30 aug. 2014

Vårt liv som investerare

Viljan att investera i aktier går långt tillbaka i tiden och om jag minns rätt så gjorde jag min första aktieaffär som nioåring, 1979, när jag med morsans hjälp köpte 10 aktier i Skåne Gripen. Varför valet landade på Skåne Gripen minns jag inte men jag kommer ihåg att jag var väldigt aktiv med att läsa börssidorna i Sydsvenskan och följde med stort intresse aktieutvecklingen. På den tiden fick man ett riktigt aktiebrev och jag kommer ihåg att jag var otroligt stolt att jag minsann var aktieägare! När det blygsamma innehavet sedermera avyttrades har jag däremot inget minne av.

Det dröjde sedan 20 år innan jag gjorde min nästa aktieaffär. 1999 var livet lite enklare och näthandlarna gjorde sitt insteg på marknaden och jag hade först en depå i Aktiespar Fondkommission som vi senare flyttade över till Teletrade (sedermera Nordnet) som hade så fräsiga handelsapplikationer. Livet lekte och med en månadsinkomst på 30.000 kronor gjorde jag alldeles lysande aktieaffärer i Cybercom, Turnit, IFS och IAR - oavsett vilken IT-aktie man placerade i så smiskade depåutvecklingen med råge inkomst av tjänst - varför skulle jag yrkesarbeta när jag var en aktiehaj av rang? Sedan kom raset 2000-2001 och då var det inte lika kul länge. Även om vi kom helskinnade undan så var intresset för aktieinvesteringar minimalt och de få tusenlappar som låg kvar i depån skvalpade till nästa ryck 2005-2006.

2006 var för familjen Ekonomisk Frihet ett riktigt bra år - förutom stabila inkomster (och på den tiden med ett ganska ekonomiskt leverne) och feta bonusutbetalningar gjorde att vi hade ett rejält överskott som behövde placeras. Aktier i Mandator, Ericsson, Nordea, Betsson och Knowit inhandlades i snabb takt. Aktieutvecklingen var riktigt bra men i slutet av 2007 då bestämde vi oss för att det skulle vara trevligt att var helt skuldfria och avyttrade hela kapitalet innan kraschen 2008.

I slutet av 2008 och i början av 2009 så ansåg vi att börsraset hade tagit oproportionerligt stora former samtidigt som vi ansåg att det där med att vara helt skuldfria kanske inte var så spännande som vi länge hade trott. I augusti satte vi in sparkapitalet på ett par hundra tusen, belånade bostaden på 600.000 tusen och sedan ytterligare belåning av aktiedepån på 400.000.

Eftersom vi ansåg att investeringarna var förenade med en hög risk så fördelades kapitalet i ett 20-tal aktier i olika sektorer. Besluten vi fattade runt 2009 år grundorsaken till att vår aktiedepå ser ut som den gör fem år senare...

Förutsättningar

Herr och fru Chansar mest är båda i fyrtioårsåldern och bor i en bostadsrätt i en av Stockholms kranskommuner. Vårt största och viktigaste beslut vi tagit i livet är att vi frivilligt avstått att skaffa några barn. Vårt val kanske inte längre är så kontroversiellt 2014 men det resulterar i att vårt liv skiljer sig markant från många av våra jämnåriga vänner och bekanta.

Yrkesmässigt har vi båda under många år haft bra och välbetalda arbeten. Vi har inga exceptionella löner men vi drar tillsammans in ca 100.000 i bruttolön i månaden och vissa år kan det trilla in en bonusutbetalning även om det varit knapert med det de senaste åren.

Ekonomiskt har vi naturligtvis det väldig bra även om vi egentligen borde ha det långt mycket bättre då vi varit "höginkomsttagare" under många år. Vi har en omsättning som motsvarar ett mindre företag och man kan ibland bli lite matt i pälsen när Amexräkningen ska betalas. Nu är vår konsumtion kanske inte ett fall för lyxfällan då vi båda är väl medvetna om våra utgifter men jag kan förstå att många skulle anse att vi är oansvariga då vi varje år spenderar mängder med pengar på dyra resor, prylar, god mat & dryck och ...tobak.

Förutom ett ganska utsvävande men kontrollerat konsumtionsbeteende så är en stor utgiftspost vårt bostad i Frankrike som kostar rejält med pengar (men som vi anser är värt varenda euro).

Vårt sparande varierar från direkt uselt till dåligt - vi pratar inte om en "sparkvot" på 40-50% som många bloggare snittar i månaden. Trots att vi i nuläget väljer att inte amortera på våra boenden så sparar vi endast det "som blir över" vilket brukar motsvara 10.000-15.000 kronor i månaden - ett beteende som vi naturligtvis kommer att behöva förändra den dag vi slutar att yrkesarbeta.

100% av sparandet går till aktiedepån som kommer att redovisas i senare inlägg. Vi är naturligtvis väl medvetna om riskerna om att alltid vara fullt investerade och lägga allt sparkapital i aktier men vi lever efter devisen "Far more money has been lost by investors preparing for corrections or trying to anticipate corrections than has been lost in corrections themselves." - Peter Lynch. Just nu så uppgår depåvärdet till drygt 6 miljoner kronor och avkastar ca 240 000 kronor per år.

Ännu en blogg om drömmen att leva på passiva inkomster.

Jag är väl medveten om vilken inflation det är kring bloggar om värdeinvestering och drömmen att någon gång kunna leva på sina passiva inkomster. Jag har under många år roat mig att läsa andras välskrivna och underhållande ekonomibloggar men aldrig haft en tanke på att själv lägga ned den tid och engagemang det krävs för att underhålla en egen blogg.

Men nu efter sommarsemestern har jag kommit på lite andra tankar. För varje år som går så blir det tyngre att komma igång med arbetet efter semestern och insikten att tvingas yrkesarbeta i ytterligare 25 år innan pensionen fullt ut kickar in känns ganska betungande.

Trots att jag roar mig med att läsa andras ekonomibloggar så har jag varit tämligen ointresserad av vår egen ekonomi då vi underförstått ansett aktiedepån som en isolerad ekonomi och drömmen om att leva på avkastningen just stannat vid en dröm.

Men nu efter sommaren så tog jag mig i kragen och satte mig ned med Excel och ett alldeles för stort antal glas vin. Resultatet blev över förväntan (även efter kontrollräkning i nyktert tillstånd) - med en försiktig värdetillväxt så kom jag fram till att det inte skulle vara helt omöjligt att lämna yrkeslivet inom en 5-10 årsperiod förutsatt att vi får behålla hälsan och våra arbeten.

Förhoppningsvis kommer mitt bloggande generera en och annan kommentar på vägen som kan ge oss råd om hur vi ska kunna uppnå målet med att flytta till ett varmare land och leva på våra passiva inkomster.