Herr och fru Chansar mest är båda i fyrtioårsåldern och bor i en bostadsrätt i en av Stockholms kranskommuner. Vårt största och viktigaste beslut vi tagit i livet är att vi frivilligt avstått att skaffa några barn. Vårt val kanske inte längre är så kontroversiellt 2014 men det resulterar i att vårt liv skiljer sig markant från många av våra jämnåriga vänner och bekanta.
Yrkesmässigt har vi båda under många år haft bra och välbetalda arbeten. Vi har inga exceptionella löner men vi drar tillsammans in ca 100.000 i bruttolön i månaden och vissa år kan det trilla in en bonusutbetalning även om det varit knapert med det de senaste åren.
Ekonomiskt har vi naturligtvis det väldig bra även om vi egentligen borde ha det långt mycket bättre då vi varit "höginkomsttagare" under många år. Vi har en omsättning som motsvarar ett mindre företag och man kan ibland bli lite matt i pälsen när Amexräkningen ska betalas. Nu är vår konsumtion kanske inte ett fall för lyxfällan då vi båda är väl medvetna om våra utgifter men jag kan förstå att många skulle anse att vi är oansvariga då vi varje år spenderar mängder med pengar på dyra resor, prylar, god mat & dryck och ...tobak.
Förutom ett ganska utsvävande men kontrollerat konsumtionsbeteende så är en stor utgiftspost vårt bostad i Frankrike som kostar rejält med pengar (men som vi anser är värt varenda euro).
Vårt sparande varierar från direkt uselt till dåligt - vi pratar inte om en "sparkvot" på 40-50% som många bloggare snittar i månaden. Trots att vi i nuläget väljer att inte amortera på våra boenden så sparar vi endast det "som blir över" vilket brukar motsvara 10.000-15.000 kronor i månaden - ett beteende som vi naturligtvis kommer att behöva förändra den dag vi slutar att yrkesarbeta.
100% av sparandet går till aktiedepån som kommer att redovisas i senare inlägg. Vi är naturligtvis väl medvetna om riskerna om att alltid vara fullt investerade och lägga allt sparkapital i aktier men vi lever efter devisen "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." - Peter Lynch. Just nu så uppgår depåvärdet till drygt 6 miljoner kronor och avkastar ca 240 000 kronor per år.
Gillar att läsa din blogg men vill helst inte se era siffror....6 miljoner....sparar 10-15.000 i månaden....Att få det så svart på vitt, hur mycket pengar det krävs för att få 240 000 om året. Det får mig att inse att det är en dröm som kommer att fortsätta att vara bara just det. Jag sätter på mig skygglapparna igen och låtsas att mina futtiga besparingar kommer att ge mig en guldkant på ålderns höst.
SvaraRaderaHej Wairam och tack för din kommentar!
RaderaMisströsta inte - för 15 år sedan så hade vi inte en krona i kapital och jag tror inte att någon kan beskylla oss för att vara speciellt ekonomiska av oss.
Det kan gå fort både upp OCH ned. Åtta månader efter det här inlägget skrevs så toppade depåvärdet ut på 7,9 Mkr för att sedan sjunka tillbaka i greklandsturbulensen.
Det kan gå fort åt båda håll..
Mvh//Cm
Håller med Herr Chansar Mest. Det kan känns väldigt svårt ut att bygga upp en aktieportfölj på flera miljoner när man står på noll. Men jag sticker ut hakan lite och säger att: Alla som är unga idag och har lyckan av att bo i Sverige och ha ett fast jobb kan bli mångmiljonärer ganska enkelt. Hur? Tålamod. Låt säga att du är 25 år och sitter på en normal inkomst på ca 20.000 kr efter skatt. Du spara 4.000 kr i månaden i utdelningsaktier. När du är 40 år så borde du ha minst 1.000.000 och där efter så är det värsta gjort. Världens åttonde underverk, ränta på ränta effekten, kommer sen göra största delen av jobbet och du behöver i princip inte göra något mer utan att samla utdelningar resten av ditt liv.
SvaraRaderaHur vet jag då detta? För att jag har gjort det själv. Är nu lite över 40 och sitter på en aktieportfölj som genererar strax över 70.000 kr/år i utdelningar. Är en vanlig arbetare och har aldrig tjänat några feta löner.
Det enda jag önskar idag är att någon hade talat om detta för mig när jag var yngre så att jag hade kunde börjat spara tidigare.
Kan slänga med innehavet i min portfölj idag som inspiration. Se det verkligen inte som en "inköpslista" då aktierna är köpta under lång tid och långt ifrån alla är köpvärda idag. Så gör din egen analys.
Lång: MMM, MO, BHP, BP, KO, FORTUM, GJENSIDIGE, HM, JNJ, KMI, KOPPARBERGS, KHC, MAT, MEKONOMEN, PEP, PMI, PG, O, RDS, SALTÄNGEN, SBUX, VER, WMT OCH MUV2.
Hoppas att detta kan hjälpa någon.
Hej Anonym,
RaderaTack för en insiktsfull kommentar!
Jag håller helt med dig att alla med ett "vanligt" lönearbete kan bli miljonärer och sedan är snöbollen i rullning. Precis som du nämner är tiden den viktiga faktorn - ju tidigare men börjar spara ju fortare kommer det att gå.
Även om jag förordar att man börjar spara så tidigt som möjligt så finns det en grej till man inte får glömma bort och det är att leva.
Ett aktivt men "lagomt" sparande är min melodi.
Stabil portfölj som jag gillar!
Mvh//Cm
Hej!
SvaraRaderaFantastisk blogg!
Någon jämförelse med index? Hur mycket skillnad skulle det vara att månadsspara i index jämfört med utdelningsaktier som era?
Mvh/
T
Hej T!
RaderaOch tack för berömmet!
Historiskt sett så har portföljen utvecklats bättre än index men det är mer tur än skicklighet. Just i år har det gått lite sämre och utvecklingen är i nivå med index.
Jag får återkomma om exakta siffror (kanske som ett eget blogginlägg) då det är lite jobb med att få fram siffrorna då jag bytt bank och att jag är rätt kass på att i övrigt dokumentera mina affärer.
Den största skillnaden är nog att det är ohyggligt mycket roligare att själv hantera förvaltningen och köra lite stock-picking när andan faller på.
Mvh//Cm
Halloj!
SvaraRaderaFy fasen alltså, att läsa era depåvärden är ju som en våt dröm. Grymt bra jobbat. Själv har man inom kort iallafall grundplåten på plats.
Tack för en bra blogg!
MvH Pengaregn
Hej Pengaregn och tack för en trevlig kommentar.
RaderaMan får inte glömma bort att det går fort i hockey.
Under föregående år så tillförde vi 890 000 kronor till depån och trots det så är vi ned drygt en miljon sedan toppen i april 2015.
Men det är bara pengar :-)
Mvh//Cm
Hej.
SvaraRaderaRiktigt duktigt jobbat med ett grymt belopp och utveckling på er aktieportfölj. Har lite frågor =)
1. Du skriver att ni normalt brukar spara 10-15.000 kr/månad i inlägget, men sen skriver du i en kommentar att ni tillförde 890.000 kr under förra året. Har det ändrat sig, eller hur mycket är den egentliga genomsnittliga sparadet med pengar varje månad?
2. Har ni ärvt eller fått extra mycket pengar någongång utöver månadssparandet?
3. När började ni att spara i aktier? När man kollar er aktiedepå så är den både imponerade i värde, men även i värdeökning.
4. Säljer ni någonsin aktier, eller köper ni bara?
MVH
MRJW
Hej och tack för din kommentar!
Radera1. Helt riktigt att vi köpte aktier för 890 tkr under föregående år och då räknar jag in återinvesteringar av utdelningar, belånade aktier och sparande.
Under föregående år så sparade vi 490 tkr men då ingår en bonusutbetalning på 200 tkr och det är inte alla år det faller ut någon bonus. Rensat från det så uppgår sparandet till 25 tkr vilket är mer än vad vi tidigare sparat.
Nu har vi inget aktivt sparande utan det blir mest det som blir över som flyttas över till aktiedepån.
2. 2008 tyckte vi att börsen hade blivit lite väl billig och beslutade oss för att belåna vår lägenhet med 600 tkr. Övrigt kapital är vanligt sparande och återinvesteringar. Vissa år får jag ut bonusar och det hjälper naturligtvis till en del.
3. Aktiesparande har vi hållit på med i alla år men 2006 så sålde vi av allt för att bli skuldfria.
Nuvarande aktiedepå påbörjades 2008 så det har stigit rätt rejält sedan dess.
Men man ska inte glömma att det kan gå precis lika fort åt andra hållet!
4. Jag har faktiskt sålt idag men det händer ytterst, ytterst sällan. Av "kärnportföljen" så har jag bara sålt SSAB och nu Citigroup sedan 2008.
Mvh//Cm
Hej,
SvaraRaderaHittade din blogg när jag letade efter tips kring husköp i Frankrike, och skall börja läsa, men blev nyfiken på ovanstående text: Hur kommer ni undan att amortera i Frankrike? Såvitt jag förstått finns krav på att man gör det?
(Ber om ursäkt om frågan redan varit uppe, har som sagt precis hittat hit.)
Hej Mace!
RaderaVi amorterar nu på vårt franska bolån men vi pratade till oss 5 års amorteringsfrihet.
Att vi lyckades med det beror nog på att vi tog lånet i Handelsbanken i Nice och då gäller nog "halvsvenska" regler.
Om du ska köpa en bostad i frankrike så bomma inte inlägget:
http://ekonomiskfrihet.blogspot.se/2015/08/kopa-bostad-i-frankrike.html
Har du några frågor så är du alltid välkommen att maila till mig på chansarmest@gmail.com
Mvh//Cm
Tjena herr och fru chansar mest!
SvaraRaderaEn fråga, har ni inte uppfyllt målet med att vara ekonomiskt oberoende med (~7,5 MSEK i värdepapper)?
Hej 2020 och tack för kommentar!
RaderaDet där var en fråga som jag har svårt att besvara i kommentarsfältet och jag ska se om jag kan få till ett inllägg under dagen som beskriver vårt resonemang.
Men lite kort så anser vi inte att 7,5 MSEK är tillräckligt för att leva det liv vi önskar. Självklart så kan man kan man klara sig på det beloppet men då krävs det sannolikt uppoffringar som vi ogärna vill göra (som t.ex frekventa utlandsresor).
Vi får årligen drygt 300 000 kronor i bruttoutdelningar men då vi har drygt 90 procent i en traditionell aktiedepå så måste vi skatta på beloppet så det är kanske inte lika bra som det ser ut vid en första anblick.
Nu ska jag sätta mig ned och försöka få till ett inlägg som lite djupare beskriver vårt resonemang.
Ha en fortsatt trevlig söndag!
Mvh//Cm
"Vi har inga exceptionella löner". Dubbelt så mycket som genomsnittslönen. Dvs ni är i det absoluta toppskiktet i Sverige lönemässigt.
SvaraRaderaåsså avundsjuk då.... bespara dem onödiga inlägg tycker jag som precis hittat hit till bloggen.
Radera//T
Underbar sida och trevlig läsning. Alla människor har olika infallsvinkar på vardagen. För mig som arbetar med pedagogik och utbildade mig sent så kan jag deppa lite över att jag inte snubblade över ämnet ekonomi tidigare. Jag är fyllda 40 och har inga andra lån än studieskulder. Jag kan lägga undan 6000:- i månaden, och ser detta som en bra start. Jag kommer pendla mellan enskilda aktieköp, men lägga tonvikten på billiga indexfonder. Lycka till alla!
SvaraRaderaHej och tack för din kommentar!
RaderaDeppa inte över att du inte började investera tidigare.
Du är bara 40 och med 6000 kronor i månaden så kommer du snabbt få ihop en ansenlig summa.
Snegla inte på de mest galna snålbloggarna - 6000 kronor ÄR riktigt bra att kunna spara undan på en månad.
Enskilda aktieköp men med en tonvikt på billiga indexfonder tycker jag låter som en alldeles utmärkt och defensiv strategi.
Glöm inte att titta in med jämna mellanrum så vi får ta del av progressen.
Mvh//Cm
Hejsan, finns det nått email att nå dig på?
SvaraRaderamvh
Johan Larsson, jlarsson@gmail.com
Hej Johan,
Raderachansarmest(at)gmail.com
Jag är inte rasande snabb på att svara men svarar gör jag!
Mvh//Cm
Hej!
SvaraRaderaJag har precis börjat aktiespara och jag inser att att detta är en hel ny värld som tar tid att lära känna men en av sakerna som fick mig att börja spara var att jag stötte på din blogg. Jag tror att jag har ganska så goda förutsättningar då jag kan sätta in 10k varje månad. Jag vill spara på långsikt i bolag som har presterat bra över tid samtidigt ta lite risk i mindre bolag. Jag funderar att lägga 10% på mer riskfyllda investeringar, är det dumt tror du?
Just nu ser min portfölj ut såhär:
ISK
Autoliv SDB
Investor B
Latour B
Intrum Justitia
ICA Gruppen
Atlas Copco A
Hennes & Mauritz B
Kinnevik B
Skanska B
Industrivärden C
Öresund
Axfood
Castellum
Ratos B
Fonder
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
SPP Aktiefond USA
Spiltan Globalfond Investmentbolag
KF
Amazon.com Inc
Alphabet Inc Class C
Tesla Motors Inc
3M Co
Berkshire Hathaway Inc Class B
Novo Nordisk B
Apple Inc
Johnson & Johnson
Small Cap Danmark
Microsoft Corp
Ocean Yield
Starbucks Corp
Wells Fargo & Co
Activision Blizzard Inc
Fortum Oyj
Om du fick ändra något i den här portföljen, vad skulle du göra då?
/Anton
Hej Anton!
RaderaVilket fantastiskt trevligt inlägg!
Du är inne på samma strategi som jag och det här tycker jag ser jäkligt bra ut!
Nu är jag inte någon stjärninvesterare men den här portföljen du satt ihop skulle lika gärna kunnat var min!
Riskfyllda investeringar har jag bränt mig på rätt rejälvt genom åren och blivit för passiv med tiden. Jag tycker dock att det är helt rätt att ha några "kryddor" i portföljen så länge det inte är för stor del av kapitalet. Håller du dig till 10% så är det bara till ett tuta och köra enligt mitt tycke!
Jag skulle inte vilja ändra på något! Ok då, jag ÄR väl inte någon större vän av Ratos :-)
Mvh//CM
Dax att uppdatera infon, kanske. Det är inte 2014 längre... ;)
SvaraRaderaDr Deg,
RaderaÄsch vad du är jobbig!
Men tyvärr har du helt rätt.... Fixar under kvällen!
Önskar dig en fortsatt trevlig söndag..
//Cm