5 maj 2015

Kreditkort

Nej, det här är inget sponsrat inlägg utan endast ett tappert försök till att motivera varför det faktiskt kan vara ekonomiskt försvarbart med att inneha ett kreditkort med en årsavgift på 6 000 kronor per år.


I mitt förra inlägg så skrev jag i förbigående att en av orsakerna till det dåliga (läs obefintliga) sparandet under april månad berodde på årsavgiften för mitt kreditkort.

När jag skrev inlägget så reflekterade jag inte över kostnaden för mitt kreditkort då jag har haft, och betalat, årsavgiften till Amex under många år men det tog inte många minuter innan mina bloggvänner Xperimentinvest och Onkel Toms stuga undrade om jag var vid mina sunda vätskor.

Farbror Tompa
Men är det helt vansinnigt att betala 6 000 kronor i årsavgift för ett kreditkort? Nej, jag tycker inte det även om jag själv inser att det är en ganska fånig summa att betala för en liten plastbit som man kan betala med. Men om vi försöker bryta ned kostnaden och anpassar den till familjen Chansar mests förutsättningar:

Extrakort
Fru Chansar mest får ett motsvarande kort utan extra kostnad och genast halveras den totala årskostnaden för kortet. Hade vi varit fler i familjen så hade ytterligare kostnadsfria kort varit möjliga.

Priority Pass
Priority Pass är en fiffig grej som ger dig åtkomst till en mängd flygplatslounger runt om i världen. Normalt sett så måste man åka på fina och svindyra biljetter men med ett Priority Pass så får du åtkomst till loungerna även när man åker på ekonomiklassbiljetter. Priority Pass finns i olika versioner men med den version vi får med Amex då är det möjligt att kostnadsfritt bjuda med en extragäst vilket är otroligt begåvat då herr och fru Chansar mest ofta reser var för sig med våra vänner.


Alla som frekvent besöker en flygplats kan inte undgå att irritera sig över priserna så fort man har passerat säkerhetskontrollen - en liten flaska vatten går lös på 30 kronor och om du dristar dig till att sätta dig ned vid ett café så får du räkna med en hundring för en torr ostfralla och kaffe.

Efter ett litet överslag så kommer herr och fru Chansar mest vardera ha drygt 20 privata flygresor i år. Även om faciliteterna är relativt usla på Arlanda så finns det ändå ok lounger på terminal 5 (F-piren) och på terminal 2 som båda kostnadsfritt erbjuder riktig mat i loungerna - besparing 4 000/år (sannolikt mer än så då vi gärna dricker alkohol under våra privatresor).

Hyrbil
Det där med hyrbil är en intressant diskussion. Är det fler än jag som är fascinerad över hur jäkla dyrt det blir i slutändan även om du valt den där trötta Polon med manuellt växlad låda? En av sakerna är sannolikt försäkringen för självriskreduceringen som ofta uppgår till 20% av den totala hyrbilskostnaden - kostnader man slipper när man betalar med det svindyra kortet då försäkringen ingår.


För familjen Chansar mest så har den här förmånen minskat något i värde då vi numer endast behöver hyra bil 1-2 gånger per år. Orsaken är den underbara tjänsten Auto Bleu som låter oss för en rimlig kostnad hyra en el-bil utan något större bekymmer. Men trots Auto Bleu så är det sannolikt en besparing på 2000 kronor om året.

Membership rewards
Som jag tidigare nämnt så har vi en omsättning på våra kreditkort som motsvarar ett mindre företag. Visst är det högst obra men det är ett faktum och varför inte dra nytta av bonusen du får av varje spenderad krona? Membership awards är inte helt generöst men det brukar ändå sluta med en kostnadsfri flygresa eller kostnaden för en hotellvistelse över en weekend.

Och sedan så tillkommer tjänster som Concierge service och annat trams vi inte bryr oss om men likt förbaskat är det prisvärt med den här typen av kort även om årsavgiften initialt kan låta avskräckande..

22 kommentarer:

 1. Bra inlägg! Har faktiskt aldrig tänkt på det där med loungerna, men jag har iaf minimalt räknat 10 besök på Arlanda varje år i tjänsten men aldrig riktigt orkat bry mig om att skaffa "rätt" kort. Skall nog ta mig en titt på detta trots allt :) Finns även andra kreditkort som är mer fokuserade enbart på loung-delen. Kan man bara komma ner i 1-2 tkr i nettoavgift per år så är det mycket prisvärt om man kan byta ostfrallan och kaffen mot riktiga måltider, fri alkohol och en betydligt mera trevlig miljö än restaurangmiljöerna innanför säkerhetskontrollen... ;-) Tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiedepån!
   Det brukar räcka med en mellanlandning och ett par timmars väntetid för att övertyga vem som helst att det är ganska skönt med loungeaccess ;-)

   Jag spanade precis in priserna på prioritypass.com och kan konstatera att det är betydligt billigare att skaffa ett kreditkort där tjänsten ingår..

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hoppade oxå till när jag läste er kortavgift! Men helt klart får ni ju mycket för pengarna. Ett utmärkt exempel på att priset inte är hela sanningen, utan att värdet på det man får är avgörande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att man kan skaka om en bonddräng ibland :-)
   Stort tack för din kommentar!

   Radera
 3. Hej och tack för inlägget, jag hoppas inte du tog det fel, jag menade inte att vara spydig. Själv har jag Platinum Mastercard gratis på prov ett år. Jag håller med om att loungerna är bra även om Arlanda inte är en hit och dom stänger typ 19.00 när jag ofta anländer genom säkerhetskontrollen för sena flyg till London. Concergie har jag testat men inget som jag inte kan vara utan. Bilhyra självriskreducering bra förstås kommer att utnyttjas om vi har det vilket jag tror. Efter ditt inlägg kollade jag lite extra och inser att jag kommer få bonus som tar bort halva kostnaden som är 1900 per kort och år. Så kanske har du nu fått mig att tänka om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, nej! Jag är mest nöjd över att du tar dig tid att kommenterar - spydigheterna brukar jag stå för :-)
   SHB (husbanken) brukar tjata på mig att att använda deras platinumkort men när jag senaste räknade på det så var det faktiskt inte förmånligare än Amex (förutsatt att man är två eller fler i familjen som behöver kreditkort). Och sen tillkommer förmånerna med den utskällda Membership rewards som är rätt usel men till slut så har man ända sparat ihop till den där gratis flygresan..

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Har haft Eurocard platinum 1800 sek/år och med samma förmåner som AMEX förutom flygpoäng samt Amex är ju i ärlighetens namn snyggare (glassigare). Men Eurocard har bra försäkringar, Priority Pass, bilutyrhning. concerigie etc... väldigt nöjd med kortet..och 1800 sek/år. men sen jag sluta flyga spec mkt tog jag bort det...men
  Priority Pass är riktigt trevligt.... på större flygplatser :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag har själv dålig koll på de exakta förmånerna de olika korföretagen erbjuder men som jag svarade Xperimentinvest ovan så bör du ta i beaktande om det finns fler i familjen som behöver ett kreditkort och då sjunker kostnaden för Amex rätt markant. Och sedan så tycker jag inte att man ska förringa Membership rewards - det blir någon flygresa per år..

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Hej!

  Klockren blogg!
  Har precis plöjt igenom alla inlägg. Otroligt inspirerande!

  Innan jag hittade hit så läste jag alla inlägg i "Miljonär innan 30" och blev taggad på att spara mer. Men samtidigt lite deprimerad över att han unnar sig precis ingenting.

  I och med att både du och frugan drar in bra med deg, så tycker jag det är så rätt att både unna sig och investera. Så vill jag leva också. Jag har själv en schysst lön men bor själv med barnen varannan vecka, så det är lite andra förutsättningar. Vilken skillnad det skulle bli om man hittar en tjej som tjänar lika bra och man dessutom kan dela på alla fasta kostnader.

  Bloggen är bookmarkad och jag kommer tillbaka! :)

  /fraze

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej fraze och tack för din kommentar!

   Otroligt att du orkat plöja dig igenom alla inlägg och fortfarande vara i dina sinnes fulla bruk :-)

   Naturligtvis går det snabbare när man är två med hyfsade inkomster och vår filosofi skiöjer sig markant från miljonären. Vi vill spara "lagom" utan att göra några större uppoffringar i vardagslivet. Börsen kan tokrasa och man kan bli överkörd i morgon....

   mvh//Cm

   Radera
 6. Måste hålla med fraze. Du är mer miljonär i mina ögon än "miljonär innan 30". Du njuter av livets sötma och försöker bygga upp en förmögenhet vid sidan om. Det är exakt så en miljonär ska göra. Att bara spara och inte unna sig nått, bara för att komma upp i >10 miljoner och därefter fortsätta leva snålt är inte kul. Jag hade fått ångest om jag är 80 år gammal och tänker tillbaka på mina 80 år utan att ha njutit av det som finns i världen/livet.

  Och så håller vi tummarna att börsen inte blir överkörd ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Naturligtvis så är är jag medveten om talessättet "det är inte de stora inkomsterna - utan de små utgifterna som gör dig rik" och det stämmer säkert.

   Men jag har lite svårt att förlika mig med tanken att snåla på utgifterna och inte unna mig en bekväm vardag för att sedan riskera mina surt förvärvade slantar på börsen.

   Sedan mitten av april så har vi "förlorat" ca 300 000 kronor i minskat portföljvärde och då känns det inte som en speciellt stor grej att rycka åt sig den där Meursaulten när man egentligen kan nöja sig med en petit chablis till middagen...

   Stort tack för din kommentar!

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Du gör helt rätt. Enligt alla undersökningar så ångrar sig äldre människor mest över utebliven tid med familjen och att man inte unnade sig något i livet. Så lev och njut :)

   Radera
  3. Tack för ditt svar - det känns ganska befriande då jag här på bloggen oftast får rätt mycket spö för vår livsstil :-)

   Ha en grymt bra helg!

   Radera
 7. Intressant inlägg! Jag funderar dock snabbt över ditt argument gällande flygplatslounger. Är det så att ni utan kortet vid varje resa hade valt att äta och dricka på flygplatsen före avång? Om inte faller ju argumentet med att ni sparar in på detta.

  Ni verkar otroligt skarpa så jag betvivlar absolut inte er, utan tanken slog mig snabbt då jag ofta får uppfattningen att folk hävdar att de sparat pengar när de fått köpa något billigare, där problematiken är att samma person inte hade köpt saken överhuvudtaget om den inte var billig vilket gör att argumentet faller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej 91:an!

   Självklart är det så!

   Meen då vi hatar flygplatser och vill gärna ha något att göra så landar vi alltid i baren eller på någon restaurang. Om vi inte hade flygit ut från Arlanda så hade jag eventuellt resonerat lite annorlunda.

   När vi ska med ett flyg så måste vi ta hänsyn till den lynniga stockholmstrafiken och sedan kaoset på Arlanda villet innebär att man tvingas vara ute i god tid och då blir det ofta en del dötid att slå ihjäl.

   Hade vi flygit ut från t.ex. Kristianstad Airport (läs Everöds flygplats) så hade vi med lätthet kunnat sladda in en kvart innan avgång och då behöver man inte sitta av någon tid...

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Har Amex Guldkort som kostar 1500 kr om året. Kan också göra flera kort så frun har också ett. Amex pumpar hem reklam för sitt platina men jag tycker inte det ger tillbaka tillräckligt för den höga avgiften. Min slutsats är att man måste resa mycket för att det ska vara värt det och utnyttja lounger. I guldkortet så finns också membership awards och andra rabatter. Jag är endast sugen då jag tycker det är colare att ha ett platina än Guld . Synd att man inte fick lite mer poäng för då hade jag hoppat på direkt. Fick precis ihop en gratis resa till New York för två personer så bara det gör att jag har tjänat pengar på guldkortet i förhållande till avgiften. Dessutom har Amex GRYM kundservice vilket inte alltid är självklart för alla företag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer helt med dig att om man inte reser frekvent så är det sannolikt bortkastade pengar att inneha ett platinumkort. Men reser man en del så är det rätt oslagbart - förutom loungeaccess så är självriskreduceringen på hyrbil och den mycket generösa reseförsäkringen en riktig killer!

   Och jag har samma erfarenheter som du av amex kundservice. Försenat bagage vid tre tillfällen och två bedrägeriförsök har alla galant hanterats av amex...

   mvh//Cm

   Radera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vHej Mr Spartankar.

   Instämmer helt med dig att det endast inte är gratiskonsumtionen som är värdet av loungeaccess.
   Med tanke på allt stök som brukar pågå på en flygplats så kan det vara skönt att smita undan en stund - speciellt om man reser i jobbet och förväntas vara skärpt strax efter landning...

   Mvh//Cm

   Radera
 10. Hej Chansar Mest,

  Ett litet tips är att skaffa ett guldkort med Star Alliance eller motsvarande med One World. Det ger tillgång till fler lounger, priority boarding, priority baggage handling, möjlighet att checka in extra resväska och på vissa flygplatser fast track genom säkerhetskontrollen samt mer sällan passkontrollen.

  Jag hade tidigare Eurobonus Guld men har nu bytt till Aegean Guld av två skäl: det är mycket lättare att återkvalificera och poängen försvinner aldrig (i Eurobonus försvinner de efter tre år ifall man inte är på diamantnivån).

  Mvh //Tamgåsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tamgåsen!

   Stort tack för kommentaren och tipset om One World.
   Jag ska genast spana in de förmåner som erbjuds.

   Mvh//Cm

   Radera