2 juli 2017

Månadsrapport juni

Månadsrapport juni
Depåvärde 10 423 134 kr (+ 6,7 %)
Bruttoutdelning 8 552 kr

En inte helt imponerande månadsrapport. Visst, upp 6,7 procent sedan förra månaden men det beror på insatt kapital.

Men oavsett det så är det rätt trevligt att konstatera att depåvärdet i alla fall är åttasiffrigt.

Under juni månad har vi överfört 900 000 kronor och har med råge kompenserat för alla de uttag vi tvingats göra tidigare under året.

Portföljen har under året haft en rätt kass utveckling och vi ligger knappt på plus vilket är långt under index. Men det är kanske inte så konstigt trots allt - våra tre största innehav har haft en fantastikt usel utveckling i år och SHB är minus 5 procent, Swedbank minus 7 procent och HM minus 17 procent. Så rent krasst får jag nog vara nöjd med att vi fortfarande ligger lite plus jämfört med föregående år.

Portföljförändringar
Det har inte blivit några transaktioner under månaden men nu när det är semester och vi har rätt gott om likvider så kommer vi garanterat shoppa loss nu när tid finnes för att följa börsen.

Utdelningar
Lite utdelningar har trillat in under juni månad. Brutto så har 8 552 utbetalats från Wal-Mart, J&J, SalMar och McD.


Sparande
Visst, vi har under månaden överfört 900 000 kronor till aktiedepån men egentligen är det väl inte något sparande. Jag vet inte hur jag ska göra framöver men jag tror att jag kommer att börja ta ut lön från och med augusti månad och då lägga mig på en nivå så jag slipper att betala statlig skatt. Det blir en väsentligt sämre månadslön än vad jag är van med och sparandet kommer säkert vara obefintligt - vem kan egentligen ha något sparande med 38 000 i månaden?

Det går rätt kvickt att få till ett anständigt kapital i bolaget och jag får återkomma hur jag kommer att redovisa de summorna med tiden. Jag kommer i slutet av året att göra en "Ölwe" och via bolaget investera i aktier för pengarna som blir över och då omkostnaderna är rätt låga så kommer det snart bli en rätt angenäm situation.

Övrigt
Semester stundar! En månad i Frankrike och primärt kommer vi att husera i Languedoc där huspriserna generellt sett är lite billigare än i Provence. Hittar vi huset vi önskar så slår vi till direkt även om vi får bomma ned det i några år.

Trevlig sommar på er!

31 kommentarer:

 1. Roligt att tillbringa semestern med att fara och kika på utländska bostäder :) Roligare än att titta på lägenheter här i Sverige i alla fall.

  Grattis igen till 8-siffrigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej KtM!

   Tackar!

   Jäpp, det är rätt trevligt att cruisa runt i södra Frankrike och spana in vettiga områden för husköp. Då det är runt 30 grader och klarblå så är vi kanske inte helt seriösa utan semestrar mest.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Det går bra nu...Lycka til med husletandet och hoppas ni hittar drömhuset. Ha en go sommar och njut av den välförtjänta semestern!

  Mvh
  /GL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej GZ!
   Det rullar på rätt bra :-)
   Och stort tack! Du har ju nyligen genomgått det här och vet hur frustrerande det kan vara att hitta det rätta objektet. När man väl har hittat det man vill ha så inser man att alla andra är sugna på samma objekt och priserna drar snabbt iväg.

   Önskar dig en fantastisk semester och jag antar att delar av den kommer att tillbringas i Costa Blanca :-)

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Nä, nu gjorde du mig besviken :-/

  "vem kan egentligen ha något sparande med 38 000 i månaden"?

  Ganska många faktiskt, bland annat jag som faktiskt lyckats bli miljonär (dock bara singularismiljonär än så länge) med en bruttolön på 29000 kr/månad.

  Nu kanske du inte menar som det ser ut, men lite fulstöddigt tolkar jag det utifrån hur du skrivit det - förtydliga gärna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om du har läst Chansar mest's tidigare blogginlägg men han har en viss "stil" på hur han formulerar sig, det är med glimten i ögat han skriver så, jag tycker inte du borde bli besviken.
   Med vänliga hälsningar
   Studenten A

   Radera
  2. Ironi framgår inte helt lätt i text på en blogg, speciellt när smileys inte förekommer - men jag hoppas det är just ironi. Man kan ju inte förvänta sig att alla läsare är inne på ens blogg varje vecka och "lär sig" när man är ironisk eller ej...

   Radera
  3. Du gjorde precis hans dag.

   Radera
  4. Helt klart ironi, just därav är detta en av de bättre ekonomibloggarna i Sverige. Snyggt jobbat Chansar Mest, imponerande att er portfölj vuxit sig så stor och jag önskar er all lycka.
   /S

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Hej M!
   Tack för din kommentar!
   Ja, det händer att jag är en smula ironisk på bloggen och miljöpartister, veganer och snålboggare kan ibland känna sig en smula provocerade. Men och andra sidan skulle det kännas rätt fånigt att göra som amerikanska mikrovågstillverkare tvingas till - typ, "torka inte den nytvättade katten i micron" etc...

   Jag är provokativ och helt riktigt - jag vet fan inte hur man kans ha något sparande på 38 tke brutto.

   Mvh//Cm

   @Studenten A
   Hej!
   Du har fattat :-)

   Mvh//Cm

   @Snållänningen
   Tackar och bockar!
   Och tack för berömmet!
   Hoppas att du får en fantastisk sommar.
   //Cm

   Radera
 4. Sparar 22500 av 28000 den här månaden. Inga problem alls. Hyresrätt, inga barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt imponerande!
   Mitt vinkonto överstiger det (vilket du säkert listat ut med tanke på kvalitén på blogginläggen)
   Önskar dig en fortsatt skön sommar
   //Cm

   Radera
 5. Skönt att se att jag inte behöver vara orolig för din ekonomiska situation ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur. Var lite oroande där ett tag. Nästan så att man misstänkte att det skulle bli cava istf champagne i sommar... o.O

   Radera
  2. Tackar Sneseglaren!
   Ingen fara! Jag hänger med ett tag till trots en fantastiskt kass börsutveckling!

   @Therese
   Hej Therese!
   Det finns faktiskt gränser vad jag är villig att utsätta mig för. Att dricka cava är inte en av dem!
   Önskar dig en trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 6. Grattis till den milstolpen! :) Har själv nyligen gått över till att lämna livet som anställd och kör eget AB och det är inte förvånande att du och jag nu kommer att ha samma lön (38K/m) - som alla andra egenföretagare. Med utdelning enligt schablonregeln (160K i år till 20% skatt och 100-160 nästa till 25% skatt beroende på vad som beslutas av Magdalena!) blir det ändå en hyfsad månadsinkomst även om jag också hade mer som anställd... En intressant fråga bara - om du gör en "Ölwe" och investerar överskottet i eget bolag - vad är fördelarna med detta? Du måste väl skatta för att så småningom plocka ut kapitalet eller tänker du dig att så småningom likvidera AB:t? Tack för en rolig blogg! /Bengan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Bengan!
   Tack för din kommentar!
   Efter att ha surat ett tag och tvingats starta ett nytt bolag så har jag kommit till samma insikt som just du beskriver. Även om 38 tkr är inte är en fantastisk månadslön så blir det ändå hyfast ok med schablonutdelningen till lågbeskattning.

   Jag har inte funderat så mycket men Ölwes resonemang (förvisso örnfull när jag frågade honom) så är det ändå obeskattade pengar man spekulerar med och förlusterna borde ändå gör lite mindre ont än innan Maggan snott sitt?

   Resonerar jag galet så låt mig gärna få veta!
   Sköt om dig och trevlig sommar!
   //Cm

   Radera
 7. Helt rätt strategi.

  Jag har ett liknande upplägg och nu sker alla aktieinvesteringar med de pengar som jag låter står kvar i mitt AB, det jag tar ut som lön och utdelning går till de vanliga levnadsomkostnaderna.

  Min strategi är att jag shoppar aktier så fort jag får in pengar, vilket innebär i genomsnitt vart tredje dag (jag är konsult med många småkunder).

  Det här ger en bättre riskspridning i tid jämfört med att bara handla en gång i månaden.

  En annan fördel med att handla i bolaget är att det sker med oskattade pengar, skulle det helt gå åt skogen svider det inte lika mycket. :-)

  När det gäller lönen tar jag ut den en gång om året, och det sker alltid den 1 januari. Blir mindre administration på det viset, och den länen sätter jag in på ett högräntekonto med insättningsgaranti (Collector för närvarande).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Det är precis så jag själv resonerar!
   Om det nu går åt helsike så gör det i alla fall lite mindre ont.

   Jag hade nog efter sommaren tänkt att börja ta ut månadslön men inser att det egentligen kvittar och jag lika gärna kan du ut lön en gång om året för att minska admin.
   Tackar för tipset och jag önskar dig en skön sommar!
   //Cm

   Radera
 8. Glömde ju det viktigaste... :-)

  När jag shoppar akter väljer jag alltid investmentbolag, och i år har det främst blivit Traction (som gått upp närmare 40 procent, en ganska tunn aktie men med väldigt intressanta innehav).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!
   Älskar aktietips!
   Dock är jag personligen lite skeptisk till Traction efter alla turer med CyberCom - det senare hyser jag en viss aversion emot :-)
   Mvh//Cm

   Radera
  2. Visst är det lite risky men den går som tåget nu när marknaden gillar risk.

   Håll gärna ett öga på den, jag började med en liten bevakningspost på några tusenlappar förra sommaren och blev nöjd.

   Skulle sen Kavastu ge tummen upp för den än en gång, han har ju lovat en genomgång i april av investmentbolagen, vet vi alla hur kursen reagerar.

   Jag gör som du, jag chansar mest. :-)

   Radera
 9. Vad jag förstår så var det alltså första och sista gången med chateu musar. Vad näst? Wooking noodlehouse? //Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå!

   Om du inte blir plakat efter första flaskan så kan vi köra fler flaskor CM framöver (phun intended).
   Men jag tycker nog att du, jag och VtF borde sammanstråla på nudelstället i närtid.
   Det kommer bli rätt trevligt då vi slipper störande orosmoment.
   //Cm

   Radera
 10. Grattis till målet och tack för ett skönt inlägg! 900000 kr är ju inga småpotatis direkt, man kan ju bara undra hur du har gjort för att frigöra den sortens kapital. Som jag säkert har skrivit är jag själv i IT-branschen och har flera gånger räknat på vad jag skulle tjäna på att starta eget jämfört med att vara anställd, och riskera är stora och förtjänsterna är mindre. Om jag har tur kan jag fakturera 120000 kr i månaden, och efter arbetsgivareavgifter, tjänstepension och skatt samt eventuella resekostnader som inte alltid går att fakturera kund så är det inte jättemycket som återstår. Här nere i södra Sverige är kunderna få och de timpriser som hade behövts går helt enkelt inte att få ut som uppväger risken och jobbet med att själv vara säljare, programmerare och administratör.
  Önskar dig och Fru CM en glad sommar, ser fram emot att få höra om eventuella inköp och nygjorda framtidsplaner ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Snålgrisen!
   Sålde nyligen min andel i mitt förra bolag och det är därför jag har rätt gott om likvider för tillfället.

   Du kommer att tjäna mer som egen även om timpriserna är lägre i Skåne än i Stockholm. Men det är hur marknaden är just nu och den är hysteriskt god för tillfället. Det var inte sånt här drag ens kring 2000 trots att timpriserna var högre.

   Ett par månaders bänkning kommer snabbt att äta upp avansen med att debitera i eget bolag och har du inte ett riktigt bra kontaktnät så är det inte helt fel att välja tryggheten som anställd.

   OM du väljer att köra i egen låta så är det bara till att höra av dig så hjälper jag till - det behöver trots allt inte bli så mycket admin för en IT-konsult.

   Önskar dig en fantastisk sommar!
   //Cm

   Radera
 11. God afton,

  Jag vet ej vad jag skall skriva... Skatteplanerare? Skattesmitare? Även om jag inte lever på dina inkomster kan jag hålla med: vem f*n kan spara på futtiga 38 000 kr/månaden? Jag råder dig att ringa Maggan (#112) och fråga om det går att söka bidrag e.d., för såhär går det ju ej att ha det.

  Ser att jag har ett par likvider som bara ligger, om du önskar kan jag swisha...? Har fått in lite extra från vissa i din omkrets på senaste för att jag... bäst låta det sista vara osagt.

  Förstår att Frankrike lockar. Ärligt talat; vad f*n har det landet lyckats med? De åkte inte bara på stryk i första, utan även i andra världskriget. Sedan hade de världen möjligheter under renässansen och upplysningstiden att erövra Europa, men vad gjorde de? Jo, tillsatta en kung som hellre spenderade pengar på slottsbygge, jakt, teater och annat trimstrams. Vad gjorde de i Amerika? Mig veterligen förlorade de en massa mark. Dock fick de ju alltid Quebeck och en annan del av Kanada... alltid ngt....

  Sedan skall vi ej tala om Napoleon. Herregud. Hade han läst sin historia hade han förstått att Ryssland går ej att invadera konventionellt. Dock var han ju fransman (ja, för att vara exakt; från Korsika men ett par meter till höger och vänster).

  Indokina under 1900-talet? Behöver vi nämna det?
  
Vill ej vara hård i orden men det tycks vara ett förlorarnas land. Även om jag försöker anstränga mig kan jag inte undkomma att se parallell. Emellertid låter jag mina med stanna här och passar på att önskar dig en underbar semester! Ät, drick och njut, för där kan jag iaf vara dig enig om att ”förlorarnas land” levererar.  /Sofokles  SvaraRadera
  Svar
  1. Bonsoir som vi lite mer internationella säger....

   Men på fullt allvar - visst, men kan säkert överleva på 38 tkr i månaden men hur kul är det livet i längden? Och spara? Du är fan inte klok...

   Jäpp, gott om likvider och jag har meddelat min omgivning att sluta swisha till dig. Det har gått på lilla Fridols sagor om att det är synd om de "underbetalda lärarna" som i praktiken arbetar färre timmar en en pilot på SAS - stackare!

   Bjäbb, bjäbb - min Tech lead är en f.d. brittisk royal navy commando och jag hör dagarna i ända hur usla de där grodätarna är. Visst, de har knappast någon 24-myndighet och rätt såssiga av sig men visst fan är klimatet bättre?
   //Cma

   Radera
 12. Tackar!
  Men whats new? Vilken lista låg jag på tidigare?
  //Cm

  SvaraRadera
 13. Haha, jag är självklart på. Trevligt sist!
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera