7 mars 2015

Återföra uppskovsbelopp?

Familjen Chansar mest är men än lovligt ambivalenta vad vi för närvarande ska göra med det kapital vi arbetar ihop. Att återinvestera årets utdelningar kommer vi att göra oavsett börsklimat men vad ska vi göra med de slantar som varje månad blir över när räkningarna är betalda?

För tillfället är vi ganska svala med att överföra överskottet till aktiedepån då vi har en marknadstro att börsen är lite för högt värderad för närvarande även om vi naturligtvis följer utvecklingen av enskilda aktier (som t.ex. ICA som utvecklats svagt under 2015 och tappat närmare 13% men som vi anser fortfarande har en viss fallhöjd). 

Naturligtvis så finns möjligheten att spara undan pengarna fram tills dess att vi ser en lite större korrigering på börsen men det känns inte heller så upphetsande. Vi har i nuläget möjlighet att belåna vår aktiedepå till 1,71% ränta via superlånet hos Avanza så någon större krigskassa känns inte nödvändigt.

Självklart så finns alternativet att amortera på våra två bostadslån men det känns inte heller speciellt upphetsande i rådande ränteläge. Vi betalar för närvarande 1,65% i ränta på vårt svenska bostadslån och i Frankrike betalar vi 1,68%. Och på det så tillkommer ränteavdrag på både våra svenska och franska räntekostnader.

Så vad ska vi då göra för våra surt förvärvade pengar?

Ett alternativ är att betala tillbaka den reavinstskatt vi skjutit upp från en tidigare bostadsförsäljning. Herr- och Fru Chansar mest har vardera 146 984 kronor i uppskjuten skatt och enligt deklarationen så betalar vi årligen 2 454 för detta. Reavinstskatten vid bostadsförsäljning uppgår till 22% vilket motsvarar 32 226 kronor för vardera Herr och Fru Chansar mest.

Enligt en artikel på Dagens Industri så motsvarar det 3,25% i bolåneränta då det ej är möjligt att göra något ränteavdrag för beloppet "”Skatten på uppskov motsvarar en bolåneränta på 3,25 procent, om man justerar för ränteavdraget”, säger Marie Louise Harling, rättslig expert på Skatteverket.".

I sammanhanget är beloppen vi pratar om i nivån med felräkningspengar då depåvärdet dagligen fluktuerar med tiotusentals kronor men det känns ändå som ett attraktivt alternativ.

Jag är naturligtvis medveten om att det ser "snyggare ut" att amortera på bostadslånet och att återföra uppskovsbeloppet är väldigt defensivt. Hur resonerar ni övriga?

3 kommentarer:

 1. Jag har gått så långt att jag lånat extra på bostaden (då vi ligger under 50% lånegrad) för att lösa skulden i år: http://z2036.blogspot.com/2015/01/uppskjuten-reavinst-efter.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,
   Tack för din kommentar och tack för länken.

   Efter att ha läst igenom ditt resonemang så är jag rätt övertygad om att jag är rätt ute.
   Om det inte händer något riktigt spännande på aktiemarknaden så kommer jag att återföra beloppet när det är dags att deklarera...

   Tack!
   Mvh//CM

   Radera
  2. Så lite så,

   Det man får tänka på är att man åker på ränta om det totala underskottet överstiger 30 000 (om man inte gjorde en fyllnadsbetalning till skattekontot i februari) så det kan vara idé att överföra upp till gränsen i år och resten nästa år i så fall.

   Radera