29 jan. 2017

Lite blandat

Det har varit lite skralt med inläggsfrekvensen den senaste tiden och det beror som vanligt på arbetssituationen. Visst, att skriva ihop ett blogginlägg är inte speciellt betungande men när man inte hängt med i ekonomi- och nyhetsflödet så blir det rätt svårt.

Till skillnad mot många andra så loggar jag inte dagligen in och kollar depåvärdet då jag skulle bli rätt knäpp över fluktuationerna och andra sidan så är det sällan jag agerar på tillfälliga upp- och nedgångar. Men trots mitt avslappnade förhållande till aktieportföljen så har jag ändå lite koll om dagarna. Jag har en vän som på heltid försörjer sig på aktiehandel och även om hon inte känner till hela mitt innehav så vet hon i alla fall om våra större investeringar. Händer det något spännande i dem så får jag genast ett SMS så jag kan agera. Fantastisk service och det kostar mig bara en lunch då och då.

Av veckans SMS-skörd så berördes HM och NCC som båda haft en ganska trist utveckling den senaste tiden. HM är ett av våra innehav och kräftgången har en betydande påverkan på portföljutvecklingen. Det är faktiskt så illa att det är det enda innehavet som visar röda siffor - nästan i alla fall, innehavet i VP-depån ligger fortfarande på plus men det är inte med några större marginaler. Fortsätter det nedåt så flyttar jag över rubbet till ISK och betalar snällt den skatt det kommer att innebära.


NCC kom i veckan med en rätt trist rapport och i fredags handlades aktien ned med fem procent. Den enda ljuspunkten var att utdelningen höjs från tre till åtta kronor. Men egentligen är inte ens det speciellt spännande då NCC delade ut 12 kronor per aktie under 2015 och adderar man utdelningen från Bonava som avskiljdes under 2016 så kommer man upp i 11.80 kronor i utdelning för 2017 - inte någon helt fantastisk utdelningsutveckling med andra ord...

Ett annat bolag i portföljen är kredithanteringsbolaget Intrum Justitia som lämnade en bra rapport i veckan. Bolaget ämnar även att öka utdelningen från 8,25 kronor till 9 kronor vilket innebär 9 procent i utdelningstillväxt. Då bolaget är en av de mest blankade på Stockholmsbörsen så känner jag en viss skadeglädje - det här måste svida rätt hårt....

När jag läser i kapp alla ekonomibloggar jag normalt följer så kan jag konstatera att merparten har haft en fantastisk start på året och många ligger på ATH. Tyvärr så gäller det motsvarande inte för familjen Cm som ligger knappt på plus och betydligt sämre än index.


En annan sak som slår mig efter att ha sträckläst ekonomibloggar under några timmar är vilken jakt det blivit på att få besökare. Typen av blogginlägg och hur inläggen är formulerade skiljer sig rätt markant från ett par år sedan och snart har vi väl ett antal "cornucopias" i ekonomibloggsfären vilket jag tycker är en rätt trist utveckling. Visst är det kul med många besökare men om man vill få vettiga reklamintäkter så är det nog fel område att blogga kring. Man ska inte kasta sten i glashus och jag skriver min beskärda del av tramsinlägg men till mitt försvar så har jag ingen reklam på bloggen...


Övrigt då? Det mest spännande som hänt den senaste veckan är Anna Kinberg Batras utspel med att inleda samtal med Sverigedemokraterna och naturligtvis så tog det hus i helvete. Själv ser jag bara positivt på det här och förstår egentligen inte de upprörda känslorna. 2018 tar Socialdemokraterna regeringsmakten med stöd av "vänsterextremister" (Vänsterpartiet) eller så tar Alliansen regeringsmakten med stöd av "högerextremister" (Sverigedemokrater) - vad är skillnaden...

Jag kan inte heller förstå de upprörda känslorna med att inleda diskussioner med SD och den underhållande och duktiga moderata riksdagsledamoten Hanif Bali twittrade "Ingen skulle anklaga L för att vackla i abortfrågan bara för att de väljer att samtala med KD.".

Många är övertygade om att det här kommer att legitimera SD och fler är villiga att rösta på dem - själv är jag av en motsatt uppfattning då den stigmatisering som pågått under flera år uppenbarligen inte har fungerat. 

Att respektera avvikande åsikter är en grundsten i en demokrati och jag avslutar med ett citat från Evelyn Beatrice Hall (som ofta tillskrivits Voltaire) "Jag delar inte din åsikt men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den".

Och Lawyer - nu har jag gjort mitt och det är dags för dig att leverera :-)
 

31 kommentarer:

 1. Trevligt att du är tillbaka! Jag kommer inom kort med ett inlägg om det här med att jaga besökare, en trend jag också uppmärksammat. Mycket märkligt att samma dag jag skriver det inlägget, så har en av mina favoritbloggare (du) det som ett tema i ett inlägg.

  I och med att jag gjort något så ovanligt som att publicerat två inlägg på en dag idag, så kommer nästa först på tisdag. Någon vilodag från mina tirader förtjänar alla då och då!

  Lawyer? Något internskämt antar jag. Jag hoppas hon är snygg.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Egon och tack för en vänlig kommentar!

   Intressant att även du uppmärksammar trenden med besöksjagandet och rätt skönt att det inte bara är jag som blivit gnällig.

   Varför vänta med publiceringen? Kör på och dina inlägg är alltid lika uppskattade!

   Jag fick en anonym kommentar från "Lawyer" som tycker att jag har en urkass inläggsfrekvens och lockade med ett vintips om jag fick till ett inlägg under söndagen :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Kul med ett nytt inlägg! JAg håller med till 100 % gällande M och SD, "Äntligen" tänkte jag när jag hörde detta. Har inte förstått detta tramseri med SD som alla partier har hållit på med ända sedan de valdes in i riksdagen. Det är OK med kommunister, men inte med nationalister? Tyvärr tror jag att man efter så många år med socialism och pseudokommunism i detta land har svårt att vara lite nationalistiska, även om detta i min mening är exakt vad Sverige hade behövt, då man är på väg att drunkna i sin egen självgodhet och påhittade behov att ligga hela världen till lags. Har dock valt att hålla politiken utanför min blogg, så detta får bli allt från Snålgrisen för denna gång i frågan.

  Herr CM, det var längesen du postade något om nya aktieinköp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen!
   Nästan en femtedel av de röstberättigade väljer att rösta på SD och det är något man måste acceptera oavsett vad man själv har för åsikt. Jag har svårt att tro att 20 procent av befolkningen är rasister.... Jag har inte örnkoll på SD:s politik men jag tror inte att den är mer extrem än den politik den danska regeringen bedriver.

   Precis som du är inne på så blir jag rätt irriterad över tonläget och det ständiga tjatandet om SD:s tveksamma bakgrund - vänstern är inte ett dugg bättre...

   Det var länge sedan jag postade något om nya aktieinköp då jag faktiskt inte shoppat något på väldigt länge. Det var nära i JnJ för några dagar sedan men tyvärr rekylerade upp innan jag hann slå till.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. http://www.dn.se/ledare/signerat/granska-sd-men-glom-inte-vs-extrema-rotter/

   Radera
  3. Skulle kanske varit intressantare om det inte varit något annat än desperat röstfiske. Nu verkar det i opinionsmätningarna som att de som tyckt om (m) fram till nu såg det som något rejält negativt så ska man gissa att Kinberg Batra snart blir ersatt av någon som antagligen inte kommer lyckas bättre.

   Radera
 3. Kul att du är tillbaka, började bli lite orolig! :)

  Bra att du tar upp "problemet" med reklam på ekonomibloggarna. Måste tyvärr hålla med dig om att det börjar bli trist när folk producerar inlägg för att driva trafik till sin blogg. Kvaliteten brister direkt när man skriver av andra skäl än för att det är kul!

  Dessutom förstör de nästan alltid undermåliga annonserna upplevelsen, men det är enkelt ordnat med Adblocker Plus som jag rekommenderar alla att köra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiedepån!
   Alltid skönt att vara lite saknad :-)

   Och skönt att även du reagerar på den tråkiga trenden bland ekonomibloggarna - du är som bekant en av veteranerna och en av de bloggare som fick mig att starta en egen.

   Jag tycker det är helt ok med reklam men det är det tröttsamma öch ohämmade "besöksfisket" jag börjar tröttna på..
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Alltid kul att höra att man lyckats inspirera någon! :)

   Radera
 4. Hej chansar mest,

  Kastar ur mig en fråga här som är mer relaterad till storleken på din portföljen än just kopplat till detta blogginlägget. Hoppas du inte misstycker.

  Finns det någon beloppsgräns eller dylikt där man som sparare bör fundera över att börja skatteplanera i större omfattning, till exempel genom att spara genom ett bolag? Dvs, när man uppnått säg 10 MSEK i portföljvärde - då börjar skatteeffekterna bli så stora att man bör överväga vissa åtgärder?

  Eller om jag omformulerar frågan såhär kanske, hur tror du att Karl-Johan Persson (eller annan välställd svensk) sparar sin privata förmögenhet? Genom ISK i eget namn? Nu har väl säkert KJ mycket i HM, men jag tror du förstår poängen.

  I övrigt vill jag passa på att tacka för en intressant (och reklamfri) blogg. Inspirerande!

  Mvh Malmoiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malmöiten!
   Tack för en trevlig kommentar och ett smart drag att kommentera det senaste inlägget - annars hade jag säkert bommat.

   Din frågeställning har jag funderat mycket över genom åren och det finns väl inget enkelt svar på frågan. Portföljstorleken tycket jag inte spelar någon större roll men jag investerar helst privat då jag inbillar mig att klåfingriga politiker lättare genomdriver nedativa förändringar för företag än för privatpersoner.

   Frågan är riktigt intressant och nedan är några länkar till bloggare som avhandlat frågeställningen:

   http://lundaluppen.blogspot.se/2010/04/eget-investmentbolag.html
   http://cornucopia.cornubot.se/2009/11/varfor-aga-aktier-via-aktiebolag.html
   https://rikatillsammans.se/2015/04/16/investera-pengar-privat-eller-via-sitt-aktiebolag/

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Första gången jag hittar hit, lycka till med investeringarna

  Mvh
  /börsjägarcoachen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Börsjägarcoachen!
   Detsamma önskar jag dig!
   Mvh//Cm

   Radera
 6. Välkommen "tillbaka" :)
  Gillat läsa dina kvalitativa, reklamfria artiklar. Hoppas det kommer fler framöver.
  Själv har jag övervägt på något sätt väga in en politisk dimension på min blogg alternativt starta en fristående blogg i ämnet. Finner ett visst värde i att ibland nyansera den ibland märkliga mediarapporteringen... Hur tänker du kring att skriva politiska inlägg i din blogg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan!
   Tack för berömmet och dito - jag läser din blogg med stort intresse.

   Att skicka lite politiska kängor då och då kommer man undan med på en ekonomiblogg. Jag har berört polistiska ämnen förut och sluppit kommentarer från både vänster- och högermuppar.

   Vart jag har min politiska tillhörighet är kanske inte så svårt att gissa men egentligen är det mitt politikerförakt som är orsaken till mina inlägg och gör en moderat bort sig så kommer jag glatt håna personen i fråga..

   Mvh//Cm

   Radera
 7. Dra på trissor ett inlägg :) Dessutom ett tänkvärt sådant (eller så läser jag in för mycket i orden). Sagt är sagt, här kommer söndagens vintips. Producent: Mollydooker, Vin: Carnival of Love. Även om jag bara druckit en handfull årgångar skulle jag tro att allt från 2006 till idag som du kan komma över duger gott. För de som inte provat skulle jag beskriva det som följer. Som amarones tuffa kusin från landet på steroider, men i mitt tycke betydligt trevligare att kombinera med mat (läs kött annat är tilltugg till köttet). Mycket alkohol, håll käften mycket goda smaker. För den som har djup plånbok (styvt 5 hm) rekommenderas även velvet glove (den snåle kan spara flaskan som är ett litet konstverk i sig). Hur flaskorna ska skakas (ja öppna flaskan, på med korken, skaka ordentligt, upprepa, upprepa) på ett graciöst sätt är ett inlägg i sig. Hoppas du inte är alltför fast vid de franska producenterna, de behöver utmanas ibland och det här är ett kul vin värt sina pengar. /Lawyer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Jag är mutbar!

   Och stort tack för vintipset. Jag har hört talas om Mollydooker men faktiskt inte provat själv så jag normalt sett inte är så fantastiskt imponerad av australiensiska viner. Men efter att ha tillbringat någon timme med Google så är jag rätt imponerad och naturligtvis så måste jag köpa vinet i närtid.

   När det kniper i snåltarmen och man står där med ett alldeles för dyrt vin i näven så brukar jag tänka på vad en utekväll på krogen skulle kosta och då blir det genast mycket enklare.

   Och naturligtvis så måste vi alla lära oss vad en "The Mollydooker Shake" innebär.
   https://www.youtube.com/results?search_query=mollydooker+shake

   Stort tack för tipset - kul!
   Mvh//Cm

   Radera
 8. Som alltid fantastisk läsning, fortsätt så.

  Ha en trevlig vecka!

  // Beundrare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anders!
   Önskar dig en fantastisk vecka!
   //Cm

   Radera
 9. Visst är det spännande med politik, men samtidigt kanske det är bra att hålla sig från just det ämnet på ekonomibloggar för att undvika troll från både höger och vänsterkanten. :-)
  Men om vi spånar fritt, hur påverkar de kommande åren våra svenska börsportföljer?
  Min teori är följande:
  1 Massinvandringen kommer initialt att ge en rejäl skjuts åt den svenska ekonomin, företag som säljer dagligvaror, bilar, hemelektronik borde visa finfina siffror. Samma sak för alla bolag inom byggsektorn.
  2 Massinvandringen leder till extremt ökade kostnader för samhället. Den nuvarande regeringen höjer skatterna samt återinför arvs- och förmögenhetsskatten och slopar ISK.
  3 Det blir en M + SD-regering 2018, bidragssamhället monteras ned, men man tvingas att bibehålla de höga skatterna för att hantera att 95 procent av de nyanlända inte fått och aldrig kommer att få någon riktig sysselsättning.
  4 De svenska börskurserna fortsätter att klättra eftersom det finns en stor efterfrågan, befolkningen kommer att öka exponentiellt eftersom i stort sett samtliga nyanlända är unga och de inser att ett bra sätt att få mer bidrag för kvinnorna, som ändå inte får lämna hemmets fyra vägggar, är att föda massor av barn.
  5 Verkligheten kommer ifatt, samhället måste höja skatterna mer och mer för varje år och nu måste man ge sig på de stora börsbolagen. Bolagsskatterna ökar, man hittar på nya skatter vilket gör att marginalerna minskar, bolagen flyttar ut ännu mer av sin verksamhet till andra länder, den svenska ekonomin tappar fart och vips. Så har vi tillsammans med våra inkompenta politiker lyckats skapa ett nytt Fattig-Sverige.
  Vad tror ni? Har jag rätt, och i så fall. Hur bör man agera på börsen?
  Själv ligger jag all-in i svenska aktier just nu, det är ju trots allt bull-trend. Men jag kommer att fasa ut de svenska aktierna till förmån för ryska och amerikanska fonder. Som jag ser det är det i framförallt Ryssland men även i USA som framtiden finns.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,

   Du har naturligtvis helt rätt och politik i allmänhet och invandringspolitik i synnerhet är känsliga ämnen som berör. Trots det så brukar det ändå gå rätt städat till i kommentarsfältet.

   Jag har kanske inte gjort en lika djuplodande analys som du av invandringens effekter men generellt så anser jag att en hög, men kontrollerad, invandring är en förutsättning för Sveriges tillväxt.

   Med kontrollerad menar jag en fungerande och effektiv integrationspolitik och myndigheter som faktiskt fungerar. Förra årets kaos är ovärdigt alla och speciellt för de som sökt sig hit.

   Att ligga all-in i svenska papper tycker jag är för riskfyllt och jag jobbar aktivt med att diversifiera portföljen och få ned andelen svenska papper som i nuläget ligger på runt 85 procent.

   Mvh//Cm

   Radera
  2. "bra att hålla sig från just det ämnet på ekonomibloggar för att undvika troll" följt av ett trollinlägg. Humor. :-)

   Synd att Hans Rosling dog. Den främsta representanten för en faktabaserad debatt. :-(

   Radera
 10. Hej CM! HM är ett sorgebarn även i min portfölj och, gissar jag, i många andras. Delar även din uppfattning om AKBs politiska utspel. MEN jag tycker det där talesättet som tillskrivs Hall och Voltaire är överilat och rena rama nippran. Jag är inte beredd att dö för att andra människor skall kunna framföra en avvikande uppfattning men du får gärna göra det, säger jag storsint, om du insisterar. För mig finns det gränser! Men jag gillar din blogg så gör inget överilat! /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Tack Gunilla :-)

   Ja, HM är mitt riktiga bojsänke och jag är duktigt nervös inför morgondagens rapport. Tyvärr så tror jag på en "sådär" rapport med bibehållen utdelning och då blir det genast röda siffror.

   Ok då - citatet från Hall är väl något i överkant men jag blir så irriterad över den smala åsiktskorridor vi har i Sverige. En av mina bekanta är en kombinerad miljö- och vänsterpartist därtill en stockholmsvegan. Vi är oense om rätt mycket men uppskattar trots det varandras sällskap.

   Mvh//Cm

   Radera
 11. Du fick fel om H&M (liksom större delen av sfären) men i detta fall var det väl rätt angenämt att få fel gissar jag? :-), min vana till trots brukar jag sällan måla ut värsta besöksgiriga ordagrant men gjorde det i kommentarsfältet på en annan blogg ett par veckor tillbaka, tillhör numera en blogg jag inte alls besöker mer så måste vara dyrt att byta tillfälliga klick mot återkommande besökare.... men sista decenniumet verkar värden gå emot det mindre rationella i accelererande fart rent generellt så man förvånas varken av dumhet eller politik eller de båda kanske har inneboende synonymitet ? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiestolpen och ibland är det rätt skönt att ha fel!
   HM faller tillbaka nu men jag hoppas att det bara är tillfälligt!

   Intressant att även du reagerar på beteendet om besöksfiskandet och du har ju varit med ett bra tag!

   Som vanligt instämmer jag mid dig och önskar dig en fortsatt bra vecka!
   //Cm

   Radera
 12. Du fick fel om H&M (liksom större delen av sfären) men i detta fall var det väl rätt angenämt att få fel gissar jag? :-), min vana till trots brukar jag sällan måla ut värsta besöksgiriga ordagrant men gjorde det i kommentarsfältet på en annan blogg ett par veckor tillbaka, tillhör numera en blogg jag inte alls besöker mer så måste vara dyrt att byta tillfälliga klick mot återkommande besökare.... men sista decenniumet verkar värden gå emot det mindre rationella i accelererande fart rent generellt så man förvånas varken av dumhet eller politik eller de båda kanske har inneboende synonymitet ? :-)

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Jag hittade eran blogg av en ren slump och blev så glad eftersom jag själv tänket exakt som ni vad gäller frihet och kunna lämna yrkeslivet långt tidigare än vid traditionell pensionsålder. Jag har börjat köpa aktier men undrar vad ni använder för bolag på internet för att köpa aktier. Man kan köpa aktier via min bank, Handelsbanken och så finns det företag som Avanza typ. Vad kan ni rekommendera? Jag är nybörjare :-) Tusen tack för all inspiration som jag läser fast jag inte förstår precis allt.

  Ha det gott!

  Mvh, Anneli i Dalarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli!

   Och tack för din kommentar!
   Jag som Chansar mest är rätt dålig på att ge råd kring investeringar men lite kunskap bidrar jag gärna med och nedanstående dom jag kan jag stå för.

   - Skippa alla banker (även jag har handelsbanken) och upprätta en depå hos Avanza eller Nordnet (betydligt förmånligare och enklare). Handelsbanken är även min husbank men jag skulle aldrig ha min depå hos dem.

   - Och om du ska köpa aktier innan du är varm i kläderna så skulle jag rekommendera valfritt investmentbolag till att börja med.

   Sammanfattningsvis så är det nätmäklarna Avanza och Nordnet som är det enda alternativet. Det är gratis att skapa en depå och jag råder dig att göra det redan nu innan du byggt upp ett stort kapital.

   Själv är jag knappast någon expert men har du undringar så kan jag i alla fall peka dig åt rätt riktning - det är bara att att maila mig på chansarmest@gmail.com

   Önskar dig allt gott!
   //Cm

   Radera
 14. Jag tror min portfölj gått ännu sämre än din i år. Den gick upp så orimligt mycket i fjol att det är nästan väntat och jag oroar mig inte.

  Tvärtom, det är väl bra om priset håller sig lågt på aktier man tycker om så länge företagen går bra.

  SvaraRadera