23 apr. 2017

Nytt liv som egen

Inläggsfrekvensen är på fortsatt låg nivå och det beror delvis på att jag startar upp ett nytt aktiebolag. Nu är det egentligen inte den faktiska tidsåtgången att starta upp ett nytt AB som är tidstjuven. Även om jag gärna hackar på Myndighetssverige så är det ett fantastiskt land avseende E-förvaltning och jag har i princip ett nytt bolag uppe och snurrar på 2,5 veckor och det med registrerad moms och F-skatt - kvarstår är lite praktikaliteter som diverse fullmakter, postbox och ett företagspaket från banken.

Rätt fantastiskt och jag undrar hur lång tid motsvarande hade tagit i Frankrike där traditionell postgång och besök på postkontoret fortfarande är en realitet.

Jag kommer, i alla fall initialt, bli egen företagare och det känns rätt omtumlande. Nu får jag själv bestämma hur mycket jag vill jobba och hur mycket jag vill ha i lön. Det sistnämnda är inte helt enkelt men skattemässigt så är det nog mest praktiskt att halvera min tidigare månadslön eller helt enkelt inte ta ut någon lön alls och nöja mig med schablonutdelningen på 160 000 kronor som endast beskattas till 20 procent.

Vi har tidigare varit rätt noga med att skilja på "vardagsekonomi" och vår aktiedepå och så snart överskottet har förts över till depån så har de omvandlats till monopolpengar som vanligtvis fluktuerar med 100 000 kronor per dag.

Men om jag inte längre ska ta ut någon lön så kommer jag att behöva nalla lite av aktiekapitalet eller i alla fall av utdelningarna. Då jag var delägare i mitt förra bolag så kommer det att trilla in drygt 800 000 kronor netto innan sommaren så jag kommer trots allt ha det på det torra under ett par års tid och sedan får vi se hur vi gör.

Hur som helst så är det här första steget att delvis frigöra mig från det dagliga arbetslivet och titta framåt mot ett liv i frihet utan yrkesarbetande och annat tvång.

Som så många andra småsparare ligger jag lite lågt med investeringarna på börsen då jag tycker att det känns rätt dyrt. Det är till och med så illa att vi i nuläget är obelånade och det är något jag normalt inte vill vara...


Utdelningarna börjar trilla in och för året har vi nu fått 146 000 kronor i utdelning.22 kommentarer:

 1. Många brukar väl kanske trappa ner när dom fått till en portfölj med bra utdelningar.
  Men du gör tvärt om de gillar jag, dessutom tror jag de är helt rätt att satsa något som ligger en om hjärtat då blir de inte något jobb utan något man bara gör.

  Lycka till och kör så de rycker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Johan och tack för en trevlig kommentar!
   Nu kör vi så det ryker ett par år till och sen är det rosédrickande på heltid!

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 2. Instämmer med Johan i kommentaren ovan. Det har blir en bra chansning! Hejja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack familjen oberoende.
   Vi chansar vidare - det har funkar rätt bra så här långt.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 3. Stort grattis. Tycker nog att du ska ta ut lite lön i alla fall de kommande åren när du inte har andra löneinkomster. 330 tkr om året ger till exempel högsta sjukpenning, 130 tkr maximalt grundavdrag, 60 tkr ger otroligt låg skatt och under 18 tkr slipper du ge Maggan något överhuvudtaget. Lycka till med företagandet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för info!
   JAg inser att jag behöver läsa på rätt rejält då förutsättningarna skiljer sig rätt rejält. För året har jag redan fått ett par hundra tusen i löm men inför nästa år så ska jag tänka till rätt ordentligt.

   Tack!
   //Cm

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Vad blir din framtida sysselsättning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micke,
   Det blir same same och jag fortsätter med befintligt uppdrag inom IT-branschen.
   Övrig arbetsuppgifter slipper jag dock tilsvidare och vi får väl se hur framtiden utvecklas.

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 6. Grattis! Kul! Spännande! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Lars!
   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 7. Spännande! Jag skulle vilja ha något eget men det kräver ju någon form av idé och, vilket är än värre, en förmåga att sälja in idén till någon så att man får visa vad man kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!
   För min del är det lite enklare då jag bara fortsätter med det jag pysslade med tidigare.

   Men ta dig en riktig funderare över framtiden. Du är en begåvad herre som garanterat skulle lyckas som egenföretagare.

   Mvh//Cm

   Radera
 8. Spännande, finns det ett överskott i bolaget så är det är inte helt fel att köra en företagsägd kapitalförsäkring där man kan investera i bolaget istället för att först betala löneskatt/utdelningsskatt. Det blir en lite större slant att få igång att jobba jämfört med att köra det utanför bolaget.

  Som bekant så är tiden en viktig parameter och kan man få igång en större summa tidigt så blir det långsiktigt fina utdelningar.

  Kanske dom framtida utdelningarna i KF kan täcka utdelningarna från ditt eget AB :-)

  Eller, så blir det affärsluncher på schyssta lyxkrogar, det är inte helt fel det heller...

  Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset!
   Det kommer att blir rätt rejält med kapital i nya bolaget och även om jag väljer att ta ut lön så kommer varje arbetat månad innebära att jag drar in kapital för ytterligare två månader. Även om IT-branschen inte är som för så är det trots allt rätt bra pengar då omkostnaderna i övrigt är ganska låga.

   Tack och trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 9. Stort grattis till ditt nya Aktiebolag. KTM tror på dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack KTM!
   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 10. Vad är anledningen till att du drevs bort från ditt tidigare bolag? /nyfiken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Kan tyvärr inte gå in på några detaljer då jag försöker vara så anonym som möjligt.
   Men som alltid är det ett flertal faktorer även om den officiella versionen är rätt sanningsenlig - jag och styrelsen har olika uppfattning om bolagets framtida riktning. Även om det känns rätt surt så är det bara att gilla läget eller stå upp för sina åsikter och packa ihop...

   Jag kommer med tiden att komma över det här även om det känns rätt bittert just nu.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 11. Hej, 20% på utdelningen? I landet med världens högsta marginalskatter kommer du inte långt med 20% Det är mycket hitte på och bidrag mm som ska finansieras av arbetare.

  Först ska du in med momsen. Så säljer du arbetstid för 125 kr har du bara 100 kr kvar när Maggan fått sin moms. Väljer du sedan att inte ta ut lön utan utdelning ska du först betala bolagsskatt på 22%, sen ytterligare 25% på din utdelning. (Sossarna i kombo med kommunisterna höjer 2018 skatten med 5%)
  Slå 125 x 0,8 (moms) x 0,78 (bolagsskatt) x 75 (utdelningsskatt) på miniräknaren så får du fundera på om du går till jobbet för att du tycker det är kul eller för att du vill bli rik, förhoppningsvis tycker du det är kul! Räkneexemplet är minsta möjliga skatt från AB, undantag om du tar ut lön i nivå med en fattigpensionär, då kan skatten bli lite lägre.

  SvaraRadera