14 maj 2015

EU-kommissionen om ränteavdrag

Jag läser på Dagens Industri att EU-kommissionen än en gång kritiserar Sverige för hushållens skuldsättning och uppmanar regeringen att "gradvis begränsa möjligheten till skatteavdrag för räntor".Katastrofen till Finansminister, Magdalena Andersson, är inte förvånad och tycker att det är bra man tittar på EU-ländernas ekonomier och skuldsättning. Tänker hon då göra någonting åt det?

Nej då - "Finansministern beklagar sig över att ränteavdraget är kvar men tänker inte slopa det. I stället beskyller hon sin företrädare för att ha missat ett ”gyllene tillfälle” att få bort avdraget i samband med avvecklingen av fastighetsskatten. ”Historiens dom kommer att vara hård av Alliansregeringen”, säger Magdalena Andersson (S) till SvD Näringsliv."

Men Maggan lilla, fastighetsskatten är fortfarande borta, vi har historiskt låga räntor, Finansinspektionens förslag om amorteringstvång floppade rätt rejält och ändå sitter hon sin vana trogen och gnäller och hävdar att alla Sveriges ekonomiska problem är den tidigare regeringens fel...

Ränteavdragen kostade staten 23 miljarder kronor under 2013 och trots det så ska endast 17% av befolkningen vara positiva till ett avskaffande enligt en ny Sifo-undersökning. Nu var förvisso undersökningen beställd av Bjurfors mäklarbyrå och jag undrar hur frågorna var formulerade - ett omedelbart avskaffande skulle naturligtvis skapa ett kaos av episka mått men med en modell som i Danmark där ränteavdraget successivt trappas ned med 1% per år tror jag inte skulle påverka speciellt många.

Trots att familjen Chansar mest är bolånetorskar av rang och betalade under 2014 76 456 kronor i räntekostnader så tycker vi fortfarande att det är rätt galet att vi får statliga subventioner på 30% av beloppet. Lägg därtill att 35% av våra lånekostnader är i Frankrike, i en fransk bank, men fullt ränteavdrag får vi göra likt förbaskat...

10 kommentarer:

 1. Man kan inte annat än applådera åt Magdalena Andersson fjanterier. Är ju helt omöjligt att ta den människan seriöst!

  SvaraRadera
 2. När plockas hon bort från posten? Klarar inte av henne ärligt talat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det jag är mest förvånad över är hur folk faktiskt röstade och tyckte att löfven & andersson var en bra duo att styra och representera sverige. Det är för mig helt overkligt!

   Radera
  2. Herregud vilket radarpar Andersson och Löfven...Se gärna nedan länk.
   https://m.youtube.com/watch?v=x-U9q293oHs

   Radera
 3. Tack för kommentarena!
  Jag brukar normalt sett undvika att beröra politiken men nu blev jag så trött..
  Och det är skönt att få läsa att jag uppenbarligen inte är ensam om det.

  Jag hade först tänkt att skriva att om vi slänger med vise statsminister Romson så har vi en underbar trojka men efter förmiddagens pudlande (vi är väl snart uppe i en hel kennel?) så får den utökas till en kvartett där även vår osedvanligt slipade Justitieminister Morgan Johansson ingår...

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 4. Du är nog långt ifrån ensam om att störa dig på ränteavdraget ;-) Jag hade ju i mitt tidigare inägg en liten utläggning om den allmänna lånesituationen också. Tyvärr sitter vi i en rävsax. Ränteavdraget borde aldrig införts, men har blivit en kvarleva från tiden då vi kunde stapla olika former av konstiga undantag på hög kopplat till belåning. Samtidigt skulle det förmodligen bara göra skada om man avskaffade avdraget direkt i rådande situation. En nedtrappning på kanske 20-30 års sikt vore kanske det rätta, men så länge vi har räntenivåer som idag kommer avskaffandet ha föga effekt på kort sikt, det skulle förmodligen behövas en kavalkad av åtgärder som verkar i samma riktning. Men som du skriver kommer aldrig något politiskt parti att våga föreslå något sådant då man i första hand fokuserar på rösterna i nästa val och inte vad som vore långsiktigt bäst för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiedepån och tack för kommentaren.
   Efter att ha läst ditt inlägg så kan jag konstatera att vi resonerar på samma sätt.

   För övriga läsare om inte orkar bläddra i högerkolumnen så kommer en direktlänk till Aktiedepåns begåvade inlägg här: http://aktiedepan.blogspot.se/2015/04/behall-ranteavdragen-skippa.html

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Ingen vill röra ränteavdraget. Det är ett för stort beslut. Borg gick ut för ett tag sen och sa att det borde tas bort, men han själv hade 8 år på sig och gjorde inget.
  Många tror att det kan ha för stora effekter på bostadsmarknaden. Därför gör man som vanligt inom politiken. Man duckar frågan och kräver att efterträdaren gör något åt saken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Jag kan absolut förstå och hålla med om att nedmonteringen av ränteavdraget historiskt sett skulle vara ett politiskt självmord. Men nu med historiskt låga räntor och diskussionen om tvångsamortering så borde det ligga i tiden att faktiskt göra någonting åt det.

   Självklart bör man inte avveckla ränteavdraget över en natt utan en successiv sänkning - typ 1% per år...

   Mvh//Cm

   Radera
 6. Att diskutera dagens politik är mest deprimerande och känns som stort slöseri av tid enbart. Förtroendet för landets "folkvalda" broilers är på all time low, och tyvärr ser man inte ljuset i tunneln. Enda rimliga är att avsätta samtliga och ta in nyutexaminerade lågavlönade studenter för dom kan omöjligt göra det mer inkompetent och dom gör det till en bråkdel av kostnaden :-)

  SvaraRadera