16 sep. 2018

September 2018

Med portföljen laddad med bank, HM och verkstad så är portföljutvecklingen rätt usel för året. Klart sämsta utvecklingen sedan vi började investera på börsen.
Men jag kanske inte ändå ska misströsta då portföljen sjunker mindre i nedgångar även om vi inte hänger med i uppgångar. Defensivt och trist - men precis som jag vill ha det.

Portföljvärde
Portföljen är i år upp 5,28 procent vilket innebär 564 930 kronor då portföljvärdet uppgår till 11 243 816 kronor.

Det har blivit några få förändringar sedan förra blogginlägget.

- Köpt en liten chanspost i Patriot One Technologies Inc - i sammanhanget är det inga pengar och innehavet uppgår till ca 18 000 kronor.

- Sålt 800 HM på 130,32. Tyvärr fortfarande 3000 aktier i depån och är minus 320 000 kronor

- Köpt 100 Pepsi till $112,62

Inga övriga köp då vi inte längre tillför något kapital till depån.

Udelningar
Utdelningarna trillar in i maklig takt och vi har nu fått in 296 000 kronor netto.


Valet då?
Den svenska valrörelsen och dess efterspel är rätt tramsig. Vi har sedan länge känt till att inget av blocken kommer att nå en egen majoritet och tramsandet med ett mandat hit eller dit spelar ingen roll. Vi har SD i riksdagen med drygt 17 procent av rösterna och de är de som i slutändan kommer att fälla avgörandet.

Stefan Löfven och socialdemokraterna torgför naturligtvis en blocköverskridande överenskommelse men alltid under förutsättning att det är socialdemokraterna som ytterst ska ha makten. Det är även socialdemokraterna som ivrigast vill brunsmeta SD som ett rasistiskt parti - jag tror vi hör det i varenda debatt.SD är inte mer rasistiskt än något annat parti och representerar 1 miljon väljare i riksdagen. De mer extrema röstar på AfS likväl som de mest extrema vänsterpartisterna röstar på kommunistiska partiet.

Det största problemet med SD är koncentrationen av tomtar och då främst inom kommun och landsting - och det är samma sak inom miljöpartiet som även det är ett ungt parti.

Socialdemokraternas usla val beror inte endast på Löfvens kassa styre och avsaknad av retorik. Socialistiska partier har överlag svårt att vinna förtroende i Europa och partier som SD har ett betydande inflytande men inte i Sverige.

SD:s politik är inte på något sätt extrem och majoriteten av riksdagspartierna har redan anpassat sig till deras paradgren - invandringspolitiken. Dagens SD är inte något brunt parti utan endast gammelsossar anno Göran Perssons socialdemokraterna 2006. Ett nytt DÖ skulle vara förödande för Sverige.

Det är dags att lägga ned stigmatiseringen och beröringsskräcken och börja samtala med SD i frågor man kan enas om. Alliansen behöver inte regera tillsammans med SD då de skulle säkert nöja sig med ett visst politiskt inflytande. I annat fall blir det som idag där SD i 70 procent av fallen röstar med socialdemokraterna om de inte är eniga med alliansen.

Det är dags att komma ned från de höga hästarna. Sverige har inte varit någon stormakt på över 300 år och är ett litet skitland i norra Europa som snällt får anpassa oss till övriga Europa.

24 kommentarer:

 1. Vilket klokt inlägg.
  Du har ju tidigare gjort dig känd som en sanningsägare i flera sammanhang. Jag har dock upplevt att du av någon anledning tagit avstånd från SD av "vanliga PK-skäl" och det känns inte rättvist.

  Det är väl givet dagens situation inget konstigt med att vilja ha en mer restriktiv invandringspolitik och hårdare straff för allvarlig vålds- och sexualbrottslighet? Fram till alldeles nyligen har SD varit enda alternativet för detta och de har därför högst trovärdighet i dessa frågor.
  Bara titta på moderaterna i Stockholm som utan förhandling genast släppt "kravet" på tiggeriförbud.

  Det är tyvärr en stor risk för att centern och liberalerna hjälper Löfven till makten. Då undrar man hur moderaterna tänker med sitt kategoriska avståndstagande till SD?
  Hur ska nånsin moderaterna hamna i en regering igen om de aldrig ska samarbeta med eller få stöd från SD? Alliansen kommer aldrig igen att få egen majoritet och socialdemokraterna är tuffa nog att inte gå med på att bli stödparti. Så jag undrar hur alla moderatväljare kan vara nöjda med avståndstagandet från SD som i praktiken innebör att vi för överskådlig framtid alltid kommer ha en socialdemokratisk statsminister oavsett valresultat?

  Jag tackar dig för inlägget och att du bidrar till ett öppnare samtalsklimat i Sverige.

  /Johan

  SvaraRadera
 2. Hej Johan.

  Jag röstar inte själv på SD och det kan vara därför att jag ibland delat ut lite hårda snytingar. Men och andra sidan så svingar jag rätt hårt åt både höger och vänster.

  Tack för en vänlig kommentar.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
 3. Jag får hålla med dig om SD. Det är underligt att de borgerliga inte ens kunnat samla sig till en förhandling med SD. Det har verkligen gått troll i Riksdagens partier. Personliga motsättningar tycks styra betydligt mer än den borgerliga politik man har sagt sig vilja föra. Jag tror inte ens Moderaterna fattar att de kommer rasa ihop totalt nästa val, ifall de inte agerar vettigt.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bara kommer M rasa ihop utan massor av alliansväljare kommer gå till SD. Effekten blir ju raka motsatsen av vad de vill åstadkomma...

   Radera

  2. Tack för din kommentar. Jag instämmer med dig och tror att Moderaterna kommer att vara mindre i nästa val och att Spcialdemokraterna kommer att göra ett ännu sämre val. Men de har sig själva att skylla - SD:s framgångar beror främst på de etablerade partiernas tondövhet och om de inte snart inser det så kommer partier som SD att växa framöver.

   Mvh//Cm

   Radera
  3. Moderaterna tappade en hel del väljare när de började antyda samarbeta med SD, främst till Centern som varit tydliga med att de hellre jobbar med S än med SD.

   Sedan kan man tycka vad man vill om SD. De är ett högerpopulistiskt parti som lovar det mesta till de mesta (i alla fall om de har ljus hy och tycker om att dansa små grodorna). Det betyder att de egentligen inte vill regera. Populistiska partier som tvingas fatta riktiga beslut får mycket stryk eftersom deras väljare känner sig svikna. Se hur det gick för MP det här valet.

   Radera
 4. Kul att du är tillbaka här! En åttasiffrig portfölj, det är en bit tills vi vanliga dödliga är där ;)

  SvaraRadera
 5. Tror det är bra recept att satsa på en defensiv portfölj. Howard Marks pratar ju alltid om att det viktiga är att gå bättre än index när det går ner, inte upp. Men kanske är viktigare om man leder en fond.

  SvaraRadera
 6. Härligt att läsa nya inlägg från dig! Jag håller med dig helt och hållet om SD. Kan S har Vänsternissarna som stödparti så kan väl alliansen ha SD? Man behöver ju inte hålla med om allt som respektive parti säger, men detta tjafset om att "inte samtala" och "inte samarbeta" är sandlådenivå tycker jag. Politiskt sett har de ju väldigt likvärdiga förslag kring migration, även om SD vill dra det hela ännu längre. Inte helt olikt sossarnas och vänsterns respektive skattepolitik. Vad är problemet? Hur många förlorade val och misslyckade DÖ ska det behövas för alliansen?

  SvaraRadera
 7. Härligt att du är tillbaka.

  Håller med dig om att svenska politiker framförallt, men även alldeles för många svenskar, fortfarande tror att Sverige är unikt på något sätt och att människor i alla andra länder avundas oss.

  Orsaken är så klart att vi tidigare varit ett väldigt homogent land och att de enda influenser vi fått från andra länder har varit via en liten arbetskraftsinvandring, och så klart våra chartersemestrar till Kanarieöarna.

  Har man rest runt lite i världen inser man snart att Sverige är ett land som ingen bryr sig om, vad vi gör eller inte gör struntar de flesta fullständigt i.

  Möjligtvis hånskrattar man åt oss för att vi år ut och år in röstar på samma partier och därmed ger vårt kollektiva godkännande av alltmer handlingsförlamade regeringar.

  I nästa val, när den senaste vågen av bidragsturister från Mellanöstern får rösta i riksdagsvalet, lär det dock bli ändring på den saken.

  Jag gissar på att SD inte lär bli det årets valraket, det lär sannolikt finnas ett muslimskt parti som utan problem får 15-20 procent av rösterna.

  Och med tanke på de stora barnkullarna i just muslimska länder lär den siffran öka, år för år.

  Och under tiden lär sjuklövern fortsätta träta om petitesser.

  SvaraRadera
 8. Tycker mest politikerna håller på med en massa "käbbel"... :-)

  SvaraRadera
 9. Intressant inlägg som vanligt. Jag har inte så mycket att tillägga mer än att vi är en demokrati och folket har röstat som det har, så det är väl bara att gilla läget och anpassa sig.

  Det sista kanske jag inte håller med om att Sverige är ett litet skitland. Personligen tycker jag det är grymt land att bo i, vilket gör att jag har svårt att greppa det missnöjet som pyr i landet Sverige. Problemet är nog att vi har det för bra, så vi hittar på saker att må dåligt över.

  SvaraRadera
 10. Intressant det där med muslimska partier. Är ju helt obegripligt varför de inte organiserat politiskt sig ännu. Nu ska ju i stort sett alla av de som kom hit 2015 och 2016 få uppehållstillstånd, och då är det ju en smal sak att starta ett shariaparti, så att byggena av moskéer kommer igång på allvar. Borde väl kunna locka minst en miljon väljare, så de skulle bli en riktig maktfaktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för alla vet ju att alla utlänningar tycker exakt likadant. *suck*

   Radera
 11. Så många kloka nyanserade kommentarer, nu har jag lärt mig en hel del om vilka snara gigantiska faror vi står inför. Ständigt lärande och tänkande är bra.

  SvaraRadera
 12. Kul att läsa dina inlägg igen, hoppas du hinner forsätta skriva med jämna mellanrum!

  Funderade kort på dina utdelningar, är det källskatten du räknar bort mellan brutto och netto? Eftersom procentsatsen verkar skilja mellan aktierna ibland så antar jag det, då källskatten kan vara olik mellan olika land?

  Mvh

  SvaraRadera
 13. Tja, hur har portföljen gått sen sist?
  Sitter du stilla i båten?

  SvaraRadera
 14. Stämmer in med utdelningsnissen. Hoppas på ett nytt inlägg snart!

  SvaraRadera
 15. Kommer det någon uppdatering snart?

  SvaraRadera
 16. Börjar bli baktungt i portföljen nu ?

  SvaraRadera
 17. Hur går det med din valvaka?!

  SvaraRadera
 18. Vafan är du?
  Vi måste ju få ett gosigt inlägg och hålla med eller inte!!
  Tror fler än jag som väntar på nästa inlägg!
  Om det har hänt något tragiskt i familj/släkt så ursäktar jag mig!

  I annat fall...
  Skåål med HB + Cola :D

  SvaraRadera