30 aug. 2014

Vårt liv som investerare

Viljan att investera i aktier går långt tillbaka i tiden och om jag minns rätt så gjorde jag min första aktieaffär som nioåring, 1979, när jag med morsans hjälp köpte 10 aktier i Skåne Gripen. Varför valet landade på Skåne Gripen minns jag inte men jag kommer ihåg att jag var väldigt aktiv med att läsa börssidorna i Sydsvenskan och följde med stort intresse aktieutvecklingen. På den tiden fick man ett riktigt aktiebrev och jag kommer ihåg att jag var otroligt stolt att jag minsann var aktieägare! När det blygsamma innehavet sedermera avyttrades har jag däremot inget minne av.

Det dröjde sedan 20 år innan jag gjorde min nästa aktieaffär. 1999 var livet lite enklare och näthandlarna gjorde sitt insteg på marknaden och jag hade först en depå i Aktiespar Fondkommission som vi senare flyttade över till Teletrade (sedermera Nordnet) som hade så fräsiga handelsapplikationer. Livet lekte och med en månadsinkomst på 30.000 kronor gjorde jag alldeles lysande aktieaffärer i Cybercom, Turnit, IFS och IAR - oavsett vilken IT-aktie man placerade i så smiskade depåutvecklingen med råge inkomst av tjänst - varför skulle jag yrkesarbeta när jag var en aktiehaj av rang? Sedan kom raset 2000-2001 och då var det inte lika kul länge. Även om vi kom helskinnade undan så var intresset för aktieinvesteringar minimalt och de få tusenlappar som låg kvar i depån skvalpade till nästa ryck 2005-2006.

2006 var för familjen Ekonomisk Frihet ett riktigt bra år - förutom stabila inkomster (och på den tiden med ett ganska ekonomiskt leverne) och feta bonusutbetalningar gjorde att vi hade ett rejält överskott som behövde placeras. Aktier i Mandator, Ericsson, Nordea, Betsson och Knowit inhandlades i snabb takt. Aktieutvecklingen var riktigt bra men i slutet av 2007 då bestämde vi oss för att det skulle vara trevligt att var helt skuldfria och avyttrade hela kapitalet innan kraschen 2008.

I slutet av 2008 och i början av 2009 så ansåg vi att börsraset hade tagit oproportionerligt stora former samtidigt som vi ansåg att det där med att vara helt skuldfria kanske inte var så spännande som vi länge hade trott. I augusti satte vi in sparkapitalet på ett par hundra tusen, belånade bostaden på 600.000 tusen och sedan ytterligare belåning av aktiedepån på 400.000.

Eftersom vi ansåg att investeringarna var förenade med en hög risk så fördelades kapitalet i ett 20-tal aktier i olika sektorer. Besluten vi fattade runt 2009 år grundorsaken till att vår aktiedepå ser ut som den gör fem år senare...

3 kommentarer:

 1. Kul att läsa om dina framgångar som investerare även om du chansar mest :) Ingmar Stenmark brukar säga att destå mer han tränar ju mer tur har han på tävlingarna. Jag tycker det var ett klokt beslut att gå in defensivt 2009 och ha ca 5% i varje företag under osäkra tider istället för att satsa på 3-4 företagen man tror mest på. Har du någon strategi inför framtiden vid en kraftig nedgång?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik och tack för kommentaren!

   Vid en kraftig nedgång så kommer jag sannolikt sitta relativt still i båten.
   Något innehav kommer säkert att växlas ut men det är dagsformen som kommer att få avgöra.

   Jag kommer däremot belåna depån och köpa rätt friskt om det är en större korrigering då jag anser att risken är så låg med nuvarande ränteläge som jag tror kommer hålla i sig under lång tid framöver.

   Mvh//Cm

   Radera
 2. Hej CM,

  Snacka om klockren tajming. Betala av lånen 2007 :) Bara gratulera till ett helt perfekt beslut.

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera