16 dec. 2017

Höjd pensionsålder

Vi börjar med det mest vitala då jag primärt avhandlar min privatekonomi.
Hur har det gått på börsen den senaste tiden?
- NCC och HM är betydande innehav i portföljen - you do the math.

Höjd pensionsålder
Tidigare i veckan så stod det klart att den lägsta i Sverige höjs från 61 år till 64 år.

– "Vi renoverar det svenska pensionssystemet för att höja pensionerna och öka tryggheten, säger ministrarna Annika Strandhäll och Per Bolund."

Ja - det är samma Strandhäll som tidigare i år glatt twittrade:


Så gick det med det...

Tyvärr kan jag konstatera att det är en blocköverskridande uppgörelse och kommer knappast att kunna rivas upp då alla partier förutom kommunisterna och brunrockarna tycker att det är en fantastisk idé.

Lägsta pensionsåldern kommer successivt att höjas till 64 år 2026 och jag kan ta gift på att den kommer att höjas ytterligare med tiden. Det är valår i år och regeringen pumpar dagligen ut hur fantastiskt bra det går för Sverige med sossar och miljöpartister vid rodret.

Men om det nu går så jävla bra (bortse nu från vårdköer, dagliga skjutningar och våldtäkter, ett havererat polisväsende) så undrar jag lite försynt varför Sverige markant tvingas höja den lägsta pensionsåldern.

Enligt SCB så har vi i praktiken redan den högsta pensionsåldern i EU trots ett av Europas högsta skattetryck och orsaken är rätt enkel. Efter beskattning så har medelsvensson inte mycket kvar av lönen och tvingas jobba längre än vad de själv önskar. I Sverige är den genomsnittliga åldern då vi började ta ut ålderspension 64 år. I hela EU var genomsnittet 59 år för båda könen.

Trots regeringens malande om hur fantastiskt Sverige är så behöver man inte vara någon Einstein för att fatta att Sverige är på dekis.


Själv så påverkas inte mina egna planer om tidig pension då jag helt räknar bort eventuell pension när jag slutar yrkesarbeta. Jag vill inte ha något beroende till politiska beslut utan tillgängligt fritt kapital är endast det som gäller innan jag väljer att gå i pension. Jag undrar dock lite försynt hur övriga nyblivna unga pensionärer i bloggsfären resonerar som gått i pension med relativt klent kapital.  

Även om det irriterar mig att lägsta pensionsåldern höjs till 64 år så blir jag mer förbannad över att full garantipension uppnås först efter att du yrkesarbetat i 44 år och har man eftergymnasiala studier så blir det rätt snabbt absurt.

De senaste 20 åren så har jag haft en inkomst som vida överstigit gränsen för intjänad allmän pension och gränsvärdet uppgår 2018 till 42 031 kronor i månadslön.
Ur ett pensionshänseende är det fullkomligt ointressant att du faktiskt bidragit mer till pensionssystemet än vad du kan tillgodoräkna dig så länge du inte yrkesarbetat i 44 år - rätt jävla absurt.

Det tragikomiska i det hela är att de politiker som fattat beslutet om höjd pensionsålder berörs inte av beslutet. Förutom att du och jag redan avlönar deras rätt tilltagna löner så kan de gå i pension betydligt tidigare än andra.

Det senaste exemplet är talmannen Urban Ahlin som är i blåsväder efter metookampanjen. Han avser inte att kandidera till riksdagen 2018 då "Jag bestämde mig redan vid valet 2014 att det är min sista period i riksdagen. 24 år räcker, säger Ahlin till Expressen."

Efter lite sexuella trakasserier kan den 53-åriga Ahlin kvittera ut strax över 104 000 kronor i månadslön det första året efter att han slutat – och sedan 86 000 i månadslön tills han är 65 år.

Hur känns det för er sjuksköterskor som röstar på sossarna och är helt slut i kroppen långt innan 60 års ålder? 

52 kommentarer:

  1. Klockrent inlägg! Man blir bra förbannad när de som ska representera folket, inte riktigt är en del av folket. Helt annan spelplan! Tänker direkt på inslaget med Jimmie Åkessons svärmor som blev politisk vilde efter någon konflikt och som glatt tog emot skattebetalarnas pengar för att driva egen massagestudio medan hon aldrig var på plats i Riksdagen. https://www.aftonbladet.se/nyheter/article22796864.ab Mvh Kneg till Deg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kneg till Deg
      Tackar för kommentar och jag kan inte annat än att hålla med dig.
      Även jag blir förbannad och de borde införa närvaroplikt i Riksdagen..
      Mvh//Cm

      Radera
  2. Bedrövligt. Kunde gälla dom som inte börjat jobba ännu. Men när man ändrar befintlig spelplan. När man planerar att sluta vid 61 år. Som du skriver om 10 år så ändrar dom säkert till 68 år....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Instämmer och jag håller med dig att reglerna kunde börja gälla för de som ännu inte kommit in på arbetsmarknaden. Jag tror inte att vi stannar på 68 år och man bör betänka att endast var sjätte man blir äldre än 60 år...

      Mvh//Cm

      Radera
    2. "endast var sjätte man blir äldre än 60 år"

      Det där måste vara rätt gamla siffror? :-)

      Radera
  3. Bra skrivet Chansar mest! Förstår verkligen inte hur vårdpersonal, de inom barnomsorg eller byggare ska klara av att jobba till 64 år. Jag som undersköterska som ej fyllda 30 år känner redan av att kroppen börjar bli trött. Jag blir rent ut sagt förbannad på 7-klövern som är ett och samma hyckleri- orgieparti som spenderar all tid och alla skattepengar för att hålla borta det parti som SER och HAR sett problemen och VÅGAT och VÅGAR prata om det!
    7-klövern närmar sig det partiet med stormsteg, dock är de flera år försent varje gång.

    - Tack och lov betalar jag själv inte mycket skatt till detta vansinne då jag arbetar utanför Sveriges gränser.

    PS Kneg till deg. Aftonbladet som källa? Då läser du expo också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alt är ju att spara mer....

      För som det ser ut nu finns de ju 2 olika alternativ.

      1 höjd pensionsålder för bibehållen lön.

      2. Samma pensionsålder men sänkt pension.

      För pengarna vi betalar in räcker inte till båda...
      När pensionen infördes var medellivslängden i Sverige 60 år och pension från 67.... Så u so the math

      Radera
    2. Absolut ska man spara mer och anser väl att pensionssystemet har kraschat för de som är födda 80-90-talet.
      Om man ens ska ha pensionssystemet kvar istället för att låta folk klara sig på egenhand -_- så anser väl jag typ:
      - Höj/ sänk pensionen i specifika yrkesgrupper gentemot hur påfrestande yrket är.
      - Höj/ sänk gentemot hur bra/dålig lön man haft under sitt arbetsliv där de som haft en sämre lön får ökad pension med sänkt pensionsålder och motsatt effekt för de som haft god lön och inte lika påfrestande arbete under sitt arbetsliv.

      Fast ja' Det slutar väl med att undersköterskan Agda 70 med ryggsmärtor och dåligt hjärta arbetar med att hjälpa strokedrabbade Bengt 65 med dusch och toalettbesök och snickaren Åke 67 år sitter med sina utslitna knän med att sätta takpannor hos en socialdemokrat som semestrar i Thailand.

      Radera
    3. Precis. Undrar ibland om det är pga undermåliga matematikkunskaper det gnälls eller om det bara är "roligt" att ha någon att skylla på för de dåliga livsvalen som t.ex. inget eget sparande.

      Radera
    4. @utdelningssoftaren
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/akessons-svarmor-fortsatter-skolka-fran-riksdagen Nöjd?

      Radera
    5. Tackar Utdelningssoftaren.
      Jag röstar inte SD då koncentrationen av idioter i partiet är i paritet med MP och V.
      Däremot övergår det mitt förstånd att i en demokrati att inte samarbeta i vissa frågor och stigmatiseringen har ju funkat sådär.

      Tragiskt nog tror jag att det sociala experimentet Sverige redan har gått överstyr och vi även fortsättningsvis kommer att ha t.ex. fem gånger så många skjutningar i Sverige än i övriga Europa.

      Mvh//Cm

      Radera
  4. Jag ligger ju några år efter dig C-M, men jag har så smått börjat googla på "garantipension" med för att få förutsättningarna på bordet.
    Jag misstänker innan det är dags för en annan att gå i pension kommer åldern ligga på runt 70 år.
    Såg även i en jämförelse det svenska pensionssystemets kostnader understiger det ekonomiska bistånd Sverige skickar till andra delar av världen och då har vårt eget nationella'migrationskostnadshaveri' inte inkluderats i den jämförelsen. Nuvarande regering vill gärna framställa sig själva som goda internationella hjältar på det egna folkets bekostnad.
    Bland annat var ju platsen i FNs säkerhetsråd jätteviktig att få (kosta vad det kosta vill, som Emils pappa Anton sa...), men jag är inte helt säker på på vilket sätt det hjälpte det svenska folket? Att man nu väljer att höja pensionsåldern för att vårt ekonomiska system inte verkar hålla blir komiskt samtidigt som Ylva Johansson (kan det bero på att valet närmar sig måntro... ;-)...) nu vill införa utbildningar i "Svenska värderingar" för nyanlända är en sådan politisk härdsmälta att jag nog väljer att gråta istället för att skratta... Om svenska folket går på denna typ av valpropagandisk smörja så är folk mer korkade än jag trott var möjligt.
    Kristersson är ju tyvärr inte mycket bättre (valår?) han då även han börjat ladda med enkla sanningar och väljarna verkar svälja det hela med hull och hår utifrån opinionsundersökningarna. Efter valet så blir det en blocköverskridande allians mellan sossar och moderater för att stänga ute de åsikter som talas om vid de svenska köksborden...
    Och de svenska väljarna knyter näven i fickan igen och fortsätter att betala världens högsta skatter för att våra politiker ska fortsätta att vara internationella, humanistiska hjältar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Anonym skrev:
      > Såg även i en jämförelse det svenska pensionssystemets kostnader understiger det ekonomiska bistånd Sverige skickar till andra delar av världen

      Det låter fullkomligt orimligt. Den allmänna (statliga) pensionen är går på cirka 300 miljarder kronor om året. Till det tillkommer tjänstepensioner som gissningsvis är i samma storleksordning.

      Det svenska biståndet är 46 miljarder, men en del av den spenderas numera inom Sverige. Det svenska försvaret kostar 50 miljarder om det är någon som räknat in det.

      www.pensionsmyndigheten.se/statistik-och-rapporter/statistik/statistik-for-alderspension om du vill gräva lite själv.

      Radera
    2. Är du sosse, Daniel?

      Radera
    3. Han kanske tycker att det är tufft att betala skatt, som Mona Sahlin :-)?

      Radera
    4. Vad snackar ni om? "Anonym" hittar på saker, jag ger lite korrekta siffror. Är "korrekta siffror" kopplat till ett enda parti era förskrumpnade hjärnor? Föredrar ni att hitta på en verklighet och sedan leva i den? Det brukar klassas som en mental sjukdom att göra så.

      Radera
  5. Önskar att alla svenskar som kommer rösta har den klarsynthet som du tar upp i detta inlägg. Oförståeligt varför vi skattebetalare står ut med så mycket. Hur kommer det sig att politikerförakt inte är större i Sverige? Tack för en läsvärd blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågan är bara vad det finns kvar att rösta på? Alliansen stod bakom (och passivt stödde) höjd ISK-skatt och nu står de även bakom denna pensionsuppgörelse. Blankröst kanske...

      Radera
    2. Fast det är nog att förenkla politiken kraftigt. Oppositionen (brun, blå eller röd) måste naturligtvis välja sina strider, och bara för att man inte röstar mot allt som regeringen gör så betyder ju inte det att man står bakom det.

      Radera
    3. Hur tänker du då, Kalle? Om man inte säger nej utan låter det slippa igenom så stödjer man det. Väldigt svårt att tolka det på något annat sätt. Antingen är man i opposition och då agerar man därefter och säger nej till det man inte håller med om, eller så erkänner man öppet att man stödjer förslagen och därmed låter man dem passera. Allt annat är oseriöst. I riksdagen sitter man inte för att skaffa nya vänner utan för att bedriva den politik man anser är bäst för riket (och därmed stoppar den man bedömer vara destruktiv)

      Radera
    4. @Erik82 - Tack!

      @Snålgrisen - Just nu skulle jag säkert säga blankröst men trots uppgörelsen så lär det ändå bli en röst på Alliansen.

      Mvh//Cm

      Radera
  6. Du är inte den mest seriösa ekonomibloggaren men i särklass den mest underhållande! Alltid lika roligt med ett nytt inlägg även om de kommer lite för sällan.
    Tack!

    SvaraRadera
  7. Dags för protest, namninsamling och demonstration. Man känner sig så jävla lurad. Spelregler som ändras, gemene man verkar inte bry sig. Årets julklapp!

    SvaraRadera
  8. Bra inlägg. Sakligt o träffsäkert.

    SvaraRadera
  9. Vi lever i en demokrati. Det innebär att vi har de politiker som vi uppenbarligen vill ha.
    Ingen mening att gnälla på nätet. Det leder absolut ingenstans. Gör nåt istället. Gillar ni inte sossarna eller högern får ni väl för bövelen engagera er politiskt nånstans och tvinga fram en förändring av nåt slag.
    Det gick i tsar-Ryssland på 10-talet och i Weimar-Tyskland på 30-talet så det går säkert i Sverige idag också.

    SvaraRadera
  10. Funkar inte. Svenskar är mesar... ☺

    SvaraRadera
  11. Jättebra inlägg! Tack för det. Jag tror faktiskt att alldeles för många svenskar och alltså väljare absolut inte är ett dugg insatta i mycket. Det är skrämmande. Själv tänker jag gå i pension när jag är 55, vilket är om sju år. Jag ser så enormt mycket fram emot det...Frihet är värt allt för mig.

    Mvh, Anneli

    SvaraRadera
  12. Spelar det så stor roll när garantipensionen betalas ut? Som jag förstått det så är det en säkerhetsventil för att fabriksarbetare som började på bruket när de var 16-17 ska kunna gå i pension lite tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Generellt så har det under lång tid sett ut som att de som föddes efter fyrtiotalisterna antingen skulle få en låg pension eller en sen pension. Nu har riksdagen bestämt att det blir en sen pension. Är det inte en av anledningarna till att det finns en grupp människor som försäkrar sig om sin egen pension?

      Radera
    2. Hej Daniel,

      Garantipensionen kommer natruligtvis vara väldigt låg men i ren princip så vill jag ha de där extra tusenlapparna. Jag blir rätt matt i pälsen när jag tänker på vad jag tillfört pensionssystemet och hur lite jag kommer att få tillgodoräkna mig.

      Mvh//Cm

      Radera
  13. Svar
    1. Bra skrivet där av mig själv. Ville ge en applåd (i emojiform) för detta inlägg. Tänk om fler förstod istället för att tro på allt de hör.

      Radera
  14. Sjuksköterskor,äldrevård, industriarbetare,lastbilschafförer och alla andra som sliter på sina kroppar från 19års ålder!! Säkert glömt ngn yrkeskategori.. Nej alla skulle tvingas jobba minst 42 år ist.

    SvaraRadera
  15. för att man skall få ett pensionssystem som är rättvist borde det på sikt vara så att mer och mer av det man jobbar in går till sin egen pension, nu är det mer uppbyggt som ett korthus ett kedjespel där man får en fiktiv summa en prognos av staten, och huvudelen av det man betalar in går till de som är i pension nu...galet
    sportcarl

    SvaraRadera
  16. Men detta är ju helt odemokratiskt, ingen debatt, inga möjligheter att påverka, ingenting ...

    Ändra istället lite på utgifterna å sänk sedan pensionsåldern till 55!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta, men vad är odemokratiskt i detta? Att det inte blir som just du vill är ju en sak, men så fungerar ju inte demokrati. Debatten har ju funnits i årtionden.

      Radera
  17. Bra skrivet.

    För en som sparar samt har en del kapital, undrar hur mycket fortare man varit fri om man hade haft full tillgång till sina alla intjänade pengar utöver garantipension ock därav skapat sog en egen pensionsportfölj...

    Lär aldrig hända nån gång då det skulle innebära S skulle behöva anse att folket klarar sig bättre än deras lösning då som byggs på deras fina värdegrund samt att de tappar makten/kontrollen över folket ...

    SvaraRadera
  18. Kan inte annat än att hålla med. Att ändra på gällande spelregler verka vara en paradgren för nuvarande regering. Visst, det kanske är så att pensionerna får svårt att räcka, men jag efterlyser istället ökad flexibilitet i pensionssystemet. Att hålla på som nu att först lägga prognoser, och sen i nästa andetag meddela att reglerna har ändrats, det är inte schysst. Och att höja med 3 år på ett bräde var iskallt. De skulle bara våga röra tjänstepensionen.

    https://snalgrisen.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer, det kommer. Dessutom finns ju ISP och PPM att hyvla lite på när den humanitära stormakten inser att man slösat bort så pass mycket att pensionerna inte räcker till, trots höjd ålder.

      Radera
    2. Håller med om att ett flexibelt system hade varit mycket bättre. Vill du ha mikroskopisk pension från 55? Inga problem. Jobba till 75 och ta ut flera gånger mer? Varför inte. Det viktiga är ju pengar ut och pengar in i systemet. Men man behöver ju inte vara Einstein för att inse att kraftigt ökad livslängd och att folk börjar jobba allt senare (resa och plugga till 30 t.ex.) kommer innebära mindre andel av lönen om man väljer att gå vid 65 som tidigare. Dock inte säkert mindre pengar(köpkraft), då reallönerna också stigit kraftigt.

      Tycker dock att det börjar bli tröttsamt med allt tjat om den "humanitära stormakten". Ingen försöker ju dölja att det finns utmaningar i integrationen, men hur den stora invandringen kommer att påverka på sikt är det ju ingen som kan förutspå. De som försöker har ju en illa dold politisk agenda åt antingen höger eller vänster..

      Radera
    3. Den flexibiliteten kommer inte gynna dem som har lågbetalda jobb som är tunga för kroppen direkt. Vackert med sjuksköterskor, snickare mm som får slita på till 75 när hr-chefen, konsulterna mm slutar 20 år tidigare. Lösningen som fanns nyss kändes ganska bra tycker jag om bara politikerna inte hade slarvat bort pengarna.

      Radera
  19. Ja, i 10 års tid har vi fått höra att massinvandring är positivt, till och med nödvändigt, för Sveriges överlevnad. Men det är som i "1984": Krig är fred. Frihet är slaveri. Okunnighet är styrka. Allt utprånglat av en media som verkar vara i statens ledband i mång och mycket. Och sedan försöker man kalla avvikande ståndpunkter "fake news". De invandrare som kommer hit i medelåldern hinner inte tjäna ihop till sina egna pensioner, därav kollapsar pensionsuppgörelsen från 1994, som påstods vara stabil.

    SvaraRadera
  20. Gör som australien. Vill du flytta in måste du hinna tjäna ihop till pension

    SvaraRadera
  21. Grejen är ju att regeringen ändrar ett pågående samhällskontrakt.

    När jag började arbeta och betalade skatt så var avtalet sådant att pension kunde tas ut vid 61. Nu har regeringen ändrat reglerna under spelets gång, dvs brutit sin del av avtalet.

    Det enda rätta hade varit att låta regeländringen börja gälla för de som kommer in på arbetsmarknaden nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja det är väl du (vi) som bryter kontraktet genom att leva längre...

      Radera
  22. Tack för ett träffsäkert inlägg. Jag håller med dig, och jag blir samtidigt beklämt över hur man disponerar skattebetalarnas pengar. Hela Europa har gjort en högersväng, och dubbelmoralismen blir alltmer tydlig ju närmre valet vi kommer.

    https://minkvalite.blogspot.se/2018/02/skuldfri-hykcleri.html

    SvaraRadera