26 juli 2018

Lägesuppdatering

Trots valår så har det gått nästan tre månader sedan förra blogginlägget och den främsta orsaken är rådande arbetssituation men även att man enkelt kan dryga sig på Twitter utan att anstränga sig nämnvärt.

Ekonomiskt har det varit ett rätt trist börsår för familjen Chansar mest och vi är upp endast 3,14 procent för året vilket är rätt illa. Jag är dock inte speciellt överraskad då utvecklingen i våra kärninnehav har varit riktigt dåliga. Glädjande nog så noterade jag idag att vi hade en stängning på 11 017 421 kronor och det är första gången över 11 miljoner sedan den 23 januari tidigare i år.

Naturligtvis så portföljutvecklingen alldeles för dålig nu när vi ser en möjlighet att lämna yrkeslivet i närtid. Men våra exit tankar kommer i ett eget blogginlägg inom "snar framtid"...

Några större portföljförändringar sedan förra inlägget har det inte blivit då vi inte längre överför något sparkapital till aktiedepån utan endast återinvesterar utdelningarna.
Sedan en tid tillbaka arbetar vi båda i egen regi och vi tar inte ut mer i lön än vad vi behöver för att täcka våra omkostnader. Vinsten i bolaget investeras i en separat depå som vi kommer att leva av när vi slutar att arbeta.

Sedan förra inlägget på arbetarrörelsens internationella högtidsdag så har vi gjort följande transaktioner.

- Sålt hela innehavet i Protector Forsikring
- Köpt och sålt Husqvarna
- Köpt 500 aktier i Investor
- Köpt 1000 aktier i Cloetta
- Köpt 200 aktier i Kone
- Köpt 200 aktier i Kinnevik 

Nuvarande innehav finns som alltid under fliken aktiedepå ovan.

En del utdelningar har trillat in sedan sist och just nu har vi inkasserat 289 222 kronor netto. Inget man kan leva på men det täcker nästan sprit- och tobakskontot.


Även om riksdagen är stängd över sommaren och våra välbetalda riksdagsledamöter har sommarlov som skulle göra vilken lärare som helst grön av avund så går det ändå inte att undvika de värsta dråpligheterna.

Skogsbränderna
Naturligtvis så vill många göra politiska poänger över de skogsbränder som rasar i landet. Socialdemokraterna försöker agera statsmannamässigt och är det inte statsministern som leker landsfader så är det Morgan Johansson som försöker att nå upp till kamerorna. Faktum är att regeringen 2015 stoppade den utredning som Alliansen tillsatte 2014 efter branden i Västmanland 2014. Rätt trist då vi annars kanske skulle haft eget brandflyg som snabbt skulle ha kunnat sättas in innan bränderna växt sig utom kontroll.

Då Sverige stod utan egen krisberedskap så föreslogs det tidigt i år att EU skulle ha gemensam utrustning för att bekämpa stora bränder men då var lille Mojgan kritisk till förslaget. Lägligt nog har han nu ändrat sig och att det nu är en "förhandlingsfråga och att man närmar sig en lösning". Så förvånande.


Men Sverige har trots allt en myndighet vi kan luta oss mot vid katastrofer - Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Myndigheten leds med stark hand av Dan Eliasson, ni vet tidigare rikspolischefen, tidigare GD:n för Försäkringskassan och tidigare GD:n för Migrationsverket. Tidigare ämbeten gick ju sådär så vad kan gå fel denna gång?

Även om Miljöpartiet håller en rätt låg profil, vilket för övrigt är rätt klokt då varje gång de uttalar sig så halkar de under fyraprocentsspärren, så försöker de naturligtvis göra poänger av bränderna.

Isabella Lövin var snabbt på plats vid brandområdet i Älvdalen och var naturligtvis djupt bekymrad över situationen. Naturligtvis så beror det varma vädret och bränderna på klimatförändringarna även om hon inte får stöd av någon klimatforskare som anser att man inte kan dra några slutsatser av enskilda händelser. Och hur många av oss minns inte förra sommaren som var den sämsta på 155 år. Det går fort i hockey...

Utvisning av asylansökande
Få har väl bommat skriverierna om aktivisten Elin som stoppade en utvisning av en 52-årig man som skulle utvisas till Afghanistan. Storgråtande vägrade hon sätta sig ned på planet och piloten kände sig tvingad till att kasta av både henne och den afghanske mannen för att fortsätta resan till Istanbul efter ett par timmars förseningar. Elins tilltag hyllades bland vänsteraktivister även om det nu efteråt är rätt roande att veta att den afghanske man hon tvingade av planet satt där av fri vilja. Den man som hon ville förhindra utvisning satt redan på ett annat plan med Kabul som destination. 

Utvisningarna är ett myndighetsbeslut som är fattade i demokratisk ordning och Elins tilltag kommer eventuellt prövas av en åklagare.
Att begå en olaglig handling är inget som vanligtvis bekymrar en vänsteraktivist så det blev ännu mer intressant när liberalernas ungdomsförbund gav sitt stöd till Elin.

Man kan tycka att det är lite märkligt att LUF inte respekterar ett domstolsbeslut utan anser att civil olydnad är acceptabelt om man ogillar domstolsbeslutet.


Nu ska man väl egentligen inte vara allt förvånad då LUF består mest av luffare som tycker att det är helt ok med incest och nekrofili.

Jag förstår att Jan Björklund ligger lågt då de redan balanserar på slak lina och bör ta sig en funderare om de ska justera loggan en smula.

Med tillstånd från den fantastiske https://twitter.com/StegetEfter 

Men värre skulle det bli!

Anne Ramberg ger sig in i debatten. Att tanten inte är klok vi vi ju sedan tidigare men hon är trots allt generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund.


Som högste representant för Sveriges advokatkår anser hon att det är helt ok att sabotera ett domstolsbeslut om man ogillar det.
Vad Anne tycker om demokrati är oklart då hon skriver "demokrati"

En ordentlig skandal och hon borde inte få sitta kvar till augusti 2019 när går i pension.

Om det inte vore så tragiskt så hade det varit rätt underhållande.

När jag och fru Cm började prata om en permanent flytt till södra Europa så var det värmen och ljuset som hägrade. Jag är inte säker på om det längre är det tyngsta argumentet. 

28 kommentarer:

 1. Hej där CM och vad roligt att du har återvänt till bloggen.

  Trist att höra om portföljens utveckling. Vår har inte heller gått så bra senaste tiden, flera stora innehav har tappat mycket. Så är det väl i rapportider, satsar man på de rätta hästarna som går +10% så ökar man rejält, men råkar man sitta på de arma stackarna som det gått sämre för, ja då bär det av lika fort nedåt, kanske kan man köpa på sig lite extra då, som vi gjorde med t.ex. HiQ som rasade obegripligt mycket på en relativt bra rapport.

  Jag har själv mest legat i hängmattan och inte orkat skriva något inlägg, men håller med dig i precis allt du skriver om brandkatastrofen, MP, LUF, etc. Ibland undrar jag vad det är för fel på folk som stödjer den typen av aktiviteter, som att stoppa ett helt flygplan. Tur att jag inte var med på den flighten, jag hade kastat av f-nskapet fortare än kvickt. Den afghanske utvisade brottslingen hade vackert fått sitta kvar. Varför ska han bli inblandad?

  Sen är det lite smått fantastikt att alla köplador och mindre affärer har AC-anläggningar men våra skolor och äldreboenden samt många sjukhus och vårdcentraler saknar helt detta. Vilket fint välfärdssamhälle vi har som inte ens har råd med detta? Kanske dags att prioritera lite annorlunda, eller rulla in alla gamlingar på Jula där det alltid är svalt och skönt. Man blir rädd för att bli gammal i detta arma land. Betala över 6000 kr för en plats med en ventilation som inte fungerar på sommaren. Själv har vi bergvärme och FTX med såklart kyla, kostade inte speciellt mycket extra att installera och kylan kostar mest i form av elektricitet så vi kör den mest på natten så man kan sova.

  Det finns som sagt många anledningar till att lämna Sverige, vädret är bara en liten del...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen!
   Fortsatt usel utveckling för egen del.
   Vår kära vänsteraktivist Elin kommer nog att bli åtalad trots allt!

   Sköt om dig!
   //Cm

   Radera
 2. Intressant att se din portfölj. Är i liknande sits med gamla innehav på vanlig depå och nya i ISK. Tycker det är svårt att fylla på ISK, man vet ju aldrig vart börsen tar vägen. Jag fortsätter oftast med vanlig depå så jag kan kvitta. Ser att du är ordentligt back med HM i ISK. Tråkigt. Jag sålde av mina HM för 139:-, tog förlusten även om det sved. Tack för en trevlig blogg.
  Knutte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Knutte!
   Efter mina försök att gå över till ISK med HM har jag faktiskt gett upp.
   Jag föredrar att ta skatten och möjligheten att kvitta bort förlusterna.

   Och tack för komplimangerna!
   //CM

   Radera
 3. Äntligen att inlägg från chansar mest! Har längtat hela sommaren. 🙂

  SvaraRadera
 4. Äntligen får man väl säga. Om din bloggåterkomst alltså. Nu vill se mer frekventa inlägg här och inte på Twitter. :-)

  Lite avundsjuk på din portföljstorlek, men ändå nöjd med att jag procentuellt slagit din portfölj med nästan 20 procentenheter i år.

  Receptet?

  Lessnade på att hålla koll på en enskilda aktier, som dessutom tenderade att gå sämre än index år efter år, och tryckte in rubbet i fonden Swedbank Robur Ny Teknik.

  Nåt för dig också kanske? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! :-)

   Men är det inte lite trist med fonder? Snart kommer jag ha mer tid och aktivt förvalta innehavet. Kanske inte så framgångsrikt men det är rätt kul...

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. Välkommen tillbaka! Jag som trodde att fru CM slutat jobba. :-)

  Grattis till stängning på över 11 miljoner - en tung portfölj.

  I övrigt håller jag med om allt, kanske särskilt historian med afghanen som gör mig förbannad. Men, som sagt, att allas vår CM är tillbaka kompenserar mer än väl!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Egon!
   Japp, hon slutade men tog ett gig då jag måste komma ut lite snyggt.
   Mer om det i ett senare inlägg.
   Sköt om dig.

   //Cm

   Radera
 7. Hej! Äntligen lite nya straffsparkar, underbar text. Du skulle ha en spalt på Di eller liknande.
  //Peter

  SvaraRadera
 8. Härligt att CM är tillbaka, hoppas på fler inlägg inför valet!

  SvaraRadera
 9. Ja, du konstaterar det allt fler av oss oroar sig för. Är Sverige ens ett land man kan leva ett civiliserat liv i för våra barn? Det är en av anledningarna till att man sannerligen behöver f-you kapital. För det är definitivt inte långt borta, att hela landet kapsejsar.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Investeraren
   Det är inte bara för klimatet jag lämnar Sverige. Det här landet är i osynk med övriga Europa.

   Mvh//Cm

   Radera
 10. Riktigt glad över att du är tillbaka CM. Hoppas på fler blogginlägg i framtiden. :)

  SvaraRadera
 11. Trodde du och fru CM schappat till Frankrike eller Portugal! Riktigt glad att ha dig åter på bloggen. Lite tråkigt med aktieportföljen men du får jobba lite med den. Riktigt roligt även att få läsa din blogg under valrörelsen. Emellanåt är det frustrerande att gå bananas över idiotierna utan att kunna kolla om man själv är riktigt klok... /Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Inte ännu och arbetssituationen är mer absurd än någonsin.
   Men snart är är vi fria och kommer allt som oftast plåga dig med vardagliga våndor.

   Mvh//Cm

   Radera
 12. Tack för fantastiskt rolig och underhållande läsning. Kunde inte slita mig i natt när jag läste igenom så mycket jag orkade. Vad jobbar du med? Komiker?

  SvaraRadera
 13. Har du inte något nytt inlägg klart snart?

  SvaraRadera
 14. "När jag och fru Cm började prata om en permanent flytt till södra Europa så var det värmen och ljuset som hägrade. Jag är inte säker på om det längre är det tyngsta argumentet."

  Förstår dig, hade jag haft dom pengarna, så hade jag inte tvekat en sekund...dratt direkt!

  SvaraRadera