9 juli 2017

Semesterlunk

Då har vi avverkat första veckan av semestern och trots att vi är lediga så har vi inte haft någon större möjlighet att följa börsen i realtid då vi rekat hus och områden i Languedoc-Roussillon.

Årets börsutveckling har varit "sådär" minst sagt och vi är bara ett par procent över nollan och långt under index vilket är rätt irriterande men rätt förståeligt med tanke på vårt innehav i HM och banker.

Det har dock blivit ett litet inköp i veckan - 200 aktier i SalMar och kommit in i depån. Priset blev  201,5 norska kronor per aktie och totalt så uppgår innehavet till 450 aktier. Att investera i norsk lax är inte helt riskfritt och precis som med mina kycklingar (Scandi Standard) så utbryter det lite epidemier titt som tätt och det är ju inte helt kul för börskursen.

Är ni intresserade av norsk lax så bomma inte det insiktsfulla inlägget av Investacus som avhandlar samtliga norska laxbolag i det här inlägget .

Huset i Sète med privat pool - because i'm worth it

Annars är fullt fokus på att hitta vårt perfekta hus här i södra Frankrike. Hittar vi rätt objekt så är det naturligtvis bara att slå till även om det kommer att tära rätt hårt på depåvärdet men det får det vara värt. Södra Languedoc är redan avhandlat och vi har även åkt in en sväng i Spanien och rekat. Kuststäderna som Collioure och liknande är fantastiskt vackra men sjukt kuperade - funkar nu men tveksamt med en 20-30 år äldre farbror CM.

Nu är det dags för att reka de norra delarna av Languedoc-Roussillon och vi utgår från vår bas som är den lilla vackra fiskebyn Sète där vi hyrt ett hus i en vecka.

Jag inser att semester är rätt trevligt och ser fram emot när den blir permanent...

27 kommentarer:

 1. Kan Farbror CM sitta i en liten elektrisk minibil så kanske det inte gör så mycket om det är kulligt.

  Eller är det stigar och trappor? Då behöver ni en robot med ben. Kanske något med 6 ben och en liten laserkanon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   Det är både kuperade stigar och trappor så en robot med ben är absolut nödvändigt!
   Självklart måste den vara bestyckad med en liten kanon så jag kan jaga livet ur alla snorvalpar!
   Fortsatt trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 2. Ja det gäller att passa på nu när euron är billig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, euron är inte billig just nu men och andra sidan så skulle det inte förvåna mig om den kommer att över tid stärkas ytterligare mot kronan. Sverige går bra just nu men jag är inte speciellt hoppfull över tid.

   Trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
  2. Med tanke på de stimulanser som tillförts så går Sverige inte bra. Jag är också negativt inställd till kronan över lång tid. Trevlig sommar själv!

   Radera
 3. Härligt med Frankrike! Ni skulle ju kunna vara med på det där husletar-programmet En Plats i Solen. Har ni sett det på TV?

  Ha det gott och lycka till!

  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anneli!

   Haha, jag var tvungen att googla lite och jag kan konstatera at det är ungefär så det brukar gå till. Ofta har man som ytis inte tiden att leta boende som när man är hemma och därför är det direkt nödvändigt att anlita en agent som på kort tid presenterar ett antal objekt som uppfyller dina krav.

   Stort tack och trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 4. Svar
  1. Yes!
   Men jag kan konstatera att det här kommer att ta tid. Det är betydligt svårare att hitta ett lämpligt hus än en lägenhet...
   Men vi är igång i alla fall...

   Trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 5. Semesterlunkandet är ju ju det bästa lunkandet :) Hade gärna velat fara och kika på hur på Rhodos men inser att jag nog får vänta ett tag med det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KtM!
   Precis! Så har kan man ju ha det jämt :-)
   Jag vet inte hur det är på Rhodos men på Kreta är det fortfarande rätt ok priser att shoppa bostad.

   Trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 6. Låter som en härlig semester! Här är det altanbygge som precis har påbörjats. 20 hål för betongplintar håller på att grävas, man blir svettig det vill jag lova. Det bär emot att jobba under semestern, men har insett att jag snabbt blir rastlös och behöver ha något att pyssla med, och sen innebär ett altanbygge en hel del motion också, och virke är ganska billigt + att den "sociala ytan" blir nu fördubblad, vilket gör att vi kan få plats med utekök, plaskpool till lillan och kanske även en jacuzzi.

  Av ren nyfikenhet, vad gör ni två när ni är lediga i ett sånt sommarhus? Många par går ju varandra mer eller mindre på nerverna när de är lediga, slagsmål och skilsmässor står ju som spön i backen under semestermånaderna. Hur reder ni er? Kan ni sysselsätta er var för sig, eller gör ni "allt" tillsammans?

  Lunka på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Snålgrisen!
   Hehe, ja det är ju synd att klaga när det är +30 och klar blå himmel och elak som jag är så njuter jag lite extra när jag tittar på väderprognoserna för Stockholm :-)

   Bra initiativ! Även om det suger att arbeta på semestern så kommer du att få njuta av altanen under många somrar framöver!

   Haha, Vi bråkar faktiskt rätt sälan - varannat år ungefär och då är det alltid om skitgrejor som eskalerar och när vi väl inser det så lägger det sig rätt snabbt. Här i Sète så har vi ett par gemensamma aktiviteter som är "ett måste" och det är att reka områden och hus i närområdet. Utöver det så är det inga tvång att göra allt tillsammans. Känner jag för att ta en barrunda på stan så kan Fru Cm vara helt nöjd med att sitta med ett glas rosé och en bra book vid poolen.

   Lycka till med bygget!
   //Cm

   Radera
 7. Semester är underbart, men det får en att längta efter mer frihet. Det kommer att bli tufft att köra full fart efteråt igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaizenliv!
   Indeed!
   Och för varje år blir det bara värre och värre att komma igång efter semestrarna!
   Mvh//Cm

   Radera
 8. Så roligt! De trakterna du talar om känner jag väl till då jag som ung tillbringade många somrar där. Men som sagt, jag var ung då... Så ditt argument om livet om 20 år håller! Vad börsen beträffar är jag urless på den. Det sägs vara ränteoro... Det sägs så himla mycket om allt, alltid någonting som s.k.förklaring men jag tror att det beror på ett förstärkt skräckindex hos placerarna.
  Hoppas ni hittar er ögonsten någonstans i dessa trakter. Moi, j'ai gardé l'accent du midi! C'est chantant et charmant! Och lättare att förstå, skulle jag tro, än parisaccenten då orden uttalas tydligare och slutar på '...ang' (c'est chantang, maintenang, etc,). Faktiskt väldigt charmang! Ha en skön och lyckosam vistelse dans le midi et demi!/Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gunilla!
   Vad trevligt! Om du har några pärlor i området så får du hemskt gärna tipsa oss om det. Gärna en bit från vattnet där det är lite billigare och mindre kuperat!

   Nu förstår jag!
   Jag trodde att min franska hade bättrat sig en smula då jag faktiskt hänger med i en högre utsträckning än vad jag brukar göra. Men naturligtvis är det precis som du säger - de utalar faktiskt orden och sväljer inte hälften som parisarna brukar göra.

   Jag hoppas någon gång kunna behärska franska som du gör och även få till trevliga ordvitsar :-)

   Tack för din kommentar och ha en fantastisk sommar!
   Mvh//Cm

   Radera
 9. Det är klassisk pensionärsmark ni inventerar på denna kant av hexagonen. Herr CM följer en fin tradition som startade redan då Julius Caesars veteraner fick land vid Narbo att dra sig tillbaka på, efter att ha krigat på förtjänstfullt längre norrut. Dagens fransoser lever dock inte så stressiga liv precis, behöver väl knappast pensioneras varken vid Narbonne eller nån annanstans. 35 timmarsvecka, 5 veckors lagstadgad semester och pension redan vid 60. Jojo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Haha, ja - det går knappast att undvika mängden brittiska pensionärer som huserar här nere. Jag har alltid trott att det var Spanien som lockade britterna..

   Håller helt med dig, fransoserna är såssiga av sig och jobbar kappast ihäl sig om dagarna. De är bara marginellt bättre än grekerna och blir det några åtstramningar så blir det strejker och traktorer på vägarna på nolltid.

   Det är knappast något lågskatteland men när jag räknar på det så skulle det för oss vara ordentligt mycket förmånligare än att stanna i Sverige.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
  2. Ja skattetrycket är högt i Frankrike och fiscalen har långtgående befogenheter. De kan tex göra inspektioner i gryningsräder i hemmet om de misstänker att du fuskar med förmögenhstsskatten. Frankrike är kanske Europas mest socialistiska land och fransmännen tillhör världeliten på beskattning (ta tex Pikettys ideer om en global förmögenhetsskatt). Reformer av arbetsmarknaden/arbetsrätten är helt nödvändiga för att de franska företagen ska våga nyanställa. En hel generation unga håller på att gå förlorad i arbetslöshet, och det är alla överens om. Men majoriteten tjänar på att status quo består. Den offentliga sektorn är för stor och för dyr. Mer än 50% av fransmännen får sitt levebröd genom staten, antingen genom bidrag eller genom att arbeta i statsapparaten. De kommer alltid rösta och strejka för att behålla sina privilegier. Macron är bara ännu en sosse och de nödvändiga reformerna kommer aldrig komma på plats.

   Men nog om politik. Trevlig semester på sig, monsieur CM!

   Radera
 10. Hej CM.
  Kolla i Pezenas eller i byarna i närheten. Fantastiskt region!
  Ha en fin sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för tipset!
   Vi har spanat in ett tio-tal byar i området och några är fantastiskt gulliga!
   Vissa har dock lite för få faciliteter och vi skulle vilja bo där permanent men det har ändå varit kul att få se.
   Tack för tipset om Pezenas! Det blev lunch där igår och vilken fantastisk gamla stan de har!
   Trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
  2. Kul att ni uppskattade Pezenas. Gamla stan är verkligen en pärla! :) Vill ni ha faciliteter i det området får ni bosätta er i närheten av Montpellier. :)
   Pezenas har en trevlig lokal marknad varje lördag mitt i "stan" om ni är kvar tills då.
   Lycka till med husletandet! :)

   Radera
 11. Blogga på semestern, det är starkt ;)
  Ha en välförtjänt härlig semester!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! :D
   Men det är ändå rätt roligt att dokumentera. Finns nog flera tillfällen där man kan finna lite tid till sina memoarer så att säga.

   Radera
  2. Hej!
   Sitter och flämtar i skuggan och då får man passa på att dricka lite öl och blogga lite :-)
   Stort tack och detsamma til dig!
   Mvh//Cm

   Radera
 12. Låter som en bra semester. Och ett boende på varmare breddgrader kan aldrig vara fel! Vi får låna min fars hus i Spanien ibland, och det har verkligen gett mig mersmak, kommer nog vilja köpa loss det sen, kan verkligen se oss bo i det till och från.

  SvaraRadera