20 jan. 2019

Årsbokslut 2018

Något försenat på grund av semester så har jag nu lyckats knåpa ihop vårt årsbokslut för 2018. Rätt ointressant för många och jag kommer säkert att får ett par trötta kommentarer men det är ändå den här typen av blogginlägg som jag själv återkommer till.

Investeringarna i den privata depån som jag publicerar var riktigt uselt för 2018. Ned 3,27 procent vilket motsvarar -347 781 kronor. Det innebär att vi startar året med ca 10 355 000 kronor vilket är rätt mycket lägre än vad jag hade hoppats på.


Jag tror att många hade ätt rätt tufft börsår 2018 men det här var en betydligt sämre utveckling än vad jag hade väntat mig. Vi ska egentligen inte tillföra något nytt kapital till den här depån då vi under 2018 arbetar i egen regi och inte tar ut mer i lön än vad vi konsumerar. Av någon anledning så ser jag nu att vi tillförde 50 000 kronor i januari men det var mest av misstag. Vi har dock inte gjort några uttag från den privata depån och alla utdelningar återinvesteras.

Under hela 2018 har vi legat obelånade vilket egentligen är emot mina principer men och andra sidan så har vi lite muskler om det blir lite utförsåkning på börsen.


Det är alltid lika trist att konstatera att portföljen gått minus men i sammanhanget får jag trösta mig med att bruttoutdelningen faktiskt har ökat med 25 procent sedan föregående år. Det är lägre än prognostiserat men man får glädja sig åt det lilla...


Utdelningarna fortsätter att öka och jag har under året gjort ett antal portföjförändringar för att minimera vårt svenska innehav som har en för stor övervikt i portföljen.

Årets utdelningar:

Jag tror inte att jag har varit så passiv och ointresserad av börsen sedan jag börja investera som jag har varit under 2018. Jag kollar depåutvecklingen kanske en gång i veckan mot tidigare flera gånger per dag och jag läser väldigt sporadiskt ekonominyheterna.

Men 2019 ska bli annorlunda om om allting går som planerat så lämnar vi yrkeslivet till sommaren och först då kommer jag ha tid att ägna mig åt det här igen.

12 kommentarer:

 1. Det stämmer säkert att din förväntade framtida avkastning kan bli mer stabil med internationell diversifiering. Eller är det bara någon tanke om specifika bolag som styr det beslutet?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Tjenare CM, kul att du tar dig tid att skriva lite här också!

  Ja det var en trist avslutning på 2018, men så är det ju med börsen, ibland går de tupp och ibland ner. Utdelningarna är för oss det viktigaste, och jag skräms betydligt mer av en utdelningssänkning än om ett bolag tappar 10%.

  Men vad härligt att höra att ni nu kommer lämna erat *antagligen* väldigt hektiska liv som konsulter och kunna leva lite mera avslappnat.

  Ser fram emot att du börjar blogga lite mera när du gjort en exit, det saknas den typen av bloggar som är totalt transparenta kring sina inkomster och utgifter och som berättar hur det är och känns att inte leva för att jobba och inte ha en inkomst av tjänst längre.

  SvaraRadera
 3. Förde över 50 000kr av misstag :-D

  SvaraRadera
 4. Så den stora exiten blir alltså nu till sommaren?

  Blir det flytt utomlands eller stannar ni kvar i vårt härliga liberal/socialistisk/kommunistiska experiment?

  SvaraRadera
 5. Även lm jag snubblade in (4.6) på + ändå tror jag många hade hoppats på bättre.

  Hur tusan för manöver 50k av misstag? Hehe

  SvaraRadera
 6. Var inte du storägare i Citibank? Jag ser inte deras utdelningar. Tråkigt med röda siffror men ett år som 2018 så verkar inte -4% vara speciellt dåligt. Ungefär som många index.

  Och dina utdelningar är nu mer än vad de flesta får i lön. Kanske till och med mer än vad många hushåll tjänar, så inte så illa.

  Nu har dessutom företagen börjat föreslå utdelningar under 2019 och det verkar bli höjningar. I alla fall på 3 av 4 bolag jag kollat upp.

  SvaraRadera
 7. Hej CM, kul att höra om den stundande exiten. Vad har ni räknat på att ni behöver/månad för att klara av det chansartade livet?

  Uppdaterar min blogglista nu förresten och har lagt till din. Du får gärna göra detsamma :)

  https://10arsplanen.blogspot.com/

  SvaraRadera
 8. Aj aj aj, 297.000 back. Det gör ont att läsa kompis. Sannolikt har det rättat till sig en del tills nu i alla fall! Ha en go kväll!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
 9. Inte dags för en uppdatering snart?

  SvaraRadera
 10. Jo jag vet.... Men om ett par veckor är jag pensionär och då kommer jag garanterat ha tid att "förgylla" er tillvaro med min kloka och välbalanserade inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det väntar vi ivrigt på!
   Fredag nu (3/5), så jag hoppas ditt "Rulle" vin är klart, som du har fixat med i ca 14 dgr (tar det för mig iallafall) :D
   Finns la ingen som köper vin nuförtiden, eller är det bara jag som är snål!?

   Radera