24 jan. 2015

DEGIRO

Igår öppnade näthandlaren DEGIRO i Sverige som kommer att vara en konkurrent till Avanza och Nordnet med sina låga courtageavgifter.

Själv är jag rätt okänslig för mina courtageavgifter men är otroligt lockad över möjligheterna att kunna investera i andra marknader än vad Avanza och Nordnet erbjuder. Om jag räknat rätt så är det snart möjligt att köpa aktier i 46 länder via DEGIRO och då komma åt marknadsplatser som tidigare endast varit möjliga att nå via fonder (som jag själv skyr som pesten då jag inte vill avlöna någon snorig aktiehandlare via fondförvaltningsavgiften).

Jag har som strategi (även om jag är rätt dålig på att följa den) att försöka minska andelen svenska aktier i aktiedepån då jag förhoppningsvis inom några år kommer att lämna Sverige och då inte vill vara allt för beroende av hur marknaden utvecklas här hemma.

Innan DEGIROS inträde på den svenska marknaden så hade jag planerat att utöka innehavet på den amerikanska marknaden. Intresset har dock miskat en smula då kurserna har rusat rätt rejält de senaste månaderna och sedan tillkommer dollarförstärkningen vilket innebär att det blir jäkligt dyrt att handla för en fattig svensk.

Mitt intresse att hedgea i olika marknader förstärks när jag tittar tillbaka på min investering i McDonald´s som jag gjorde i augusti 2014. Jag köpte då 250 aktier för $93,83/styck och trots att man nu kan handla McDonald´s för $89,56 så har min investering, exkluderat avkastning, ökat med 15,28%. Naturligtvis är jag medveten om att det kan gå lika fort åt andra hållet...

Det där med att ha depåer hos flera mäklare är naturligtvis ett aber som jag gärna vill undvika men det är faktiskt något jag lever med i nuläget. Jag har en tro och önskan om att vi inom kort kommer att få en rejäl sättning på börsen och hoppas på ett ras på upp till 50%. Då jag alltid är fullinvesterad och saknar krigskassa så har jag flyttat min depå till Avanza som erbjuder en belåning via Superlånet på 1,7% vilket är en alldeles förträfflig utlåningsränta som jag inte har några problem med att betala.

Det där med att flytta sin depå mellan olika mäklare tar av någon anledning en jäkla tid. Mitt svenska aktieinnehav flyttades över efter tre veckor men efter snart sex veckor ligger mina utländska aktier kvar hos Nordnet vilket resulterar i att det är lite knöligt att ha koll på depåutvecklingen. Jag har under den senaste veckan gått omkring och surat över att depåutvecklingen inte är i närheten av index men när jag nu i helgen räknade samman de båda depåerna så inser jag att den totala utvecklingen inte alls är så illa som befarat och jag i skrivande stund har en depå som överstiger 7 miljoner vilket är rätt trevligt. Nördig som jag är så brukar jag smälla av en skärmdump när jag spräcker en ny miljonvall med det kan jag inte göra denna gång men och andra sidan så tror jag att jag kan överleva det.

Sååå, trots att det är knöligt med flera depåer så lockar DEGIRO...

Japan, Hong Kong, Spanien - Here I Come!

 

4 kommentarer:

 1. 7 bör vara tillräckligt för att med en 5%-ig yield, vilket bör vara relativt lätt uppnåelig med dina fina innehav, räcka till att driva hela familjen på årsbasis allaredan förutsatt att ni inte har en alltför hög levnadsstandard? :-).
  Med en trolig årlig tillväxt på någon % i utdelning så sitter du antagligen "home safe" för planerna redan nu. Minsta ytterligare positiva push och det är dags att minska aktieplaneringen och höja levnadsplaneringstiden istället :-)
  Glädjande att se din utveckling.
  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiestolpen!
   Spontant kan man tycka att sju miljoner är mycket pengar men när man lyfter på huven så är det inte så spännande längre - kolla gärna in mitt tidigare inlägg "Depåvärdets irrelevans" där jag spånar kring ämnet. Det i kombo med en rätt utsvävande konsumtion gör att du får dras med mig i några år till :-)

   Mvh//Chansar mest

   Radera
  2. Det gör jag så gärna :-), själv hoppas jag på ett eller ett par tre år med stark utveckling till så jag når 5m sen ska det nog gå att komponera en portfölj som yieldar nog för att kunna välja arbetsmängd därefter :-) Med vänlig hälsning

   Radera
 2. För en som fokuserar på kvalitativa tillväxtaktier (där mängden med god omsättning är begränsad på OMX) är det strålande att kunna köpa exempelvis Alibaba för en dryg femma. Visst en 100-lapp hos Avanza går väl också att leva med, men på femkronorsnivån kan man i princip bortse från transaktionskostnaderna. Och vad ska man säga om att motsvarande handel (oneway) kostar 750 pix hos det personliga SHB?

  SvaraRadera