2 jan. 2015

Årsbokslut 2014

Då var det dags för mig att sammanfatta 2014 och mitt första år som bloggare.

Det här med bloggandet har faktiskt varit rätt underhållande och det är helt otroligt att jag har så många besökare som jag faktiskt har med tanke på att innehållet i bloggen inte riktigt uppnår min ursprungliga målsättning.

När jag startade bloggen så hade jag en ambition om att diskutera vad som egentligen krävs för att lämna arbetslivet och leva på sina passiva inkomster. Är Portugal bättre att leva i än Frankrike? Visst, skattemässigt är Portugal väldigt förmånligt och levnadsomkostnaderna är betydligt lägre än i Frankrike men hur kul är Portugal egentligen?

De där orangea kuverten som kommer en gång per år? - Ja, de där man lägger i en hög för att öppna vid ett senare tillfälle men som alltid förblir oöppnade och byts ut när nästa laddning kommer...
Plocka ut sin tjänstepension vid 55? Är det värt det? Och är det ens lönt att ha ett eget pensionssparande när man själv kan placera sitt kapital som då är mer lättillgängligt?

PPM - aktiv placering eller soffliggarfond? I samband med bloggstarten i augusti i år så loggade jag in och kollade utvecklingen - för första gången sedan 2007! Trots att jag alltid haft maximal avsättning så var det en rätt sorglig läsning. Nu har jag bytt fonder så förhoppningsvis så kommer det att ljusna på sikt.

Allt ovanstående och lite till hoppas jag att få återkomma till i senare inlägg.

Nog med svamlandet - hur utvecklades familjen Chansar mests ekonomi under 2014?
Rätt bra faktiskt...

Depåvärdet ökade med 981 153 kronor och den för mig så viktiga direktavkastningen ökade med 40% vilket jag är ohyggligt nöjd med!

Sparandet under året uppgick till 74 000 kronor vilket jag är relativt nöjd med då vi började året med minus 204 000 kronor för att täcka familjens ganska utsvävande konsumtionsbeteende.


Hur är då målsättningen för 2015?

Tillskillnad mot många bloggkollegor så sätter vi inga mål på vårt sparande - vi är så medvetna om vår totala avsaknad av spardisciplin och kan när som helst få för oss att dra iväg på en weekendresa för att vädret är trist eller att få för oss att köpa den där superavancerade köksmaskinen vi egentligen inte har någon större nytta av...

Den enda riktiga målsättningen vi har för 2015 är att direktavkastningen minst ska öka med 10%. Historiskt har det varit enkelt men i takt med att kapitalet ökar så krävs det förutom återinvesteringar av utdelningar även ett rejält sparande om målet ska hållas.

Investeringarna under 2014 har varit rekordlåga och kommer inte att hjälpa oss nämnvärt för att uppnå utdelningsmålet. När man dessutom väljer att placera 100 000 kronor i utdelningsgiganten Citigroup så kan man lätt undra över hur man egentligen är funtad.

18 kommentarer:

 1. Jag älskar din blogg. Ni har en grymt skön stil tycker jag. En befrielse att läsa en investerarblogg som lyckas både förmera kapitalet och njuta av det. Det är annat än de snålbloggare som jag tycker dominerar bloggosfären. När jag läser om de som tar med sig lunchbox till jobbet och cyklar för att spara bensinpengar trots att de har ett par miljoner i depån blir jag bara deppig. Jag tycker ert lätt dekadenta leverne borde vara förebild istället för alla dessa snusförnuftiga och anala civilingenjörer som tror att de hitta den magiska formeln.

  Keep up the good work!

  Med vänlig hälsning,

  Miljonären

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Vilken trevlig kommentar :-)
   Jag bugar ödmjukt och kan inte undgå att flina stort.

   Stort tack för din kommentar!

   Mvh//Chansar mest

   Radera
 2. Mäktig ökning av depåvärdet Chansar mest!
  Önskar dig ett gott nytt 2015 och ser fram emot dina kommande inlägg.

  Mvh
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stort tack och detsamma till dig Vägen till Frihet!
   Mvh//Chansar mest

   Radera
 3. Känn dig inte för pressad att åstadkomma något bara för du bloggar. Jag tycker bloggande är som bäst när man skriver för sitt eget huvud eller för att lära sig något genom att förklara för andra. Min erfarenhet från tidigare bloggar är att åtminstone jag tappar sugen om jag försöker skriva för att få besökare eller nå någon sorts eget krav på mängd och kvalité.

  Jag skulle gärna se mer om att leva i Portugal. Jag vet inte hur kul Portugal är men om man ska ju inte åka dit för att få det som inte finns utan för att göra något av det som erbjuds. Låga kostnader, låga skatter, fantastiskt klimat och billiga bostäder kan göra det till en bra bas. Faro kan vara en riktig bra startplats för ett intressant liv framöver kanske.

  När jag får utdelning från Citigroup så blir det smågodis för hela beloppet för att fira. 1 hg varje kvartal. Är det fest så är det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för återkopplingen Onkel Tompa!

   Jag var faktiskt i Portugal i förra veckan och rekade lite.
   Tidigare har jag bara varit i Lissabon och längs Algarvekusten som båda är hysat dyra områden för att vara Portugal.

   Den här gången åkte vi upp till de norra delarna och förutom Porto så besökte vi ett antal urgulliga små byar där det var fjantigt billiga priser, vad sägs om en tapa och ett glas rött för €1,50? :-)

   Jag som har mitt semesterboende på franska rivieran är van vid ett annat prisläge...

   Ucsh, det här kommer att bli svårt när det väl är dags att lämna Sverige. Frankrike har länge varit den självklara destinationen men nu börjar jag tveka rätt rejält. Som tur är så har jag några år på mig innan beslutet behöver fattas.

   Mvh//Chansar mest

   Radera
  2. Du får gärna skriva mer om Portugal. Har du några sidor du hämtat info från?

   Radera
  3. Det kommer jag absolut att göra - jag ska bara göra lite mer research och sedan försöka publicera ett vettigt inlägg.

   Förra veckans avstickare till Portugal var inte speciellt seriöst utan vi ville främst klippa lite världsarv (en ganska nördig sysselsättning vi roar oss med) och samtidigt pejla lite områden och se om det finns några vettiga alternativ till Frankrike.

   Återkommer!
   Mvh//Chansar mest

   Radera
 4. Vilken imponerande depåutveckling senaste 5 åren. Mäktiga siffror. Jag önskar er fortsatt lycka till under 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack tack!
   Det var först nu efter sommaren som jag sammanställde vår ekonomiska utveckling och jag får lätt svindel när jag tittar på depåökningen. Men som alltid så kan det gå lika fort åt andra hållet så vi får hoppas på att direktavkastningen håller sig relativt stabil framöver.

   Detsamma till dig och jag hoppas att du får ett bra 2015!

   Mvh//Chansar mest

   Radera
 5. Hej
  Håller med "Miljonären" i tidigare kommentar. Kul att få läsa om er avslappnade stil i kombination med ert framtida mål. Mycket roande :)
  Man får inte glömma bort att leva.....
  God fortsättning!
  /DanneO

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej DanneO!

   Trots att det är flera timmar sedan jag läste "Miljonärens" inlägg så sitter jag fortfarande med ett förnöjt flin :-)

   Jo, jag vet att vi är på gränsen till dekadenta men vad f-n, vi har ju råd med ett relativt utsvävande liv och ändå kunna spara en slant längs vägen...

   Självklart så hade vår exit från arbetsmarknaden varit snabbare om vi hade samma kadaverdisciplin som många bloggkollegor har men och andra sidan lever man bara en gång.

   Allt för många i min bekantskapskrets har gått bort alldeles för tidigt så vi föredrar att lägga sparandet på en "lagom" nivå :-)

   Stort tack för din kommentar!
   Mvh//Chansar mest

   Radera
 6. Kan bara sälla mig till kören, stort gapflabb då jag tillslut lyckats hitta hit :-)
  Känns befriande med någon som är tillsynes helt ärlig med sina mänskliga tillkortakommanden istället för en skönmålad Facebook idyll som gissningsvis ett fåtal i verkligheten klarar av att leva upp till. Rent ut sagt en formidabel utveckling både på utdelning och eget kapital men som du säger får vi alla vara ödmjuka för att det går fort i utförsbackar med :-)
  Lycka till 2015!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiestolpen!

   Tack för din kommentar!
   Jg har precis varit inne och lusläst din underhållande blogg och jag kan konstatera att vi resonerar lika i mångt och mycket :-)

   Med önskan om en fortsatt trevlig helg!
   Mvh// Chansar mest

   Radera
 7. Grattis till en smått fantastisk utveckling, imponerande var ordet.
  Lycka till under året, själv hoppas jag på en sättning så att vi kan få handla billigt eller i.a.f. ok värderingar.

  Med vänlig hälsning,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack GrazingLady!
   Men om det är någon som imponerar i sammanhanget så är det ni...
   Ni har skyhöga målsättningar och ni lyckas dessutom i princip att uppnå dem - mäktigt!

   Den procentuella utvecklingen ni har är smått fanstastisk :-)

   Mvh// Chansar mest

   Radera
 8. Har man mycket pengar så är det enkelt att leva avslappnat men ändå fixa ihop en stor stabil portfölj. Många börjar med en liten summa pengar och för att få ihop ett par hundra tusen (innan man är pensionär) så går det snabbast och enklast genom sparsamt leverne.

  Detta var ett svar till alla som ogillar sparsamma bloggare :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym!
   Jag tror inte att någon ogillar sparsamma bloggare :-)
   Jag är rätt övertygad om att kommentarerna främst riktar sig till snålbloggare med en depå som motsvarar min egen och som kan fluktuera med hundratusentals kronor i veckan...

   Trevlig helg!
   Mvh//Chansar mest

   Radera