10 apr. 2017

Terror, politik och utdelningar

Det känns rätt futtigt att skriva ett ekonomiskt relaterat inlägg utan att ens beröra det terrordåd som inträffade i Stockholm under fredagseftermiddagen. 4 döda och ett flertal skadade varav två på IVA.

I skrivande stund så sitter jag inte mer än 50 meter från den plats fransk polis fick stopp på föraren till den lastbil som på nationaldagen mördade 84 personer. Det känns rätt känslosamt att titta ut över Promenade des Anglais och föreställa sig vilka scener som utspelade sig här för snart ett år sedan. Jag antar alla som går längs Drottninggatan idag känner samma klump i magen som jag.


Attentatsmannen i Stockholm är en 39-årig man från Uzbekistan som var en av de 12 000 personer som fått beslut om utvisning men uppehåller sig illegalt i landet.

Firma Löfven/Ygeman känner sig frustrerade över uppgiften att 39-åringen skulle ha utvisats och "den som saknar asylskäl och skyddsbehov, den ska återvända".

Att det bara är två år sedan Abraham Ukbagabir mördade två personer på IKEA i Västerås efter att ha nekats uppehållstillstånd tycker Ygeman är "stötande".

Problemet är att allt det där klingar rätt falskt.

Löfven/Ygemans kompisar i regeringen anser att "papperslösa ska ha rätt till vård och alla barn ska ha rätt att gå i skolan". Stockholms stads rödgröna styre tänker ge papperslösa barn rätt till socialbidrag och pengar till tak över huvudet. Det miljöpartistiska socialborgarrådet Åsa Lindhagen säger till DN att "hon känner otroligt starkt för den här gruppen".

Nu är det inte bara i Stockholm som betalar ut försörjningsstöd till papperslösa och det är inte svårt att förstå att kommunpolitiker av humanitära skäl vill hjälpa barn till papperslösa då de inte själv valt att illegalt uppehålla sig i landet.
Problemet är att incitamentet för föräldrarna att lämna landet minskar rätt dramatiskt.

Nej, Löfven/Ygeman - era "krafttag" för att utvisa personer som illegalt uppehåller sig i landet ter sig vara rätt populistiskt...

Ekonomiskt då?
Jag har inte följt börsen speciellt ingående den senaste tiden utan mest konstaterat att den en gång så lysande investeringen i HM visar röda siffror.
Den enda trösten är att årets utdelningssäsong har dragit igång rätt ordentligt och nu börjar det faktiskt bli lite pengar att prata om.


28 kommentarer:

 1. terrordådet var fruktansvärt och tyvärr inte oväntat, Europa är utsatt :-(

  Angående utdelningarna så är det helt galet mycket pengar på en månad, herreminje :-) Kan bara drömma om sådana summor :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utsatt jämfört med vad då? Antalen döda i terrorist attacker ligger långt under av vad de låg på när ETA, IRA etc. körde för fullt (se http://www.datagraver.com/case/people-killed-by-terrorism-per-year-in-western-europe-1970-2015). Lägg därtill att de flesta är enmans dåd jämfört med kalkylerade anfall för maximal effekt över tid (enmans dåd går nästan aldrig att stoppa). Kom också ihåg att vår kära höger som Anders Breivik etc. har gjort 578 attacker senaste 15 åren och dödat 306 personer (https://www.sv.uio.no/c-rex/english/rtv-dataset/rtv-dataset.html).

   Den dag att bli orolig är när det blir ett koordinerat terror attack med en bomb för att få folk och fly och sedan bomber /personer vid utgångarna för att maximera skadan alternativt någon som verkligen vill skada Sverige istället för förvirrade wannabie tomtenissar. Bomber och terrorism är helt enkelt en del av vårt dagliga liv men vi ser mer av det i nyheterna bara.

   Radera
  2. Hej M!
   Jotack, hade vi fått in motsvarande varje månad så hade jag inte längre jobbat :-)
   Tyvärr kan jag bara instämma med dig att den senaste tidens händelser var bara en tidsfråga innan det skulle drabba Sverige.

   Tack för kommentar!
   //Cm

   @ Jonas du har absolut korrekt i att antalet döda i Europa ligger "under snittet" över tid men oavsett det - ett enda terrordåd som riktar sig till "mjuka mål" är väl ändå ett för mycket?

   Tvärr så måste jag instämma med dig och tror även jag att det här är bara en början och vi kommer att få se fler terrordåd inom kort.

   Mvh//CM

   Radera
 2. Vore riktigt kul att höra hur du resonerar om H&M Chansar Mest :) Vad är din framtida taktik och filosofi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej kronoantillmiljonen!
   Som alltid så sitter jag still i båten även om det är lite tjurigt med just HM som inte är i nuläget någon fantastisk investering. Jag köper inte mer men avvaktar...

   Mvh//Cm

   Radera
 3. Jag skippade mitt dagliga köp av aktier på 1500 kr när jag fick veta om terrordådet. Istället blev jag livtids medlem i ett parti som jag tidigare mest sett som rasitiska töntar. Men nu vet jag bättre. De hade rätt och jag hade fel...
  Hoppas detta blir ett strå till stacken att få ordning på Sverige - även om jag skäms lite grann. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   JAg tycker inte att du ska skämmas! Det är ett riksdagsparti och jag har i flera inlägg irriterat mig över stigmatiseringen som pågår i media och bland övriga politiska partier.

   Att sedan jag skickar en och en annan passning får du leva med - SD är ett omoget parti och koncentrationen av idioter är fortfarande högt... Men jag anser inte att majoriteten är några rasistiska töntar även om jag själv vill ha en högre invandring än gemene SD-väljaren.

   Mvh//Cm

   Radera
 4. Kan det möjligen vara så att!? När man fått avslag på sitt uppehållstillstånd inte ska få möjligheten att röra sig fritt? För om så vore fallet? Skulle IKEA mordet och det hemska på Drottninggatan kunnat undvikas? Styrande politiker ta erat ansvar och sluta vara så naiva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet går mycket längre, många av de som inte får uppehållstillstånd kan inte utvisas då deras "hemland" vägrar ta emot dem (inga paper/id, tar inte emot personer som inte kommer frivilligt etc.). Vad föreslår du då? Fängelse för hela livet (vilket du inte ens kan få för flera mord)?

   Radera
  2. Är säker på att allt utom som det är idag är bättre!

   Radera
  3. Var försiktig för vad du önskar... En svensk fånge kostar i snitt 621 EUR per dag (https://www.svd.se/europas-fangelser). Enligt Migrationsverket så var det 80.000 som avslogs under 2015 (http://www.di.se/artiklar/2016/5/2/sa-ska-80000-utvisas/) och vi kan snitta på ca 30.000 till för andra år baserat på deras statistik (https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik.html). Så tar som en rund summa de 80.000 personer som ska utvisas och vi har en kapacitet på 4.000 per år (5.000 med extra stöd https://www.dagenssamhalle.se/debatt/regeringen-kommer-inte-klara-80-000-utvisningar-22990). Så i runda slängar så kommer vi behöva bygga upp 25.000 platser om året extra. Det betyder att varje dag så vill du då spendera ca 447 miljoner PER DAG för att hålla dem instängda (80.000 * 621 EUR * 9) eller om du så vill 163 Miljarder per år. Och detta ökar då med ca 51 Miljarder per år p.g.a. att vi inte kan utvisa lika många som får avslag varje år.

   Det är 200 Miljarder kronor för bara två år och växter som sagt med ca 50 miljarder varje år under flera år tills du får en balans mellan de som dör, ansöker och hur snabbt de kan skickas tillbaka.

   Det är bättre än idag? För att en person dör per år (snitt ännu mindre) p.g.a. att en person som ska utvisas begår mord. 150 miljarder för en person... Personligen så kan jag tänka mig att de 150 miljarderna kan gå jävligt långt mot att rädda fler liv.

   Radera
  4. Som sagt allt utom det vi har idag. Jag skrev inget om att det skulle vara en billigare lösning!

   Radera
  5. Jonas! Helt riktigt att vissa länder inte tar emot sina egna om de inte vill tillbaka. Iran är ett sådant exempel. Vad kan man göra politiskt åt detta??? Jo jag har ett förslag, börja med att strypa alla ekonomiska bidrag till länder som vägrar att ta emot sina egna medborgare!

   Nummer två är att ha inre gränskontroller, dvs du kommer inte in i landet förrän du styrkt din identitet. När du väl gjort detta och lämnat ifrån dig dina handlingar har du skyddsrätt om du nu vill söka asyl eller invandra i landet.

   Det är helt obegripligt att vi inte trycker på detta politiskt. Vill vi ha ordning måste vi också ha politiskt tryck på det här.

   /Gnetaren

   Radera
  6. Hej investeralitemera!
   Helt riktigt - och till och med vår kära Fridolin är nu inne på att sätta fotboja på de personer som inte har rätt att att längre vistas i landet. Även om jag kan tycka att det är rätt långt att gå så är det ju trots allt så att något måste göras...

   Mvh//Cm

   Radera
  7. Hej Gnetaren!
   Kan inte annat än instämma med dig. Det här är en politiskfråga och inget annat.
   Och jag kan be dig googla på reva-projektet som var ett sätt för polisen att upprätta inre gränskontroller. Naturligtvis blev det rejält bespottat i medier och av populistiska politiker.... Det låter lite annorlunda nu...

   Mvh//Cm

   Radera
 5. Tjenare CM!

  Ja vad var det jag sa, nu dundrade dina banker till och slog till med rejäla slantar, där ligger man i lä.

  Håller helt med om detta med illegala invandrare, eller papperslösa som de så fint heter. Finns bara ett sätt att lösa problemet, sätt alla i förvar direkt när de får beslut om avvisning. Det är väl helt självklart att många kommer att försvinna, inte då helst denna typ av individer utan barn att släpa på. Sen dyker de upp någonstans och knivar ihjäl någon stackars förbipasserande och vips, gratis mat, logi och studier resten av livet. Svenska fängelser motsvarar antagligen något sorts lyxhotell jämfört med de länder de skulle utvisas till. Märkligt att regeringen inte ser detta sambandet?

  Blev inte heller klok på söndagens Agenda-debatt. Alla verkade helt nollställda och började skylla på polisen för att karln är kvar i landet. Med vilka resurser då hade de tänkt att polisen skulle hitta och utvisa honom? Det kostar ju på det enormt att leta efter försvunna personer, övervakning, uppsökande verksamhet etc. Det går ju inte bara att lägga ärendet på hög och sen vänta på att han kanske "dyker upp" i en trafikkontroll eller dylikt, utan det är ju spaning som gäller och det tar ju resurser. Och MP drar ju åt helt motsvarande hållet, de vill ju belöna folk som uppehåller sig illegalt. Okej, ge alla amnesti och några tusingar på fickan om de ger sig till känna och frivilligt gå med på att utvisas, det kan jag köpa. Men inte att låta dem åtnjuta välstånd samtidigt som de inte ens har rätt att vistas här, där ringer det i Snålgrisens "ordning och reda"-klocka. Synd att det krävdes denna typen av vansinnesdåd innan politikerna ens började diskutera problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret ligger i att inte ta in dem till att börja med.

   1) Sätt invandringen till max 10.000 per år för asylsökande som Finland.
   2) Inga får permanenta uppehållstillstånd utan bara tillfälligt på 5 år. Permanenta uppehållstillstånd tilldelas bara då de har visat att de kan läsa och konversera på svenska på B2 nivå. De har totalt 10 år (5+5 år) på sig att nå ditt eller deras uppehållstillstånd dras tillbaka.
   3) De har inte rätt till fri etablering (p.g.a. de ghetton som uppstår p.g.a. det) utan blir placerade av staten. Om de vill flytta till eget hem så måste de visa att de har skattad lön för att täcka alla kostnader och inte flytta in med en annan familj.
   4) Alla med permanenta uppehållstillstånd som vill ta in fru/släktingar etc. måste ha en bas inkomst om minst 5 bas belopp i beskattning per person. Personen som kommer in måste lära sig svenska till B2 nivå inklusive svenska normer.
   5) Sverige ger inget bistånd till länder som vägrar ta tillbaka personer från sitt eget land eller ger problem med identifiering (d.v.s. Pakistan, Egypten etc.) samt skriver avtal med lämpligt tredje parts land om att ta emot flyktingar som ska utvisas. Nämnda tredje parts land i Afrika/Syd Amerika/Asien får betalt en fast summa om ca 100.000 SEK per person som de tar emot då vi inte behöver skicka hem dem om de vägrar så går de till tredje parts land istället.
   6) Sverige vänder upp och ner på Rinkeby etc. med flera nya permanenta polisstationer på plats och utökar kraven för integration för att få bidrag.

   Kan gå vidare men ovanstående är vad många verkar missa i debatten, att fokusera på att personer ska avvisas istället för att fixa problemet med att de fick ansöka om asyl till att börja med. De flesta är ekonomiska flyktingar och vi har tillräckligt stor grupp nu som vi inte kan integrera bra utan att ta in tio tusentals nya. Men det kommer aldrig att gå igenom med Sossarna, vänstern etc.

   Radera
  2. Ovan regler kan tyckas hårda, men är tyvärr nödvändiga om vi vill fortsätta behålla det s.k. välfärdssamhället. Många som kommer har ingen utbildning alls, några har grundskola och vissa har gymnasie och ett antal få har högre studier. Det måste finnas ett bra och effektivt flöde åt båda hållen, det ska vara smidigt att invandra till SVerige, men det måste vara minst lika smidigt andra hållet också. Annars ökar ju ständigt antalet "papperslösa". ATt detta är så svårt att förstå för styrande populistiska politiker är helt ofattbart.

   Radera
  3. Tjenare Snålgrisen!
   Jäpp! Utdelningsläget blev genast mycket roligare nu när mina tunga innehav i banker kom med sin utdelning. Men det är inte slut med det - under våren så skördar vi rät rejält :-)

   Mitt politikerförakt når oanade höjder nu när företrädare av de politiska partierna står där och anser sig vara förvånade. Det är inte mer än ett par år sedan polisens REVA-satsning kölhalades i media när de försökte på en rimlig nivå genomföra innre utlänningskontroller. Det här har ingenting att göra med den infekterade invandringsdebatten utan endast om lag och ordning...

   Sköt om sig!
   //Cm

   Radera
 6. Den bistra sanningen är att det finns få riktiga papperslösa! De allra flesta ljuger om sin identitet och gömmer/förstör sina pass. Allt för att få stanna i Sverige.
  De uppger asylskäl som ibland håller och ibland inte. De som inte håller blir mycket svåra att utvisa då handlingar saknas. Det är ett generalfel utan dess like att man får komma in i landet utan att ha styrkt sin identitet.
  Detta fenomen är känt hos smugglare och de har en dummy guide "lura svenska myndigheter 101" detta går ut på att du slänger passet, hittar på ett namn, säger att du kommer från ett land där det är krig, ljuger ihop en livshistoria. Håller det inte kan de ändå inte verkställa dig eftersom din identitet inte kan styrkas.

  Sen står Anna Kindberg Batra och kliar sig i huvudet och skall fråga ut Säpo chefen hur en utvisad person kan vara kvar i landet, när han har ett beslut om att lämna...... Suck

  /Gnetaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte så enkelt, att har du tappat bort dina id-handlingar så är du per definition papperslös? När jag är ute och reser finns det en ägodel jag bevakar över allt annat, och det är min pass (samt min fotokopia av passet jag förvarar på hotellrummets kassaskåp). Jag köper inte detta med att folk råkar "tappa bort" sina id-handlingar. Jag har i unga dagar varit och vandrat i de mest eländiga miljöer man kan tänka sig, men passet, det följde alltid med. När jag är ute och reser ställer värdlandet höga krav på att jag ska ha med id-handlingar, i Kina där vi var senast krävs det att man går till lokala polisstationen i varje stad man reser till och registrerar sig. Skulle du åka på kontroll och inte är registrerad blir det dryga böter. Man får ta seden dit man kommer, jag klagar inte på detta. Problemet är i Sverige att vi har så förebenat svårt att ställa krav på folk, och detta är de givetvis inte sena med att utnyttja genom att t.ex. låtsas tappat pass, ljuga om sin ålder osv. Har sett många bilder på s.k. "barn" som utan någon som helst tvekan är i 25-års åldern. Otroligt men sant. Medan detta händers tår myndighetssverige och politikerna och kliar sig i huvudet... godnatt säger jag bara.

   Radera
 7. Tyvärr, radikala muslimer vill oss inget väl. Alltför inpräntat beteende: väst, USA, satan osv.
  Jag är ingen rasist men rationell. Fantomens djungelordspråk gäller fortfarande: Fantomen är hård mot de hårda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jäpp, radikaliserade personer oavsett ursprung är knappast av godo.
   Att hänga ut muslimer som grupp är rätt populärt men om man tar sig en funderare så är det en rätt stor befolkingsmängd och bland mina muslimska vänner så har jag inga vänner som jag uppfattar som radikaliserade även om vissa av dem är rätt rejält övertygade om sin tro. Personligen tycker jag allt det där är trams men kan respektera det så långe det inte påverkar någon annan.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Alltid intressant hur otroligt fantastiska idéer folk har i sådana här kommentarsfält som kan revolutionära invandringspolitiken. Det är inte så lätt som ni tror att genomföra det ni sitter och skriver. Eller jo, klart det är - enligt en källarsittande 17-åring på Internet.
  Tack och lov är ni inte politiker.
  Sådana här inlägg baitar bara alla ovan nämnda troll, CM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kom igen nu!
   Det var klart att det skulle falla in på invandringspolitik även om syftet med mitt inlägg berörde mitt politikerförakt. Nu anser inte jag att det här spårade ut till en Flashbackdiskussion utan att det hölls på en städad nivå - sannolikt för att debattörerna inte är några 17-årika internetkrigare som på FB.

   Mvh//Cm

   Radera
 9. Kan bara dra slutsatsen att män generellt står ofta bakom dessa våldsdåd oavsett etnisk eller religiös bakgrund. När det kommer till invandringen så bör Sverige skärpa till med kontrollerna, speciellt ensamkommande män utan familj, id-handlingar och anknytning till Sverige. Jag är ingen manshatare men inte har jag hört att en kvinna får för sig att kapa en lastbil och kör in i folkmassor.....Vi behöver invandring för att få folk i sysselsättning, driva ekonomin framåt och försörja dagens pensionärer som kommer att bli allt fler i framtiden. Men man kan inte släppa in vem som helst i det här landet..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Tack för din kommentar och jag kan bara instämma med att vi behöver få en ökad, men kontrollerad, invandring för att få Sverige att växa och hantera sina interna åtaganden.

   Att män står för majoriteten av de våldsdåd som begås av invandrare är kanske inte så konstigt - mängden invandrade kvinnor kan väl räknas i promille?

   Mvh//Cm

   Radera