20 sep. 2014

Diversifiering? Typ..

Jag är naturligtvis medveten om Warren Buffetts citat "Wide diversification is only required when investors do not understand what they are doing" och det stämmer rätt bra in på mig - jag chansar mest... Det finns dock flera förklaringar till att aktiedepån ser ut som den gör. I slutet av 2008 beslutade vi att gå in på börsen igen efter att turligt nog stått utanför när det rasade som värst. Vi var på den tiden helt obelånade och hade inga jättebelopp i sparkapital. För att få den hävstång vi önskade så beslutade vi att belåna både vår fastighet och vår aktiedepå - och för att sprida riskerna investerade vi i ett 20-tal aktier.

En annan bidragande orsak till att depåns sammansättning ser ut som den gör är att vi har en traditionell depå och med tanke på de senaste årens aktieutveckling så blir det en automatisk inlåsning då jag inte är speciellt intresserad av att i nuläget skatta bort 30% vid en försäljning.

Visst kan jag ibland förbanna mig själv att vi inte valde ett ISK-konto när vi la ut vår bombmatta 2009 och då skulle ha sluppit att sitta med 3,2 miljoner i orealiserat resultat. Men och andra sidan brukar jag trösta mig med att det mesta kommer tillbaka via skattsedeln och någon gång när jag för tid över så ska jag räkna på de faktiska skillnaderna.

Trots ovanstående så gör jag årligen mindre justeringar av depåsammansättningen och under de senaste åren så har fokus varit på direktavkastning och riskminimering vilket resulterat i en ganska osexig aktieportfölj.

2 kommentarer:

 1. Ingen mening att flytta gamla innehav till ISK.

  http://mangoldx.blogspot.se/2014/03/ska-jag-flytta-gamla-innehav-till-en.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men MandoldX - du är ju en riktig klippa! Fullständigt lysande inlägg och jag slapp behöva tänka själv...
   Tack!

   Radera