30 dec. 2018

Recension av Den enkla vägen till Ekonomisk Frihet

Som vanligt är det rätt glest mellan blogginläggen.

Arbetssituationen är fortsatt rätt horribel och motivationen att skriva ett blogginlägg har inte infunnit sig. Och detta trots det politiska spektaklet som pågått de senaste månaderna i bananrepubliken Sverige.

Men det är inte bara bloggandet som fått stå tillbaka. Intresset att bevaka portföljen är inte helt på topp och jag loggar inte ens in en gång per dag vilket tidigare var helt otänkbart för mig.

Att läsa en skönlitterär bok har inte funnits på världskartan och Miljonär innan 30:s senaste alster har legat i arbetsrummet bredvid datorn i flera månader och jag tror att jag läst de 30 första sidorna ett tiotal gånger men inte kommit längre.


Även om jag inte är helt förtjust i kollektivet snålbloggare och hånar dem så snart jag får möjlighet så uppskattar jag ändå Miljonär innan 30 då han trots allt skriver underhållande med glimten i ögat och han är dessutom en av de ursprungliga ekonomibloggarna som jag följt i mer än 10 år.

Nu är jag på semester och lätt uttråkad. Den där boken fick naturligtvis följa med i bagaget men jag måste väl erkänna att jag inte direkt kastade mig över den då jag är rätt less på att läsa om snusföruftiga spartips och att det går lika bra med hemtrampat vin etc.

Nu har jag sträckläst boken och kan konstatera att mina fördomar inte besannades.
Inledande och avslutande kapitel fokuserar främst på grundläggande ekonomi, räkneexempel och olika resonemang om hur man kan förvalta och leva av sitt surt intjänade kapital.

Kanske inte några direkta nyheter för mig men det borde vara obligatorisk läsning för all skolungdom med tanke på alla vuxna ekonomiska idioter som finns där ute.

En stor del av boken består mestadels av välskrivna intervjuer av intressanta personer även om jag själv kanske inte är helt imponerad över resonemanget att man är ekonomiskt oberoende med ett par mille oavsett tjänstepension eller ej.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera en total avsaknad av snålspartrams och boken var betydligt mer intressant än vad jag förväntat mig.

Vi som följer Miljonären på bloggen vet att han skriver lättsamt och bra och boken är inget undantag.

Stark köprek och 4 av 5 Meursault från mig.

16 kommentarer:

 1. Ha, ha kul recension det där. Man fattar ju direkt att med din stora entusiasm för böcker så var det en definitiv köprek att du tog dig igenom den :)
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack investeraren och god fortsättning!
   Mvh//Cm

   Radera
 2. Av bilden att döma så verkar det som att herr Chansar mest befinner sig i Thailand och dricker Chang? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp! Thailand och Kambodja. Drygt 40 graders skillnad att komma hem. Men snart är jag fri och slipper det här eländet.
   God fortsättning!
   Mvh//Cm

   Radera
 3. Haha, det var lite oväntat betyg från en kille som baissar det mesta som har med snålbloggande att göra ;). Hoppas du har en fotsatt go semester och god fortsättning!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Aktiepappa!
   Men boken var faktiskt inte allt så tramsig som jag skulle ha förväntat mig. Många intressanta intervjuer och inte alls så mycket präktigt snålsparande.

   God fortsättning på er båda!
   Mvh//Cm

   Radera
 4. Kul intervju! En av de mer underhållande bloggarna även om verkar ha lite dålig vinsmak (Meursault) och politiskt omdöme:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack pessoa!
   Du får gärna häckla mitt politiska omdöme men kom igen nu för f-n! Det finns inget bättre vin under 500 kronor än en Meursault eller hur?
   God fortsättning!
   Mvh//Cm

   Radera
 5. Hej Chansar mest!

  Läst din blogg under lång tid. Gillar din ofiltrerade style, lite trist att det kommer så få inlägg men hellre det än att du slutar i alla fall.

  Jag är en nygammal bloggare som kommit igång igen. Jag sätter ihop en blogroll nu och jag hade tänkt lägga till din blogg. Har du lust får du gärna länka tillbaka!

  Ha det bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Drömmaren!
   Kul att du är igång igen. Om möjligt så har du skrivit färre inlägg än jag de senaste åren så vi får båda ta oss i kragen.

   Tror att jag fortfarande länkar till dig men om inte så säg till..

   God fortsättning!
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Hej chansar mest!

   Jag har bytt adress, heter numera bara "mot6miljoner.se". Du får gärna uppdatera så så min länk blir aktiv på din sida igen.

   du är grym! Kör hårt!

   Radera
 6. Hej Chansar mest! God fortsättning på det nya året!

  Har läst din blogg i flera år och bara älskar dina inlägg, även om dom i mitt tycke likasom många andra kommer lite för sällan! Följer dig även på Twitter och där är det ju lite mera aktivitet... :-)

  Har en fråga som vi i familjen diskuterat och jag har en förhoppning att du kanske har ett svar! Om man skulle vilja leva på att handla på börsen på heltid är det ju egentligen bara att skaffa en ISK och börja handla. Problemet för en renodlad daytrader är att fast inkomst saknas så det kan vara svårt att få banklån och även hyreskontrakt etc. För att komma runt detta skulle man kunna starta företag och sköta en del av handeln för att den vägen kunna ta ut en fast lön. Då ser det ju genast bättre ut på en kreditupplysning. Nackdelen är att man måste skatta för vinsterna man gör på sin handel i företaget. Nu till frågan jag har! Är det möjligt att tillföra nytt eget kapital till sitt företag med pengar från sin privata daytrading för att sedan i företaget plocka ut dessa pengar som lön? Då borde man kunna komma undan från skatten eftersom man inte har någon omsättning och vinst på företagandet? Vad tror du, skulle det fungera att göra så och vilken företagsform borde man satsa på i så fall? Är det ens lagligt att driva företag för detta ändamål utan att ha någon större omsättning?

  Om någon annan som läser detta och har egna kunskaper får ni gärna kommentera också!

  Ha´ en fin vistelse i värmen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Katarina och detsamma till dig! God fortsättning!

   Tack för återkopplingen! Jag hoppas att blogginläggen kommer att bli mer frekventa när jag slutat yrkesarbeta. Twitter är så myckent enklare då det är lätt asst skriva något kränkande på väg till jobbet :-)

   Intressant frågeställning även om jag är helt fel peson att besvara din fråga.
   Jag är absolut inte själv någon daytrader utan köper långsiktigt och väntar snällt på en fösiktig värdehöjning undertiden jag håvar in en del utdelningar.

   När jag får tillfälle att följa börsen i realtid (dvs. när jag är hemma och är sjuk) så daytradar jag en smula men jag håller mig borta från det när jag inte kan sitta framför en börsskärm när marknaden är öppen.

   Det är lätt att ryckas med men man bör vara medveten om att den stora majoriteten av daytraders faktiskt går med förlust. Sannolikt följer vi båda några av stjärnorna på Twitter men de är rätt få som tjänar några egentliga pengar.

   Att handla privat eller i bolag är en annan intressant fråga. Sedan ett år tillbaka skattar jag inte ut mer pengar än vad jag behöver. Vi investerar i bolaget i en VP depå. Passivt men rätt tryggt och jag tar gärna den där bolagsskatten då det är mer tryggt än att handla i en KF.

   Juridiskt är det inga problem alls för dig oavsett omsättning men det är en del arbete med ett aktiebolag.

   Ska du ge dig på daytrading så börja i en liten skala så du inte bränner dig.

   Tack! Nu åter i kylan och jag avskyr det :-)

   Mvh//Cm

   Radera
  2. Hej och tack för återkoppling! Vi får diskutera vidare och se hur man kan lösa det det hela. Och absolut, små positioner det lovar jag! :-) Allt gott och tack för årsbokslutet!

   Radera
  3. Vänligen Katarina

   Radera