29 okt. 2017

Nytt ATH i portföljen men i övrigt ser det rätt mörkt ut.

Efter att ha ställt om klockan i helgen så kan jag konstatera att det är kolsvart redan kl. 17.00 i Stockholm och värre kommer det att bli.

Jag verkligen avskyr den här tiden och det kommande halvåret. Det är mörkt när man går upp och det är mörkt när man kommer hem och för att göra det extra jävligt så är det kallt och blåsigt - fy fan.

Min aversion till vinterhalvåret blir värre med åren men med lite tur så kanske det här är den näst sista vintern i det här landet. Framöver ska det drickas cocktails iklädd shorts på julafton och njuta av livet.

Ekonomiskt då? Jo, precis som hos många andra så stängde portföljen på ATH i fredags.
Veckan började rätt risigt då många av portföljbolagen handlades ned rätt ordentligt trots, i mitt tycke, rätt hyfsade rapporter. I slutet på veckan så repade portföljen sig rätt rejält och jag undrar om jag någonsin kommer att vänja mig med en volatilitet på nästan 400 000 kronor under en vecka.

Trots ATH så är portföljen endast upp lite drygt 10 procent och jag får jobba på för att klå alla index i år. Jag brukar i allmänhet vara rätt nöjd med en portföljutveckling på 10 procent per år och inbillat mig att de där dagarna med 40-50 procent i portföljutveckling var när kapitalet var betydligt mindre och risken betydligt högre.

Jag har försökt komponera ihop en defensiv portfölj som är tråkig men stabil och jämför mig rätt sällan med flertalet av skribenterna och twittrarna som ibland presenterar ett fantastiskt resultat - typ all in i FPC när det gick bra.


Men i veckan så såg jag miljonär innan 30 och Divended bombers portföljutveckling - båda förvaltar ett betydande kapital och båda har en fantastisk utveckling i år.

Mycket imponerad och liite avundsjuk men en miljon är pengar det med.

Annars då?
Under veckorna som går så samlar jag på mig olika händelser som jag kan tänka mig att blogga kring. Man går och funderar och kör lite research och sedan när man väl ska sätta det på pränt så är det redan inaktuellt eller så har någon annan hunnit före.

Den här veckan hade jag planerat att göra mig ovän och håna en stor del av ekonomibloggarna då majoriteten är så kallade snålbloggare och det där förbaskade snålandet ligger som en våt filt över ekonomibloggssfären. Jag hade laddat som fan för att offentligt kölhala bloggrannen Kfm till Miljonär men sen tog han sitt förnuft till fånga och shoppade loss och då var det inte lika roligt längre..

Mitt andra uppslag var att provocera och bråka lite med de bloggare och twittrare som gör sitt yttersta för att dra till sig uppmärksamhet för att tjäna in någon extra krona. Men även där gick jag bet då bloggaren Vardagsekonomi hann före och dödade mina planer att skriva något om det.

Men för att uppehålla mig vid ämnet så anser jag att kvalitén på många av ekonomibloggarna faktiskt har sjunkit de senaste året. Det är lite aftonbladetsjournalistik över det hela och besöks och klickjagandet är värre än någonsin.

Att publicera inlägg om hur många besökare man har är inget annat en ett skräpinlägg och ingen av besökarna kommer att bry sig.

Visst, många har reklam och har samarbete med diverse företag för att skriva sponsrade inlägg för att tjäna in ett par hundralappar i månaden. Fine, gör det men låt bli att spamma mitt twitterflöde med äldre publicerade inlägg varannan timme för att få fler besökare.

Självklart så är det av intresse att locka besökare till sin blogg oavsett om man tjänar pengar på bloggen eller inte. Kul, intressanta och ibland kränkta kommentarer är min behållning och ju fler besökare jag har så får jag fler kommentarer. Men min "jakt" efter läsare är rätt avslappnad och jag skulle inte förnedra mig som många faktiskt gör - ska ni tjäna pengar på ert bloggande så byt inriktning och börja skriv om smink och mode eller något.

Att tro att antalet bloggbesökare är en form av kvalitetsmätare är rätt korkat. När man väl nått en kritisk massa så är det bara att hålla en hög inläggsfrekvens så är det kirrat.

Så skärpning nu - jag vill vara den som är tramsigast i klassen och just nu är jag faktiskt inte det. 


För att återkoppla till förra veckans blogginlägg så kan jag konstatera följande:

Maggan och regeringen ger inte upp angående den förmånliga beskattningen av de utflyttade svenska pensionärernas tjänstepensioner.

Maggan kommer att fortsätta kriga för att övertyga portugals regering att i högre grad beskatta de svenskar som valt att bosätta sig i Portugal. Det absurda i skatteavtalet  är att inte en krona kommer att tillfalla Sverige utan Portugal.

Sedan 2009 så har 2 300 personer utflyttat till Portugal - har vi inget annat vi borde fokusera kring?

Metookampanjen fortsätter i oförminskad styrka och även om jag nu tycker att det snart börjar gå överstyr så är tycker jag att det är rätt underhållande att feministernas stora skribent offentliggörs till slut. Att han sedan sågar Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson är rätt underhållande och sista spiken i kistan för vår käre Virtanen.

Timell är något smartare och håller käft. Det brukar vara en gångbar strategi och även om jag vet att han privat är en rätt obehaglig typ med ett gigantiskt ego så kan jag ändå tycka att det räcker nu. Uthängningarna i massmedia står inte i proportion till händelserna. 

33 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag har inte grottat ner mig så mycket i detaljerna och det är så klart väldigt olika nivå på det de metoo-uthängda har gjort, men i många fall känns det som att straffet de får (uthängning, skammen, sparken etc) inte är tillräckligt hårt. Skit ska skit ha.

  Tack för en bra blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik!
   Tack för en begåvad och sansad kommentar.
   Instämmer med dig att brott som våldtäkt eller motsvarande ska bestraffas hårdare än vad som görs idag men vi är inte någon domstol även om vi tycker att det är "underhållande" när meningsmotståndare schavotteras inför allmän beskådan.

   Sexuellt ofredande innebär sannolikt att personen döms till böter och är man då en "kändis" och avhandlas i kvällstidningarna så står straffet inte i proportion till handlingen.

   Önskar dig en fortsatt trevlig söndag!
   Mvh//Cm


   Radera
 2. En bra sak med hösten borde vara att det blir mer tid över till att skriva blogginlägg.

  Så CM, nu vill vi se en ökad frekvens från din sida. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!
   Tack för passningen och jag ska skärpa till mig! :-)

   Önskar dig en trevlig söndagskväll!
   //Cm

   Radera
 3. Fasen har jag missat förvecklingarna i Virtanen-såpan-soppan? Någon vänlig själ som kan peka mig i rätt riktning för en sammanfattning? Jag trodde ju han bara skulle gå under jorden, har det hoppat grodor ur munnen på honom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va? Hur har du kunnat bomma det? :-)

   Flashback is your friend även om inläggen är "rätt" vinklade...

   Bered dig på många timmars helgläsning...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 4. Welcome to the dark side ;)

  Om ni tycker det är lite sol där nere, hur mycket tror du det är en arbetsdagskörande norrut? ;(
  Mörker är härligt bara man slapp vätan, men när snön ligger så är ljuset åter :)

  Jag har slagit din utveckling i år åtminstone, +3.92%enheter. Tyvärr inte samma storlek på portföljen så du vinner ändå...

  Synd om offren men bra att dessa "feminister" som skriker på barikaderna åker dit som de hycklare de är. Att de råkar vara en sosse som leder tåget ger det lite extra bonus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej To Fo!

   Just mörkret är jag inte speciellt avundsjuk på men norröver är det i alla fall en torr kyla vilket är betydigt trevligare än fukten vi har lite längre söderut. Oavsett vad så föredrar jag vintrarna nere i södra europa...

   Snygg och stabil utveckling i depån och var nöjd över att smiska index!

   Håller helt med och jag följer med intresse fortsättningen i "Virtanen-gate" :-)

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 5. Inte min mening att sabotera för dig... Du fick ju ihop ett bra inlägg ändå.

  Håller med dig om att det finns för många snarlika bloggar och som smetar ner bloggen med reklam och sponsrade inlägg. Jag har slutat läsa många av dessa. Hoppas på Darwinismen även i detta fall.

  Allt gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Du skrev ett riktigt bra inlägg så jag är rätt nöjd ändå.

   Hoppas att du fortsätter i samma anda och inte är lika PK som många andra bloggare....

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 6. Kan trösta dig med att min portfölj är upp ynkliga 6% hittills. Har en hel del som gått mycket bra, men även ett par riktiga sänken som Malmbergs Elektriska, HM och Nobina... Har klått index tre år på raken, men i år kommer det icke ske.

  Jaja, vad är en bal på slottet... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M!
   Jag har samma känsla som du men då för man göra precis som du har gjort och titta på ett lite längre perspektiv och då blir det genast lite trevligare.

   Sjäv har jag min beskärda del av bojsänken som HM, SHB och Swedbank - tyvärr är alla tre mina största innehav.

   Jaja, det kunde ju ha gått ännu sämre...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 7. Jag älskar dina inlägg de är så sjukt underhållande, kan inget annat än hålla med dig ang. tjänstepensionen. Kan inte vi byta regering typ NU?!? så trött på sossarna och Maggan...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha!

   Tack Anonym för berömmet!
   Jo tack, gärna ny regering men jag tror vi får vara beredda på ytterligare 5 år med Löfven...

   Som dur är så kommer jag att vara utflyttad under perioden...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 8. Svar
  1. Haha!
   Indeed :-)

   Och din kommentar tyder på en rejäl dos av självdistans...

   Trevlig helg på dig!
   //Cm

   Radera
 9. Skärpa sig var det ja....men jag kan ju inte bättre än så här.
  Alla mina 2-3 läsare har inte efterfrågat reklam eller sponsrade inlägg, så därför har jag lyckligtvis kunna undvika sådana.

  Allas våran Maggan borde lägga sin dyrbara (för oss) tid. På svensk ekonomi istället för att lära andra länder hur de ska göra. Visar bara hur inkompetent hon verkligen är...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fattigbonddräng!

   Haha - jag läser din blogg frekvent och med stort intresse.
   Du skriver underhållande och uppskattar avsaknaden av reklam och annat trams!

   Indeed - beskattningen av tjänstepensionerna i Portugal är rätt absurd och jag blir mer och mer övertygad om att jag måste lämna det här landet så snart det bara går.

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 10. Märks att vi fortfarande lever i en välfärdsstat då en människa kan gnälla så mycket över så lite. Trivs du inte med vintern, ta dit pick och pack och dra då. Gå inte omkring och gnäll över den. Vad är ditt problem?

  För övrigt är det helt ointressant om ett par tusen svenskar i Portugal behöver betala skatt på sin tjänstepension eller inte. Det är knappast huvudskälet till att de väljer att flytta dit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du bitter "Veklingen"?
   Välj att läsa andra bloggar i stället....

   Radera
  2. Nej, varför tror du det? Lever livet och har det bra i ett av de bästa länderna.
   Läser och kommenterar vad jag vill...läs annat själv om du inte klarar av det jag skriver.

   Radera
  3. Men Vikingen - du är ju ett riktigt spån.
   Jag förstår att du inte läst inläggen men det räcker att läsa bloggbeskrivningen för att inse att vår målsättning är att dra från landet så snart vi har de ekonomiska förutsättningarna.

   Utöver klimatet så finns det rätt mycket att gnälla över - speciellt den politiska utvecklingen i Sverige.

   Se så - smit nu iväg till Gröne Jägaren och ta ett stort glas av husets röda och fira allhelgona med dina skäggiga vänner..

   //Cm

   Radera
  4. Smit iväg själv du intelligente gnällbebis(om du kan och törs). Brukar bara vara i Sydskandinaviens slask när jag har betalt.

   Radera
  5. Ta en öl till och när du väl nyktrat till så skriv något som vi andra kan förstå.

   //Cm

   Radera
  6. Ok, du förstår inte mig. Jag tror att jag förstår dig. Du är en gnällig och bortskämd människa som lever ett tomt och innehållslöst liv. Ta tag i det, vi lever bara en gång och se upp med alkoholkonsumtionen.

   Radera
  7. Men vilken liten loser du är.
   CM är väl snarare en person som försörjer ditt patetiska liv?

   Och om deras liv är innehållslöst så föreslår jag att du läser bloggen. Rätt övertygad om att deras åraliga upplevelser årligen överstiger vad du upplevt under ditt liv.

   Tvärtom - öka alkoholkonsumtionen så vi får fler inlägg.

   Radera
 11. @CM

  Kan bara hålla med dig om förändring i bloggosfären. Antalet bloggar jag ens går in på är försvinnande få i jämförelse med för något år sedan.

  En snålbloggare har startat ett samarbete med LYSA, LYRA nu när pensionen börjar närma sig. För egen del är trovärdigheten i det samarbetet är ungefär lika högt som det belopp hen låter dem förvalta.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej J och tack för kommentar.

   Instämmer med dig och jag har ett visst överseende med reklam på bloggen och irriterar mig mer på sponsrade samarbeten som ska vävas in och bloggtexterna.

   Värst är cornucopia men han gör det så genant tydligt att det nästan blir pinsamt. Tyvärr sprider sig eländet bland ekonomibloggarna och jag har fätt svårt att förstå att man är villig till att förnedra sig så för att tjäna ett par extra kronor om dagen.

   Trovärdigt? Nä, knappast...

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 12. Det måste krävas ett rätt bra självförtroende för att tro att ens läsare är så intresserade att de står ut med att pressas som citroner på annonsintäkter.

  Jag tycker inte om att använda ord som "aldrig", men jag kan bara inte tänka mig att försöka tjäna pengar på mina läsare. Bloggen är för att kommunicera med människor och inget annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel!

   Som alltid så är dina kommentarer alltid kloka, resonerande och sansade.

   Instämmer till fullo med dig även om jag kan ha ett visst överseende med reklamen.
   Sponsrade inlägg kommer jag alltid ha jävligt svårt för.

   Fortsätt i samma stil som du gör idag och du kommer alltid ha mig som trogen läsare av dina inlägg.

   Trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 13. Intressant om det där att smutsa ner sin blogg med annonser för att tjäna några ynka kronor extra. Jag är övertygad om att de flesta skjuter sig själva i foten med den strategin. Precis som Daniel ovan skriver kan jag aldrig tänka mig att tjäna pengar på de få läsare jag har. Jag bloggar för att det är kul och om jag tröttnar på det slutar jag. Tjäna pengar kan jag göra på andra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kaizenliv,

   Tack för en klok kommentar.

   Jag har inte fattat att du själv bloggat och har nu lagt till dig i bloggrollen. Sorry att jag inte fattat tidigare. Kommer att följa dig med stort intresse.

   Önskar dig en fortsatt trevlig helg!
   //Cm

   Radera
 14. Din blogg är den bästa tillsammans med bomber. Fortsätt som du gör.

  SvaraRadera