som står någonstans eller någon semesterort där man varit sen barnsben, vilket förmodligen hade gjort valet av pensionsplats mycket enklare. Att spara och köpa aktier är enkelt, att bryta vanor och bestämma sig och framför allt att VÅGA är svårt, mycket svårt. VI har några år till (ca 10) då barnen måste växa upp först innan det blir praktiskt möjligt. Och det behövs mer pengar också...

  /H

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej H!
   Du är helt rätt ute och det där med när det är dags med att kasta in handduken är ochyggligt svårt. Jag är övertygad om att nästan alla som väljer att sluta yrkesarbeta och flytta utomlands är rätt överkapitaliserade och så kommer även vi att vara. Men jag tror även att det är ett definitivt beslut. Det skull kännas rätt surt om man med tiden inser att man inte har råd och åter igen tvingas tillbaka i yrkeslivet men en stor risk att man tvingas ta ett sämre och mindre betalt arbete än tidigare.

   Asien är spännande men jag tror att man ska ha stor respekt för de kulturella skillnaderna. Och barn är väl inget hinder! Om ni har de ekonomiska förutsättningarna så kör - ungarna skulle älska det!

   Mvh//Cm

   Radera
 13. Rekommenderar Spanien, fortfarande grymma bostadspriser.
  Mycket bra sjukvård, billigt att leva och bättre klimat än både Frankrike och Portugal.
  Dessutom en del svenskar att skåla med :)
  Golf, skidåkning,suverän mat och mycket kul att se/besöka runt både Costa del sol och Costa Blanca.
  Drömde om Italien först men sååå nöjd med köp på Costa Blanca.
  Vi kommer att leva som kungar på ca 325000:- per år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Trots att vi är notoriska spanienresenärer och har besökt och tagit alla världsarv i landet så är vi av någon anledning inte helt övertygade att flytta dit.

   Varför vet jag inte och jag håller Madrid som nummer ett av alla städer jag har besökt.

   Dessutom är en av mina närmsta vänner spanjor med boende i Alicante så det skulle vara såååå enkelt att låta flyttlasset gå till Spanien.

   Costa Blanca är fantastiskt och med tanke på hur ambvivalenta vi är så kanske vi snart gör er sällskap!
   Mvh//Cm

   Radera
 14. Jag är väldigt ambivalent till utlandsflytt. Å ena sidan drömmer jag om att vakna upp till en härlig morgon, gå ut i trädgården och plocka på mig färska frukter/grönsaker etc. Å andra sidan har jag svårt att släppa tanken om Sverige och alla mina relationer (vänner, kollegor, familj) som bor kvar här och som inte har möjligheten att göra samma livsresa som jag själv gör. Jag tror att jag aldrig någonsin kommer släppa Sverige fullkomligt, men att däremot köpa mig en bostad i utlandet som jag regelbundet besöker tror jag kommer att bli en verklighet. Ex. flyga ned och vara kvar i 1½ månad för att sedan komma tillbaka till Sverige och vara här i ½ månad. Brottas ni med liknande tankar eller är du och din fru helt inställda på att släppa allt vad heter Sverige? :)
  Vill tillägga att jag känner mig ärad över att stå med på din blogglista, din blogg håller jag väldigt högt pga. den subtila humorn och de intressanta ämnen du tar upp.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snållänningen och tack för en vänlig kommentar!
   Sverige kommer naturligtvis alltid finnas med i bakhuvudet men för att slippa Skatteverket så krävs det en riktig utflyttning och sedan får det bli rena semestrar i Sverige framöver.

   Sjäv så hatar jag bort 5 månader om året och nu när vi börjar komma upp lite i ålder så inser jag att livet är lite för kort för att avsky nästan halva året pga. mörker och kyla.

   Nu har du lite andra förutsättningar så efter genomförd och rätt fräsig utbildning så är det bara till att söka jobb söderut så får du allt det du behöver :-)

   Du är så välkommen! Din blogg kommer jag att följa med stort intresse!
   Mvh//Cm

   Radera